walk on wings, tread in air: Trick <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Trick
2018-11-10

Bila berdepan dengan pilihan yang membuatkan kita terpaksa memilih antara ibu bapa atau pasangan (suami/isteri), siapa yang akan kita pilih?

Ada yang kata isteri mesti utamakan suami lebih daripada ibu bapanya sendiri, sementara suami mesti bagi priority kat ibu bapanya especially ibu, dan bukan isterinya.

The question is, betul ke mesti macam tu?

Not all women can survive in such conditions.
Bila isteri dimestikan bagi priority pada suami dan allow suami mendahulukan keluarganya berbanding isteri, then disputes can be very easy to occur dalam rumahtangga ni.
Tak mustahil hubungan suami dan isteri tu akan jadi semakin menjauh.

Suami yang melebihkan mak bapak dan keluarganya cakap "mak bapak takde ganti. Takde istilah bekas mak bapak. Isteri boleh dicari ganti".

Betul lah tu.
Memang kau sorang je ada mak bapak, isteri-isteri ni semua anak yatim. *sigh*

Truth is, memang mak bapak memang takde ganti.
Tapi suami kena sama pikir, isteri pun ada mak bapak jugak.
Dan tentu isteri pun ada keinginan untuk mengutamakan mak bapak dia sama seperti suami mengutamakan mak bapaknya.

"Seandainya aku boleh menyuruh seseorang sujud kepada seseorang, maka aku akan perintahkan seorang wanita sujud kepada suaminya." (Tirmidzi, 1159).

Kebanyakkan lelaki guna pakai hadis ni secara buta tuli tanpa memahami tafsiran di sebaliknya.
Samalah macam kawen sampai 4.
Ikut sunah katanya, padahal ada syarat-syarat yang membolehkan kawen lebih dari satu tapi tak disebut pulak.
Samada sengaja taknak highlite atau masing-masing baca sunah sekerat-sekerat.

Bila suami membuta tuli suruh isteri taat pada semua perintahnya sampaikan isteri tak boleh lansung nak question-kan haknya, itu yang menjadikannya isteri memberontak.
Sebab isteri merasa ada ketidakadilan di situ.

Aku seorang isteri.
Yang follow IG aku mesti perasan aku always upload gambar food with caption "set-set Tganu datang".

Ramai sebenarnya yang tanya aku, apa perasaan aku bila rumah aku kerap keluarga En Wan datang.
Tak rimas ke?
Tak penat ke kena masak?
Tak bersepah ke rumah?

Pernah tak kita dengar perkataan "beli jiwa?"

Walaupun bunyinya macam rasuah, tapi aku rasa ini 'rasuah' yang dialu-alukan.

Suami kena faham, isteri juga manusia.
Isteri juga ada hati dan perasaan yang mesti dijaga.
Mak bapak dan adik-beradik, bukannya orang yang hadap muka korang 24 jam.
Yang jaga makan minum, yang jaga sihat sakit, semuanya isteri.
Jadi, secara lojiknya, kalaulah suami bagi priority pada isteri, dah tentu isteri dengan senang hatinya melayan keluarga suami macam keluarga sendiri.
Kalau suami pandai beli jiwa isteri, isteri takkan anggap keluarga suami sebagai rivals.
Inilah kunci keharmonian yang some suami terlepas pandang.

Ini tak.
Ada suami yang terlampau pentingkan keluarga dia, mak bapak dia.
Sikit-sikit family dia.
Bila isteri persoalkan, balik-balik dia keluarkan hadis "mak bapak adalah tanggungjawab suami sampai mati, keluarga suami adalah keluarga isteri. Isteri jatuh nombor 2!"

Bang, len kali pi blaja agama bagi habis dulu, boleh?

Benda-benda macam ni omputih kata - common sense.
Kalau kita pandai tolak-ansur dengan orang, orang pun akan tolak-ansur dengan kita.
Tapi kalau kita berkeras dengan orang, kau rasa orang pun tak reti nak berkeras balik?
Ingat ya, yang kau kahwin tu manusia, bukan malaikat.
Iman dan kesabaran manusia ni ada turun naiknya, jadi tak payah la nak berkeras sangat.

Bukan aku tak pernah dapat luahan-luahan email dari isteri-isteri yang katanya suami bukan saja bagi duit bulanan pada isteri, tapi bagi jugak duit bulanan pada kakak yang dah pun berkahwin.

Ok, bagi aku, suami dia ni bagus.
Sebab suami dia masih menjaga kebajikan mak bapak and kakak walaupun kakak tu dah jadi tanggungjawab suaminya sendiri.
Takde yang salah pun kat situ.
Tapi boleh jadi suami ni terlampau lebihkan keluarganya sampai keperluan isteri dan anak-anak tak dapat dipenuhi.
Kalau tak, tak mungkin isteri ni mengungkit, betul tak?

Tanggungjawab suami kepada ibu bapanya tak akan berhenti walaupun dah berkahwin.
Cuma, bila dah berkahwin, tanggungjawab antara menjaga kebajikan ibubapa dan isteri mesti ada balance.
Kegagalan untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai suami kerana terlalu sibuk menjaga kebajikan ibu bapa sendiri - juga adalah sesuatu yang dilarang agama.

Suami, please "beli jiwa" isteri sekali-sekala.
Dah tau malam karang segerombolan adik-beradik kau datang dari kampung, sebelum nak minta isteri masak-masak untuk terima tetamu, apa salahnya belikan isteri Stabak segelas, baru RM18.
Tak pun belikan kek Secret Recipe premium sepotong, baru RM15.
Tak pun, belikan eskrim Banana Caramel Baskin n Robbin, baru RM19.

Ni bukan soal ikhlas tak ikhlas.

Oh, masa nak mengorat dulu rajin pulak kau beli hadiah, kejap-kejap surprise, kejap-kejap surprise.
Tak suruh pun, tapi kau kemain rajin lagi bagi hadiah.
Sekarang nak suruh bagi surprise, kata tak isteri tak ikhlas pulak.

Allahu.....beli jiwa isteri pun nak berkira ke?
Memanglah isteri tak mintak, tapi kalau suami bagi kan sejuk sikit hati isteri.
The thing is, kita memang tak boleh tolak hukum.
Memang suami keutamaan isteri.
Itu dah tercatit, tak boleh pertikaikan.
Dan memang keluarga suami adalah keutamaan yang suami perlu dahulukan berbanding isteri.
Tetapi, di sinilah sebenarnya agama menguji kebijaksanaan seorang suami.
Ada 'trick' kat situ yang kadang-kadang suami tak faham.

Benda ni tak susah mana kalau kita semua faham caranya.


p/s : entry ni untuk menjawab soalan-soalan kat DM. Harap ada pencerahan.




Last day today, 11.59 malam.


posted by aveo757 @ 1:24 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER