walk on wings, tread in air: Sungguh buto kompeni ini <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Sungguh buto kompeni ini
2006-10-11

We refer to the above.

Please be informed that in conjunctions of DEEPARAYA Celebration, the managmengt has decided to pay one (1) month salary in advance to all the Muslim(s) and Hindu(s) staffs by 18 October 2006. Therewith, the management will not grant any Festive Advance as previous years for this time.

Nevertheless, an early salary also serves the same purpose of Festive Advance.



Demikianla bunyiknya ayat di ambik dari internal mail company aku. Aku yang tadinya membaca dengan penuh harapan berbunga di hati, mengakhiri pembacaan aku dengan "BABI!!!!!"

'Early salary also serves the same purpose of Festive Advance'???????

Mana ko dapat fatwa ni? Cibaaaaaaaaaaaaaaaai!!

Aku rasa bukan aku sorang je yang hangin ni. Ann sure gila babi punya hangin. Siap laa...Rabu ni aku ngan Ann mesti adakan mesyuarat panjang sket dari biasa bertempat di surau. Umpatan hanya akan dilakukan selepas solat Asar.

Ake dah makin bengang ngan company ni. Memula dia bawak masuk bini dia,jaga akaun konon. Macam la takde orang lain boleh jaga akaun syarikat yang lagi banyak kira hutang dari kira profit ni. Pastu, bawak masuk adik ipar pulak. Setakat nak tolong key in data, buat filing, kira claim, bak sini seploh hengget aku buleh buatkan la. Takyah ko kuar duit ribu-ribu nak bayar gaji adik ipar ko.

Tak cukuuuuuuuuuuuuppp...apa kata kita masukkan lagi satu ahli klorga yang lain. Bawak masuk pulak abang ipar. Terus jadikan COO of one of the sister company. Lebeeeeeeeeeeyyyyy!!! Siap war-warkan si abang ipar ni penah jadi HR kat Jusco la, TESCO la. Hamik la..hamik. Aku pun bukan nak pun tittle COO bergaji rendah tu.

Ko bawak masuk segala kuncu-kuncu ko dalam company ni, apa ko ingat ni family bisnes? Dah la bawak masuk abang ipar, assistant CEO pun tak dibagitau. Alih-alih kuar internal mail this new COO will join us next week. Tak ke cilaka tu?

Aku tau, CEO aku ni takut ngan assitant CEO dia. Sebab maam (asst CEO; let me refer her as KZ) ni mmg laser sket. Aku tau dia respect KZ ni. Masa mula setup company ni, satu ****ese pun tak hengen nak keje ngan dia. KZ ni la yang datang interview kat company yang kecik, shop lot berjirankan bosia kilang (KZ la yang citer kat aku) tu. Betapa hena dan rendahnya darjat company ni dulu.

Masa aku join pun still bentuk shoplot lagi cuma dah beli 3 pintu.

Pastu ada sorang lagi mamat came in asaing KZ as operation guy, dok buat delivery and pick up goods. KZ kata dulu, cuma ada 2 meja je, 2 PC cabuk (third hand kot) and satu fridge (fridge kat umah tu) for freeze items storage. Bayangkan..from a small and daif look company, turn to be among the big player in Southeast Asia. Pastu dah besar, dah ada building sendiri, baru la mencanak-canak kaum-kaum dia join. I mean their 'kaum' la.

Tapi yang aku rasa best tahap gaban is....dia bawak masuk kemain ramai kaum dia. Tak sampai 3 bulan, lepas sorang, sorang blah. HAHAHAHAHHA..padan muka!! Kaum dia tu pun tak hengen keje sini.

Management berkira. Sales nak suruh buat banyak-banyak tapi bila time benefit...ZERO! Pastu lagi mau kerah kederat orang bawak masuk juta-juta. Kalau tak hit target, sack! BABI BABI BABI!! Haaaaa..bulan2 pose suruh aku maki hamun. Saje nak kasik kurus pose aku kan??

Increment nak naik punyala payah. Kalau nak potong gaji orang memang lajuuuuuuuu. Pastu berangan nak jadik corporate. Aku sepak jubor ko nak? Last year, satu member aku tu nak kata hit tak la, tapi adelah lagi 7-8 ribu kurang dari target. Kira okey la tu kan. Nampak gak la effort dia bekerja. Dah la member tu handle instrument. Bukan hari-hari ada equipment deals. Ade ke increment RM50???? Hoih, nak beli spender Hush Puppies 3 helai pun tak lepas ok???

Kesian ko Kelvin. Tak sampai 2 bulan lepas tu, satu multinational company sudah sambar dia. Gaji dia, lagi tinggi dari gaji aku skang...AARGGHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH....ni buat aku nak meroyan ni.

Dah la wehhh...malas aku nak carut lagi. Ko simpan je la Raya bonus tu, biar kepam. Ko tak bagi lansung year end bonus tahun ni pun takpe. Senang sket aku jadikan reason utk aku blah. I tell you...once I get better offer, I KILL YOU IN THE MARKET! I SWEAR!!

Don't mess me about!

p/s : Kelvin, I know they are now eyeing you, and willingly to give you better offer. BETTER????? Tsskkk. My advice, ko jangan layan. Macam ko tak paham tektik hina company ni. Tapi kalau ko masuk sini balik, kita suruh company hantar kita overseas lagi, and someone gonna teman me pilih lingerie lagi...:)
p/s2 : Ye..aku saje update blog ni sehari lagi awal. Sukati aku la kan. Bukan blog ko.


posted by aveo757 @ 1:52 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER