walk on wings, tread in air: Kalau nak korek tu sikit-sikit la. And plis korek dengan bijak, bukan dengan bangang. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Kalau nak korek tu sikit-sikit la. And plis korek dengan bijak, bukan dengan bangang.
2011-09-08

Kelmarin aku tweet dengan CPM and Mummy_Jade pasal ada member-member yang jeles.
Tak sangka rupanya ramai manusia-manusia yang takde life dalam dunia ni.

Membuatkan aku semakin realize dengan sorang member (member ke macam ni??) yang dalam pada nak buat baik dengan aku tu, semakin nampak jelesnya kat aku. Kalau setakat 'kawan baik' aku tu, aku tak heran sangat. Sebab aku pun bukan kenal dia sangat, kenal thru laki aku je. But aku takleh terima kalau orang yang jeles tu adelah kawan aku sendiri. Nak pulak kalau kawan tu kawan yang kita dah kenal like forever.

Benda macam ni selalu sangat jadi.
Pernah jadi kat aku.
Pernah jadi kat kawan kepada kawan aku.
Pernah jadi kat En Wan sendiri.
And mungkin jugak jadi kat korang.

Korang pernah ada experience berkawan punyalah lama dengan sorang ni time uni/skolah, tapi bila masing-masing dah keje, dah kawen, orang tu tend nak beat kau dalam semua hal. Kalau betul kau hebat aku takde hal. Ni bangsa yang kau sebenarnya takde apa sangat nak ditonjolkan tapi punyalah bangsatnya perangai, sampai sanggup mengada-adakan cerita. Hajat tu nak bagi orang impress la kan, tau-tau orang menyampah.

Orang macam ni selalunya dia akan bersembang tu konon-konon macam dia taknak ambik tau pasal kau la, tapi ujung-ujung korek. Contoh :


Scene 1

Dia : Eh, kau 10 tahun ada dah kat kompeni skarang?

Aku : Lebih kurang la.

Dia : Wahhhh. Dah manager la kot eh? -----> korek-korek 1.

Aku : Takde la. Tempat aku ramai lagi senior. Dorang naikkan senior dulu la.

Dia : Ohhh, asistant manager la kot niiiiii --------> korek-korek 2.

Aku : Takde la, aku senior exec je.

Dia : Dah 10 tahun keje pun still senior lagi? Iskk, kalau kat tempat aku, kau dah boleh naik AM dah ni ------> dalam ertikata lain "aku lagi tinggi position dari kau".

Aku : Wahhh, manager dah kau?

Dia : Ala, manager pun gaji aku ciput je. Tak sampai 20K dia bayar aku.

**yawnnnn**

Tapi bila mintak bisnes kad manjang je dah habis.


Scene 2

Dia : Eh, kau beli rumah lain eh?

Aku : Ha'ah.

Dia : Rumah banglo eh? -------> korek-korek 3 (tapi dalam hati berdoa mintak-mintak dia beli rumah teres je).

Aku : Tak la teres je.

Dia : Berapa kau beli rumah tu?

Aku : 700K

Dia : Eh, sama lah! Aku pun beli rumah baru gak, 700 lebih. ------> dia mesti lebih dari kau punya.

Aku : Oh ye ke? Bila nak pindah?

Dia : Tak sure lagi.

Tapi sampai ke sudah dia tak pindah-pindah.


Scene 3

Dia : Anak kau berapa dah?

Aku : 4

Dia : 4 dah? Pehhhh...pakai MPV la kot ni? ------> korek-korek 4.

Aku : Takde keje aku nak beli MPV, pakai keta biasa je sudah.

Dia : Alah, angkat je la Alphard satu. Baru 200K. Selesa. Bawak sedap je -----> nak bgtau dia pakai Alphard okkkk.

Aku : Nanti-nanti la beli MPV. BMW aku baru je dapat semalam.

DANGGGGGGGGGGGG!!!!


Kalau kau perasan, orang-orang macam ni dia suka pandang rendah kat kita. Dia tak pernah ada rasa :

- 'oh, dia beli rumah teres tapi mungkin ini rumah dia yang ke empat kot'


- 'dia pakai Kancil ni untuk jalan-jalan dekat je, kat rumah dia ada 4 bijik lagi kereta'


- 'dia just senior executive kat tempat keje tapi mungkin dia ada buat keje part time yang lain'.


Kepala hotak dia tu asik nak pandang orang rendah je sebab glabah nak tonjolkan diri sendiri.

Kepada orang-orang begini especially kawan aku tu, semakin kau try hard untuk mengorek pasal aku at the same time meng-up-kan diri kau, semakin jelas aku nampak yang kau sebenarnya takde apa-apa pun. Kau cuma ada bodoh je.

Sebab??

Sebab kau sebenarnya dah bagitau pada semua orang apa yang kau ada.
Dan benda yang kau ada tu semuanya benda biasa bagi orang lain.
Paling kesian bila benda yang kau ada adelah benda yang aku tak kisah pun kalau aku tak ada.

Sedih kan.
Kau ye ye je jaja kat orang yang kau ada ni, kau dapat ni, kau earn banyak ni, ujung-ujung aku buat muka selenga. Dalam hati aku cakap 'Kesiannnn, baru nak merasa'.

Nangis.

Rentikan ok tebiat macam ni?
Buruk sangat.
Nampak very the budak-budak Darjah 2 Putih.
Like 'Kita ada pensel kaler Luna 24 batang, awak ada?'

'Eleh, kita pun ada la kaler pensil Luna 24 batang. Mak kita beli yang dalam tin punya!'

Duhh!
posted by aveo757 @ 1:41 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER