walk on wings, tread in air: Thanx to those yang YM aku tanya if I am ok..Yes, I am now better :) <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Thanx to those yang YM aku tanya if I am ok..Yes, I am now better :)
2008-10-22
Ada sesiapa pernah rasa satu keadaan di mana ko rasa jammed satu badan sampai apa yang ko buat tak kena?

Today aku macam orang bangang.

Dah la kepala aku tetiba jammed.
Pening macam nak muntah tapi takleh tido sebab bila aku tutup mata je kepala aku start working.
Pastu aku terasa mulut, kepala, telinga aku ada pil besar masuk. Aku pun tak tau kenapa aku nampak pil. Setan suruh aku makan pil kuda kot.
The worst part is ko mimpi pegang calculator.

Apekah lancaunya makna mimpi ni????

Malam semalam macam malam-malam yang lain sejak aku berbisnes ni, pukul 2 pagi aku still tak boleh tido. Aku tau En Wan sedar yang bini dia still terjaga tapi bila Redza merengek mintak susu dia tak suruh aku buatkan lansung. Dia sikit tak kacau aku.

Aku saje bukak sikit je mata aku. Nampak 2-3 kali dia bangun buat susu, salinkan pampers Redza, selimutkan Redza. Aku memang dalam keadaan sedar, aku tak tido lagi tapi aku tak kuasa nak ambik tau. Tak kuasa nak buat. Kalau boleh aku nak Redza salin pampers sendiri.

Aku dah jadik macam ... ko nak apa la Redza memekak malam-malam, aku tampa kang, ha, macam tu la lebih kurang perangai aku skang. Blow sepanjang masa.

Pukul 2.30 pagi, aku bangun dari katil duduk kat sofa dalam bilik.
Nak nangis tapi tak boleh.
Rasa ego tu ada.
Kalau boleh aku nak tunjuk kat En Wan aku strong, boleh terima tekanan, boleh bergerak sendiri, boleh buat semuanya sebab ini jalan yang aku pilih.
So aku taknak nangis.

Then, aku dengar suara En Wan panggil aku dari atas katil 'Kenapa Di?'

Dan-dan airmata aku mencurah-curah.

Ni namanya orang lembik berlagak strong.

En Wan tarik tangan aku tido sebelah dia.
'Takpe, kalau Di tak boleh buat, Di carik keje lain. Abang kan ada. Abang boleh jaga Di. Don't worry ok. Kita tido'

Adekah aku berenti menangis??
Tidakkkkk.
Aku kan drama sikit kengkadang.
Mula la melalak tengah-tengah malam.
Cam syahdu je suami cakap macam tu.
Rasa bertuahnya ada orang yang sanggup jaga kita walaupun kita tak dapat nak offer dia apa-apa selain dari tetek yang selambak ni.

Betul cakap ex-bos aku, stress buat bisnes ni lain.
Hanya orang yang dah join the line je yang tau how bad the stress is.

Kalau dulu, aku pegi keje, still buat keje.
Tapi ada masa nak bukak FB.
Siap ada account MySpace ngan Frenster yang aku tak nampak apa fungsinya. Balik-balik aku accept fren request tapi aku tak kenal pun.
Blog ni jangan cakap la, habis semua blog orang aku baca.
Update tip top.
Siap boleh download lagu lagi.

Maybe bila kita keje dengan orang, task kita terhad.
Headcounts ramai, so masing-masing ada tugas tertentu, workload walau banyak mana pun still terkawal. Tapi the cake is small.

Bila keje sendiri, semua benda ko kena buat.

Dulu, nak buat promotion, brochure hantar kat unit marketing.
Diorang designkan.

Nak buat copy ko lambai je tangan kat admin assistant, kejap je siap 100 keping siap binding.

Nak buat quotation pass kat customer service. Bagi product number je, dia quotekan. Kejap je.

Ordering pass kat account people.
Dia arrange shipment, dia clearkan custom, dia buat payment segala tax, freight,bla bla bla.

Delivery suruh despatch buat.
Dia pack and deliver.
Kalau cold item, siap pi beli dry ice lagi kat Worldwide.

Nak setup database and website ko kenyit mata kat budak IT, settle.

Tak paham about the product ko tanya budak sales, engineer ataupun application chemist.

Sekarang semua tu aku kena buat sendiri.
Berapa banyak orang punya keje, kita sorang je yang buat.
Takde la aku sorang, basically aku ngan partner aku je la.
Budak-budak lab hanya kat lab je. Tak masuk lansung kat line business development.
So, dorang takde masalah jiwa.

Tapi tadi aku terfikir.
Maybe dugaan yang aku rasa cukup kuat ni actually akan jadik lebih kuat kalau aku tak masuk previous company dulu, ABI.

Kalau aku start the business right after aku quit dari company aku yang dulu-dulu tu, mungkin aku akan jadik lebih teruk. Company aku yang dulu sangat tak stress and to be frank tak banyak yang aku belajar dari company dulu sebab dia macam *&%#^Fak^$%$fak&^&%^%fakkkkkkk.

Mungkin Tuhan dah aturkan supaya aku join ABI dulu, supaya aku jumpa Devil Wears Prada tu.
DIA biarkan aku rasa macamana rasanya dimaki depan collegue, paperwork yang aku buat dilempar ke lantai, dia tahan aku siapkan keje sampai 11 malam and balik rumah aku sambung buat report sampai 3-4 pagi sebab esok pagi-pagi at 9am aku kena mengadap dia balik. Tak cukup dengan tu, tiap-tiap minggu ada kuiz and exams. Labour day kena gi keje, Nuzul Quran kena gi keje, Ahad pun kalau dia panggil aku kena datang opis.

Tuhan tu memang dah aturkan jalan untuk kita kan?
Apa yang berlaku memang ada hikmah.
Memang itulah rupanya yang terbaik untuk aku.

Walaupun pada awalnya aku rasa sakit hati dengan dia sebab dia memang macam cilaka bodoh takde consideration lansung aku penat ke tak, aku nak berehat hujung minggu dengan family ke tak. Paperwork yang aku buat dari kol 9 malam sampai 6.30 pagi dia komplen tak lengkap, tak tally padahal dah cukup baik aku buat sebab aku kena extract data dari excel worksheet sejak tahun 2000! Of cos la adasilap, dah la ko bagi aku masa tak sampai 24 jam. Tau la salah tapi boleh tak tak payah nak campak keje aku atas lantai?? Sepanjang minggu dia suruh aku siapkan promotion material padahal aku bukan budak marketing. Dia suruh aku rangka plan untuk develop the business padahal aku bukan Business Development Personnel.

Aku memang menyampah dengan dia.

Tapi hari terakhir aku kat sana, dia jumpa aku and offer aku untuk jadik partner dengan company dia. Aku smiled and say thanks, 'I'll think about it'.

Last week dia panggil aku and partner datang ofis.

Rupanya dia tak main-main.
Aku terperanjat bila dia kata dia memang nak aku jadi partner dia untuk her Bumiputra status company but she just couldn't find another Malay to be my partner. Bila aku resign and form a company, dia nak work together dengan aku. Macam tak percaya bila keluar dari mulut dia "..because of her drive and discipline..". (tolong tahan nanah masing-masing dari meleleh ye. Cerita ni agak riak, nasib la siapa baca kan)

Now I know kenapa dia trained aku macam tu sekali.
Aku selalu tak nampak apa yang orang cuba tunjuk kat aku.
Or kita sememangnya takkan nampak apa yang Tuhan nak tunjuk kat kita until it happens.

Maybe DIA taknak aku jadik terlampau stress sebab peralihan culture so dia jumpakan aku dengan ABI dulu so that aku boleh develop diri sendiri supaya aku tak terlalu lemah bila berada dalam keadaan sekarang.

And mungkin juga DIA nak aku rasa tekanan yang aku lalui sekarang supaya bila dugaan lain datang aku dah cukup bersedia. Setidak-tidaknya aku takkan tertekan macam sekarang lagi. Kan?
posted by aveo757 @ 10:44 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER