2022-08-03

Kalau nak cerita pasal banding-membandingkan, boleh je aku nak bandingkan dengan orang lain.


Padahal post aku kelmarin nak cerita pasal Redza.
Tapi ada beberapa orang lebih berminat bab En Wan menguruskan anak-anak.
Dah jadi satu episod lain pulak bila isteri cakap "Suami saya tak macam tu Kak Di. Semua benda lepas tangan. Saya kena handle semua hal dalam rumah termasuk anak-anak".

Kebanyakkan cerita-cerita macam ni datang dari isteri.
Biasalah, orang perempuan suka bercerita. Macam aku juga.  
Mungkin apa yang isteri-isteri ni ceritakan pada aku, betul.
Tapi boleh jadi ada perkara baik tentang suami yang tak diceritakan.

Kebanyakannya lebih kurang je jalan ceritanya.
Statement like "Kalau ikut hati, saya nak bercerai. Tak guna berlaki kalau pemalas tapi semuanya nak senang".

Tak dinafikan ada suami ‘manja'.
Dia tengok isteri kuat bekerja, buat part time 2-3 macam jenis business, boleh uruskan hal-hal rumah, boleh manage anak-anak - lama-lama suami rasa selesa.
Isteri boleh top up mana-mana perbelanjaan yang kurang.
Yang isteri pula, bila menguasai ekonomi, rasa hormat pada suami susah nak dipertahankan.
Lama-kelamaan nampak yang buruk-buruk saja pada suami.
Lebih-lebih lagi bila pendapatan isteri melebihi suami, seakan-akan nampak suami seperti malas bekerja.
Akhirnya terbit perasaan kalau sebahagian besar belanja dalam rumah ni aku bayar, buat apa nak berlaki?

Dulu, dari sudut kerjaya, En Wan kelihatan lebih berjaya sebab dia engineer.
Tahun 2000, sebahagian besar gaji local grad engineer (fresh graduate) sekitar RM1800-1900 saja.
Tak jejak RM2k pun, unless big company.
Kalau kilang, itulah gajinya. Tak sampai RM2K.
Tapi sebab En Wan overseas grad, dia start dengan RM2500, tak termasuk allowance.
Roughly dapat RM2700, sedangkan dia juga fresh grad.

Aku?
Ada double cert, with good grades - tapi start dengan RM1600.
Jawatan pun Sales Exec saja.
 
Kalau korang bila ditanya antara engineer dengan sales exec, mana satu lebih nampak berwibawa dan bijaksana?
Dah tentulah engineer, kan?
Siapa je la yang kagum dengan Sales Exec.
Jual barang katakan. Tak blajo tinggi pun boleh jual barang katanya.

Tetapi untungnya aku ada sistem komisyen, jadi pendapatan aku ketika itu menyamai gaji En Wan.
Bila dah naik ke Sales Manager, komisyen aku tinggi like crazy.
Masa ni ujiannya hebat.
Sebab, bila kau tahu kau bring more to the table, hati mudah nak terpeleset.
Mudah nak merasa powerful. 
Mudah nak rasa I don’t need a husband.

Jujur aku cakap, perempuan ni pendek akal sikit.
Asal duit berlebih je, dia mudah rasa I own the world, I don't a man.
Sebab merasa segalanya boleh dibuat dengan duit.
Dia tak pikir kalau sakit esok, siapa nak tolong jaga, siapa nak tolong bagi makan, siapa nak tolong mandikan. 
Toksah jauhlah, masa aku bersalin Rayyan, jadi vegetable.
Lembik layu, nak gosok gigi sendiri tak larat.
Mujur En Wan ada, dia yang gosokkan gigi aku, lapkan badan, salinkan pad.
Masa tu tak teringat lansung aku ada duit.
Tak pikir dah. Pikir ada orang nak uruskan aku je.  

Bila start buka company sendiri, segalanya start fresh.
Aku hanya mampu ambil gaji RM1500 sebulan.
Bayangkan masa tu dah ada anak, ada bibik, ada hutang kereta, ada hutang rumah, dan pelbagai komitmen lain - tiba-tiba kena ambil gaji sikit. SAKIT!
Ketika itu barulah nampak beruntungnya ada suami.
Baru sedar hebatnya suami aku. 

Selama ni semua kitorang share, tapi bila aku sengkek, En Wan bayar kesemua expenses.
Gaji aku yang RM1500 tu hanya cukup untuk buat bayar loan kereta aveo, duit tol, duit minyak dan duit belanja hari-hari saja.
Masa ni sebak tengok En Wan sikit tak mengeluh.
Entah apa yang dia terpaksa korbankan demi nak cover semua expenses supaya aku boleh concentrate dengan kerjaya baru.
Awal-awal membina company kan banyak pakai duit.
Minyak and tol mana dapat nak claim dari company sebab company pun belum ada sale.

Masa makan gaji dulu, duit gaji aku semua kat En Wan.
Walaupun kat tangan aku takde cash yang banyak, perasaan “powerful” tetap ada.
Sebab aku tahu duit aku ada, cuma dia yang pegangkan. 
Bila minta duit dari En Wan dan dia hanya bagi sekadar yang aku perlu, terasa sakit hati betul.
Rasa macam “Aku kerja macam nak gila, kau bagi aku banyak ni. Duit aku kot!”. Haaaaa gitu.
Tapi mengamuk dalam hati je lah 😆.

Nak beli majalah pun kena mintak izin dia. Sakit hati betul aku.
Pelik apehal nak kontrol duit aku. Bukan aku ke yang patut kontrol duit dia?
Duit gaji aku semua dia pegang, dan dia hanya bagi aku RM10/sehari untuk belanja.
Dah la dulu aku kerja merayap ke sana kemari.
Kalau dibuatnya tayar kereta aku pancit, mampus aku melopong tepi jalan tak tau nak buat apa.
Sakit hati sangat!
Nak mintak duit sendiri macam nak nak mintak pinjam duit dia pulak.
Tapi kat dalam hati je lah aku merempan.

Bila dah bertenang, aku pikir-pikir balik.
Memanglah dia pegang duit aku, tapi aku tak payah pikir apa dah sebab semua dia uruskan.
Aku tahu start enjin, jalan.
Kadang tu minyak pun aku tak check.
Dah halfway bawak baru perasan minyak full. Dia dah isikan.
Kereta pun dia tolong bayarkan. Tolong servicekan.
Smart Tag tak penah kosong, sentiasa ada duit.
Isi angin tayar, tukar tayar baru, tukar minyak itam, tambah air bateri - semua dia buat.

Sampai sekarang, dalam henbeg aku takde cash yang banyak. 
Kadang-kadang RM3 je 😆. 
Aku pulak selalu tak teringat nak check ada duit ke tak dalam bag sebab sekarang everything aku bayar pakai QR Pay atau TnGO Wallet. 
Hari tu masa mendaftar Redza nak beli air kat vending machine, check purse, alahaii RM3 je. 
Entah berapa lama RM3 tu ada dalam purse aku tak perasan sebab tak bukak-bukak. 
Kalau aku nak sangat cash, aku akan transfer ke bank kawan aku. 
Nanti dia keluarkan and pass kat aku time jumpa.
 
"Kenapa tak keluarkan sendiri?"
 
Sebab kad aku En Wan pegang.
Nak mintak dia keluarkan cash karang, terpaksa bagitau tujuannya untuk apa pulak. Malaslah.
Kadang-kadang takde sebab pun keluarkan cash, just nak rasa duit dalam purse 😆.
 
Agaknya sebab tu lah aku ditakdirkan dapat suami yang suka 'pegang' duit aku.
Sebab dia tahu aku bukannya perlu pun pegang cash, mengada je lebih.

Aku tak pernah tahu bila masa nak kena bayar kereta, bila masa nak kena service dan bila masa nak bayar road tax. Semua dia manage.
Jadi, walaupun dia pegang duit aku, but he manages all.
Nanti hujung bulan dia update “Duit dalam bank Di ada balance XXXX. Pastikan jangan usik YYYY sebab hujung minggu ni nak service. Lain-lain tu nak guna boleh”.
Kalau dia tak update aku macam ni, tau-tau je settle kat dalam tu.

Kalau aku nak beli baju, aku tanya dia dulu “Nak beli baju boleh tak?”
Bukan dia marah, tapi aku tak tahu apa benda yang aku belum bayar lagi because dia settlekan semua.

Banyak sebenarnya kekurangan aku ni, dan banyak lebihnya En Wan.
Walaupun dia nampak seperti bekerja dengan aku, tapi hakikatnya dia yang manage the company.
Aku buta-buta buat product development and marketing je sebab kat situ skill aku.
En Wan ni dengan experience dia as production engineer selama 15 tahun, memang dia yang selayaknya run XZIZ.
Aku ni stok menyusut pun aku tak tahu, stok sampai pun aku tak tahu, bills, tax, operation - semua aku passkan kat En Wan and staff.
Aku tak berapa minat nak uruskan bab tu. 

Ada isteri suka kalau suaminya handle semua hal.
Ada isteri stress terpaksa handle semuanya sendiri.

Ada suami memang tak mahu duit isteri.
Dia tanggung semua expenses, lansung tak guna duit bini.
Ada suami suka isteri sudi berkongsi..

Kalaulah diberi pilihan dah tentulah aku nak suami tanggung semua perbelanjaan.
Aku tak nak keluar se-sen,
Kalau boleh nak suami yang bagi peruntukan yang sangat banyak untuk aku shopping, siap tanya "Taknak beli henbeg baru ke bulan ni? Nah, abang topup RM20K buat beli henbeg" Gituuu berangan.
Itu kalau diberi pilihanlah.

Tapi kalau En Wan diberi pilihan agaknya dia pun  mesti dia nak isteri yang gojes 24 jam, body bak Priyanka Chopra, pandai masak laksana Chef hotel 5 star, tak kedekut berkongsi duit, dan rajin bagi hadiah kat dia 😆.

Kalau nak cerita pasal banding-membandingkan, boleh je aku nak bandingkan dengan orang lain - “Suami orang tu bayarkan kereta, servicekan kereta, isikan minyak tak guna pun duit bini”.
Boleh je cakap macam tu kalau aku nak cari pasal, kan. 
Tapi, nak buat apa?
Dah memang bahagian kita semua kena berkongsi, terima sajalah.

Aku ada kawan lelaki yang bayarkan semua hal-hal kereta isteri dia.
Isteri dia betul-betul guna kereta je. Satu sen tak keluar duit.
Kalau nak jealous, boleh je. Tapi nak buat apa, kan.
Yang nampak best kat tu je, hal lain belum tentu lagi dia best.

Dulu En Wan selalu cakap "Abang engineer kilang je Di. Gaji tak besar macam engineer offshore".

Betul. Tak besar mana.
Tapi laki aku always ada kat rumah. Tu yang penting.
Tiap-tiap malam ada depan mata.

Walaupun dia tak pandai memasak, tapi tiap kali lepas aku masak dia mengemas dan buangkan sampah.

Walaupun dia tak pernah basuh bilik air, tapi dialah yang akan kaup rambut-rambut aku yang gugur dalam shower.
Aku tak penah buang rambut aku sendiri sebab aku geli kot-kot bercampur dengan bulu dia. Kahkahkah.

Walaupun dia tak pernah tolong basuh berak anak-anak, tapi tengah-tengah malam tilam basah dek kencing budak-budak, dia yang bangun salinkan pampers, salinkan cadar sekali.
Dia kejut aku "Di, bangun jap, cadar kena kencing".
Aku bangun tapi sambung tido kat lantai.
Nanti dah siap salin pampers and cadar, dia kejut aku naik katil.

Aku faham apa yang semua isteri harapkan dari suami.
Tapi percayalah cakap aku, kita isteri-isteri ni sebenarnya terlalu banyak baca novel cinta and tengok drama melayu.
Suami-suami dalam drama tu semua memang wujud, tapi tak ramai.
Disebabkan tak ramailah maka watak-watak macam tu nampak best.
Ujian bersuamikan 'suami manja' memang berat.
Ada yang dah tersembam ke lantai.
Ada yang masih bernafas tapi paras-paras hidung demi nak menyelamatkan rumahtangga.
Keliru antara takutkan ketetapan Allah dan menahan sakit hati.
Bertambah sakit hati bila isteri celik mata pukul 5 pagi santak ke 12 malam bekerja non-stop.

Balik dari opis, terus 'punch-card' dapur.
Basuh baju, masak, lipat kain, mandikan anak, sapu rumah sikit-sikit lebih kurang, gosok baju.
Yang si laki terkangkang depan TV main henfon.
Siap order isteri buatkan teh o.
Elok je mata nak lelap, suami ajak bergentel pulak.
By the time nak menggentel mata kau dah separuh tertutup.
Ntah hape yang kau gentel pun kau dah tak nampak.

Maybe yang sedang tertekan dengan sikap suami tak mudah nak terima apa aku tulis ni.
Dia macam ni lah, kalau kita boleh bertahan, bertahanlah.
Teruskan saja apa yang sedang kita lalui dengan berlapang dada.
Hikmahnya tak nampak sekarang. Entah bila nak nampak, aku pun tak tahu.
Jadi, aku tak akan suruh bersabar, sebab aku tak menanggungnya.
Cuma itulah, kalau boleh bertahan, bertahanlah.
Kalau tak boleh, kita ada macam-macam saluran.
Mengadu pada mak bapak, minta nasihat.
Pegi pejabat agama, jumpa kaunselor, mintak pandangan.
Kemudian buat keputusan.