walk on wings, tread in air: Udah-udah la tu jadikan stupid people famous. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Udah-udah la tu jadikan stupid people famous.
2019-02-21

Ambil contoh video prank.
Video prank jadi sumber hiburan ramai orang.
Basically what these guys are doing, dorang buat perkara bodoh ke atas orang lain untuk bagi orang lain ketawa, tu pun kalau kelakarlah.

Sejujurnya, buat video prank semata-mata nak bagi orang ketawa adalah satu tindakan yang tak normal.
Ini bukan soal sporting atau tak.
Tapi sengaja prank orang dan anggap itu satu bahan lawak, normal ke tu?
Orang-orang macam ni pernah terfikir tak kalaulah benda tu berlaku kat dorang, apa dorang rasa.
Masih boleh gelak?

Dulu pernah ada rancangan TV Malaysia, program prank.
Tak sure apa nama rancangan tapi aku tengok satu episod lepas tu tak sanggup tengok dah.
Kesian ada, segan pun ada.
Episod yang aku tengok tu scene warung nasi lemak tepi jalan.
Time orang tengah makan tiba-tiba nanti datang sorang lelaki selamba tarik pinggan orang yang tengah makan tu, bawak pi meja lain and makan.
Ada juga yang sengaja ambik lauk atas pinggan orang tu and makan.

Ada satu brader ni bengang gila.
Walaupun pengacara rancangan dah bagitau itu adalah program TV and siap minta maaf tapi brader tu tak nak layan.
Cuak kejap muka pengacara.
Hah, tau pun cuak kan.
Time kau pekena hamba Allah tu kau tak pikir boleh menaikkan darah orang ke tak.
Kalau aku pun aku marah.
Tengah makan kot.
Tak semua orang suka diganggu time makan, sometimes itu je la masa yang dia ada untuk bertenang-tenang kunyah makanan, yang kita pi prank, mau tak hangin?

Tapi rasanya dah takde program prank macam ni kat TV kita, kan?
Kat media sosial banyak.
Sometimes aku terfikir takkan lah semua yang kena prank ni sporting sangat.
Rela je diperkotak-katikkan.
Ini melibatkan maruah.
Dah la kau pedajal orang tu tak tentu arah, lepas tu kau share pulak kat media sosial jadikan modal lawak.

Entahlah, maybe ada orang tak kisah kot satu dunia gelakkan.
Bagi aku, those yang suka prank people ni kategori stupid people.

Ada juga jenis manusia yang men-stupid-kan diri untuk jadi famous.
Create isu-isu merepek semata-mata nak dapat attention.
Nak kata bangang, takkanlah bangang sampai macam tu sekali.
Lapar perhatian sangat.
Masalahnya, dapat banyak maki hamun je tapi masih seronok.
Makin galak dia punya bodoh aku tengok.
Entahlah, boleh jadi bagi dorang takpe kena maki, as long as popular sekali harung "I dapat free pahala" katanya! Tengkorak dia.

Yes, kadang-kadang kita tak sedar kita ada buat benda bodoh tapi kalau berkali-kali kebodohan yang sama dibuat, itu kira tak sedar ke atau sengaja jadi bodoh?

Nak identify stupid famous people tak susah.
They are the ones yang tak offer whatsoever content pun dalam percakapan atau perbuatan.
Mostly percakapan dan perbuatan dia rely on kata-kata dan kelakuan yang bodoh dan bertentangan dengan norma masyarakat.
It is really sad bila orang-orang macam ni dapat attract large audiences in social media.
Entah hape ajelah modal dia.
Tak taulah siapa yang 'sakit' kat sini samada dia atau kita.

Orang bodoh zaman dulu bersungguh sorokkan bodoh taknak orang lain tau dia bodoh.
Tapi orang bodoh zaman sekarang berebut-rebut tayang bodoh.
Yang bertambah pelik, dapat perhatian ramai pulak tu.
Zaman aku skolah dulu, kalau jadi bodoh takde orang nak layan kau, sebab tu ramai berebut nak jadi pandai.
Zaman sekarang ramai berebut jadi bodoh sebab yang bodoh lagi famous.
Lagi banyak kau punya bodoh, lagi banyak limelight kau dapat.

Berbuih sana sini orang mintak STOP MAKING STUPID PEOPLE FAMOUS, tapi bak kata pepatah, kalau kita nak ubah sesuatu, mulakan dengan mengubah diri sendiri dulu.
Nak ubah orang payah.
Mulakan dengan unfollow these people.

So, berapa ramai agaknya yang willing to unfollow those stupid social media "celebrities"?

Jawapannya maybe tak ada.
Atau ada, tapi tak ramai.

Sebab apa?

Sebab kita semua basically tertekan dengan kehidupan dan perlukan hiburan and kita anggap melayan orang-orang macam ni adalah satu bentuk hiburan.

Oklah fine, kalau kita anggap dorang tu hiburan, go ahead.
Tapi kena ingat yang dorang tu tak faham kita sebenarnya jadikan dorang stok gelak je.
Dorang ingatkan kita suka sebab tu tak abis-abis dia tunjuk bodoh lagi dan lagi dan lagi.

Mula-mula tengok, rasa segan.
Lepas tu dah banyak-banyak kali tengok kebodohan yang sama, terbit rasa kesian pulak.
Kesian okeh.
Sebab yang buat keje-keje ni bukan level budak-budak je, ada yang dah jadi mak bapak budak pun tapi bodohnya tak berkurang.

Kita kena let them know apa yang dia buat tu sangat bodoh that they should stop.
Stop bagi dorang attention.
Biar dorang tau we are tired with their stupid acts.
Confirm lepas tu slowly dorang start gunakan otak untuk cari ilham buat benda-benda yang bijak sikit sebab dorang dah sedar kelaku bodoh dorang dah tak laku.

Tapi tu cadangan aku je, pilihan ditangan masing-masing.
Kalau rasa nak terus jadikan dorang bahan breakfast, go ahead tapi jangan bagi komen, jangan bagi likes.
Tengokkan je jauh mana dia nak pergi.
Bila kita bagi komen walaupun bersifat kondem, dia tetap suka.
Bagi dia, as long as ada perhatian bermakna I am doing something right.

The saddest thing about this whole issue is ramai lagi orang kat dunia ni yang ada bakat dan kemahiran yang luar biasa yang tak diketahui umum yang mungkin menyumbang lebih kepada masyarakat than the typical one-hit wonder.
Orang-orang macam ni lah yang patut kita kongsikan biar jadi motivasi.
Tapi itulah, orang-orang macam ni cuma akan jadi terkenal bila dah mati esok.
Masa tu barulah bersepah caption "hero yang tak didendang", "hilangnya sebuah permata", bla bla bla.
Alahai. Tahi sungguh.

These are the ones who actually deserve the attention.
True talent and berpotensi untuk memberi inspirasi and do great things samada di tahap national, international atau tahap peribadi.
Tapi tu la kan, orang-orang macam ni tak berapa expose-kan diri, kalau ada pun tak ramai yang berminat nak bagi perhatian sangat.
Yang pasti orang-orang yang memberi manfaat ni wujud, cuma kita tak berapa minat nak follow them.
Sangat-sangat "mengagumkan" bila ada orang become famous for contributing nothing good. Heh.

I am not in any position to judge but I have to admit ada contoh-contoh yang baik dari social media celebrities yang offer good content dan orang-orang macam ni kalau terkenal pun tak apa lah.
Dia layak sebab dia informatif.
Orang-orang macam ni bijak sebab menggunakan media sosial to set a good example.
Ada jugak video yang kelakar yang dalam masa yang sama selitkan mesej positif.
Hat ni dapat berjuta views pun takpe, sebab ada mesej yang nak disampaikan.
But those yang buat video muka senget-benget, video prank orang, mempersoalkan bentuk bumi bla bla bla bla - aku tak rasa they deserve thousand views.

It is people like us yang "melahirkan bintang-bintang" ni semua.
Melayan sangat kat deme-deme inilah jadinya.
Cuba fikir, apa orang lain akan cakap bila spesis-spesis ni dianggap seperti selebriti.
Ada yang invite them to public occasions lagi.
Secara tak langsung kita bagi mesej kat generasi muda especially yang senang dipengaruhi tu that this is the quick route to become famous, tak kisahlah kau buat benda bodoh, atau kurang ajar atau offensive, as long as jadi terkenal nanti orang jemput kau datang merasmikan majlis.

Kita boleh stopkan populariti kebodohan ni.
Konsepnya demand and supply.
Kalau kita stop bagi attention dan melayan kelompok ni, nak tak nak, one day dorang terpaksa ubah jugak cara and start produce something yang lebih bijaksana.

Bukan nak menjatuhkan dorang.
Kita bukan benci.
Kita cuma nak menjatuhkan kebodohan yang dibuat-buat tu je.


posted by Diana Ishak @ 9:17 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER