walk on wings, tread in air: Bentuk badan vs baju <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Bentuk badan vs baju
2019-07-01


Sekali imbas nampak berat badan aku berubah-ubah.
Sebenarnya semua pun sama berat dan semuanya adalah gambar di bulan Syawal ni.

Gambar pertama : 10 Jun
Gambar kedua : 22 Jun
Gambar ketiga : 23 Jun
Gambar keempat : 27 Jun

Kesemuanya berat 52kg.

Sebenarnya, pakaian pun mempengaruhi size badan.
I mean bukan berat badan tapi bagaimana badan kita kelihatan.

Gambar 1st and 2nd, sama-sama pakai baju yang ada curve, so nampaklah macam slender sikit.
Gambar 3rd and 4th, sama-sama pakai baju potongan lurus, nampak kembang.

Oh lagi satu, size dada juga memainkan peranan.
Dada aku memang tak sepadan dengan badan, kawan-kawan aku semua tau tu.
Kalau shawl aku terselak, atau aku tudung tak menutup dada, badan aku nampak lebih besar.

Jadi, bawak bertenang.

Bagi menjawab komen-komen kat IG kenapa aku makin kurus, jawapannya aku tak kurus mana pun.
Kurus tu zaman sebelum bersalin Rayyan, time berat 47-48kg.
Now ni berat aku bermain-main sekitar 50-52kg dah 2-3 tahun.
Range ni masih ideal weight, cuma tak se-slim dulu.

Umur aku tahun ni nak masuk 42 tahun.
Di usia gini, slim dah bukan tujuan.
Asal jangan overweight cukup.
Yang penting takde sakit-sakit and kolesterol buat routine check.

Korang yang muda-muda ni silakan slim kalau nak merasa slim.
Dah tua-tua esok jangan kurus sangat.
Kalau kurus sangat muka nampak lebih tua dari umur sebenar sebab semakin umur meningkat, muka kehilangan lemak.
Bila muka hilang lemak, kulit akan start sagging.
Muka "jatuh" orang tua kata.
Omputih cakap droop.

That's why kalau dah tua, jangan kurus-kurus sangat, asalkan maintain ideal weight cukuplah.
Range ketinggian aku ni, ideal weight dari 48-54kg.
Jadi pilihlah kau nak duduk kat nombor berapa.
Jangan terlampau kejarkan nombor sebab nombor banyak tak semestinya kau dah gemuk.
You can actually look thinner but weigh more.

Otot kita ni jauh lebih compact dari lemak.
1kg otot lebih kurang sebesar genggaman tangan.
1kg lemak pula seluas 2 tapak tangan.
Walaupun sama-sama 1kg tapi disebabkan bentuknya lebih padat, otot tak guna banyak ruang dalam badan.
Lebih solid orang kata.
Berbeza dengan lemak, bentuk dia loose that's why dia mengambil lebih banyak ruang dalam badan.

Kalau lepas ambil GC Plus atau work out, jangan risau bila berat bertambah 2-3kg.
Instead of tengok penimbang, cuba pakai baju-baju lama.
Kalau baju-baju lama semakin longgar, jeans lama pun dah tak sendat, itu maknanya badan ada pengurangan lemak.
Tak semestinya wajib turun dari size M ke S baru dinamakan "dah semakin kurus".
Jangan risau sangat bab nombor pada penimbang tu.
Belum tentu lagi nombor penimbang tu naik bermakna lemak kau pun naik sama.



Ini zaman membesar bagai Johan.
Berat range 58-62kg.
Bila tengok gambar ni entah kenapa aku rasa mesti orang takut nak solat sebelah aku, takut kaki kena hempap dek aku.

Bukan main lebar lagi muka, dah macam dulang.
Actually part muka aku tak kisah sangat, tapi badan tu memang terasa berat.
Aku pernah merasa badan overweight and normal weight, jadi aku boleh bezakan macamana rasanya.

Bila badan overweight, cepat mengah.
Makan pun boleh mengah.
Tapi yang paling aku tak suka sekali - time solat.

Yang pertamanya, nak sujud lama-lama mengah.

Yang kedua, tahiyat akhir duduk tawarruk, boleh terasa berlipat-lipat pinggang and perut belah kanan.

Yang ketiga, duduk lama-lama baca Yassin kejap-kejap kena berlunjur kaki sebab cepat kebas.

Jadi, bila tak selesa, kita pun jadi malas nak bersolat lama-lama.
Let alone nak membanyakkan sujud and solat sunat.

Zaman aku gemuk dulu, aku always mengelak dari bersolat jemaah.
Kalau solat sendiri kita boleh adjust bacaan [laju/lambat].
Tapi kalau solat jemaah, bab duduk antara dua sujud, sujud and tahiyat ya ampunnnnn, boleh hilang khuysuk aku yang dah sedia tak berapa nak khusyuk ni.
Menguji kesabaran betul bila imam baca lambat-lambat, kaki cepat kebas.
Memanglah berat aku tak pernah sampai ratusan kilo, tapi aku ni kategori pendek.
Orang pendek macam aku, kalau berat cecah 62kg, itu dah dikira hazab okeh?

Now dah berada di normal weight, aku happy.
Happy sebab sekarang pergerakan lebih selesa.
Aku punya piawai sekarang adalah duduk tawarruk.
Kalau duduk tahiyat akhir tak terasa pinggang kanan berlipat, lega.
Itu tandanya lemak berkurangan.

Memang itupun piawai body fat kita - pinggang.
That's why siapa beli GC Plus, aku bagi sekali weight lost tracker card ni :



Size pinggang adalah penentu body fat.
Banyak lemak berkumpul di bahagian pinggang and perut.
So kalau pinggang mengecil walaupun berat hanya turun 800g dalam masa 10 hari, itu bermakna ada pengurangan lemak.

"Yang Day 1 sampai Day 10 tu untuk apa?"

Day 1 hingga 10 tu untuk tengok samada badan kita respond pada diet atau tak.
Dalam masa 10 hari, berat mesti turun paling kurang 580g.
Tak kisahlah berat lemak ke, berat air ke, yang penting bila kita start berdiet, badan mesti turun at least 580g dalam masa 10 hari.
Ini memang penurunan berat yang normal.
Kalau turun lebih dari tu, tak apa.
Tapi kalau less that that, maknanya badan ada masalah - maybe dihidrasi, masalah hormon atau apa-apa penyakit yang tuan badan sendiri unaware of.

[nak print kad atas tu, silakan]

Yang beli GC Plus, kita cuma bagi kad ni 1 saja sebab kita cuma nak pastikan 10 hari pertama berat badan turun at least 580g.
Kalau turun more than 580g, then ok.

Yang size pinggang tu pula adalah beza size sebelum ambil GC Plus dengan selepas habis sebotol GC Plus tau, bukan selepas 10 hari makan GC Plus.
Jarang pinggang mengecil selepas 10 hari sebab berat lemak takkan turun selaju berat air.
Dah habis sebulan, baru ambil bacaan size pinggang.

Makan?

Tanyalah followers IG aku, apa benda je yang aku tak makan.
IG aku sentiasa aku upload gambar makanan yang aku makan sampaikan ada yang tanya macamana aku boleh lose weight padahal hari-hari aku makan macam-macam?

Rahsianya adalah - jangan terlampau sekat makan.
Melainkan kau nak badan sekeping macam model, silakan.
Aku cuma nak ideal weight saja.

Kalau berat badan korang overweight atau obese, yes, mesti diet dulu.
Tapi bila badan dah range normal, tak perlu lagi sekat makan sana sini, hanya perlu tau teknik saja.

Apa yang aku buat, kalau aku teringin nak Stabak, aku order glass paling kecil dan aku minum half je.
Lagi half aku bagi En Wan atau Rayyan minum.

Nasi pun macam tu gak.
Kalau teringin nak makan nasi dagang, aku makan je.
Tapi ambil sikit, makan.
Then ambik nasi minyak sikit, makan.
Lepas tu laksa sikit, makan.

Because it's all in your mind.
Yang buatkan kita makan banyak atau sikit, bukan sebab lapar tapi teringin.
Setakat nak lepaskan rasa teringin, makan sikit pun dah memadai.
Jangan takut pi open house.
Aku enjoy food, so kalau pi open house aku suka makan macam-macam tapi serba sikit biar boleh rasa banyak makanan.

Nasi minyak 5 suap, ok dah.
Then try nasi dagang, 5 suap lagi.
Then makan kuih karipap seketul, pulut panggang seketul, cendol semangkuk.
Barulah namanya raya.

Yang peng-obses dengan angka, jangan lupa check kolesterol ya.
Turun berat belum tentu lagi kolesterol pun turun.
Selalunya orang dok fokus kat berat badan je tapi kolesterol tak check.
Dia anggap bila berat badan turun, dalaman pun sihat.
Padahal orang kurus pun boleh kena strok.
Selalunya yang kurus lebih tinggi kolesterol sebab bila dia susah gemuk, dia tend to makan apa-apa je.

Muka.

Aku ada kawan yang badan size XS, tapi muka bulat.
Dia memang jarang selfie.
Kalau dia selfie, orang mesti ingat dia overweight, hakikatnya anak dah 5 tapi pinggang macam kerengga.

Dia tanya aku boleh ke produk aku kecikkan muka dia sikit?

Sebenarnya there is no real way to target weight loss to just one part of your body, termasuklah muka.
The best way is turunkan berat secara keseluruhan.
Produk aku pun macam tu juga.
GC Plus cuma bantu lose weight secara keseluruhan, bukan fokus kat bontot, peha, lengan, perut, etc.
Kalau badan kau dah slim tapi kat perut buncit, buatlah sit ups.
Kalau muka bulat, tapi badan size XS, aku tak sure apa exercise nak bagi kurang tembam muka.
Maybe pasrah je kot. Hahahaha.




p/s : Kalau nak tanya apa-apa tentang ni, WHATSAPP SINI


Labels:

posted by Diana Ishak @ 9:56 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER