walk on wings, tread in air: Rezeki yang berkah adalah pilihan <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Rezeki yang berkah adalah pilihan
2020-06-12


Aku nampak komen ni masa kes Jakel tengah hangat bulan puasa yang lepas.
Bila baca ni, aku macam "WOWWW!".
Tak pernah terlintas dalam kepala aku ada orang marketing murahan macam ni.
Upah orang serbu kedai/booth semata-mata nak tunjuk kedai dia laku?
So that orang lain pun serbu beli?

Ada satu lagi tektik murah yang aku dapat tahu dari sorang follower aku di FB.
Dia cerita dulu company tempat dia bekerja recruit ramai orang untuk jadi "tukang komen" kat FB post.
Dorang ramai-ramai komen "PM plis", "Dah try dah produk ni, bagus sangat", "Saya nak beli urgent, mana agen?" - lebih kurang macam ni.
Bila komen banyak, ramailah teruja nak beli.
Padahal tak ramai pun yang nak beli. Propa lebih.

Satu je aku nak tahu.
Yang buat tektik macam ni, dah kaya ke belum?

Sumber rezeki sangat luas, perlu ke sampai kena menipu macam tu sekali?
Letih buat kerja macam ni.
Dengan penat tenaga, penat emosi, penat otak - kerana kita letakkan keupayaan mencari rezeki tu atas diri sendiri.
Kan lebih mudah fahamkan kosep keberkahan rezeki.
Tapi tu lah, manusia mana puas dengan yang sedikit.
Padahal yang sikit tu kalau barokah, boleh dibagi-bagi.
Yang banyak, kalau tak barokah, terasa tak cukup-cukup.
Tu pasal sampai kena menipu macam tu sekali.
Itupun aku jamin, masih tak cukup.

Kalau kita yakin setiap makhluk yang diciptakan ada cara hidupnya yang tersendiri, maka kita kena percaya Allah dah sediakan pelbagai rezeki untuk manusia, tinggal lagi macamana kita nak ambil rezeki itu dengan cara yang benar.
Some people lebih mementingkan selera peribadi dalam memilih sumber rezeki.
Lebih suka cara cepat.

Cara Islam, formula cari rezeki ada 2 step je.
Islam sangat menekankan kita cari rezeki menggunakan semua potensi dan kekuatan yang kita ada dengan syarat ada 2 perkara yang perlu di pertimbangkan.

Yang pertama, rezeki yang kita nak cari tu adalah rezeki yang baik.
Maksudnya rezeki tu jelas bersih.

Yang kedua, dalam mencari rezeki, proses tu juga mesti dengan cara yang baik juga.
Jangan zalim dalam mencari rezeki.
Jangan ada unsur riba, penipuan, judi, rasuah dan maksiat.

Bak kata ustaz, bila keluar bekerja, sebenarnya kita mahu berurusan dengan pemilik rezeki, iaitu Allah.
Jadi, adab berurusan dengan Allah mesti ada - niat mesti betul, pakaian mesti menutup aurat, cara bekerja kena betul.
Kerana setiap rezeki yang kita dapat akan menjadi darah daging.
Setiap yang masuk ke dalam badan akan bagi pengaruh baik secara fizikal, emosi, psikologi, mahupun spiritual.
Jangan pelik kalau semakin banyak dapat, semakin tak cukup.
Semakin banyak dapat, semakin banyak yang keluar.
Asal dapat, habis. Asal dapat, habis.
Tak nampak ke mana perginya, tau-tau je tak cukup.
Itulah cara Allah nak tunjuk kat kita bahawa ketenangan hati dan kebahagian tu tak dapat dibeli.
Dia boleh bagi kita selambak duit, harta, jawatan, kemasyuran, tapi kalau Dia tak bagi tenang, kita hanya akan dapat penat.

Ada perkara yang jauh lebih penting dari bekerja, yang kita terlepas pandang [atau maybe tak pernah terfikir pun], iaitu, rezeki yang halal akan menghadirkan ketenangan jiwa.
Hidup jadi lebih terarah bila hati tenang.
Pintu-pintu keberkatan akan terbuka luas.
Selain itu, rezeki yang halal adalah syarat diterimanya setiap doa.
Jangan ambil mudah proses mencari rezeki.

Rasulullah saw bersabda,"Wahai manusia, bertaqwalah kepada Allah dan berbuatlah baik dalam mencari harta kerana sesungguhnya jiwa manusia tidak akan puas atau mati hingga terpenuhi rezekinya walaupun dia mampu mengekangnya, maka bertaqwalah kepada Allah dan berbuat baiklah mencari harta, ambillah yang halal dan tinggalkan yang haram [HR Ibnu Majjah].

Berat tak beratnya urusan mencari rezeki ni sampaikan 2 kali Rasulullaw saw sebut dalam satu hadis - "berbuat baiklah dalam mencari harta".

Proses mencari rezeki mesti dengan cara yang baik pula.
Islam tak pernah melarang kita jadi kaya, cuma jangan zalim pada diri sendiri.
Penat kita bekerja dari pagi sampai ke petang, rupanya kita sedang menzalimi diri sendiri sebab hanya dapat penat, tanpa barokah.
Sesungguhnya rezeki yang barokah itu adalah pilihan.
Kita yang pilih, nak atau taknak.



Ini lagi satu yang aku nak share.
Nak tulis semalam tak sempat.

Yang baru berjinak-jinak dengan bisnes, tak perlulah berhabis duit untuk tunjukkan bisnes kita besar.
Untuk apa?
Mem-potray bisnes kita gah adalah teknik yang so yesterday.
5-6 tahun lepas boleh la pakai tektik ni - tayang kereta, tayang duit, tayang barang-barang jenama.
Now kalau buat macam ni dah macam darat terdesak je rupanya.

Awal-awal berbisnes, investlah pada ilmu.
Fahamkan produk sendiri.
Belajar, membaca, bertanya pada yang lebih tahu.
Jangan main sondol je, orang tu buat ini kau buat, orang ni buat itu, kau buat.
Tapi tak tahu hujung pangkal keperluannya.
Tau-tau duit habis kat marketing, sales tak jalan juga.
Kalau ada duit, buat.
Ini cerita kalau takde duit.

"Oh trend sekarang kena banyak keluar majalah, kena pakai duta, kena buat iklan tv, kena pasang billboard, kena banyak pi coffee session untuk networking."

Buat networking dengan online friends dulu, tengok boleh pegi ke tak.
Jangan ikut trend melulu-lulu. Bawak bertenang.

Kita ni kadang nak networking-networking sangat, tapi tak tahu apa benda networking tu.
If it is to build your business, then it's all about building a relationship with people.
Jadi binalah relationship dengan online friends dulu.
Impress them with your genuine interest [bukan selling].
Cara ni maybe nampak pelik, but this is the best way to start building a relationship.
Kalau nak ber-bisnes online, kena faham yang people buy because of trust.
Kalau orang tak trust kita, macamana dia nak beli.
Jadi, build relationship dengan online friends dulu, dah mantap baru pergi step lain.
Jangan sampai online masih huyung-hayang, kita dah sibuk nak capai yang jauh.
Biar kita ada story to share, baru sedap nak lepak mengopi.
Kalau takde story lagi, don't go for kopi-kopi session, tapi pergilah seminar/talk.
Melainkan kau bayar personal coaching. Ha tu takpe.

Awal-awal berbisnes jangan banyak sangat show off.
Walaupun nampaknya trend sekarang ramai yang suka method ni, tapi boleh ramai juga yang tersungkur bila modal habis buat showing off je.
Kalau kita duit banyak, buatlah kalau nak buat.
Tapi kalau kita start bisnes sebab nak cari duit, kena bijak.
Duit banyak semua orang boleh manage, tapi bukan semua orang bijak manage duit yang sikit.
Kalau kita boleh lulus step ni, insyallah bisnes boleh jalan laju nanti.



By the way, ini pek Back to School.
Kalau nak mask saja pun boleh.


posted by Diana Ishak @ 1:31 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER