walk on wings, tread in air: Hidung mengalami pembusukan <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Hidung mengalami pembusukan
2010-09-30

Actually sejak hampir 2 minggu lepas aku ada masalah hidung tersumbat. Tapi aku dengan konfidennya aku tetap pi sana-sini jumpa customer dan tetap angkat call walaupun suara aku sengau-sengau sendut.

Memang kali ni pregnant, aku punya alahan is selsema. So ko bayangkan lah kan, sepanjang mengandung kalau ko kena selsema tak ke hazab namanya?? Lagi sengsara kalau time nak sembayang tu, aku tawakal ajelah, kejap-kejap srot srett srot srettt. Kalau ikut hati aku, memang time sembayang tu aku hembus je terus. Sebab tu la jugak terawikh hari tu, macamana aku start lambat sekalipun, aku jugak yang tetap habis dulu. Hahahaha.. Gila speed aku baca sebab selsema punya pasal.

Awal-awal dulu aku belasah ubat selsema tetiap hari sampai satu keje takleh buat bantai membuta je keje. Last-last gynae aku cakap, ni memang pembawakan so takleh buat apa, redho je la sampai bulan 12 nanti.

Tapi disebabkan terlampau lama selsema, 2 minggu lepas aku kena infection dalam hidung. Mula-mula aku tak perasan sebab tak demam semua, tapi aku macam terbau-bau bacteria. Aku memang kenal sangat la ngan bau bacteria ni sebab masa 1st degree dulu aku sampai dah tak boleh nak muntah dah kalau masuk lab, bau bakteria ni memang dah sebati. Apa taknya, hari-hari kena streak 50 plate bacteria, mana tak serasi bau aku ngan bau bakteria kannnn.

So, aku ni sibuk la spray rumah ngan Febreeze la apa la nak kasik hilang bau tu. Tetiba aku terperasan selsema aku dah kaler lain. Mucus dia dah ada yellowish kaler. (oh, korang tengah makan eh?? Ada aku kesah???)

Bila aku hembus, aku terbau bau busuk tu.
Oh! Demmmmmmmm!!!!

Sampai ke tekak okkk terasa pahit dia. Last-last, tekak aku ada rasa macam darah. Ah, sudahhh.

So semalam 2 hari lepas dia dah trigger migrain. Gila babi punya migrain sampai aku rasa nak sembayang guna mata sebab kepala pun tak larat angkat. So, kebetulan En Wan off siang, so dia hayak aku pi Sunway Medical Centre pi jumpa ENT specialist.


Muka girang sebab tak payah pegi keje pagi. Tapi bini pulak buat hal, so takleh bangun lambat. Kena bawak bini tersayang ke spital.


ENT Specialist. Dokter yang sama yang bedah hidung En Wan 3 tahun lepas.


Senyum dalam paksaaan padahal kepala dah sakit and hidung bau busuk!! Tapi En Wan tak kata apa pun time kiss aku?? So aku rasa takde la busuk sangat kotttttttt. Haha.


Masa ni dia dah semburkan nasal spray yang adisssssssssssss, pedihhhhhhhhhhhhhhhhh!!!


Masuk je dalam bilik dokter, dia masukkan microscope dalam hidung and cakap memang VERY BAD infection oready. Tapi dia kata takleh buat apa la, sebab itu adelah disebabkan pertukaran hormon masa mengandung so that dia boleh bagi medication je dulu. Takkan nak kuarkan baby terus kot kan. Dia ada gak la korek-korek hidung aku ni nak kuarkan mucus. Dia punya scoop punyala panjang sampai satu tahap tu aku tersedak sebab dah dalam sangat dia masukkan untuk sedut. Disebabkan sedut tak abis, so dia terpaksa bagi very strong punya antibiotic.

Aku kena makan seminggu je, habis tak habis, cukup seminggu aku kena stop. Next week, dia nak check balik, kalau takde perubahan dia kata maybe kena operate. Dia takut ada bengkak sampai ke rongga pipi. Dah satu hal lak pagi ni aku bangun tanya Mak Aji dulu

'Ma, pipi Diana comel ke dari semalam?'

'Kau ni kenapa???'

'Comel tak?'

'Jangan mengada la. Aku nak masak!'.


Cis, takleh berkerjasama lansung!!!
Aku ni takut okkkk.
Nanti kalau pipi aku comel dari biasa maknanya ada nanah ke apa ke dalam pipi.
Tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!


Balik dari spital, aku terus takleh angkat kepala, belasah tido sampai kul 6pm. Masa maghrib, Pak Aji masuk bilik nak tengok aku. Aku mintak dia tolong picit-picitkan. Tau je la kan, tangan orang tua, Macam nak rabak tengkorak aku dia picit. Tu pejam mata bukan sebab sedap okkk, tapi tahan sakit. Kang aku cakap sakit kang, dia lepuk muka aku lak. So, diam je.

Muka setelah dipicit. Makin teruk.

Alhamdulillah bangun pagi ni dah lega. Eventho lubang hidung belah kanan ni ada tersumbat sikit, tapi bau-bau tu dah hilang banyak. Sometimes je terbau-bau. Tak tau la kot memang ada lagi bacteria tu or aku je yang saiko asik terbau-bau. Tapi killer okkk antibiotic ni, aku tak tau la ni antibiotic or ubat tido. Asal aku makan je terus mati.

posted by aveo757 @ 2:22 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER