walk on wings, tread in air: Sederhana <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Sederhana
2019-07-15

Semalam berjujuk-jujuk orang tagged, whatsapp and PM aku pasal isu Air Asia halau 12 orang student MRSM Langkawi.
Semua concern pasal Redza.
Terima kasih pada yang bertanya.

Memang Redza balik hari yang sama, Khamis lepas.
Hari tu Pulang Bermalam [PB] untuk 2 malam.
Memang ada je budak-budak yang balik bermalam kat rumah walaupun 2 hari.

Group yang diarahkan keluar flight tu group yang naik pukul 4.10pm [kalau tak silap].
Redza pulak memang ambil flight 6.45pm.
Yang group Redza ni lepas pulak, so pelik bila group 4.10pm tak lepas.

Aku ni tak tau kisah yang dah jadi hal pukul 4.10pm tu.
Aku kan sejenis malas tengok whatsapp group.
En Wan yang bagitau parents kat whatsapp group ada yang dah bengang anak kena halau dari flight, dah masuk tapi diarahkan keluar.
Katanya sebab ada kaitan dengan YTA form.

Pelik juga sebenarnya sebab ini dah bulan 7.
Dari awal tahun sampai bulan 7, dah berapa kali budak-budak ni ulang-alik Langkawi-KL, takkan baru kali ni kena tahan dek kerana YTA form tu?
Macam student yang umur 15 tahun, dah 3 tahun kot berulang Langkawi-KL, tup tup Khamis lepas tak boleh naik pulak, tak ke pelik namanya.

Borang tu tak available online, memang kena ambil di kaunter airport.
Jadi, celah mana nak dapatkan signature parents jam-jam tu jugak untuk sign the form.
Our practice selama ni is parents akan sign surat PB and fax/whatsapp pada cikgu.
Pihak skolah akan arrange some letter of consent untuk student tunjuk pada airport.
Selama ni, practice tu diterima pakai.

Tak taulah kenapa tetiba kapten tak benarkan.
Katanya itu new pilot, wallahualam.
Tapi nak buat macamana kan, dah itu flight dia, kenalah ikut arahan.

Cuma parents terkilan lah bila AA takde clear SOP tentang ni.
Kejap benarkan, kejap tak.
Ground crew dah lepaskan students naik flight, tetiba kapten pulak tak allow.
Dah tu ground crew dengan kapten pakai lain-lain SOP ke camne ceritanya ni?

Budak-budak 12 tu katanya AA arrange selitkan dalam next-next flight.
Mana flight yang masih kosong, dorang selitkan.
Kiranya masing-masing berpecah-pecah.
Kalau tak salah aku, dorang tak perlu beli tiket baru, ground staff arrangekan masuk dalam flight-flight lain.
Tu yang buat mak bapak bengang tu, dah kenapa flight lain boleh accept, flight asal tak boleh?

Tapi kes pun dah settle.
Aku tak sure students yang terlibat dapat pampasan ke tak.
Yang pasti pihak Muafakat [PIBG] katanya dalam urusan nak berjumpa dengan wakil AA untuk discuss pasal ni.
Kes naya ni oii budak-budak kena tahan dari naik flight.
Students yang naik pukul 4.10pm ni, selalunya 2pm dah naik taxi ke airport.
Bayangkan yang kena tahan sampai pukul 9.15pm, berapa jam kena tunggu kat aiport?
Kalau aku, migrain.

Redza dah balik semula ke Langkawi Sabtu lepas.
Balik untuk 36 jam je.
Rupanya Ahad ada exam.
Bukan main sardin lagi balik PB padahal Ahad exam.
Kalau aku tahu, aku tak bagi balik PB.

Yang si Redza pulak, flight balik pukul 6pm, tapi sampai skolah pukul 9.30pm.
Aku tanya apesal lewat sangat?
Dia kata kawan-kawan lain ada yang terlepas flight jadi semua pakat tunggu sama-sama sebab dah malam, ada budak perempuan kesian nanti balik malam-malam takde teman.
Ewahhh kemain lagi kau kan.



Lepas hantar Redza ke airport, rush pula ke PJ sebab Rayyan ada Quater 2 Assessment Test untuk hoki.

Kitorang laki bini sekarang ni kalau weekend memang full, cuma tak masuk opis je, tapi occupied.
Nak balik Bangi pun on weekdays je, weekend memang tak dapat dah. Payah.

Alhamdulillah, Rayyan dapat no 2 kategori Junior.
Not bad jugalah.



Agak seram juga la sebab judge memang dari hoki team player, konfem takkan bagi 'ala kadar' punya marks.

Mula-mula dulu menangis Rayyan kena masuk hoki class.
Dia taknak sport-sport ni semua.
Anak-anak aku baik Redza, baik Rayyan semua kaki memerap dalam rumah.
Redza tu blaja suka sport sejak duduk Langkawi.
Kalau dia duduk dengan kitorang, aku jamin sampai sekarang dia masih gemuk. Hahahaha.

Rayyan ni En Wan paksakan jugak.
Dia kata anak lelaki mesti master at least satu sport.
Nasib baik Rayyan dah boleh adapt.



Gelanggang senior.
Fokus semuanya.



Gelanggang junior.

Kau tengok terer ke tak para junior sekalian.
Cara-cara ada assessment pun boleh telentang okeh.
Kau mampu santai begini ambik exam?

Aku doakan coach diberikan kesabaran yang tinggi mengajor junior.



Semalam, En Wan bawak aku lunch kat SEDERHANA di PJ.
Barulah aku tau rupanya ada cawangan Sederhana kat sini.
Punyalah mengidam Nasi Padang!

Sebenarnya banyak lauk-pauk nasi padang ni boleh tahan banyak juga kat KL, tapi memandangkan setiap kali ke Bandung akan makan kat Sederhana atau Simpang Raya, jadi teruja jugaklah bila tau Sederhana ada cawangan kat sini.
Cuma di sini, dorang tak hidang terus lauk-pauk atas meja.
Kita kena pilih sendiri.
Bila kena pilih sendiri tu yang jadi lambat.
Staff pulak tak berapa ramai, yang nak makan kemain ramai lagi.

Rasanya semua pun penah makan Sederhana kat Indonesia, jadi bila cawangan dibuka kat sini, semua pun serbu.
Yang tak pernah try pun teruja nak cuba juga.

Macam biasa, aku akan makan makanan yang biasa aku makan kalau di Bandung :



Ini aku wajib ambil.
Dan setiap kali makan, memang 2 biji terus.

Nak kata sedap sangat tu entahlah, maybe bagi orang lain biashe-biashe je.
Tapi kat tekak aku memang sedap nau rasanya, tu pasal makan sampai 2 biji.

Lagipun, kalau di Bandung/Jakarta, setiap piring memang selalunya hidang dua ketul.
Telur 2 biji.
Ayam 2 ketul.
Daging 2 keping.
Pari 2 keping.
Semua dua.
Jadi aku dah terbiasa mencekik 2 biji telur.



Another gulai, tapi ayam.
Gulai yang sama.
Ini favourite En Wan.
Kat Bandung pun makan lauk ni, kat sini pun makan lauk sama.



Bergedil kentang.
Walaupun bergedil kentang, tapi sedap and ada hawa-hawa pedas sikit.
Happy bila bergedil kat sini sama besar macam di sana.
Masa mula-mula aku makan bergedil kat Bandung, surprised tengok bergedil dorang besar.
At least besar dari most bergedil yang dijual kat Malaysia ni.
Puas makan orang kata.
Aku ambil 2, macam biasa tapi kali ni share dengan mak.



Selalunya kat Bandung aku akan makan ayam goreng ni with sambal.
Sambal dia macam sambal ayam penyet.
But kat sini aku tak rasa nak makan ayam, so this one aku ambilkan untuk Rayyan, without sambal.
Memang sama rempahnya macam ayam di sana.



Ini aku and En Wan tak pernah jemu makan.
Kalau di Bandung, selalunya lunch akan makan samada di Simpang Raya atau Sederhana.
Dua-dua ni pun makanan padang.
Walaupun hari ni makan sapi goreng, esok tetap makan sapi goreng jugak sebab tersangatlah sedap!
Sambal tu sepatutnya pedas, tapi yang kat PJ ni tak pedas lansung.
Aku kalau makan sambal always rasa pedas sebab aku tak tahan pedas.
So bayangkan kalau aku kata sambal tak pedas, maknanya memang tak pedas lansung la tu.



Bila dah order lauk, baru terperasan semua lauk aku pilih mak tak boleh makan.
Mak tak nak makan ayam, daging and seafood kecuali ikan.
Kat Sederhana ada ikan bakar tapi pakai tilapia which mak tak makan.
Nasib baik ada lauk siakap masak lemak cili api.
Happy tengok mak siap ratah lagi ikan ni, maknanya sedap la tu.



Lauk first time order - sambal tempe with petai.
Aku order ni dengan harapan dia sendukkan tempe lebih dari petai.
Sekali yang datang melanbak-lambak petai, yang tempenya ada la kuis-kuis.
Maka aku pun cubalah petai.
Eh sedap jugak petai rupanya.
Walaupun rasa busuk je dalam mulut aku, tapi bila gaul dengan sambal not bad juga.
Boleh la lepas ni try sambal udang petai pulak.



Lain pulak pesen kat sini.

Kalau di Indo, memang kedai nasi padang akan susun atur mangkuk macam ni tapi dalam mangkuk tu semua lauk-pauk.
Tapi di sini, dia display pinggang mangkuk je.
Lauk pauknya masih di periuk. 
Maybe tak sesuai kot cara tu dengan orang sini.
Orang sini segalanya nak panas, baru selera makan.



Because sistem dia di sini kena order dulu, jadi queue agak panjang dan sedikit lembab.
Patutnya follow je konsep macam di Indo, customer duduk je terus hidang lauk-pauk.





Mula-mula gelak dulu....






......lepas tu kita serius dan fokus pada makanan.


Not bad jugalah Sederhana PJ ni.
Lauk-pauk tak banyak beza dengan di Indo, cuma sambal tu macam perlu pedaskan lagi.
Aku tak sure if sambal dia ada banyak jenis, rasa macam tak nampak pulak jual sambal asing.
At least pedas macam sambal ayam penyet pun dah ok dah.

Kali ni lupa pulak ambik paru.
Selalunya di Bandung kitorang ambil paru.
Takde la special mana pun baru cuma paru goreng je tapi sebab dah jadi trademark makan nasi padang mesti ada paru goreng, so macam something missing pulak bila tak ambik.

Yang penting, teh botol.
Makan nasi padang dengan teh botol baru rasa lengkap.

Not bad, kitorang makan ni RM80.
Oklah tu, jimat banyak dah daripada kena book flight ke Bandung.




Restoran dia ni rupanya dekat sangat dengan kelas hoki Rayyan.
Setiap Sabtu konfem lalu depan ni tapi tak perasan lansung sebab dia tersorok di sebalik fly-over.
Payah kot nak nampak restoran ni kalau tak pakai waze.

Parking tak susah, depan-depan restoran ada.
Kalau tak pun, bawah fly-over ada ruang parking yang banyak, cuma kau menapak sikit la ke kedai.
Kitorang semalam dapat parking tepi bangunan je.



So pada yang belum pernah rasa nasi padang Sederhana, atau yang mencari-cari nasi padang Sederhana, boleh ke PJ.
Katanya ada satu di Shah Alam and Jalan TAR.
Silakan google.

Harap-harap lepas ni cawangan Simpang Raya pula ada sini.



Balik dari lunch, sambung lak makan eskrim.
Ya, begitulah perut seorang Diana.


posted by Diana Ishak @ 9:45 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER