walk on wings, tread in air: Roti paung <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Roti paung
2011-07-13





On the way balik dari KT aku tweet gamba aku melahap roti paung dalam kereta.
Pastu sorang-sorang followers tanya apakah menatangnya roti paung tu.

Tu kat atas tu dah ada orang buat bisnes roti paung. Online lagi!
Aku pun tak tau sape yang punya bisnes ni, aku nampak kat FB so aku letak je la kat sini so that korang leh order.

Kalau kat Manir, dia jual RM2 sebuku.
Kalau aku yang beli tak mainlah sebuku kan. Sebuku tu baru aku merasa je. Belum makan lagi. Habis makan, mesti nak kena tambah. Tu semua kena kira.
Isnin lepas aku beli 5 buku. Aku sorang je makan 2 buku, dalam keta je dah selesai.

Actually roti ni ala-ala roti kentang kat Tesco tu.
Tapi roti paung ni macam trademark Tganu la.
Kalau pergi Tganu tapi ko tak makan roti paung, tu maknanya ko belum sampai KT lagi ye.

Roti paung ni dalam dia ada planta.
Bukan butter ye. Tetapi planta (marjerin).
Tapi kalau aku makan, selalunya aku buang yang part marjerin tu sebab tak sedap la pulak tekak aku makan. Aku makan part roti kosong tu je. Tu pun lajuuuuu je aku menyumbat.

Mak aku kata skarang, roti paung ni dah dievolusikan kepada roti paung kaya and roti paung kacang merah. Tapi aku tak pernah jumpa lagi. Yang belum pernah rasa roti paung, baik tryyang ori punya dulu. Memang tak rugi. Sedap. Nak pulak kalau makan panas-panas. Hari tu aku beli yang kaw-kaw keluar dari oven. Nak pegang pun melompat.
(actually mana-mana roti pun kalau fresh from the oven memang sedap and lembut), tapi bagi aku roti paung ni extra lembut. Maybe sebab dia buatan orang kampung, so bahan-bahan yangdia pakai tu tak banyak yang merepek. Yang basic-basic je. Sok-sok kalau dah macam-macam dia masukkan mesti dah jadi macam bun biasa kat bakery.

Aku pulak jenis yang tak suka beli makanan yang 'di-upgrade'.
Bukan apa, kengkadang makanan yang dorang upgrade ni yang ntah apa-apa. Merepek je aku tengok. Macam asal boleh nampak lain sikit. Padahal pusing-pusing itu jugak. Kadang-kadang lagi teruk rasa dia lagi ada.

Contoh kalau kuih raya kan.
Baru-baru ni aku makan sample blueberry tart.
Gila tak sedap!
Kuih-kuih tradisi ni kalau boleh toksah la korang nak ubah suai. Penat je korang menggentel inti tart tu, ujung-ujung tart nenas jugak orang beli.

Semperit pun sama.
Dah elok-elok dah semperit tu sedap gila, kau nak jugak letak choclate rice atas dia, tabur manik-manik gula tu la pulak. Dah satu keje pulak aku nak cabut sebijik-sebijik manik tu letak tepi.


**Selingan**
Hari tu ada sape ntah tanya if Rayyan berak lawas ke tak. Sebab anak dia sampai 10 hari tak buang air. Asik nangis je. Kejap-kejap kena masukkan ubat sabun tu.

Aduiiii, kesian la pulak aku dengar. Ubat sabun tu kalau masuk kat bontot aku pun tak sampai 30 saat membuak-buak sakitnya. Ni kan pulak baby. Budak ni pun tak tau camana nak buat dah. Anak dia kalau tak masukkan ubat sabun tu memang tak berak-berak. Dua hari tak berak pun aku boleh sakit kepala migrain. Inikan seploh hari??? Mau hilang ingatan terus.

So aku cakap Rayyan alhamdulillah. Takde masalah tak lawas. Sehari sampai 2 kali berak. Aku takde petua apa-apa. Cuma aku bagi dia makanan berasaskan pisang. Biskut Heinz with pisang, kastard pisang, kacang peas blend dengan bayam, etc. Tapi tiap hari, salah satu meal dia mesti kena ada pisang. So far dia tak pernah lagi sembelit ke, taik keras ke, apa ke. Lembutttttt je keluar dari bontot. Mak Aji cakap 'Cantik taik si Rayyan ni keluar. Lembut panjang je macam semperit'. (mati la takde orang makan semperit tahun ni).

Dah..dah.
Aku nak buat keje.

Kalau sesape ada petua camana nak lawaskan perut baby, tolong bagi komen ye.
Biar jadik panduan semua pembaca.

posted by aveo757 @ 10:38 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER