2019-12-27

Wedding Anniversary Mak Aji & Pak Aji 2019


Krismas Day, 25 Disember adalah wedding anniversary Mak Aji & Pak Aji.

Tahun ni macam pelik sikit.
Selalunya, like tahun-tahun yang lepas, aku punya Disember blogpost akan cerita tentang celebration on 23 Disember, baru cerita celebration 25 Disember.
Tahun ni takde cerita pasal 23 Disember.

Every year, aku akan celebrate ulang tahun first met on 23 Disember.
Aku and En Wan jumpa kali pertama pada 23 Disember 1998, and since that day, we make it a compulsary untuk celebrate 23 Disember.
Personally, aku lebih teruja nak tunggu 23 Disember berbanding wedding anniversary.
Kenangan 23 Disember tu rasa too sweet untuk dilupakan. Gitewww.

Tapi, tahun ni kitorang terpaksa postpone celebration 23 Disember because we both dah terlampau penat dengan berjalan.
Awal bulan dah ke Korea.
Balik dari Korea satu hari, dah terus ke Tganu.
Balik dari Tganu dah sibuk preparation YES 2019.
Then ke JB and Singapore.
Kitorang sampai dari JB Ahad lepas, which is 22 Disember.
Nak expect pergi berjalan lagi on the next day? SORRY. Aku dah letih.
So, this year kita pause kejap 23 Disember.
Kita langkau ke 25 Disember terus.

Mak Aji and Pak Aji nikah 21 Disember, tapi bersanding on 25 Disember.
Kitorang selalu celebrate on 25th sebab hari cuti. Senang sikit.

Pagi 25th awal-awal dah masuk Sunway Piramid sebab nak belikan buku-buku Redza and persiapan balik ke skolah.
Menjak anak bujang dah semakin bujang ni, baju skolah dah tak valid beli kat Ali Store.
Beli baju skolah kat Padini okeh.
En Wan turut sama menyokong dengan alasan - biar senang nak gosok baju and seluar.
Kain baju skolah senang renyuk and susah nak gosok.
Kalau beli kat Padini, kainnya lembut and licin.
Aku macam....oh really?

Lepas shopping baju, kita ke MPH pulak.
Tahun ni Redza exam IGCSE, so dah boleh start carikan buku-buku rujukan.
Aku pun sama naik cari buku untuk aku baca.
Kat sini terjadi kejadian yang hampir-hampir buat aku pitam.

Henfon aku hilang!

Terlampau ralit mengaut buku, agaknya masa kelebet buku, aku letak henfon kat rak dan terus lupa nak ambik.
Dah hilang tu, orang pertama aku cari dah tentulah Redza.

"Ja, mama punya henfon hilang"

Redza try call kaunter, budak kaunter angkat and bagitau phone ada kat sana. Phewww!!
Nasib baik yang menjumpa tu jujur, dia terus hantar ke kaunter.
Aku dah cuak dah time ni.
Bukan apa, hari tu kitorang plan nak celebrate wedding anniversary Mak Aji.
Dibuatnya henfon hilang, konfem laki aku hilang mood nak balik Bangi.

Ya, En Wan memang macam tu.
Barang aku yang hilang, tapi dia yang takde mood.
Selalunya gitulah.
Aku rilek-rilek je, tapi nanti dia yang stress sepanjang hari siap pakej taknak bercakap dengan aku.
Padahal kalau aku kena beli henfon baru pun bukannya pakai duit dia.
Itulah sejenis penyakit beliau yang aku tak faham sampai sekarang.
Tu belum lagi kalau barang dia yang hilang. Macam nak kiamat dia punya huru-hara.



Nasib baik jumpa henfon, kalau tak, mesti aku tak dapat hadiah anniversary beg Hush Puppies ni. Hahaha.

Masa dorang anak-beranak tengah queue kat Aunty Anne's, aku turun bawah jap beli Famous Amos.
Bila dah siap, En Wan kata takyah naik, nanti dorang turun.
Aku pun tunggulah kat bawah, depan Manhattan Fish.
Dari escalator dah nampak Rayyan tersenyum-senyum.
Pastu aku nampak dia pegang paper bag Hush Puppies ni.
Aku macam "Apa lagi la dorang ni paw bapak dia".
Rupanya untuk aku.

En Wan cakap "Tak plan pun nak beli. Tadi nak turun lalu depan kedai nampak macam cantik pulak. Sepesen beg hijau awak yang putus tu. Abang mintak anak-anak awak ni pilihkan kaler".

Aku ulang lagi sekali.
Dia kata "Tak plan pun nak beli..."

Jujur kan laki aku?
Rupanya memang takde plan nak beli apa-apa untuk aku for anniversary πŸ˜­.

Beg hijau yang aku pakai 3 tahun lepas putus di Korea.
Actually bukan putus tapi dia punya besi tali beg tu dah loose jadi tak grip kuat sangat.
Hari tu kat Korea beg aku dah macam pikul beras 5kg, segala benda sumbat dalam tu, mau tak putus?
Elok pulak dia putus kat Duty Free Shop, level henbeg.
Cuak kejap En Wan. Kahkahkah.
Mujur aku takde mood nak shooping, kalau takkkkkkk.

Berbaloilah aku pakai beg hijau tu, 3 tahun baru dia buat hal.
Puas melenjan. Jauh merata dah beg tu berjalan.
Tapi elok lagi, nanti aku nak adjust dia punya besi kasi ketat balik.
Hush Puppies ni pun tak sampai RM300, silakanlah beli beramai-ramai.



Then pi tunaikan permintaan Rayyan, nak beli ornaments untuk hias pokok Krismas dia yang RM20 tu.
Aku beli kat Hinode je.
Dia nak ber-activiti hias Krismas tree kat Bangi dengan Jannah. Layankan aje.

Lepas Zohor, gerak ke Bangi.
Masa ni Ima pun dah sampai from JB. Semua dah kumpul kat rumah.
Tapi Mak Aji and Pak Aji tak tau menahu lagi pasal celebration ni.
Mak Aji pukul 3pm lagi dah tanya "Malam ni nak masak apa? Korang nak makan apa?"
Aku cakap takyah, kita makan kat luar.




Sampai tak berselera nak makan budak-budak ni dek excited sangat nak hias Xmast tree yang secotet tu. Nak menghiaskan pokok yang seketul tu pun kecoh gila, sebab si kenit tu sibuk nak mendeko.
Macamkan paham, dia pulak yang duduk paling dekat dengan pokok.
Orang gantung, dia cabut. Orang gantung, dia cabut.
Bila kena marah dengan Mak Long, buat muka comel.



Not bad la sentuhan kanak-kanak riang.
Ok next year kita up Xmast tree 60cm pulak.



Petang tu atuk melayankan cucu dia nak main ping pong kat dataran depan rumah.
Pak Aji terer main ping pong, tu pasal Redza nak try main dengan atuk.
Atuk menunjukkan ke-pro-annya main ping pong pakai selipar je.

Ada a few match hari tu.
Mula-mula MRSM Langkawi lawan Sekolah Sarang Buaya [Pak Aji].
Lepas tu MRSM Langkawi lawan Sekolah Belara [En Wan]. 
Lepas tu MRSM Langkawi lawan MRSM Jasin [Azrul].

Yang lelaki sibuk main ping pong.
Yang perempuan ada kisah lain.

Kisahnya, petang tu Ibal and CT kena collect kek kat Secret Recipe dan terus hantar ke Tendance Cafe [tempat nak celebrate tu].
Aku yang suggest tempat tu, sebab dia tulis alamat "Bangi".
Langsung tak ter-register itu bukan di Bandar Baru Bangi tapi Bangi lama [kat Bandar Mahkota].

Lepas Asar CT whatsapp "Tendance cafe ni kat Kajang ke? Apesal waze kata 24 minit baru sampai?"

Aku terus waze, eh betullah 16km!
Apekejauhnya?

Tanya Ima, tempat ni kat mana?

Ima rilex jawab "Kat Bangi la tu [Bandar Baru Bangi], kan alamat dia kat Seksyen 2".

Aku gugel balik address dia, SAH!
Seksyen 2, tapi di BANGI, bukan Bandar Baru Bangi.

Tapi CT masih positif.
"Tapi bukan ke Bandar Baru Bangi pun ada Bangi Avenue? Rasa macam ada kat sini..."

Dia punya konfiden takleh bawak bincang.
Celah mana wujud Bangi Avenue kat BBB pun tak tau lah.

Lepas tu masing-masing dah gabra bila realized cafe tu bukan kat Bandar Baru Bangi.
Bayangkan dah petang baru tersedar lokasinya 16km jauh dari rumah!

Sebenarnya taklah jauh mana pun.
Cuma tak expect akan keluar dari Bandar Baru Bangi.



Lepas Maghrib, semua keluar ke Tendance Cafe, Bangi.
Cantik setting meja.
Dah bagitau nak celebrate wedding anniversary so setting dia macam meja pewantin.

Pak Aji masuk cafe nampak setting macam ni terpinga-pinga.
Bila bagitau nak celebrate wedding anniversary, dia kata "Kenapa tak cakap awal-awal. Kalau tak, boleh pakai tie" πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚.
Over tau nak ber-tie bagai.



Sebelum semua start makan, ambik gambar sefamili dulu.
Nak berkumpul 5 orang macam ni punyalah payah.
Bila ada kesempatan, jangan lepaskan peluang.

Masa ni pasu-pasu semua dah beralih tempat.
Sebab pinggan makan dia gabak-gabak, rimas pulak aku penuh-penuh bunga atas meja.



Aku pun sama, nak kumpul macam ni kena tunggu Redza balik baru lengkap.
Kalau tak, rasa malas nak bergambar.



Ibal and CT dah tak jumpa dah time nak makan together-gether.
Dorang sekarang berada di zon "Aku makan dulu, kau jaga anak kejap"



Bila adik kita ada, kita biarkan laki kita makan sebelah anak.
Sebab kita ada banyak topik nak dibincangkan dengan adik kita.
Ni pun banyak lagi topik tak habis bincang.
Akan di bawa ke mesyuarat akan datang.



Scramble egg Rayyan tu sedap sangat.
Pakkal aku dah kenyang, kalau tak, aku mintak roti bakor makan dengan scramble egg dia.



Nak tunggu kumpul sama dengan Dill sebenarnya yang susah sebab Dill duduk Qatar.
Nasib baik malam tu dia free, kalau tak, tak dapat kumpul sefamili.



Hari tu aku letak gambar celebration ni kat IG, ada yang tanya Dill tu siapa.
Dill n cousin aku. Mak dia adik kepada Mak Aji.
Husband dia Aiman Lee adalah anak angkat Pak Aji.
Jadi Dill kira menantu Mak Aji.
Oh by the way, Dill akan balik semula ke Qatar 14 Jan.
Aku tau ramai yang guna produk GreenAard dari Qatar.

Kalau sesiapa dari Qatar berminat nak beli GreenAard dengan harga YES, please whatsapp admin 0127728976, bagitau dari Qatar nak beli GreenAard and Dill akan bawakan.
Tapi korang kena collect dari Dill.




Ni menu kitorang hari tu.

Review aku :

πŸ—Έ Makanan sedap
πŸ—Έ Servis cepat
πŸ—Έ Staff ramai and friendly
πŸ—Έ Restoran yang sangat cantik dan eksklusif tapi harga bukan Tel Aviv
πŸ—Έ Chef bagi free 2 larva choc cake hari tu
πŸ—Έ Booking dibuat melalui whatsapp, staff respond dengan cepat

Package yang kitorang ambik that day Package RM359 untuk 9 dewasa.
Memang pakej ni khas untuk 9 orang, menu dah siap-siap ada dalam tu.
Kitorang tinggal pilih sape nak menu ni, sape nak menu tu.
Memadangkan semua dalam pakej ni sedap-sedap, jadi masing-masing takde masalah nak buat pilihan.

Since kita ada extra 3 dewasa, jadi dorang pilih menu masa di cafe.
Yang 9 orang tadi menunya dah pilih awal-awal.
Kids order di cafe juga, tak termasuk dalam pakej.
Yang best tu, RM359 ni termasuk air, dan air boleh pilih sendiri mana-mana dari menu.
Total semua that day untuk 12 orang dewasa dan 3 kanak-kanak adalah RM563.

Bagi aku harga dia berpatutan dengan suasana cafe dan kelazatannya.
Contoh, makanan Jannah and Rayyan sama - Chicken Pop Corn Set with air Chocolate.
1 set tu cuma RM19.90. Ok dah tu.

Aiman punya set harga RM45.90 - Lamb Rack + Mushroom soup + air.
Ok dah ni harga untuk set macam tu. Bukan harga Pharaoh. Reasonable.
Bolehlah sesekali makan sini untuk special occasion.



Mak Aji and Pak Aji tak pernah celebrate wedding anniversary pun masa kitorang kecik-kecik dulu.
Celabration ni bermula bila salah sorang anak dah start kerja.
Alhamdulillah dapat jadikan rutin tahunan.
Dan alhamdulillah, di umur aku 42 tahun, masih lagi ada peluang celebrate wedding anniversary dorang.
Semoga dapat lagi buat ni untuk tahun-tahun akan datang.
Yang wish di IG, terima kasih kerana mendoakan mak bapak aku.



Aku konfius, muka aku yang lebar ni menurun dari sape eh?
Kahkahkah



Cantik kawasan depan cafe ni sebab opposite hotel.
The cafe itself keliling semua dengan glass jadi nampak cantik sangat.



Malam tu Acu buat surprise hadiahkan anak-anak sedara dia.
Redza dapat hadiah Nike shoes and wallet sempena PT3.
Jannah dapat jam sempena dapat nombor 1.
Rayyan takde exam tahun ni, so kau silakan sengih je ya.
Tahun depan sila pulun exam demi mengepaw Acu sesuap hadiah.



Beburung bergambar bersama.
Dengar cerita lelaki-lelaki ini dah bercadang nak lepak rumah Dill tahun 2022 melayan World Cup.



The Ishaks
Semoga dapat kumpul macam ni lagi di tahun-tahun akan datang.