walk on wings, tread in air: Saya salah pilih pasangan hidup <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Saya salah pilih pasangan hidup
2020-05-06




Anyone pernah rasa menyesal kawen dengan orang yang salah?

Inilah ketakutan paling hebat untuk orang yang belum berkahwin.
Aku dah pernah lalui, jadi aku tahu kegelabahannya.
Makin dekat dengan hari nikah, makin tak tentu arah rasa.
Takut, risau, rasa nak batalkan majlis pun ada.
Padahal dah banyak ruang untuk kita kenal dengan bakal pasangan, but still semakin nak ke hari nikah, semakin keliru.

Why?

Jawapan : Kerana expectation kita terlalu tinggi.

Kita terlalu mengharapkan kesempurnaan dalam rumahtangga sebab dah terlampau blend dengan cerita Cinderella and Snow White yang 'happily ever after'.
Sampaikan kita tak expect yang dalam sebuah rumahtangga, salah faham, bergaduh, merajuk - semua ni tetap ada.
Takde maknanya nak lovey-dovey hingga ke akhir hayat tak pernah bermasam muka.

"In love" phase tu habis kuat pun setahun je.
Aku pun sama gak dulu, dalam tempoh setahun tu macam belangkas, makan pun nak beriba-riba.
Sambil makan pun pak incik aku tu boleh main kenyit-kenyit mata dengan aku. Romantiklah sangattttt.
Sekarang masing-masing kalau jumpa makanan, jangankan nak pandang muka, pelawa pun idok [aku la tu].

Please adik-adik sekalian, the honeymoon phase doesn't go on forever.
Kau takkan larat nak hadap romantik 24 jam.
Tapi tak bermakna rasa cinta tu hilang. Masih ada, in fact bertambah cuma dah takde masa nak berhimpit siang ke malam.
However dalam tempoh ni lah kita mula nampak ada banyak perangai pasangan yang tak 'kena', tak sesuai dengan expectation kita.

"Dia tak cukup soleh, susahnya nak suruh dia solat di masjid".

"Dia tak pernah nak bermuraja'ah bersama-sama saya, alasannya sibuk".

"Dia ignorant dengan kerja-kerja di rumah".

"Dia macam makcik-makcik bila ada kat rumah, tak macam dia yang dulu".

Segalanya dia…dia…dia.

Lainlah kalau pasangan kaki pukul, ok yang ni tolong jangan bersabar.
Tapi kalau setakat selisih pendapat, baju kotor tak reti masuk dalam bakul, badan bau busuk, picit ubat gigi kat tengah - hat ni masih ada harapan nak betulkan.

Jangan terlampau cari kesempurnaan dalam rumahtangga.
Kena ingat, kalau kita perfect sangat, dah tentu kita dapat yang perfect juga.
Malangnya, yang perfect pun tak hingin dengan kita sebab kita tak perfect di mata dia, faham?

Sungguh betul kebanyakkan yang bercerai di awal 5 tahun perkahwinan berpunca kerana takde kesefahaman.
Mostly sebab perangai dan expectation masing-masing terhadap pasangan.

Bercerai selepas 6-15 tahun berkahwin, mostly puncanya duit.
Dengan sibuk bekerja, sibuk capai target, sibuk buat harta, sibuk buat hutang.
Waktu ni masing-masing baru nak membina identiti diri.
Nak kelihatan berjaya, kelihatan cool, kelihatan awesome.
Duit akan jadi masalah utama kalau tak betul-betul dijaga.

Dalam tempoh ini juga, masing-masing sibuk membina kerjaya.
Jangan tak tahu, ada pasangan yang dengki dengan kejayaan pasangan sendiri!
Maka mulalah dia jadikan itu alasan untuk bertekak - "Dia sibuk", "Dia takde masa untuk keluarga", "Hidup dia dengan kerja saja".
Pasangan yang berdengki macam ni selalunya takkan lama bertahan.

Bahagia kita tak sama.
Ada orang bahagia bila suami isteri ada di rumah sentiasa.
Ada orang bahagia bila dapat bekerja.
Ada orang bahagia membongkang siang ke malam tak bekerja.
Jadi, kalau pasangan kita jenis yang suka berkerja, supportlah.

Aku ni alhamdulillah masa mula membina company, En Wan banyak tolak-ansur dengan time aku.
Isteri keluar pagi, balik gelap. Dinner sorang-sorang.
Lagi banyak tido sorang dari tido dengan isteri sebab isteri kejap-kejap outstation.
Ada hikmahnya juga dulu masa bercinta jarang jumpa, jarang dating. Jadi dah terbiasa berjauhan.
Walaupun dia selalu kondem kerja-kerja aku, at least dia tak kacau apa aku buat.
Sukati kaulah nak kondem, asalkan aku bebas buat kerja.

Usia perkahwinan 16 tahun ke atas jarang ada perceraian.
Kalau ada, mostly disebabkan orang ketiga.
Kerana waktu ni masing-masing dah financially stabil.
Kerjaya pun dah stabil, jawatan dan besar, nampak steady je.
Duit berlebih, tak cukup tabur kat keluarga, tabur kat orang ketiga.
Walaumacamanapun, seiring bertambahnya usia rumahtangga, sepatutnya menambahkan kedewasaan sikap kita dalam memilih informasi yang boleh dipercaya.
Jangan mudah sangat nak dengar cakap orang kalau nampak pasangan kita dengan orang lain.
Curiga tu pasti, but at the same time kita jangan jadi bodoh sangat boleh disumbat senang-senang gitu.
Apa yang orang sampaikan kena ada fakta dan accuracy.

Bukan apa, ni tadi baca email reader, kena cerai bulan-bulan puasa.
Puncanya dia mengadu hal kat family yang suami ada perempuan lain.
Yang family agaknya hangin asik si isteri mengadu je, terus family serang suami.
Suami aik hantu, bengang bila family mertua hencap kaw-kaw, terus diceraikan.
Yang isteri [reader] menyesal sebab tak sempat berbincang apa-apa dengan suami dah kena cerai.
Sebenarnya isteri sayang lagi kat suami.
Tak sure lah suami tu betul-betul ada perempuan lain ke tak, itu another story yang aku malas nak ambik tahu.
Cuma yang aku tak berapa berkenan bila kita suka suka jaja masalah rumahtangga kita dengan orang luar.

Orang luar tu takde connection perasaan dan jiwa dengan pasangan kita.
Kalau dorang marah, selalunya memang kaw-kaw punya marah.
Berbeza kita as pasangan, walaupun kita marah, takkan mungkin sampai sanggup menghina sebab kita pernah hidup bersama-sama.
Jadi, bila kita mengadu hal dengan orang luar [termasuk keluarga] tanpa kita betul-betul sit down and talk to pasangan untuk settlkan masalah, bila orang luar start masuk campur, masalah jadi semakin besar.
Jangan pulak masa tu kita salahkan orang luar.
Dah kita yang pandai sangat pi mengadu hal.
Orang luar tu dengar cerita dari pihak kita je, memamg lah dia senang naik hantu.

Yang paling tahu masalah dalam rumahtangga hanya kita dan Allah.
Yang tahu detail permasalahan, karakter pasangan, bahkan masalah yang terjadi sekalipun adalah kita dan pasangan.
Jadi yang tahu letak duduk permasalahan yang dapat digunakan sebagai point untuk cari jalan penyelesaian adalah kita dan pasangan ONLY.

Nak cerita panjang lebar keluh-kesah kita pada orang lain, sekalipun pada mak bapak, mestilah tujuannya hanya untuk dapatkan pandangan.
Sebab yang tahu masalah, yang boleh dapat kesepakatan, yang boleh evaluate kekurangan hanyalah suami dan isteri.
Orang luar ni bukan nak katalah, baik ipar duai, adik beradik atau mak bapak, selalunya akan favor pada darah daging sendiri.
Ada bias dah kat situ.
Nak pulak kalau dapat family yang jenis anak dia je baik, keturunan dia je bagus, memang sadaqallahulazim lah jawabnya.

Aku memang sorrylah nak mengadu pasal rumahtangga aku kat mak bapak.
Alangkan kena hentak dengan exbf dulu pun aku tak bagitau, lagikan setakat bergaduh mulut.
Memang aku simpan rapat-rapat.
Yang pastinya semua rumahtangga pernah ada masalah.
Cuma, bila ada masalah, disinilah dituntut kemandirian dan kedewasaan suami isteri.
Peganglah komitmen awal pernikahan dulu.
Bawak-bawak sedar diri, kita ni hidup berkeluarga.
Rumah pandai pulak beli lain taknak serumah dengan mak bapak.
Apesal bila ada masalah sibuk nak kongsi dengan orang lain pulak?

Avoid semaksima mungkin mengadu masalah.
Sebenarnya time will tell.
Jangan terus nak call member mengadu hal suami, settlekan dulu pelan-pelan.
Ikut step, jangan asal bertekak je cerita kat member, cerita kat mak bapak.
Yang mendengar ni pun rasa menyampah takde cerita lain balik-balik cerita kau laki bini bertekak.

Berkahwin dengan orang yang salah ni sebenarnya dari awal lagi kita dah boleh rasa.
Betul, percayalah cakap aku.
Kebanyakkan yang berkahwin dengan orang yang salah ni dah sedar lama dah partner dia something wrong masa zaman bercinta lagi, tapi dia teruskan juga.
Bila dah kawen, dah tak boleh carry, barulah kita benar-benar confirm kita dah kawen dengan orang yang salah. Padahal dari zaman bercinta dah nampak. Benda ni kita boleh rasa sendiri.

Yang menulis ni pun pernah rasa juga.
Dalam tempoh bercinta tu dah nampak hawa-hawa perangai yang aku tak berkenan tapi aku teruskan juga bercinta.
Tak tahulah sebab apa, yang aku tahu internally that something was off.
Until banyak sangat drama berlaku, lama-lama putus juga.
Tu semua asbab, yang betulnya memang masing-masing berjodoh dengan orang lain.
Lucky for him, lucky for me juga. Kalau diteruskan juga maybe masing-masing makan hati.

Berkahwin dengan orang yang salah memang mengerikan, tetapi sebelum kita buat keputusan bercerai, pikir balik dalam-dalam, memang pasangan kita teruk atau kita yang mengharapkan semuanya sempurna?


posted by Diana Ishak @ 4:12 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER