walk on wings, tread in air: Mak yang takde harapan nak dapat sijil <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://draft.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Mak yang takde harapan nak dapat sijil
2020-07-09


Semalam nampak ada orang share gambar ni.
Seperti dijangka kat ruangan komen dah start hawa-hawa bakor-membakor antara Kluster Tetek dan Kluster Susu Lembu.
Jadi, aku ambik keputusan untuk copy and paste gamba ni kat FB aku, supaya kejadian bakor-membakor tu tak merebak ke tempat lain.

Aku tak merasa naik stage ambik anugerah ni semua sebab Rayyan hanya sempat 2 bulan [taraf sijil], manakala Redza 2 minggu [ini taraf minggu orientasi je].
Ada la jugak pengalaman menyusukan anak, pengalaman tetek bengkak, pengalaman puting melecet, pengalaman pakai pad tetek and baju menyusu. Alhamdulillah.
Jangan ajak aku bertekak pasal benda ni ya, aku tak kuasa.
Ambik lah kat kau, aku bagi kau menang.

Cuma nak cerita pengalaman menyusukan anak-anak.
Redza hanya dapat 2 minggu.
Lepas 2 minggu, walau dah berurut, susu aku kering terus.
Padahal aku rajin mengepam susu masa ni.
Tukang urut tu cakap maybe sebab anak aku pun tak suka susu badan.
Boleh jadi juga sebab Redza memang tak berapa berkenan susu badan.
Kalau aku bagi susu badan, dia minum sikit je, pastu dia buat muka terjeluak.
Bila sumbat susu formula bukan main santai lagi dia menyusu.
Agaknya sebab tu susu badan aku kecik aku lalu mengeringkan dirinya sendiri.

Rayyan dapat banyak sikit - 2 bulan. Betterlah dari abang dia.
After 2 bulan, aku dah start kerja, dengan sendirinya dia taknak susu badan.
Padahal aku pam susu and simpan, minta mak panaskan je bila nak guna.
Tapi Rayyan taknak, maybe tak sedap minum kat puting.
Eh tak kuasa pulak aku nak menetekkan kau 24 jam.
Konsepnya, aku dah perah, kau minum. Kalau taknak, dah.
Lalu, mak bagi susu formula. Nasib baik dia nak minum.

Redza minum susu formula sampai umur 4 tahun je.
Masuk umur 4 tahun dah kena tukar susu.
Susu 4 tahun tak sedap dia kata, terus stop.
Eloklah stop, jimat duit aku. Kau ingat susu formula murah?

Dari umur 4 tahun sampai 7 tahun Redza masih lagi membotol, tapi minum Ribena yang dipanggil "Air Mina".
Rayyan pun umur 7 tahun masih lagi membotol tapi minum oren.
Aku rasa perangai susah nak tinggalkan botol ni banyak ambik dari bapak mereka.

En Wan lansung tak minum susu.
Mok kata En Wan suka air sirap, tapi minum dalam botol.
Sampai sekarang dia tak minum susu, walau teh susu.
Apa jenis susu dia tak boleh telan.
Nasib baiklah zaman mok mertua aku beranakkan En Wan, internet belum ada.
Kalau tak, konfem mak mertua aku jadi subjek kecaman sebab bagi anak minum air sirap, tak bagi minum susu.
Aku boleh bayangkan kecaman tu berbunyi :

"Mak pemalas ni, taknak usaha bagi anak minum susu"

"Air sirap tak bagus untuk budak, nanti bengap"

"Anak yang tak minum susu selalunya mudah dapat sakit. Tak caya, tengoklah nanti"

Ahgitewwwwww.

Selain dari tak minum susu, En Wan juga tak berhenti hisap botol sampai umur beliau 11-12 tahun, u ollssss.
Ya, aku tak tipu.
Mak selalu cerita kat aku.
Kak Long pun pernah cerita, adik kesayangan dia ni tiap-tiap hari before pi skolah bancuh sendiri air sirap dalam botol susu.
Pastu minum botol sambil intai tepi sliding door.
Kalau nampak kelibat kawan-kawan lalu depan rumah, nanti dia dia campak botol bawah kerusi.
Kahkahkahkah.
Macho mesti mau jaga gitu.

Masa aku marah Redza and Rayyan taknak stop botol, aku yang kena sound balik dengan mak.
"Heh! Toksoh maroh lah. Abang tu sampai umur 11 tahun ngisap lagi [botol]. Molek-molek ada. Blajo luar negara".

Ok lah fine.
Aku kalau dia dah membagi anak dia sebagai contoh, aku takleh buat apa lah.
Kita back off je sudeyy.

Cabaran bagi anak susu badan memang tinggi.
Tapi, cabaran tak bagi anak susu badan juga tak kurang tingginya - iaitu, cabaran dikecam.
Benda-benda macam ni, aku selalu pilih untuk biorkan ajelah deme nak cakap apa pun.
Yang penting anak-anak aku cukup makan.
Nak membuktikan teori siapa lebih betul, ujung-ujung semua pun nak menangkan diri sendiri.
Jadi, bertenang-tenang saja dan jalan terus dengan apa yang kita selesa.
Time will tell, walaupun ambil masa berpuluh tahun untuk membuktikan apa yang kita pilih adalah terbaik untuk kita.

Tahniah untuk mak-mak yang berjaya sampai ke peringkat PhD penyusuan anak.
Yang on the way nak ke PhD, semoga berjaya.
Yang takde harapan nak dapat sijil macam aku, don't worry.
Susu formula melambak kat Giant, pilih.







Now we have 5L size.
Whatsapp nombor atas kalau nak tahu harga 5L.


Labels:

posted by Diana Ishak @ 1:57 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER