walk on wings, tread in air: Puasa vs Intermittent Fasting <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Puasa vs Intermittent Fasting
2020-02-04

AMARAN : MOHON BACA DENGAN NADA YANG LEMBUT.

Puasa, dengan niat berpuasa, samada puasa wajib atau puasa sunat tujuannya untuk manfaat rohani.
Walaupun perut berlapar tetapi jiwa terisi, kerana badan dan jiwa bukan separate entity.
Apa yang kita lakukan pada badan kita akan bagi kesan pada jiwa.
Jiwa kita adalah hasil dari tindakan kita, dan tindakan kita sangat dipengaruhi oleh jiwa kita.

Contoh :

[1] kita bayar zakat, mulut melafazkan akad, dalam masa yang sama mensucikan jiwa.
[2] kita ke masjid untuk bersolat, secara spiritual, kita bertemu dengan Allah.
[3] kita berzikir menggerakkan lidah mengucapkan keyakinan kita padaNya.

Sepanjang berpuasa, fizikal kita kosong tetapi jiwa terisi.
Jiwa yang terisi mempengaruhi how we feel mentally and spiritually, mood, konsentrasi, etc.
Sepanjang berpuasa, ramai dari kita berniat untuk berubah, bukan saja jiwa tapi size badan juga.
Tak ada yang salah kalau nak turunkan berat badan sebab our bodies have rights over us.
Lagipun in order untuk beribadah dengan lebih baik, badan kena sihat.
Kalau badan tak berat, nak solat pun lebih mudah.

Orang Islam [dan some other religious traditions] dah biasa berpuasa sejak beribu tahun dulu.
Dari segi konsep, puasa IF menahan lapar waktu siang [basically what Muslims have done for 1400 years].
Modern science membuktikan bila berpuasa, kadar insulin menurun, growth hormone meningkat, sel-sel diperbaiki, ada perubahan positif dalam genetik yang berkaitan dengan disease prevention, berat badan turun, risiko diabetis berkurang - banyak lagi.
Pendek kata badan berfungsi lebih baik bila berpuasa.

Intermittent Fasting [IF].
Makan pada waktu tertentu.
Dalam tempoh 'berpuasa', boleh minum air kosong, teh atau kopi tanpa gula [zero calorie].
Basically waktu makan boleh makan apa saja.

Antara option IF yang popular is 16 hours berlapar [basically what Muslims do bila berpuasa].
Kalau baru nak berjinak-jinak dengan IF, they suggest start dengan 5:2.
5:2 adalah 5 hari makan, 2 hari puasa.

Dari perspektif ibadah, 16 hours without food dah sama macam berpuasa, lalu apa kata kita puasa je terus.
Option 5:2 pula saling tak tumpah dengan sunah Rasulullah saw untuk berpuasa Isnin and Khamis [2 hari seminggu].

IF bukan puasa walaupun namanya 'fasting', tetapi berlapar.

IF bukan diet, it is a new way to eat.

IF obviously bukan ibadah, it is a lifestyle.

Sekadar cadangan, kalau kita mampu berlapar sehingga 14-16 jam, why not puasa je terus
Lagipun bukannya kita tak pernah puasa, kan.
Bukan apa, bila tengok ada yang berlawan-lawan berlapar untuk capai milestone 16 jam, 19 jam, 21 jam, rasa tak best pula macam tu.
Kalau 8 jam berlapar, that's fine.
Tapi dah sampai 16 jam berlapar, bukan ke itu tandanya Allah bagi kita nikmat mampu menahan lapar, masyallah untungnya.
Bezanya cuma niat, tetapi niat itulah yang akan jadi ibadah.
Alang-alang berlapar biarlah dinilai ibadah disisi Allah.

Mat saleh yang mengasaskan IF ni tak pernah puasa selama 16 jam, that's why bila dia berjaya buktikan 16 hours IF boleh turunkan berat badan and perbaiki hormon and sel, semua kagum umpama penemuan baru.
Ramai mat saleh lain find this appealing and join the bandwagon.

It's great bila tengok mat saleh 'mengesahkan' ibadah puasa yang kita buat selama ni bagus tapi do we really need this validation?
Is this particular experiment actually 'validating' our Rasulullah saw tradition?
Umat ‚Äč‚ÄčIslam tak perlukan bukti-bukti 'saintifik' macam ni.

Selama berabad-abad, ajaran Islam diikuti, digenggam dan diamalkan oleh umat Islam.
Umat Islam dahulu tak perlu tahu bahawa puasa meningkatkan imuniti, menyahtoksikan badan dan meningkatkan kesihatan dan tenaga.

Mereka tak perlu tahu homoseksual menyebabkan penyebaran penyakit yang boleh membawa mudarat dan maut.

Mereka tak perlu tahu pun daging babi adalah potential host for viral mutation.

Mereka tak perlu tahu pun arak/alkohol menyebabkan toksik kepada saraf dan darah.

Mereka tak perlu tahu wudhu' meningkatkan imuniti.

Mereka tak perlu tahu sujud adalah cara paling maksimum untuk alirkan darah ke otak.

Mereka tak tahu pun solat mengurangkan mengurangkan tekanan dan meredakan saraf.

They are certain arahan itu dari Allah dan Rasul, maka no question asked, dorang patuh.

Aku always contemplating nak menulis tentang ni.
Lama dah, tapi takut ramai yang salah faham maksud sebenar aku.

IF bukannya tak bagus.
Bagi aku ia adalah satu hikmah kebenaran ajaran Islam.
Dulu ramai pelik kenapa orang Islam sanggup menahan lapar selama sebulan, nonsense katanya.
Pakar pemakanan barat pun mulalah cakap kesan buruk itu, buruk ini pada badan kalau berlapar, etc.
Tapi bila eksperimen IF itu berjaya membuktikan kebaikan berlapar, senyap semua.
But that's good, semoga ia menjadi asbab untuk mereka mengkaji benefit di sebalik amalan-amalan orang Islam yang lain.

Cuma bagi kita orang Islam yang dah biasa berpuasa selama 16-17 jam, rasanya agak kurang tepat untuk mengamalkan IF selama 16 jam ke atas.

For us Muslims, Allah taught us "Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa" [Al-Baqarah, 183].

Puasalah supaya bertaqwa.

Maksudnya, puasa with niat puasa. Bukan sekadar berlapar.
Walaupun diam-diam kita berpuasa untuk weight loss, tapi kalau disertai dengan niat, pasti ada nilai ibadah dari Allah.
Lagipun orang yang berpuasa, doanya lebih dekat dengan Allah.

Ketika Nabi bertanya Abdullah bin Al-Ash "Bagaimana kamu berpuasa?"

Abdullah berkata "Setiap hari".

Nabi bertanya lagi "Bagaimana kamu mengkhatamkan Al-Quran?"

Abdullah menjawab "Setiap malam".

Nabi berkata "Berpuasalah tiga hari saja dalam sebulan dan khatamkan Al-Quran dalam sebulan".

Abdullah berkata "Saya sanggup lebih daripada itu".

Nabi berkata "Berpuasalah tiga hari dalam seminggu".

Abdullah berkata "Saya sanggup lebih daripada itu".

Nabi berkata "Berpuasalah setiap tiga hari sekali".

Abdullah berkata "Saya sanggup lebih daripada itu".

Nabi berkata "Berpuasalah seperti puasanya Nabi Daud, sehari puasa dan sehari berbuka. Itu ialah puasa yang paling baik. Dan khatamkan Al-Quran setiap tujuh malam sekali." [Riwayat Ahmad].

Kat sini Rasulullah pesan :

[1] yang terbaik adalah puasa selang sehari.
[2] tak bagi kita berlapar setiap hari dengan sengaja.
[3] tak bagi kita beribadat sampai tak rehat [tidur].
[4] jangan membebankan diri sendiri.

In all cases Rasulullah saw ajar kita untuk bersederhana dalam setiap tindakan kita.
Jangan extreme sangat.

Aku minta maaf kalau tulisan ni mengguris hati sesiapa.
Aku tak kata IF tak bagus, benefitnya tetap ada.
Siapa nak teruskan, terpulang, pilihan masing-masing, lagipun takde yang salahnya.
Cuma ini sekadar cadangan.
I am encouraging untuk berpuasa sunat terus, especially yang dah level advance boleh berlapar sampai 14 jam, niat sajalah puasa sunat.
Semoga kita dimasukkan dari pintu kebenaran dan dikeluarkan dari pintu kebenaran juga.


posted by Diana Ishak @ 10:40 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER