walk on wings, tread in air: No exception <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


No exception
2018-06-19

Aku dah happy dah raya tahun ni tak dapat apa-apa email dari blog reader buat luahan perasaan.
Terasa macam semua orang pun happy-happy saja raya tahun.

Tapi, hari raya pertama dapat email dari blog reader.
Sedih juga cerita dia, berkongsi suami dengan isteri kedua.
Pertama kali beraya tanpa suami sebab tahun ni giliran suami beraya kampung madu.
Ya lah kan, orang lain hari raya happy-happy kumpul dengan suami, isteri, anak-anak, tapi ada yang terpaksa beraya sendiri.
Bukan takde suami, tapi suami kat beraya dengan isteri baru.
Allah pedihnya!

At the same time aku kagum dengan dia.
Bila dia cepat-cepat cari hikmah di sebalik kepedihan tu.

Dia kata "Belum pernah lagi malam raya saya berlama-lama atas sejadah. Selalunya malam raya busy siapkan baju-baju anak dan suami, masak macam-macam. Tahun ni saya isi malam raya dengan Yassin, tahlil, wirid".

Makcik-makcik bawang sekalian jangan pulak kata "Ha tu la, laki dah kena ambik baru ada masa nak ingat Tuhan!"

Shadappp you!

Hakikatnya kita semua macam tu juga.
Berapa kerat malam raya yang macam dia berhabis masa atas sejadah?
Semua pun busy berkumpul dengan mak bapak kat kampung bersampuk-haruk nak siapkan raya, kan?

Dulu, pertama kali beraya kat Tganu, aku pelik apesal malam raya takde persiapan?
Takde masak rendang, takde isi kuih dalam balang, takde rebus ketupat.
Semua takde.
Aku terasa feel-nya kurang.
Seiring dengan pertambahan usia, aku realized sebenarnya aku yang tak pandai bawa diri.
Aku yang tak nampak hikmah di sebalik "kurang kemeriahan" malam raya kat kampung En Wan.

Rupanya itulah waktunya Allah bagi 'bonus' untuk aku berlama-lama atas sejadah di malam raya.
2 tahun sekali bonus ni sampai.
Bila mak tak masak-masak malam raya, bermakna aku ada masa untuk beribadat lama-lama.
Tahun berikutnya pulak, Allah bagi pulak aku spend time berkumpul buat persiapan raya dengan family sendiri di Bangi.
Macam tu la seterusnya bergilir-gilir, setiap tahun.
Hakikatnya, Allah always bagi kita perkara-perkara yang best, tinggal lagi kita je yang tak pandai nak manfaatkannya.

One thing for sure, the world is full of difficulties and distress, takde happy semata-mata.
Allah takkan bagi semua yang best-best selepuk depan mata.
Ada yang Dia lebihkan, at the same time Dia kurangkan pada bahagian lain.
Yang pasti semuanya datang dengan hikmah.

Untuk orang yang tak pernah hidup berlimpah harta, maybe akan cakap "Kalau aku, pedulik la kau nak kawen berapa pun janji hidup aku mewah, kau nak menggentel bini baru kau sampai sebulan pun aku tak kisah".

Selalunya macam tu lah, bila kita belum merasa mewah.
Tapi untuk yang dah merasa sakitnya berkongsi kasih, duit dan harta dah takde makna lagi.

Waktu-waktu macam ni la sebenarnya Allah nak bagi kita sedar, tak semua rezeki tu berkisarkan tentang duit.
Ada yang hidup sekadar cukup, tapi alhamdulillah rumahtangga rukun.
Ada yang hidup tak mewah, tapi keluarga semuanya sihat, takde yang sakit teruk.
Ada yang serba-serbi cukup, tapi dah takde keluarga untuk beraya bersama.

Yang kita nampak, duit kita tak pernah lebih, hanya sekadar cukup-cukup.
Tapi yang kita tak nampak rupanya Allah dah gantikan dengan keselamatan dari bahaya.
Nampak macam duit tak pernah lebih.
Tapi at the same time duit kita juga tak pernah keluar untuk kejap-kejap baiki kereta, kejap-kejap kena baiki rumah, kejap-kejap kena bayar bil hospital.
Maknanya, bukan Allah tak bagi kita lebih duit tapi Dia dah gantikan dengan menjauhkan kita dari musibah yang lebih dasyat.

Orang yang terima ujian mati anak akan cakap "Kalau yang hilang tu harta benda, takpe. Tapi aku hilang anak".

Orang yang berdepan dengan ujian berkongsi kasih akan cakap "Duit dah takde mana bagi saya, saya hanya nakkan suami saya balik".

Orang yang sakit tak sembuh-sembuh akan cakap "Duit banyak pun tak guna kalau hidup habis kat hospital je".

Hakikat yang sebenarnya, kalaulah ujian tu boleh dipilih-pilih, takde orang pun nak diuji.
Semua pun nak hidup selesa takde masalah.
Sebab itulah Allah turunkan ujian berbeza-beza.
Dan hanya Dia saja yang tahu tahap kesanggupan kita.

Sebenarnya bila kita diuji dengan sesuatu masalah, di situlah sebenarnya kelebihan kita yang tak ada pada orang lain.
Semua akan diuji, no exception.
One should not imagine that he would be free from trouble.
Ini semua hanya test, bukan torture.

Tak reti aku nak menenangkan hati isteri-isteri yang diuji dengan ujian berkongsi suami ni.
Sebab aku sendiri tak tau kalau aku boleh redha kalau jadi kat diri sendiri.
Apa yang aku boleh cakap, macamana sekalipun, kita kena patah balik pada Allah.
Sebab Dia yang bagi ujian ni, jadi hanya Dia saja yang boleh ambil balik this ujian.
Jangan mintak tolong dengan manusia sebab manusia tak kuat.

Anyways, terima kasih pada this reader.
Thank you sebab sudi kongsi cerita at the same time sedarkan aku dalam kepedihan macam tu pun rupanya masih ada hikmah yang tersembunyi.
You are very strong!




Hari ni 19 Jun, last day untuk offer VIP ni.

posted by aveo757 @ 4:40 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER