walk on wings, tread in air: Terjal <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Terjal
2020-04-29


Terbaca status FB di atas, ada orang share.
Panjang lagi ni siap ada gambar, tapi aku nak share part ni je.
Part - bawak member kerja pastu suruh tuan rumah bayar double.



Ini porch rumah lama aku.
Rumah ni memang banyak drama dengan kontraktor.
Daripada kontraktor berlesen sampailah ke kontraktor cikai - semuanya dajal.
Tapi ni aku nak cerita pasal mamat Indon yang buat lantai porch aku ni.

Kitorang nak buat lantai porch ni je, tahun 2007-2008 tengah trend pakai batu kecik-kecik.
Plannya nak pasang batu tu kat lantai and gate, tapi sebab projek tu kecik around RM5K je, jadi kontraktor cina taknak ambik.
Lagipun masa tu area Putra Heights tengah banyak rumah baru naik jadi dorang semua nak ambik projek renovation besar-besar.
Ok fine, takpe.

Tahun tu masih ramai lagi pekerja-pekerja Indon yang buat rumah, ada a few tu baik dengan kitorang.
Jadi kitorang mintak dia tanya sesiapa yang nak ambik projek rumah kitorang ni.
Ada sorang budak lelaki muda 20an datang rumah cakap dia boleh buat.
Dia biasa buat lantai pakai batu-batu kecil ni.
Bincang gitu gini gitu gini, ok kitorang hire dia.
Dia kata projek ni sikit sangat, tak berbaloi kalau nak ajak kawan-kawan join sekali jadi dia buat sorang je lah, tapi ambil masa 2 minggu.
Ok takpelah, asalkan 2 minggu siap.

Hari pertama and kedua on time.
Hari seterusnya dah start buat perangai, masuk kerja pukul 10.30am.
Kadang-kadang 11am.
Masa tu aku dah start kerja sendiri, jadi plannya, aku tunggu dia datang baru aku pergi kerja.
Bila dah asik sampai lambat, aku malas nak tunggu dah. Lantak kau asalkan kerja siap.
Bila tak nampak cara nak settle in 2 weeks time, En Wan start sound dia.
Kau datang dah la lambat, kadang-kadang pukul 3pm dah start hujan, bila nak siapnya?
Patutnya dah tahu kerja nak kena settle dalam masa 2 minggu, datanglah awal.
Pukul 8am datang, pukul 3pm dah boleh balik.
Ini tak, datang dahlah lambat, buat kerja sekejap, berenti isap rokok, berenti lunch.

Bila kitorang dah bising-bising, esok lusa dia bawak kawan datang tolong.
Nampaklah bergerak sikit projek ni.
After 3 days, waktu malam dia datang rumah nak mintak gaji.
Eh, kerja tak siap pehal nak gaji pulak?
Perjanjian awal hari tu 2 minggu kerja siap, baru bayar.
Now, dah berdalih nak advance pulak.

Kitorang tanya apesal nak gaji padahal projek belum siap.
Dia kata sebab dia nak bayar gaji kawan-kawan dia.
Lah??
Aku offer projek ni kat kau sorang.
Kau yang memandai nak ajak kawan sekali. Aku jugak ke kena tanggung masalah kau ni?

Pulak tu dia mintak kitorang bayar amount hampir 3/4 dari RM5K.
Kerja banyak lagi tak settle.
Oh, no way. Aku tak bagi.
Aku bagitau dia, aku berjanji dengan dia sorang.
Dia nak ajak 10 orang kawan tolong, itu perjanjian dia dengan kawan, takde kena-mengena dengan aku.
Kalau sorang kawan dia janji RM200, abis aku nak kena bayar RM2000 sedangkan kerja masih berbaki banyak? Hell no.

Melawan dia dengan kitorang, dia kata dia tak nak datang kerja esok.
Lantak kau lah, aku tak rugi apa-apa.
Projek ni boleh hire orang lain sambung.
Yang bodoh tu kau lah sebab se-sen pun tak dapat duit dari aku.

Malam esoknya dia datang rumah aku bawak BAPAK dia, boleh?
Siap gegar-gegar pintu gate rumah aku lagi [bangang tak reti tekan bell].
Rumah aku dulu kecik je, rapat depan belakang, jadi kalau sesiapa bertempik memang satu row boleh dengar.
Dia dah terjerit-jerit kat depan panggil kitorang. Gila kurang ajar.
Yang En Wan tak nak keluar, nak call polis.
Oh, aku mana boleh. Kau nak cari pasal dengan aku memang salah orang lah. Aku dulu terjal sikit.
Dah kau datang rumah aku cari pasal, takkan aku nak serah kat polis bulat-bulat.
Paling tak, bagi aku tampar kau sedas dua dulu.

Aku bukak pintu, dari dalam rumah aku pekik "Kau nak apa???"
Bapak dia sound aku suruh bayar duit anak dia.
Aku tanya dia "Kau cerita apa kat bapak kau? Kau cakap sekarang aku nak dengar".
Pandai takut, dia spin kata aku tak nak bayar gaji.
Aku cerita kat bapak dia tentang perjanjian aku dengan anak dia.
Sikit pun aku takde janji nak bayar kawan-kawan anak dia. Itu anak kau punya pasal.

Bapak dia pun sama bodoh rupanya.
Jenis dah tahu kebenaran pun tak nak accept.
Siap cakap "Cik, saya duduk sini dah lama tau. Saya ada IC merah tau!".
Konon nak bagitau dia hebat lah dah kenal ramai orang sini.
Aku cakap balik "Pakcik tak payah nak bangga sangat dengan IC merah tu. Saya LAHIR SINI! Saya WARGANEGARA sini! Saya RAKYAT sini. Setakat IC merah pakcik tu tak laku dengan saya. Simpan je lah".

Pakcik ni berbulu dengar aku sound dia, agaknya dia pun tak expect ada orang berani sound dia balik.
Dia gegar gate aku sambil pekik-pekik sampai jiran aku depan rumah pun keluar.
Aku rilek je pandang dua ekor monyet terencat meloncat-loncat depan gate aku.
Kejap lagi polis sampai, rupanya En Wan dah call polis.
Masa polis sampai, tetiba pakcik tu jadi sopan gila dohhhhh.
Seriously, dia punya sopan tertunduk-tunduk tu sebijik macam penjilat taik punya perangai.
Suprise gila dia boleh berlakon jadi baik macam tu depan aku.

Polis tanya budak tu dulu apa kes.
Budak tu explain, tapi sambil tergagap-gagap lah explain sebab masa dia explain tu aku berdiri betul-betul depan muka dia, aku tenunggggg je.
Benda simple.
Orang kalau tak salah, dia takkan gagap.

Giliran polis tanya En Wan, aku terus potong "Biar saya explain".
En Wan is not very good at explaining things.
Dia jenis lembut sikit, kalau dia terlalu sakit hati nanti dia explain sambil keluar air mata.
Aku malas nak lenturkan emosi aku, sementara aku tengah naik hantu ni baik kita teruskan je dengan emosi hantu.

Aku bagitau polis "Ok, encik dengar cerita saya ya. Dia ni kami upah RM5K untuk renovate porch. Kami janji hanya dengan dia. Janjinya, kerja siap 2 minggu baru bayar. Lojik ke dia berjanji dengan kawan-kawan tapi saya yang kena bayar? Abis tu kalau dia berjanji dengan sekampung gaji RM100 sehari, saya ke yang kena bayar sekampung tu?"

Polis tu toleh kat budak tu "Betul lah kakak ni cakap. Dia janji dengan kau sorang je. Lepas dia bagi duit barulah kau bayar kawan-kawan kau, apa pulak nak bayar sekarang?"

Pastu pakcik tu backup anak dia "Tapi, anak saya minta separuh dulu sebab kerja dah siap separuh".

Cantik muka kau!

Aku terus bidas "Lepas anak kau [aku pakai kau-aku je] ambik duit, dia pun blah tak datang-datang dah. Dah tu hantu mana nak siapkan kerja ni? Kerja elok-elok boleh siap 2 minggu, datang pukul 11 balik pukul 3, tau-tau nak duit. Sape ajar kau keje macam ni? Bibik aku pun aku tak pernah bagi gaji separuh tau tak. Tunggu hujung bulan baru dapat gaji."

Pung pang pung pang lebih kurang, pastu dia blah. Polis pun blah.
Tapi sebelum blah dia cakap "Esok saya datang pecahkan balik apa yang saya dah buat".

Ya Allah, bodoh takde sempadan betul kau ni.

Aku cakap "Hah elok lah kau pecah kan balik. Boleh aku dakwa kau pecah rumah orang. CCTV aku ada bersuluh kat gate tu, senang sikit nak buat bahan bukti".

Bodoh gila anak-beranak.
Dia lupa bahan-bahan aku yang beli, bukan pakai duit dia.
Sedap anak tekak kau je nak pecahkan balik.
Nak bayar gaji kawan-kawan kau pun tak lepas, ada hati nak jahanamkan rumah aku.

Esok lusa dapat new contractor, Malay, yang willing nak siapkan projek.
Mahal lah sikit dia tekan, takpelah, asal porch aku tak semak.

Aku pun tak tahu mana datang keberanian aku gertak dorang dulu.
Lansung tak terfikir dalam kepala kot orang tu nak pecah masuk rumah aku ke, or nak hantar santau ke.
Sakit hati kot, gegar-gegar rumah orang, ingat aku takut agaknya.
Sebenarnya tak lama pastu, aku ada mimpi yang pelik-pelik.
Aku mimpi ada orang tanam telur rebus 2 biji depan rumah, pastu bibik aku nampak kelibat lembaga bertenggek depan rumah.
Alhamduillah takde apa-apa. Tahun 2009 aku pindah rumah sekarang.

Sebelum kes dengan Indon ni ada satu kes lagi besar dengan kontraktor berlesen, chinese company.
Itu kes sebelum pindah masuk rumah.

Kitorang renovate dapur extend sampai habis belakang, and ubah sikit interior.
First time nak renovate rumah, excited gila.
Sekali, sampai hari kitorang pindah masuk, dapur aku masih lagi terkangkang.
Batu bata naik separuh je. Memang babi betul perangai.
Malam pertama pindah masuk, aku upah 2 orang Indon [yang kerja buat rumah area situ] untuk tido bawah tolong jagakan rumah aku.

Kes ni paling teruk so far.
Yang ni, aku pulak yang pi gegar rumah kontraktor kat Klang.
Call tak berangkat, cakap nak datang kerja tapi tak datang, bertangguh dari satu hari ke satu hari.
Kitorang buat polis report.
Tapi macam biasalah, polis mana ada masa nak layan benda-benda gini.
Jadi, lepas buat report, aku buat perangai aku pulak.

Seingat aku, 2 kali aku pi gegar rumah dia.
First time pergi, dia tak keluar.
Aku ketuk pintu rumah dia macam nak roboh sampai jiran tepi-tepi bukak tingkap lah nak tengok samseng mana buat hal.
The thing is, bini dia ada je kat dalam tapi aku tengok dia ulang-alik rilek macam takde apa.
Pekak agaknya bini kontraktor ni.
Agaknya ada jiran yang call dia sebab aku memekak kat depan, jadi bini dia keluar tanya kitorang nak apa.
Aku mintak dia call laki dia bagitau aku nak duit aku balik, kalau tak, aku tunggu depan rumah ni sampai besok biar dengan kau-kau sekali takleh keluar.

Laki dia balik bawak 3 member. Ingat aku takutlah tu.
Kalau kau belasah aku kat kawasan rumah kau ni memang kau bodohlah sebab jiran-jiran semua boleh nampak.
Lagipun aku dah buat polis report dulu.
En Wan ajak aku balik.
En Wan ni yang satu perangai aku menyampah, dia suka play safe.
Nak berlembut tak kena tempat.
Duit kau berpuluh ribu kontraktor dah cekau, rumah terbengkalai, masih nak bertolak-ansur?
Memang tak la wei.

Kontraktor tu ajak aku masuk dalam rumah dia untuk bincang.
Banyak gak lah dia tabur janji manis. Pastu kitorang balik.

Esoknya sampai 3-4 hari tetapppp takde pekerja datang siapkan kerja.
Again, aku naik hantu. Pergi balik rumah dia.
Kali ni dia tak bukak-bukak pintu rumah.
Aku tak kira, aku gendang pintu dia.
Lantak kau lah. Kalau pecah pun, pintu rumah kau.
En Wan macam biasa "Jomlah Di balik". Tapi muka stress nak nangis.
Apa benda ntah. Setakat tunggu orang 1-2 jam pun dah givap.
Kau patut jadi sales exec la bang.
Aku dah biasa sangat kerja menunggu customer selama aku kerja sale ni.
Takde hal lah setakat nak tunggu 2 jam sambil gendang pintu rumah orang.

2 jam lebih aku bergendang depan tu, last-last dia balik.
Bawak geng jugak.
Elok je dia sampai, bini dia bukak pintu.
La ada kat dalam rupanya. Mesti stress 2 jam aku hentak pintu dia.
Bini dia bukak pintu dengan menjeling kat laki dia sampai nak terkeluar biji mata aku tengok.
Mesti dah bergaduh siap-siap kat phone tu.
Aku tak masuk rumah kali ni, saja je aku nak bincang kat luar rumah biar jiran-jiran tahu dia menipu duit orang.
Suara aku kan kuat, saje je aku berdiri jauh sikit dari dia supaya aku boleh tinggikan suara aku.
Biar satu apartment dengar.

Esoknya dia hantar sorang staff settlekan dapur aku. Settle.
Tapi macam taik lah buat kerja.
Sampah biar, lansung tak cat dinding.
Tak kisahlah, janji dapur aku siap.
Setakat cat tu kitorang laki bini boleh buat.

Benda-benda macam ni selalu terjadi, ikut nasiblah jugak.
Ada yang dapat ganti rugi, ada yang gone, ada yang willing sambung habiskan keje tapi keje macam taik.
Tak kisahlah keje kau macam taik pun, asalkan aku tak rugi teruk.
Yang penting, aku fight sampai aku dapat hak aku.

Itu last kot aku buat perangai setan.
Tu yang kadang-kadang kalau aku jalan-jalan kat mall nampak minah-minah bajet gengster dengan tangan pakai bandana cakap ala-ala pailang, aku macam alah dikkkk.
Kau jangan nak bajet sangat ya.
Akak ni pakai jubah hitam serbah-serbih sebab nak mengelakkan dari terjebak kembali ke lembah pailang je.
Takyah nak kerek dengan aku. Sekali aku libas, makan tumit kau nanti.






p/s : IG followers, whatsapp SINI untuk tahu harga Ramadhan Sale GreenAard


posted by Diana Ishak @ 4:14 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER