walk on wings, tread in air: POYO <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


POYO
2010-06-17



Poyo tak kalau kau bagi namecard kau yang berpangkat CEO (when you know that bisnes kau cumalah bisnes barang runcit yang baru nak bernafas) kat sedara-mara di kampung? Sadisnya, sedara-mara yang ‘celik mata’ kat bandar ni takde pulak kau nak hulur namekad kau tu. Apa kes?

Satu brader ni memang dari dulu lagi poyo. Kalau bersembang tu memang menang kat dia aje. Tapi berani bersembang time balik kampong je la, sebab orang kampong sana memang set-set menganga je kalau dia bercakap. Apa dia cakap tu macam besttt je. Cakap memang lebat. Tapi kalau berkumpul ngan sedara-mara di bandar, takde pulakkkkk. Padahal dia bukannya saper-saper pun cuma antara orang-orang kampong yang berjaya masuk U je. Tu pun nak poyo. Tengok transkrip sket?

Pastu memang tak boleh la sedara-mara lebih dari dia. Kalau rumah kau lagi cantik dari rumah dia, konfem dia takkan jejak rumah kau punya. Kalau anak-anak kau lagi berjaya dari anak dia, dia takkan bertanya-tanya lagi dah khabar anak-anak kau pastu. Padahal bukannya orang lain, kira macam daha daging sendiri kan? Ohhh, tak boleh okkkkk. Anak kau is anak kau, anak aku is anak aku.

Punya la terdesak nak canang kat semorang (orang kampong saje) yang anak dia keje hebat, orang tak tanya pun dia sibuk kenalkan ‘Ni anak saya yang tua, Manager dah skarang’.

Fundek apekah??? Padahal anak kau keje kat kedai runcit kau tu jugak. Memang la boleh kau nak letak manager ke, penjaga stor ke kan?

Aku tak paham kenapa ada spesis manusia yang macam ni? Spesis yang rasa kalau kau keje besar, keta kau besar, rumah kau besar maka kau berjaya. Bila dah berjaya jadi kau boleh buat apa saje termasuklah membelakangkan adik-beradik yang lain bila ada majlis-majlis keluarga macamkan kau tu anak sulung. Tolonglah respek sket abang-abang kau. Walaupun dorang tak sebijak kau (bijak sangattttttt lah!), keje kampong, tapi ingat sket eh, abang kau belum mati lagi. Jadi, kalau ada majlis keluarga, sila bagi laluan dulu kat abang sulung. Jangan memandai-mandai nak mengarah orang itu ini, kalau nak bagi pendapat boleh. Tapi kalau buta-buta bagi arahan hanya semata-mata kau rasa kau lebih bijak dari yang lain, kau sangatlah poyo.

Jangan nak memandai bagi ucapan pembukaan kat setiap majlis keluarga as if kau ketua klorga yang sangat dihormati. Ni la yang dikatakan, makin blaja tinggi, makin bangang. Sijil melambak, tapi common sense zero. Kau nak jadi ketua pun biarlah kat pejabat je. Balik kampong, tolong sedar diri eh? Kalau dah pangkat adik tu, sila jadik adik. Hormat sket kat abang-abang yang masih hidup dan boleh berfikir dengan baik ni. Ini tak, asal ada majlis keluarga je, ohhh dia tetiba yang kedepan bagi ucapan pembukaan, ntah saper lantik ntah. Takde adab! Yang abang-abang ni dah jadi macam orang bodoh sangat la pulak.

Kalau bercerita bab agama ni memang cukup power. Orang lain semua tak betul. Yang heran tu semua orang yang dicop tak betul tu adelah orang yang ada lebih dari apa yang dia ada. Bodo gila.

Kalau dulu, zaman aku kecik-kecik age 9-10 macam tu, kemain lagi cebik-cebik bila kitorang balik kampong beraya dengan baju raya berskirt pendek ropol-ropol. Konon takde asuhan agama dari kecik. Yeah rite.

Skarang apa kes? Anak perempuan kau pergi kenduri tahlil pakai sluar mekanik poket-poket kat tepi ngan kemeja kotak-kotak, jalan cam gengster? Ohhhh, takpela...janji tutup aurat eh?

Aku yang jahil ni pun tau adap pergi kenduri bai.

posted by aveo757 @ 9:32 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER