walk on wings, tread in air: Bila dah tak suka <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>








CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

MY YOUTUBE
TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Bila dah tak suka
2019-08-06

Hari tu aku nampak ada someone letak status kat FB dia something like this :

Bila orang dah tak suka, apa yang kita buat semuanya nampak buruk di mata dia.
Buatlah baik macamana pun, dia akan tetap cari sisi buruk kita untuk dihighlitekan.

Ok first of all, sebenarnya kita semua ada hard wired bias toward negativity.

Contohnya, kalau kita nampak langsir rumah kita bergerak-gerak, mesti kita terfikir "Apa benda kat belakang langsir tu? Ular ke? Tingkap lupa nak tutup ke? Hantu ke?". Betul tak?

Bezanya, some people masih ada space dalam kepala dia untuk mencari sisi positive.
But to some other people, their negative bias lebih strong.
Apa juga yang dia fikir, dia akan bayangkan yang negative dulu.
Dia lebih prone kepada mencari sisi buruk sesuatu perkara.
Entahlah untuk apa, boleh jadi untuk lebih bersedia sebarang kemungkinan kot.

Bila kita cuba ubah hal ni, itu yang jadi masalah kerana kita cuba nak ubah something yang dah di-ingrained dalam diri manusia.
Bukan tak boleh ubah, tapi susah.
Kerana sesuatu yang dah menjadi habit, akan menjadi personaliti.
Bila kita nak ubah personaliti seseorang, kita kena patah balik mencari apa habit dia.
Dah jumpa apa habitnya, kita kena tengok pulak apa yang telah membentuk habit tadi - persekitarannya, keluarganya, kawan-kawannya, pendidikannya, asuhannya, etc.

Jenuh oii.

That's why, nak ubah orang susah.
Lebih mudah ubah diri sendiri.

Kalau kita rasa 'sesak' duduk dalam kelompok yang always ada pandangan negative pada apa yang kita buat, maka kita yang kena move out dari kelompok tu.
Biarlah nampak macam kita yang salah atau kalah.
Apa pun pandangan orang terhadap kita tak penting.
Bukan semua orang ada kebolehan memandang sesuatu dari perspektif yang berbeza.
Most people cannot see it because they have been socially conditioned into believing that "more than one perspective" is wrong, hanya ada satu cara saja of looking at things.
So let them be.

However, memang ada some people yang ALWAYS bersangka buruk atau sengaja mencari-cari buruk tentang apa yang kita buat.

Again, to be fair with them, we all judge other people.
Kita semua ada negative thought, jadi terimalah bahawa being negative is normal.
Tapi adalah TAK NORMAL kalau berfikiran negative all the time.

Orang yang always berpandangan negative atau lebih suka mencari buruk dari baik - macam yang aku cakap awal-awal tadi - ada 'masalah' pada persekitarannya.

Siapa pernah tengok movie Monalisa Smile [lakonan Julia Roberts, Julia Stiles, Kirsten Dunst, Maggie Gyllenhaal]?

Salah satu watak [lakonan Kirsten Dunst] adalah salah satu contoh orang yang quite insecure dengan kehadiran someone yang lebih hebat darinya.
Wataknya dalam ni adalah seorang wanita yang bijak dan berkarakter wanita bijak.
Dia always ada pandangan buruk tentang someone dan dia percaya hanya pandangan dia saja yang betul.

Dalam movie ni, dia antara yang awal kawen di antara kawan-kawan lain.
Kiranya dia lead a perfect life - bijak, cantik, kawen awal.
Malangnya marriage dia tak macam dia harapkan.
Lepas kawen, suami dia kerap outstation, jarang ada kat rumah and refuse to berjumpa dia [tak tau lah apa kena].

Akibat dari itu, dia rasa tertekan.
Everytime nampak ada kawan-kawan lain baru nak bercinta, dia sakit hati.
Dia akan bercerita yang buruk-buruk tentang boyfren kawan tu supaya kawan dia left the boyfren.

Bila dia nampak ada kawan yang lebih popular di kalangan lelaki, dia tuduh kawan tu pelacur.
Bayar lelaki untuk tido bersama katanya.

Bila ada kawan yang nampak lebih outstanding, dia cuba untuk menjatuhkan that kawan.

Hujung-hujung kawan-kawan semua tahu dia sedang ada masalah dengan marriage and parents.
Disebabkan unhappy with her life, maka dia tak nak tengok orang lain happy.

Maybe kita boleh anggap those yang suka mencari-cari buruk orang dan always ada pandangan negative untuk segala yang kita buat - adalah spesis watak Kirsten Dunst ni.
Ada masalah dalam hidup dia yang membuatkan dia berperangai macam tu.

Benda ni kita boleh nampak the flow.

Mula-mula sekali - bad experience.

Their bad past experience buatkan dorang tend to treat others in the same manner.
Pengalaman buruk ni akan buatkan dorang percaya they must treat others dengan cara yang sama yang pernah dia lalui dulu.

Mula-mula tadi, percaya.
Peringkat keduanya - cara berfikir.

Setiap perkara yang kita percaya akan membentuk pula cara berfikir.
Apa yang kita fikirkan bergantung pada apa yang kita percaya.
Bila kita percaya si polan jahat, we can't control our thoughts at this point.
Kita akan terus percaya dia jahat.
Apa benda baik dia buat pun kita tetap cari sisi jahatnya.

Bila fikiran dah always bersangka negative, our action akan jadi negative.

Bila action dah always negative, inilah yang akan jadi HABIT!
This is where they are.
At this point where we realized "Apesal apa yang aku buat dia always nampak buruk?"

Bila habit dah jadi kebiasaan, maka ia akan jadi personaliti.
Habit yang buruk kalau dah jadi personaliti memang payah dah nak ubah.
Boleh ubah, tapi payah.
Yang paling senang sekali, kau angkat kaki, jalan pindah tempat lain.
Biarlah dia nak teruskan bersangka buruk dengan apa yang kita buat.
Jangan dilayan.
Lama-lama esok penatlah dia.
Tapi kalau makin kau tak layan makin dia galak mencari sisi buruk kau, then take that as a compliment.
Itu menandakan you are so important to them sehingga kau menjadi topik yang penting untuk dibahaskan sepanjang masa.



Tahniah kepada yang dapat manfaat dari Gloei.
Terima kasih share feedback.
Offer trial pack ni sampai 9 Ogos saja.
Trial pack ni takkan ada sampai bila-bila.
Ini bukan sebahagian dari pakej yang GreenAard offer.
Kita buat trial pack ni untuk orang try je, kalau lepas ni ada manfaat boleh terus beli pack sebenar 20 sachet.



posted by Diana Ishak @ 11:41 AM  
Newer›  ‹Older

SEARCH

MY FB & IG




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER