walk on wings, tread in air: Lifestyle blogging <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Lifestyle blogging
2019-07-16

Kelmarin aku buat post aku gi makan, kan.
Then ada blog reader bagitau "Rindu Kak Di buat post lifetyle macam tu lagi. Dulu blog Kak Di semua pasal lifestyle".

Ada juga yang pernah tanya "Dulu Kak Di suka share beli perfume. Sekarang Kak Di dah tak beli ke?"

Bila aku tanya En Wan blog aku dah tak macam dulu ke, En Wan cakap "Dulu awak cerita pasal lifestyle. Sekarang ada juga, tapi dah tak kerap macam dulu. Kalau ada celebration, atau pi jalan-jalan baru awak cerita, tu pun gambar dah tak banyak macam dulu".

Hmm...

Betul juga.
Bila diingat-ingatkan balik, dulu semua benda aku cerita.
Apa aku makan for dinner pun aku cerita, walaupun makan mee goreng bodoh.
Apa aku makan the night before pun aku cerita, walaupun cuma KFC.

Dulu, gambar-gambar aku semua seolah-olah aku snap guna disposable camera - malap and kabur.
Tapi bukan main konfiden aku tepek gambar kat blog hari-hari.
Jarang blogpost aku takde gambar.
Honestly, waktu tu I don't care kalau takde orang baca tapi ada jugak yang baca blog aku.
Yang mengutuk pun ramai, tapi mereka tetap istiqomah membaca.

Tapi tu lah dia, zaman kelam namanya.
Zaman di mana bukan sahaja gamba-gamba kelam, malap dan kabur, tapi juga dengan apa yang aku buat.
Like almost every part of my entrepreneurial career, I had no idea what I was doing.
Aku just menulis dan update blog sebab aku enjoy writing and enjoy menceceh.
Sebagai seorang sales yang dah biasa bercakap dan enjoy membagi explanation dengan sedetail-detailnya, sebab tu lah semua benda pun aku nak cerita kat blog.

But, let me tell you this.
Dalam situasi kurang berpengalaman dan kurang ilmu tentang sesuatu yang kita buat, determination makes the difference between where you are and where you want to be.
Masa start blogging, aku anggap blog adalah medium aku bercerita tentang life aku.
Aku tak terfikir lansung one day this blog akan gain followers.
Dan aku pun tak terfikir di kalangan followers ni ada 'hakim' yang judge segala benda yang aku buat, dan menjatuhkan hukum terus.
Aku kalau baca blog orang, aku setakat baca je.
Kalau aku tak suka, aku tak baca dah.
Kalau aku enjoy, aku baca.
Habis kat situ je.
But to some people, tak.

Lifestyle blogging ni sometimes nampak macam annoying kalau kau tak boleh relate dengan diri kau.
But if you can relate, you will enjoy reading lifestyle blog.

Masa aku buat lifestyle blogging, takde apa yang special aku cerita tentang life aku.
Nothing expensive to show.
Nothing exclusive to share.
Segalanya berkisarkan tentang life aku sehari-hari.
Pasal anak, skolah anak, sukan skolah anak, pasal ofis, gathering dengan kawan, outstation kerja, jumpa customer, pasal bibik, makan, beli barang dapur, beli barang rumah, shopping, buku - almost everything.
Tak semestinya kena shopping dulu baru boleh share.
Tak semestinya kena makan tempat best-best baru boleh update blog.

Tak sangka pula cerita biasa-biasa aku tu started gain some attention.
Dah mula ada followers.
Tak ramai, tapi ada.

Slowly, aku dapat a few offers.
The offers came in steadily.
Aku realized kat luar sana ada banyak brand yang ada banyak duit and they were looking to spend it with people like me - yang kuat menceceh.
Cuma waktu tu aku ada kerja hakiki dan kerja aku bukan duduk setempat.
Kebetulan pula aku in a journey membina company.
Some local brand purposely asked their agen to call aku directly because dorang nak aku review their product.

It was fantastic.
Tapi banyak offer yang terpaksa ditolak dengan berat hati atas faktor busy.
Eh bukan busy, tapi aku letakkan priority pada perkara lain.

Blog ni semacam satu "company" that was built on my reputation.
Aku dibayar untuk buat review sebab this little "company" berjaya menarik perhatian big brands kat luar sana because they enjoy and percaya kebolehan aku untuk menceceh produk dorang.

Tapi semakin lama aku berblogging, semakin aku narrow-kan focus pada content blog.

Bukan tak minat dah nak cerita pasal lifestyle.
Yang follow IG aku tahu aku tak pernah tinggalkan lifestyle blogging, cuma nak cerita panjang lebar macam dulu rasa takde masa dah.
Setakat tulis 1-2 perenggan kat IG tu bolehlah.

Writing lifestyle blog boleh mengundang macam-macam persepsi yang salah.
Slowly orang akan mula expect kau jadi seperti yang dorang nak.
Dan bila kau tak match their expectation, kau kena hentam.

The things is, you don't know me.
You only know your perception of me.
Walaupun aku sangat transparent dengan apa yang aku tulis, even I lead a very transparent public life [dengan baju pun sekali transparent] - kau sebenarnya masih tak kenal the actual me.

Sebab apa?

Sebab kau perceive aku through the lens you have created.

Contohnya, kalau kau first time kenal aku thru IG, kau akan anggap aku ni seorang ibu rumahtangga yang rajin masak untuk keluarga.
Sometimes aku masak pukul 3.30pm, kadang-kadang 4pm, di waktu semua orang masih kat tempat kerja.
Bila sesekali letak gambar kat opis, ada yang tanya "Puan, sebenarnya Puan ni kerja apa ya?".

Konfius agaknya dia, ingatkan aku tak keje, rupanya keje.

Kalau kau kenal aku zaman baju tak cukup kain pulak, perception kau mungkin jadi "Macamana la nak membentuk anak-anak kalau dia sendiri macam ni?"

Whatever you perceive about me [atau sesiapa saja di alam maya yang kau tak kenal sangat] adalah berdasarkan apa yang kau expect.
Bila aku tak seperti yang kau expect, kau label aku buruk, kau hentam aku kaw-kaw.
Padahal aku cuma tak meet kau punya expectation saja.

Contoh lagi aku nak bagi.

Yang follow blog aku dari zaman-berzaman tahu aku ada bibik.
Aku ada masa untuk update blog hari-hari, at the same time berkerja, outstation, jumpa orang sana sini - of course I had help.
Aje gila buat macam-macam kerja takde bantuan orang lain.

But for some people, when they realized the truth, the were pissed.
Dan kejam.
Juga keji.

Pernah ada orang tanya "Bersihnya rumah, macamana ya sempat buat semua?"

Bodoh-bodoh je aku reply "Oh, saya ada bibik kat rumah untuk tolong-tolong buat keje. Lagipun mak mertua ada. Suami pun tak kisah kalau saya kerja balik malam".

Then apa jadi?

"Orang selfish je yang choose work over family!"

Cukup keji?

Tak.

Ada lagi.

"Bolehlah berjaya, gajikan orang jadi mak kepada anak-anak dia siang malam".

Tapi aku faham kenapa dorang respond macam ni.
It's likely because that is who they are.

Mereka adalah mak-mak yang kepenatan bekerja, balik rumah nak kena uruskan anak-anak, nak siapkan makan family - tanpa bantuan.
Mereka adalah isteri-isteri yang scream for husband's help.
Takde bibik tolong.
Maybe suami pun tak boleh diharap.
Jadi bila aku ada pembantu untuk ringankan beban kerja, dorang jadi upset kerana they want this kind of life too tapi takdir tak menyebelahi.

Apa yang kau tak nampak hikmahnya adalah, kalau kau berada di tempat aku, mungkin kau tak kuat nak hadapi kecaman dan kutukan hari-hari.
Aku diberikan jalan hidup macam ni sebab Allah tahu aku sanggup.
Begitu juga dengan your life.
Kau dapat ujian tu sebab kau saja yang sanggup.
Allah yakin hanya kau je boleh tanggung stress takde helper menguruskan rumahtangga, sebab tu ujian tu kau dapat.
Allah tak yakin aku boleh carry stress takde helper, sebab tu aku diberikan helper.
Allah yakin pada kemampuan kau, malangnya kau tak yakin kau mampu melaluinya.
That's why kau easily get upset dan always sakit hati dengan life orang lain.

Walaupun macam tu, walaupun kelihatan macam ada yang tak suka, this little blog was read by hundred thousands of people every month.
Tapi aku faham the business behind this little "company" was upsetting to certain people, jadi aku perlahan-lahan kurangkan bercerita tentang lifestyle.
I keep certain aspects of my life quiet.
Biar semua tenang, mudah-mudahan semua happy.

Tapi tu la kan, bila kita tak tunjuk, mulalah orang bertanya akak dah tak beli ni ke, akak dah tak pakai ni ke.

"Akak dah tak beli perfume ke?"

Beli....insyallah, ada.
Tapi tak letak kat sini.
Letak dalam laci. Hahaha.






Khas untuk blog reader terchenta, 2 hari ni aku nak bagi korang jimat sikit duit pos.
Hanya RM1 kos pos per item.

Guna kod : RM1 POS


posted by Diana Ishak @ 10:37 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER