walk on wings, tread in air: Aku tau kenapa aku stress this week...aku rendhoo hubby aku la!! Balik laaaaaaaaaaa. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Aku tau kenapa aku stress this week...aku rendhoo hubby aku la!! Balik laaaaaaaaaaa.
2007-01-25

Aku ni asik nak mengamuk je this week.

Cibai betul la competitor bangsat kat company aku ni.
Aku yang drive jauh-jauh, bagi presentation sampai melecet anak tekak, penetrate the market, approach customer, lock the deal, alih2 dia pulak yang pi cilake hantar the goods directly to MY customer. MY deal. Dan dengan bangganya letak DO dari kompeni sendiri.

Babi.

Payah kalau two companies which are totally direct competitor yang share the same market are also sharing the same CEO! Apakah konsep cilake yang nak diketengahkan oleh CEO aku? Konsep bertanding secara sihat? Bertanding secara sihat tapi the cilake babun di sana dapat view database aku yang secara lansung dapatlah juga korek customer mana aku jumpa, apa aku quote, apa on going deal, manakala aku dapat HAMPEH. Toksah kata nak view database diorang, apa kejadah haram basakhi barang yang diorang quote pun aku tak kosser nak ambik tau.

Orang bijaksana macam aku ni tak perlu mengisi masa-masa terluang dengan menskodeng database orang lain untuk tengok apekah bendalah yang si anu ni quote, ape projek mega yang dia tengah prepare and all that. Kalau nak kutip juta juta hujung tahun pun tolooooong la melaksanakannnya dengan ur own blood and sweat! Apa terdesak sgt ke nak makan komisyen?

Benda ni terjadi this morning. Budak delivery datang jumpa aku tanya 'Diana, Dr Ain tanya apesal dia work out the deal dengan u tapi delivery order atas nama Fukeymarkharamjadah Sdn Bhd? (bukan nama sebenar)'.

Otomatik terloncat bontot aku dari seat.
WHAATTTTTTTTTTTT???????????????????

Aku call lab, pi sembur ntah saper saper aku tak kenal tapi yang pasti budak lab la.
Budak tu sure mencarut-carut dalam hati. Mamposss ahh.
Saper suruh bodoh sangat?
Saje je nak tengok aku mengamuk so that biar satu kompeni perati aku 24/7 sebagai satu makhluk yang rebel nak mampos dan mulut cam longkang kan? So? Like I care lah? Aku bukan melongkang tak tentu hala. Kalau dah benda sahih tak betul, takkan aku nak senyum simpul kat korang?

Kalau dah tau diri tak reti nak approach customer macamana, nak promote sendiri punya product pun terkial-kual, how to turn akaun ko jadik big fat? Ada hati nak dapat best employee tapi kalau ko datang opis hari-hari dengan matlamat nak parking bontot ko sepanjang hari atas kerusi sambil tekan-tekan keyboard tengok sales lead orang, maka haruslah ko dapat BIG FAT ASS instead of BIG FAT ACCOUNT.

Apehal la CEO aku tubuhkan 2 syarikat yang dua-duanya public listed siap dapat Bio-Nexus status bagai tapi takde arah tujuan. Dua-dua ditubuhkan atas objective yang sama - TO SELL. Run for the same area and target for the same project. Nama je competitor tapi boleh view database orang, duduk pulak dalam bangunan yang sama, dan yang paling best AGM bersama-sama. Kat AGM tu of coursela masing2 present sales figure, and discuss future target. Future target dah tentulah involve discuss tentang potential area and customer, apa plan nak attack area tu semua lah. Lojik ke nak discuss semua benda tu depan competitor? Baik-baik dorang tak tau dah jadik tau.

Ohh..lupa pulak aku. Bukan ke persaingan sihatttttt. Jadik haruslah kita bersikap kasihan-mengasihani antara satu sama lain. Apa salahnya kita bagitau diorang sama yang tempat di sinun ada grant juta-juta. Tempat di sana pulak plan nak bukak biotech centre. Boleh la kita pegi buat sales sama-sama, car pool. Bak kata Mr Singh dlm pilem Seniman Bujang lapok, 'Lu punya nasib lu makan, dia punya nasib dia makan, apa salah lu makan sama-sama?'
Makan penampar nak??

Jinjang la ok??

Tak kuasa aku nak melayan karenah birokrasi and benda yang involve personal interest ni. Kalau aku tak puas hati aku cakap. Janji aku pertahankan hak aku.
Ko nak turunkan pangkat aku ke, nak demerit aku ke, nak suruh aku parking keta kat luar ke, itu sukati ko la. Aku sket tak berkudis. Tapi kalau increment aku sangkut hanya disebabkan mulut aku yang laksana Kak Nam ni, SIAP!! Aku akan pass all the leads to kompeni bapak aku, biar aku run the company buat one man show. Tak pun aku ajak Ann ngan Azie join aku buat part time. So, let's fight in the market. Meh aku ajar apa itu persaingan sihat.

Kepala aku ni sebenarnya dah sesak dan bengkak ngan problem ofis. nasib tak dapat hidrocephalus disease je. Sepanjang 6 tahun aku keje, lom penah aku ada problem yang agak jinjang sebegini. Nak citer kat orang pun orang kata aku yang bodo sebab stay sini lagi. Tapi aku dah terciter dah pun kan?

Well, aku stay sebab aku sayang bos aku, KM. Ni la bos yang paling memahami, tak berkira, low profile tapi semangat tinggi. Aku banyak ikut cara dia. Sebab mulut dia pun boleh tahan gak. Tapi satu opis respect dia sebab macamana dia melongkang pun sales figure superb. Takyah kipas-kipas ni semua. Aku tau KM sayang aku, dia tau cara keje aku. Sure dia tak penah terfikir pun yang aku pernah gi interbiu tempat lain dulu and almost tender resignation letter. Sebab KM la aku stay kat sini, membodohkan diri. Apa-apa je la.

Well, since aku dah berazam no more whining, so aku akan berenti merungut.
Tapi aku akan tetap maki hamun dorang dalam blog ni, boleh?

posted by aveo757 @ 12:52 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER