walk on wings, tread in air: Kolam <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Kolam
2018-10-26




Lalu kat feed aku semalam.

Letih kan, balik-balik isu macam ni jadi.

No! Jangan cakap ini kerja budak-budak autism.
Anak sedara aku autism.
Aku tau anak-anak autism, dia takkan berada jauh dari pandangan mak bapak.
Mak bapak yang ada anak autism takkan berani tinggalkan anak sorang-sorang tak berjaga.

Kebanyakkan kes-kes menjahanamkan barang orang bukan anak-anak autism punya kerja, tapi anak-anak normal.
Bila kita marahkan kes-kes macam ni, mesti ada orang yang cakap "Kau tak rasa ada anak, dah anak nanti baru kau tau macamana"

Bila kita pun ada anak, dia cakap "Kau tak rasa ada anak hyperaktif, kalau dapat sorang esok tau la kau camana penatnya nak jaga"

Bila kita kata kita pun ada anak hyper, dia cakap "Lain kali, jangan lah buat kolam (Deepavali) tengah-tengah jalan!"

Jem terus kepala aku nak counter balik.

Kau takkan boleh lawan cakap dengan spesis macam ni.
Jenis ni takkan akui kesilapan, let alone nak memperbaiki kesilapan.
Dia nak semua orang faham dia, tapi dia taknak cuba faham keadaan orang lain pulak.

Yang kes kat atas ni, memang ada rupanya yang komen "Kenapa la pegi buat kolam tengah-tengah laluan orang berjalan? Buat la tempat tersorok sikit".

Ya ampunnnn makcik!
Dah namanya perhiasan, sape yang nampak kalau letak tempat tersorok?
Itulah tujuannya letak tengah-tengah jalan, nak bagi orang nampak kolam yang cantik tu.
Masalahnya, belum pernah lagi aku tengok kolam Deepavali ni tak dipagar.
Benda tu sah-sah dipagar.
Yang sebetulnya memang budak tu tak makan saman.

Aku ni sensitif sikit kalau budak-budak kena buli, budak-budak kena dera.
Tapi, kalau spesis tak makan saman macam ni, memang aku hangin.
Kadang tu maknya kat tepi je, dia dah nampak dah anak dia kuis-kuis kaki kat kolam (ni pengalaman sendiri), lagi dia cuit-cuit anak dia "Eh, kaki tu baik-baik".

Aku yang kat tepi tu macam nak cakap je "Eh heloooo.....kolam tu bukan kat tepi kaki anak kau. Kaki anak kau yang menjulur masuk dalam pagar kolam tu".

Last-last aku buat-buat marah Rayyan "Dah dah jom jom. Nanti adik tersepak benda ni, kena tangkap dengan pakcik guard tu."

Aku bukan apa, saje nak takutkan budak tu.
Lagipun aku takleh lama-lama kat situ, karang mulut aku ni terpekik pulak kat telinga budak tu.
Jadi sebelum aku terpekik, baik aku blah.

Kawan aku pernah cerita dia berbulu dengan jiran sebelah.
Jiran sebelah datang tengok dia baru lepas bersalin anak kedua.
Jiran datang menziarah bawak anak-anak sekali.
Nak tengok baby kan, apa salahnya bawak anak-anak.

Memang tak salah.
Yang salahnya, bila anak kau selsema srot sret srot sret ajak pi tengok baby baru lahir.
Ko rasa??

Yang kawan aku tu serba-salah.
Nak cakap salah, tak cakap salah.
Yang si mak pun dah tau anak ko selsema, dia sua-suakan pulak baby tu kat anak dia "Nak cium? Nak cium?"

Pastu dah sembang lebih kurang, tiba masa nak balik.
Anak jiran tu taknak balik sebab seronok tengok permainan dalam bilik tu banyak.
Yang si mak umpan "Kita balik dulu, kita makan ubat. Nanti kita datang balik".

Ok fine, dorang pun balik.
Eh tak lama pastu budak tu memang betul-betul datang balik.
Datang sorang je, nak sambung main.
Kawan aku cakap mak dia call dari rumah bagitau anak dia nak main kejap dengan baby, nanti petang dia panggil balik.

Jem terus kawan aku nak reply.

Sebab tu aku cakap, orang bijak tak semestinya ada common sense.
Takde ke terpikir kat otak yang anak kau tu tak sihat.
Memanglah tak demam, tapi dia tak sihat.
Ajarlah sikit anak tu biar lepas makan ubat, tido!

Kalaupun anak tu sihat, celah mana boleh kau terpikir nak lepaskan anak kau main dalam rumah orang?
Dah lah Hamba Allah tu tengah berpantang.
Orang berpantang ni kena banyak rehat.
Time baby tido, dia kena tido.
Sebab nanti time baby berjaga, dia kena berjaga.
Dah kalau anak kau main kat tepi, memekak, macamana Hamba Allah tu nak berehat?
Nak kata tak pernah berpantang, anak dah ada sorang.
Takkan benda-benda simple macam ni takleh pikir?

Ni semua punca-punca meroyan tau tak.
Orang kita ni, kalau dengar ada orang meroyan je, mula salahkan suami.
Padahal banyak faktor, antaranya tetamu yang takde common sense macam ni lah.
Nak dimarah karang sentap, kalau tak marah karang aku yang gila.

Entahlah.
Bila kes 'anak-anak membuas' makin menjadi-jadi kat rumah orang and kat tempat awam, aku jadi sakit hati pulak dengan golongan mak bapak yang mati-mati pertahankan perangai anak-anak padahal dah sah-sah salah.
Macamkan dia sorang je beranak, orang lain tak.

Aku pernah dengar ceramah sorang ustazah.
Dia kata masa anak umur 3-4 tahun kadang-kadang terlanggar meja atau kerusi, lalu menangis.
Kebanyakkan parents bila nak anak tu diam, dorang akan pukul kerusi atau meja, "Siapa yang jahat buat anak mama jatuh ni? Nanti mama pukul kerusi ni. Jahat dia buat anak mama".

Anak pun diam bila tengok mak pukul kerusi.

Ustazah kata, cara tu sebenarnya salah.
Kalau anak tu salah, kena bagitau dia salah tak kira anak tu umur berapa pun.
Bila kita pukul kerusi/meja tu, sebenarnya kita sedang ajar anak kita bahawa dorang tak pernah bersalah.
Yang salah adalah orang atau benda lain.
Pemikiran ini akan terus dibawak sampai ke tua.
Akibatnya, everytime ada kesilapan, maka yang salah always orang lain, dan dia selalu betul.

Aku teringat pesan orang tua-tua, kalau anak kita merangkak ke arah barang kaca, tepuk lantai tu as a signal "No! tak boleh pergi situ".
Ini tak, ada mak yang anak dia pegang pasu, dia mintak kita pulak alihkan pasu tu.
Ada yang lagi 'bijak', dia pegang pasu tu konon taknak bagi jatuh.
Patutnya anak kau tu yang kau angkat, bukan pasu tu yang kau pegang. Adeh.

Aku rasa mak bapak yang jenis tak nak kalah ni mungkin dibesarkan dengan cara dimanja-manjakan sangat.

Mak Aji kan, kalau aku terlanggar apa-apa dia akan cakap "Hah, langgarlah lagi! Langgar habis semua. Biar tercampak semua benda dalam rumah ni".

Samalah kalau aku batuk tak benti-benti, dia cakap "Batuk? Hah, baguslah. Minum lagi ais banyak-banyak. Selagi tak tertanggal pintu esbok tu tak reti-reti nak benti minum air sejuk. Kejap-kejap dia bukak, kejap-kejap dia bukak!"

Satu row rumah dengar aku kena sound okeh??

Pedih.

Seingat aku lah, dari zaman aku kecik, mak aku memang tak penah kasik chan.
Mungkin sebab tu lah umur 9 tahun aku dah ada job rutin menggosok baju-baju kerja mak bapak.
Kena gosok untuk seminggu punya baju pulak tu.
Menggigil-gigil aku angkat iron.
Iron zaman dulu kan berat.

Tapi mungkin itu cara paling berkesan sebenarnya.
Walaupun dah rupa macam mak tiri, tapi amaran tu kekal terpahat sampai ke tua.
Aku rasa sebab tu lah aku pun macam mak tiri dengan anak sendiri.
Like mother, like dotter.





Siapa ada masalah macam customer ni and nak cuba Gloei, silakan WHATSAPP SINI sekarang sementara ada promosi free extra sachet untuk setiap botol.
Gloei bukan produk kolagen yang biasa ya, ini extract plant.
Korang stimulate kolagen badan korang sendiri untuk cantikkan kulit sendiri.
Gloei cuma tolong stimulate kolagen korang je.


posted by aveo757 @ 9:13 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER