walk on wings, tread in air: Tak payah susah-susah nak urut <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Tak payah susah-susah nak urut
2011-11-25
Ini advertorial post. Scroll bawah untuk latest updates.

Hambik kau first time Raya Haji dok melapah daging (En Wan je, aku tengok tang jauh), memindah-munggah barang-barang for kenduri, mengangkut periuk-periuk segala, mengangkat carpet segala.

*fuhhhh*

And malam tu aku ngan En Wan mengerang kesakitan.

Yang En Wan melapah 3 bahagian daging sampai terkoyak kulit jari, aku pulak mengangkut benda-benda berat gamaknya, sampai sakit kat bawah perut and lutut aku rasa lenguh gila. Belakang bahu pun sengal semacam. Kiranya memang sakit la satu badan.

En Wan lagi la, member dok melapah-lapah daging dekat 3 jam. Bayangkanlah duduk memotong daging sambil membongkok. Mau tak lenguh?

Selalunya kalau time sakit-sakit macam ni aku sapu Tiger Balm. Korang pun mesti ada benda ni kan?


Aku ni memang particular sikit dengan benda-benda macam ni. Sebab tu aku suka lepak kat Guardian lama-lama. Aku suka simpan benda-benda yang come in handy macam ni. 

Tiger Balm ni aku memang dah pakai since 12 tahun lepas. Product ni dah over 100years dah pun. Kiranya dipercayai zaman-berzaman gitu. Mula-mula aku pakai Tiger Balm ni sebab bau dia sedap sikit dari bam gamat. Bila dah try, eh macam best je Tiger Balm ni. Nak lagi kalau kau period, sapu Tiger Balm memang konfemmmmmmmm settle! Rasa panassssssssssss je perut. Boleh terasa crett crettt keluar period kau
*mati la explanation macam ni*

Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii now ada satu benda yang lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii berbaloi-baloi untuk dibawa kemana-mana. 



TIGER BALM PLASTER!!

Luckily aku memang simpan Tiger Balm Plaster ni dalam beg. Salah satu compartment dalam beg aku dah jadi macam First Aid Kit, dalam tu wajib ada :

1. Relief plaster (Tiger Balm Plaster BOTH warm and cold)
2. Cetrizine
3. Piriton
4. Minyak angin
5. Ponston
6. Ubat migrain

Cukup enam-enam ni baru aku boleh bejalan dengan senang hati.

Nasib baik time lenguh-lenguh ni ada Tiger Balm Plaster. Kalau tak jenuh aku nak ke town semata-mata na carik bendalah ni. Kampung En Wan ni kalau ada Guardian ke, Watson ke, takpela jugak. Pharmacy pula raya-raya ni mana nak bukak. So benda-benda basic macam ni memang perlu ada so that ko boleh relief-kan sikit the pain sementara nak tunggu kot nak ke klinik ke apa ke for further check up.

Korang wajib adaTiger Balm Plaster ni.
Dulu, aku pakai Salonpas tapi Salonpas kecik sangat pastu dia senang tanggal.
Korang sure penah guna Cool Fever kan? Ok, Tiger Balm Plaster ni punya hidrogel sebijik macam Cool Fever tu.  Tiger Balm Plaster ni datang dalam dua jenis - Warm and Cool. Kalau kau pakai plaster yang cool, terasa berangin sejuk-sejuk gitu. Kalau ambik yang warm akan terasa berangin bahang-bahang tapi tak perit malah syok!
And yang paling penting, disebabkan dia guna hidrogel technology ni, plaster ni lebih long lasting and tak senang tertanggal macam Salonpas.




Putih kan laki aku? Kahhhhhhhhhhhhhhhhhhh!

Punya la lenguh belakang dia sebab lama sangat membongkok time potong daging, sampai 2 plaster terus dia mintak aku tepekkan. Yang En Wan pakai ni small size, dalam lebih kurang 10cm x 7cm. Small size ni lebih sesuai untuk letak kat leher, lengan, kaki or bahagian pelipat (lutut/siku). Tapi sebab aku cuma ada small pack je dalam beg, belasah je lahhhhh.

Setiap pack WARM and COOL, datang dalam dua saiz. Saiz yang besar dalam 10am x 14cm. Yang ni sesuai kalau ko nak letak kat bahu or belakang badan.

Sebenarnya Tiger Balm Plaster ni ada additional adhesive tapi kau still boleh guna tanpa guna additional adhesive ni sebab plaster ni sangat kuat tapi tak meninggalkan kesan pada kulit kau. Masa aku pakaikan En Wan ni, aku tak guna pun additional adhesive tu, tu pun dah kuat. Buktinya kan, En Wan guna plaster ni kat belakang badan kan? Even dia tido 3 jam bergolek-golek atas katil tu, plaster ni tak tanggal pun. Haaaaaa....dasyat tak?

En Wan pakai ni waktu tido 3 jam pastu sambung lagi 5 jam, then dia bukak sebab nak mandi.
Masa aku tanggalkan plaster tu, the gel still ada lagi.
Maksudnya kau boleh pakai plaster tu untk jangkawaktu lebih dari 8 jam sebenarnya.


 *bukan kaki aku* 

Yang best tu dia stretchable. 
Tak macam ordinary koyok-type plaster yang bersifat plastik. Tiger Balm Plaster ni kau leh strech-strechkan dia especially kalau kau nak guna kat joint area macam siku ke, lutut ke. Gambar kat atas ni aku tampalkan kat lutut anak sedara En Wan. Even kau bengkokkan lutut ke apa ke, dia tak tertanggal pun! Sebab dia stretchable.

Kebetulan malam tu aku sakit bawah perut, tak tau la angin ke, peranakan jatuh ke, sebab memang siangnya aku mengangkat barang berat. Memang azab gila tahan sakit pinggang especially bila berdiri lama. Nak panggil orang mengurut mana ada orang nak datang, semua nak beraya. Nak bertungku, batu tungku pulak takde. Last-last aku tepekkan aje Tiger Balm Plaster ni, aku pakai yang WARM punya.

Alhamdulillah, pagi esoknya ok! Kalau aku tau dia boleh hilangkan sakit bawah perut aku ni, dari awal lagi aku dah letak. Memang berbaloi la plaster ni, kira ada value for money. Tak rugi punya.
Korang boleh dapatkan Tiger Balm Warm & Cold Plaster ni kat any pharmacies yang berhampiran.

Murah jeeeeeeeeee.
posted by aveo757 @ 10:04 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER