walk on wings, tread in air: Jangan main sebar je tak tentu pasal. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Jangan main sebar je tak tentu pasal.
2011-09-13
Tadi aku perasan ada orang tag note ni kat FB.
Pelik sangat.
Sebab setau aku risalah ni pernah diedarkan tahun lepas. Somewhere around May ke camtu. Apesal baru tersebar sekarang?

Takpelah, janji ada orang yang perihatin kan?

Tapi, tahun lepas jugak, bila dah tersebarnya risalah ni, ada maklumat yang bagi feedback berkenaan risalah palsu.

Korang baca sendirilah :


**** SUDAH JELAS HARAMNYA PERHATIAN KEPADA SEMUA UMAT ISLAM RISALAH INI DIEDARKAN OLEH DR.. RASHEED MOS,UNIVERSITI MALAYA KL, PERSATUAN PENGGUNA MALAYSIA , MAJLIS AGAMA ISLAM MALAYSIA & JABATAN KASTAM MALAYSIA.. KAJIAN TELAH DIBUAT OLEH MAHASISWA UTM, UUM, USM, UM, UKM, & CAP.

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI LEMAK ****


1. Minyak Masak LAM SOON ( Cap Helang & Buruh )
2. Ubat Pearl Cream Arche ( Thailand )
3. Ajinomoto ( Thailand )
4. Ais Krim Harga RM1...00 ke atas
5. Semua tauhu buatan Orang Cina
6. Sabun LUX & Lotion Badan Buatan Malaysia , USA , & Thailand
7. Sabun FAB berbuku
8. Lobak Jeruk
9. Mee & Kueteow basah ( buatan Cina)
10. Krim Muka Hazeline Snow

SENARAI BARANG YG MENGANDUNGI ( KULIT ****, URI & BINATANG YANG TIDAK HALAL)

1. Semua Jenis Serbuk Mee Segera Terutama Maggi
2. Pucuk , Kulit Popia, Fish Cake & Bebola Ikan buatan Orang Cina
3. Daging Burger Import
4. Sardin, Kari Ayam dlm tin & Yong Taufu buatan Orang Cina
5. Kasut Bola Jenis ' Gold Cup'
6. Berus Gigi Jenis ' Reach'
7. Mee Kering ( sanggol ) 15.Mee Rebus Tulang&Kiub Perasa Ayam
8. Semua sabun mandi yang diimport
9. Ajinomoto kecuali keluaran Kilang Lot 5710 Jalan Kuchai Lama KL
10. Semua jenis shampoo kecuali keluaran Orang Islam
11. Have Pearl Cream
12. Ramuan Kentucky Fried Chicken & Mc Donald
13. Ubat Kurap buatan Org Cina
14. Beehon Segera Siam
16. Sabun Mandi Yang Berminyak

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI GELATIN ( LEMAK **** DAN BINATANG TIDAK HALAL )

1. Bosset Wine Gum
2. Dairy Milk Coklat
3. Coklat Cadbury/ Chewing Gum
4. Sugus Strawberry
5. Passer Doily Mixture
6. Trebo Mint Chewing Gum/ Peppermint
7. Scothes Vikmin
8. Share Extra Atrenght
9. Black Current Jelly
10. Royal Gulaman & Decart Oranges
11. Valvis Gelatin
12. Sarung Kapsul Ubat
13. Ais Krim dalam bekas plastik
14. Gula-gula Fruities
15. Cake Mets Vilber Punch
16. Coklat Cake
17. Tepung Kastard Lady's Choice
18. Semua jenis Jelly
19. Semua jenis gincu bibir
20. Keseluruhan Jenis Sheisedo
21. Lady's Choice Jelly

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI ALKOHOL UNSUR-UNSURNYA


1. BARANGAN AVON KESELURUHANNYA
2. PEWANGI KETIAK TERUTAMA JENAMA VITALIS & CONCORD
3.MINYAK RAMBUT BRYLCREAM ( HIJAU )
4. RACUN SERANGGA JENIS SPRAY SEPERTI SHELTOX, BAYGON & MORTIN
5. SELURUH UBAT BATUK JENIS SIRAP
6. KESELURUHAN BALL PEN DAKWAT KERING
7. TONIK BAYI GRAPE WATER, TONIK WATERBERRY COMPOUND

Kami dalam keresahan memohon ampun dan maaf terlewat memberutahu perkara di atas. Pastikan Pakaian anda tidak terkena bahan-bahan diatas terutama pakaian sembahyang. TOLONG CETAK DAN EDARKAN RISALAH INI KPD SEMUA SAUDARA ISLAM KITA.

Confirm - Pringles Potato Chips - tidak HALAL !!

AMARAN OLEH KERAJAAN M'SIA BERHATI-HATI SEBELUM MAKAN!

Ref. Message: Pringles Potato Chips

Looks like you have to find another alternative to munch.
Just to let you and gang know.......... I have checked. It's true that the chips contain Emulsifier.

Dr Safurah Hj Jaafar ;
Principal Assistant Director;
Ministry of Health , Malaysia ;
Tel: 03-2540088.

TOP URGENT........ PLS FORWARD TO OUR MUSLIM FRIENDS... Forward

this to your pork-free muslim friends. Beware of what ou eat

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

09 February 2010
Awas Maklumat Palsu Produk Tidak Halal - Satu Penganiayaan
Labels: Pengguna

Saya banyak menerima pertanyaan mengenai satu email yang saya rasa dah tersebar ke jutaan kotak email .

Malah email ini telah beredar sejak tahun lalu hinggalah ke saat ini.

Ianya mengenai : "SENARAI NON-HALAL FOODS".

Tidak perlu saya siarkan apakah email itu kerana ia mudah didapati di pelbagai ruangan forum ,kotak email anda dan juga di dalam blog-blog, malah mungkin anda juga sebenarnya yang menyumbang kepada menyebarkan maklumat palsu ini.

Yang menjadi mangsa di sini ialah:

Dr Safurah Hj Jaafar ;

Principal Assistant Director;
Ministry of Health , Malaysia ;
Tel: 03-2540088.

Inipun saya rasa tidak perlu saya ulas, cuma kepada anda yang berakal, dan pengecaman paling mudah ialah nombor telefon yang dipaparkan- 7 digit... dan juga jawatan beliau.

Difahamkan, penama telah membuat laporan polis mengenai email palsu ini.

"RISALAH INI DIEDARKAN OLEH DR. RASHEED MOS,UNIVERSITI MALAYA KL, PERSATUAN PENGGUNA MALAYSIA , MAJLIS AGAMA IS LAM MALAYSIA & JABATAN KASTAM MALAYSIA. KAJIAN TELAH DIBUAT OLEH MAHASISWA UTM, UUM, USM, UM, UKM, & CAP. "

Untuk makluman anda juga, tiada siapa yang bernama sebagai Dr Rasheed Mos di Universiti Malaya.

Kepada anda yang hendak menyangkal entry ini, saya harap anda baca betul-betul, kerana ramai yang mudah melenting jika membaca perkara sebegini.

Kepada sesiapa yang telah memulakan rangkaian email ini, anda kena fikirkan apakah implikasinya, kerana ia melibatkan pelbagai pihak yang memungkinkan menjadi fitnah yang amat besar.

Sila abaikan email itu dan hentikan perbuatan ***** yang tidak membawa faedah malah boleh menjadikan anda sebagai penyebar fitnah.








Ok, aku takde komen dengan dua-dua email kat atas sebab apa-apa pun kita tunggu confirmation dari authority dulu. Yang aku pasti nama Dr Rasheed tu memang takde kat UM.

Company aku memang ada buat service for Halal Detection in raw meat macam fish, shrimp and fish feed.
2 tahun lepas kitorang buat workshop Halal detection in produced food.
So kitorang pikir la apa makanan yang kitorang nak check ni.
Syarat dia mesti kena ada makanan yang disahkan halal and also makanan yang sah-sah tak halal.


Untuk bahagian makanan sedia halal, kitorang decide test sardin, burger, sosej.
Part nak kena beli yang tak halal ni ada sikit berat, aku tolak kau, kau tolak aku. Seb baik ada colleague yang sedekahkan sikit makanan dia. Selamba je dia 'Eh, esok I bawak babi sikit, nanti i masuk dalam plastik bagi u'. Gila sporting.

Before buat workshop tu, kena la test dulu semua sample makanan ni untuk dapatkan contoh result. Contoh result ni penting sebab sometimes masa workshop nanti ada participants yang tak dapat result disebabkan salah teknik / human error. So kalau ada contoh result ni kita boleh tunjukkan kat dorang result yang sepatutnya dorang dapat.

Sardin pass. Takde hal. Confirm halal.
Sebab takde porcine source.

Burger and sosej ni yang kembang tekak aku kejap.

3 kali kitorang test, dua-dua makanan ni ada positif DNA ba alif ba ya.

Terdiam kejap.

Tapi masih lagi berfikiran positif. Masing-masing anggap teknik kitorang salah.
Or maybe jugak primer (untuk detect DNA babi) yang kitorang guna pada burger and sosej tu dah contaminate sebab tu dapat result yang mengembangkan tekak.

Kitorang test pulak daging mentah pulak (beef).
Tapi result yang keluar was negatif, maknanya takde sumber babi.
Actually memang daging mentah tu takkan ada sumber babi pun sebab itu daging mentah, memang konfem takkan ada sumber babi melainkan kau rendam daging tu dengan sumber-sumber yang tak halal.
Reason kitorang test kat raw meat tu sebabk nak check if primer yang kitorang guna untuk test halal ni masih boleh digunakan. Kalau tetiba kat raw meat pun ada keluar result positif contaminate dengan babi memang kena beli primer baru la jawabnya. Bust since result kat raw meat tu negative, so kitorang lega. Maknanya primer masih lagi boleh digunaa. Kitorang pun test balik kat burger and sosej.

Positif result lagi!

Dem!!

Dah la aku suka makan sosej brand tu. In fact masa nak test tu aku bawak sosej dari rumah aku.


Terus masing-masing senyap.


Tapi takkan la aku nak buat press conference pasal ni kan?
Sape la company aku ni kalau nak dibandingkan dengan JAKIM.
So kita pass kat JAKIM je la untuk buat further detection.

Tapi aku tengok brand tu still berleluasa je kat Giant. Siap ada logo HALAL lagi.
Aku tak sure if authority terlepas pandang atau maybe betul email yang kita pernah dapat satu waktu dulu 'semua sosej guna lemak babi'.

Aku pun taknak pikir banyak, aku anggap je la diorang lebih arif dalam hal ni.
Aku just berharap jangan nanti aku buat lagi testing kat brand yang sama tup tup ehhhhh ada babi lagi?



p/s : sorry, aku tak boleh bagitau brand apa yang aku test tu. Selagi JAKIM tak kata apa2, anggap je la result yang aku buat tu poor findings.
posted by aveo757 @ 2:14 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER