walk on wings, tread in air: Sedar-sedar lah sikit wahai orang-orang yang tak sedar diri. Kang aku lempang kang, ada yang terus tak sedar-sedar sampai ke sudah <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Sedar-sedar lah sikit wahai orang-orang yang tak sedar diri. Kang aku lempang kang, ada yang terus tak sedar-sedar sampai ke sudah
2011-09-08
Orang Malaysia ni makin duduk kat bandar besar, makin macam batak terlepas dari hutan.
Pakai kereta nak besar aje, beg tangan yang branded aje, keluar rumah nak gojes-gojes aje, tapi sivik dan etika masih dalam lubang jamban.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Sekitar open house kat rumah Tun M (pics taken from FB Mek)




Macam ada beruk join makan-makan sekali kan?


Aku tau la ni open house. Makan free. Tun tu pulak bekas PM kau.
Tapi tak bermakna rumah Tun tu kau buat macam rumah kau. Selamba nak tumpahkan makanan, buang tisu, tinggalkan pinggan kat banquet table macamkan Tun tu tak sediakan tempat nak buang sampah. Catering mana yang tak sediakan tong sampah bai?
Aku tak rasa kau tergamak nak buang plastik sugus yang kecik tu kat laman rumah sendiri kan?
So apesal biadap sangat masuk rumah orang bawak perangai sakai?

By the way, bukan Tun suruh kau basuh pun pinggan mangkuk, tolong buang dalam tong sampah je pun. Dah mentekedarah kaw-kaw macam tak penah jumpa satey, pastu sukati mak bapak kau je campak lidi satey merata-rata. Kau ingat kau tetamu kehormat ke nak ada hamba abdi menyembah kutip semua lidi-lidi satey kau ni? Eloknya ambik lidi satey tu panahkan biar masuk dalam pantat sorang-sorang. Mencekik kemain laju masing-masing, dah kenyang blah.

Pakai la otak sikit.
Tak kisah la rumah Tun ke, rumah Tan ke, yang penting itu rumah orang.
Adab berziarah ke rumah orang ni, yang pertamanya jangan ingat harta orang harta kau. Itu rumah orang, buat macam rumah orang. Kalau kau tak reti nak jaga hati tuan rumah pun, jagalah maruah diri sendiri sikit. Jangan sampai tuan rumah serik nak bersedekah disebabkan troma jumpa batak-batak macam kau ni.

Tu perangai orang yang takde tali persaudaraan dengan kita.

Yang ada tali persaudaraan lagi hazab nak melayan.

Sometimes manusia ni, kalau benda tu akan bagi benefit pada dia biarpun sikitttt sangat, dia akan gunakan peluang tu habis-habisan.

Contoh, kalau kau keje pegawai pendidikan (contoh saje).
Anak sedara kepada dua pupu adik ipar bini kau baru lepas dapat result SPM.

Wah, masa ni la nak berkenal-kenalan merapatkan silaturrahim.
Masa ni la nak bertanya salasilah keluarga kot-kot la nenek kita ni sebenarnya adik-beradik.
Tuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!

Cakap je la kau nak mintak surat sokongan anak kau nak masuk U.
Kan ke senang?
Tak payah aku dengar segala macam kisah moyang kita, nenek sedara belah atuk tiri, bla bla bla.

And lagi satu aku pantang hanya disebabkan kau ada bau-bacang dengan aku maka segala benda kau nak "siapa lagi nak tolong kalau bukan sedara sendiri".

Ye betul.
Hidup berkeluarga ni memang bagus.
Time susah kita sama susah, time senang kita sama rasa senang.
Tapi ada sesetengah orang, time kita senang dia nak tumpang senang, time dia senang????

Time kau senang mana kau pegi?
Kelibat kau pun aku tak nampak.

Pastu lagi satu, yang gunakan title 'bersaudara' untuk feeling-feeling kawtim dengan aku.

Buat petisejuk aku macam petisejuk dia.
Nak makan? Ambik je.
Dia sedara aku apa.

Rasa-rasa nak tengok channel lain, capai remote, selamba tukar channel.
Yang aku kat tepi ni terkebil-kebil tengok channel bertukar.

Wakluuuu!!
posted by aveo757 @ 1:03 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER