walk on wings, tread in air: Mampu or tak mampu? <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Mampu or tak mampu?
2009-06-02
1. Memula nak say sorry kat those yang YM aku tanya kenapa dah lama tak jenguk blog dorang.

Sorry la ye.
Aku nak update blog sendiri pun malas.
Dah kena maki dua tiga das baru la tergerak nak update.
Sejak balik from Singapore aku makin busy, insyallah ada masa aku jenguk-jenguk la ok?
Saya janji (sambil buat cross dua-dua belah jari telunjuk ngan jari hantu)

Tapi busy-busy pun sempat la 3-4 blog aku singgah tapi tak tinggalkan jejak.
Again, sorry.

2. Secondly, sorry semua komen untuk previous entry aku takkan publish. Sebab itu hanya luahan hati for I suddenly realized we're both better off without each other.



Ok, tukar mood.

Ada satu blog ni (kalau pandai carik) yang buat entry mengutuk si polan yang bershopping macam nak rak semua benda dia nak tunjuk lam blog. Actually bukan si penulis ni yang aku nak komen. Tak hingin pun.

Cuma entry-entry macam ni aku pernah terbaca kat a few blogs.
Memang ada certain orang yang tak suka kalau ada manusia yang over gila tunjuk segala tok nenek barang dia beli termasuk la pensil kaler 24 batang anak dia pun dia nak letak lam blog. Tapi takat pensil kaler aku rasa tak ramai orang kisah. Ada orang kisah ke?
Takde kan?

Yang ramai orang kisahkan is bila ada orang tu beli Nine West sambil buat statement 'Nasib baik Nine West kaler kuning tu takde saiz, kalau tak, cukup lapan pasang I beli'.

Tak pun, 'Semalam Equatorial, pagi tadi Shangrila, malam ni I nak makan kat mana pulak ye? Ada sesiapa boleh bagi cadangan??'

Memang konfem berderet 'cadangan bernas' sampai kat komen box ko siap ada pantun 4-5 kerat ko dapat.

Aku faham ada antara korang meluat baca blog yang menunjuk-nunjuk macam ni.
Tapi masalahnya diorang menunjuk ke??
Entah-entah memang itu lifestyle dorang saper tau kan?
Lain la cam aku, nak masuk Secret Recipe pun kena bagi 50 dalil kat En Wan.
Tu cara-cara guna duit aku. Belum paw duit dia lagi.

Apa-apa pun, pendapat aku la kan.
Those yang beli barang and tayang kat blog tu, bukannya menunjuk.
Tapi diorang proud dengan apa yang diorang ada sekarang.

Maybe dulu dia belum mampu beli, sekarang dah mampu, so apa salahnya share dengan semorang. Kalau ko rasa ko nak tumpang gembira ngan apa yang diorang ada now, silakan. Tapi yang taknak tunjukkan rasa gembira tu, apa kata lepas ko baca pastu ko blah. Takyah nak susah payah susun ayat nak maki kaw-kaw kat orang yang tak bersalah tu.

Aku tak paham apesal korang nak sakit hati.
Yang dia beli tu pun bukannya pakai duit kau.
And barang yang dia beli tu pun bukannya ko tak mampu beli, cuma ko mungkin belum mampu or kau yang taknak beli. So apesal nak bengang?

Contohnya ada la sorang kenalan aku ni yang suka nau tanya
'Ko beli beg ni berapa?'
'Ko beli kasut ni berapa?'
'Ko bercuti hari tu berapa semua expenses?'

Bila aku jawab RM9000 (contoh je), dia beria-ia ni geleng-geleng kepala ngan buat muka cebik cam jubo tenuk 'Hah?? Sembilan ribu? Eiiiiii, kalau aku takde laaaaaaaaaaa. Banyak lagi aku nak buat ngan duit tu. Membazir je buta-buta buang sembilan ribu'

Kimak tak?

Kot ye pun benda yang beli tu mahal sangat, boleh tak ko jangan cebik-cebikkan bibir ko yang dah sedia juih tu depan-depan muka aku??? Pulak tu selamba tapir cakap aku membazir.

Dah ko tanya, aku jawab la.
Kalau rasa-rasa tak kuat iman nak dengar jawapan aku len kali toksah tanya.
Ada hati nak ambik tau hal orang.
Aku tampa kang terus bibir ko juih sampai ke lutut.

Aku rasa orang-orang macam ni tak faham konsep berbelanja.
Kalau ko ada duit RM1000, tapi ko beli roti harga RM800, tu namanya membazir.
Tapi kalau ko ada duit RM1000, ko beli roti harga RM90, tu namanya mampu.

So, those yang beli kasut Stuart Weitzman sampai lapan belas bijik and tayang kat blog tu, itu menunjukkan dia mampu. And disebabkan bukan semua orang mampu, so dia rasa proud bila dia mampu membeli. Memang aku faham manusia sentiasa ada perasaan tak puas hati or dengki dengan kehebatan and kelebihan orang lain which is good sebenarnya. Perasan macam tu akan buatkan ko rasa semangat nak usaha lebih so that ko pun boleh beli kasut macam tu.

Tapi kalau ko rasa ko memang jenis tak boleh tengok orang lebih dari ko tapi still gak nak ambik tau hal orang, yang tu sendiri pikir la. Kalau nak suruh aku pikirkan, aku rasa orang cam ko ni patut terlentangkan atas rail ketapi je.

Yang memang kaki nak hentam orang ni mula la 'Ala, duit laki dia. Dia ni mengikis. Materialistik dia ni, aku kenal sangat orang camni.'

Ek eleeee, ko lak yang lebih.
Yang dia kikis pun duit laki kau ke???

Kalau nak sangat, ko pun carik la laki kaya.
Tu pun kalau ada laki nak kat pompuan sakit otak cam kau.

Frankly speaking, aku sebenarnya suka gak tengok blog-blog yang suka tayang barang.
Like makeup M.A.C. Kalau takde blog yang dok bincangkan pasal M.A.C ni sampai skang aku ingat itu brand laptop.

And thanks to saper punya blog ntah yang bagitau dia beli strapless bra yang takde hook sekali. Main lekat je bra kat tetek. Baru-baru ni aku jumpa bra tu kat JJ. Takde la cam jakun sangat kan sebab aku penah baca pasal bra mangkuk ni kat blog orang. Tapi aku geli nak pakai bra camni. Apekah perasaan tetek ko dikala memakai bra yang takde tali and hook? Rasa tak tenteram je jiwa raga aku pakai bra camni, nak pulak kalau sarung baju kurung. Elok tengah tunduk-tunduk salam makcik kat kenduri pelepuppppppp jatuh kat lantai cantik je landing depan ketua kampung.

Terus kutip pi kat meja makan dengan selamba senduk gulai kawah letak kat mangkuk bra nak cover line.
posted by aveo757 @ 12:00 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER