walk on wings, tread in air: Type of mak <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Type of mak
2020-05-08

Aku tak tahu orang lain macamana, tapi bagi aku, being a mother is really hard.
Hard in every way possible - penat fizikal, penat emosi, penat mental - and semua ni bagi kesan pada ketenangan jiwa.
Tapi bila dah jadi mak, semua benda ni datang dalam satu pakej, nak tak nak kena hadap juga.

Stress memang stress, apetah lagi kena juggle time between kerja di ofis dengan kerja di rumah.
Dulu, masa Redza and Rayyan kecik, memang terasa sangat ke-stress-annya.
Luckily masa tu ada bibik, but still, ada chores yang aku pilih untuk buat sendiri.
Balik dari kerja, aku akan settlekan house chores dulu, baru anak-anak.
Selagi chores tak settle, kalau anak-anak datang dekat, ajak bersembang atau ajak pasangkan Lego ke apa ke, memang mudah sangat aku nak bertempik.

Tapi tu lah, nama pun mak kan, bila anak-anak dah tido, aku jadi rindu.
Padahal anak kat bilik sebelah je, tapi rindu.
Sometimes nangis time nak tido tu teringat balik siang tadi aku reject pasang Lego dengan dorang.
Pastu aku mintak En Wan angkat Redza and Rayyan tido atas katil kitorang.
Sampai sekarang, kalau bercuti berdua dengan En Wan, tak pernah boleh lama-lama.
No point, sebab walaupun bercuti berdua, sepanjang bercuti tu kitorang tetap bersembang pasal anak, kejap-kejap call anak, pi jalan-jalan pun mencari souvenir untuk anak-anak.
Tu pasal aku tak berkenan bercuti berdua lama-lama.
Sesungguhnya parenthood ada 'gangguan' emosi and it's meant to be that way.

Masa Redza umur bawah 5 tahun were particularly challenging.
Sekarang both Redza dan Rayyan dah umur 16 dan 10 tahun, aku rasa lega and seronok [tenang].
In fact I enjoy being around them a little more, especially now masing-masing dah boleh diajak bersembang.
But sometimes aku rindu zaman-zaman dorang kecik dulu especially Redza sebab masa Redza membesar, aku sedang membina bisnes. Tak banyak masa aku dengan Redza.
In fact, Redza banyak tido dengan bibik dari aku.
Sometimes aku rindu dia tido atas dada, rindu ramas-ramas tangan and peha dia yang berketak-ketak tu.
Walaupun Redza and Rayyan gap 6 tahun, sebenarnya dalam tempoh gap tu aku always terfikir nak beranak lagi.
Tapi tulah, setiap kali ada rasa nak mengandung lagi, serentak dengan tu aku rasa "Tak boleh buat kerja aku nanti".

Don't get me wrong.
Selepas En Wan, aku sayang anak-anak aku more than anything.
Kalau terpaksa buat pilihan, aku memang pilih anak-anak dari kerjaya.
Tapi kadang-kadang aku tak suka being around them. Boleh faham tak agak-agak?
Suka memang suka, tapi kadang-kadang tak suka.
Especially bila aku ada task nak siapkan, yang dua orang ni boleh main sorok-sorok bawah meja study aku, tu belum lagi ada adegan memekik berebut remote Astro, yang sorang menyakat, yang sorang menangis.
Tu yang aku selalu bertukar jadi Mambra "Mama ikat korang kat tiang depan tu nak?"
Makan ati je nenek tengok aku tempik kat cucu dia.

I'm not a picture-perfect mother, and my kids are far from perfect.

1. Masa dorang kecik-kecik dulu, aku gunakan iPad as their baby sitter.
Especially time aku nak buat kerja, ambik ni iPad, diam.

2. Aku bukan homeroom mom, ini sangat pasti.
Aku banyak lepaskan jagaan dorang pada bibik and mak sebab aku banyak habiskan masa kat luar.
Even masa Rayyan lahir kena duduk NICU, aku sorang je mak yang tak room-in.
Mak lain semua duduk dalam NICU jaga anak.
Aku hanya jaga waktu siang. Malam, aku balik because I need to rest and have a good sleep.
Because my life tak berkisar hanya pada menetek dan membelek anak saja, aku ada kerja lain nak buat. Laki aku pun nak ditetekkan juga. Eh.

3. Aku paling master in menjerit kat anak-anak.
Jiran-jiran aku rasanya annoyed dapat jiran macam aku.
Kejap-kejap aku terpekik.
Aku tak suka rumah bersepah, aku tak suka kedudukan barang yang aku dah letak beralih tempat, aku tak suka keadaan yang terlampau bising.
Kalau aku menjerit, maknanya salah satu telah berlaku.

4. Aku selalu stock up jajan, askrim, coklat and sugary drinks even though aku tahu itu tak healthy. Because, honestly, I value SILENCE.
Everytime aku nak suasana tenang untuk siapkan kerja, aku offer dorang makanan-makanan ni.
Asal kau diam konsepnya.

So, berdasarkan point-point di atas, obvioulsy aku bukanlah ibu yang baik.
But I am good enough. And good enough is enough.
Of course aku sayang anak-anak aku lebih dari diri aku sendiri.
I'd give up everything for them - even my business if I had to.
Tapi syukur sangat aku tak perlu memilih di antara anak atau kerjaya. Alhamdulillah.
In fact, you don't have to choose either.
Korang boleh teruskan bekerja [kalau nak], at the same boleh jadi ibu yang 'good enough'.

Ada macam-macam type of mak.
Apa pun type korang, you cannot be compared, you cannot be judged.
Korang adalah mak yang hebat dengan cara korang sendiri.
Cuma, pastikan bila masuk rumah orang, jangan gunakan style kita, kena ikut style tuan rumah.
Jangan pulak kau lambakkan anak-anak tu main macam kat rumah sendiri.

Dalam bahasa mudah, apa pun type of mak you are, it's ok.
You are doing it right because there is no "right kind" of mom.

Ada mak yang nak anak dia hidup berjadual.
Hari ni makan ini, lepas makan buat ini, lepas buat ini buat itu.
Belajar sekian-sekian waktu, anak mesti always wangi, mesti always cantik-cantik, etc.
Segalanya mesti tip top dan teratur cantik.
Segala aktiviti anak-anak dia susun, keep everything running smoothly.
Ini jenis homeroom mom.
Mak type gini selalunya stay-at-home mom.
Memang Allah dah designed dia untuk jadi mak yang begitu.
Bukan sebab dia tak pandai maka dia duduk rumah jaga anak. Bukan juga sebab dia takde kerja.
Memang Allah dah designed dia as mak yang begitu. Skill dia di situ.
And she's working in the way Allah created her.

Ada satu lagi type mak, seperti aku.
The kind yang excited bila dapat anak.
The kind yang always rasa anak-anak adalah perkara yang membahagiakan dan melengkapi hidup.
The kind yang from day 1 disahkan mengandung dah plan macam-macam untuk membesarkan anak dengan label ibu mithali - but it didn't happen [kahkahkah].
Mak jenis ni rasa dia perlu lebih dari sekadar anak untuk melengkapkan hidupnya.
Mak jenis ni, impian dan keinginan yang dia dah pasang long before dia berkahwin tidak terkubur, walaupun dah ada anak.
This type of mom bukan tak sayang anak tapi dia rasa dia di-designed for something else too.
Dia tahu dia akan jadi mak yang lebih baik bila dia berpeluang practice her gifts and talents pada perkara lain.
Allah designed dia menjadi working mom.

Kalau korang adalah mak type ini ☝️, bukan bermakna korang tak layak jadi mak.
Jangan compare perjalanan kita dengan mak type lain.
One thing yang aku tahu, certain mak memang nak put all their focus on their homes and kids, and some mak nak fokus pada kerja luar.
None of this choice are wrong.
Semua pun masih contribute pada keluarga, just in different ways.

Membandingkan diri dengan mak-mak lain buatkan kita demotivated, merasa diri tak cukup bagus, dan tak produktif.
Walaupun begitu, kita tetap nak compare, kan? And we do it all the time. *sigh*

Ada tak korang follow mana-mana mak kat IG/FB/Blog yang hidupnya nampak sempurna serba-serbi?
Dia ada followers berjuta.
Rumahnya always cantik kemas.
Lantai dinding memancor-mancor.
In fact, semua selfie dia nampak macam Miss World at all angles.
Anak-anak dia nampak semenggah all the time.
Maybe juga anak-anak dia jenis yang main senyap-senyap dalam bilik masing-masing tanpa perlu dia rasuahkan dengan iPad.
She even has time untuk buat rambut and mekap. Muka dia senonoh je 24/7 guys.
How does she do it, guysssssss.

Ini semua bakal jadi punca stress and hatred.
Kita follow dia, kita peratikan segala update dia, kita kelebet setiap selfies dia, kita kaji lata-belakang dia, ujung-ujung segala yang dia buat, segala yang dia ada, segala yang dia tunjukkan jadi satu attack pada kita.
Lepas tu kita hencap dia beramai-ramai.

The thing is, kita yang membandingkan hidup kita dengan dia.
Kita yang mengakui hidup dia ada pada standard kita nak.

Look, kita semua tak sama.
We priotize different things.
Dia suka bercantik-cantik sebab that's what she values. Takde yang salah pun kat situ.
Kita pula cenderung mengutamakan perkara lain selain bercantik-cantik because that's what we value.
Pun, takde yang salah kat sini.
Yang sebenarnya, it wasn't her, it was us!
Kita yang sibuk nak compare hidup kita dengan dia.

Bawak-bawaklah sedar diri, yang bermasalah kat sini adalah KITA, bukan dia.
Dia tak compare pun life dia dengan kita.
Dia cuma berkongsi cerita dia dengan cara dia sendiri.
One thing kena faham tak ada keluarga yang sempurna.
That lady pilih untuk tak berkongsi her mess, and that's ok.
Button UNFOLLOW tu ada je kat situ. Treat the button as your BFF, boleh?
Kalau ada anyone buat kita rasa insecure, klik je button tu. Stop following that person, insyallah, settle.
Tak perlu nak kutuk ke kondem ke apa semua.
The way we feel about other person says way more about us than it does about them.






p/s : IG followers, today LAST DAY promo GreenAard and Pure Effective. Whatsapp SINI untuk beli.


posted by Diana Ishak @ 1:16 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER