walk on wings, tread in air: Schmooze Penang Tour <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Schmooze Penang Tour
2018-01-30

Ok hari ni baru nak cerita pasal program aku last week kat utara.
Hari ni baru ada mood sebab esok cuti kan. Lagipun hari ni Redza balik (lagi), so mood gembira lah sangat. Harap Redza tak lupa la aku punya cokelat. Buat masa ni kita kirim cekelat je, esok lusa kita upgrade bawak balik kuali pulak.

Last week, Isnin.
Lepas hantar Mak Aji and the geng ke airport, lepas dalam 2 jam gitu, pastu aku and En Wan balik.
Tak tunggu dorang depart pun. Mak Aji kata takyah tunggu sebab aku nak ke Penang tengahari tu jugak.
Kitorang sampai rumah, terus siap-siapkan Rayyan nak ke sekolah. Hantar dia gi skolah, pastu zassssss ke Penang.
Jalan tak jem pun tapi cecah je Perak terus hujan selebat-lebatnya, sampai tak berani nak stop kat Tapah. Takpelah, kita ke depan je lah kot-kot hujan berenti. Rupanya harammmm tak benti pun hujan. Last-last terpaksa stop jugak kat RnR Sungai Perak (kot) sebab aku nak terkencing.



Sedap gila mee sup ni wei.
Apa ntah nama gerai dia, tapi dia sorang je jual pelbagai mee. Hujan-hujan, makan mee sup panas pedas-pedas. Pastu sebelum masuk kereta tapau buah jambu. Beria-ia laki bini makan jambu sambil terpekik-pekik nyanyi lagu Bon Jovi dalam kereta. Macam buat konsert bergerak masing-masing. Tak padan dengan pakai jubah hitam. Kahkahkah.

Kitorang sampai jambatan Penang pukul 5pm. Just nice lah sebab program petang tu start pukul 6.30pm. Tapi videografer nak datang 6pm. Sejam je lagi ada untuk solat, mandi and bersiap.
Kitorang duduk kat Eastin Hotel. Memanggil-manggil je Queensbay kat sebelah tapi mampu pandang je sebab padat sangat jadual tak sompek nak menyinggah Queensbay.




Kitorang pilih executive suite sebab nak guna living hall depan ni untuk shooting.
Not bad jugak bilik dia, very spacious. Sama besar macam executive suite Thistle JB.
Cuma bilik mandi Eastin ni lebih cantik and selesa.
Macam biasa mini bar exec suite memang free. Tapi kat Eastin best sikit sebab mini bar dia makanan and air best-best. Tapi sebab tak bawak Rayyan, jadi tak bersentuh jugak la mini bar tu. Takpe, kita tapau bawak balik.

Aku tengah bersiap dalam bilik, videografer sampai. Dia setting apa semua kat depan tu, aku tak campur. Biar En Wan uruskan. Macam yang dijanjikan, pukul before 6.30pm, sorang-sorang dah sampai. Punctual betul budak-budak ni.

Actually tahun ni kitorang plan nak meet the customers kat setiap negeri (kalau sempat cover semua lah). So, this year start dengan Penang. Macam yang aku pernah cakap dulu, selain dari KL, Selangor and Putrajaya (yang dekat-dekat ni), Penang paling ramai customer GreenAard. In fact, antara negeri-negeri lain dalam Malaysia (selain Selangor/KL), yang beli buku blog aku pun ramai dari Penang. Patut la dulu aku macam terasa-rasa ada connection je dengan Penang. Macam seronok je everytime outstation ke Penang. Patutlah pasemboq mamak menari terasa dekat di hati. Hahahaha.

Tapi customer ni kita tak pilih ramai. Sebab kalau ramai sangat nanti tak cukup masa nak bersembang. Kalau boleh aku nak ada interaksi one-to-one dengan those yang dijemput datang tu. Jadi kita tetapkan setiap state ambik 5 orang saja. Hari tu yang datang 4 orang sebab yang sorang tu tak dapat hadir sebab ada anak kecik kalau tak salah.

Aku tak tau siapa yang terpilih untuk datang hari tu. Petang tu time tengah siap-siap aku tanya En Wan, yang datang ni siapa? Blog reader ke or memang beli GreenAard dari website? En Wan kata dia pun tak tau. Rupanya yang datang tu semua pengguna GreenAard yang also blog reader. Dorang masuk-masuk je bilik nampak aku "Kak Di....". The moment orang panggil 'Kak Di' aku dah tau ini memang blog reader. Sebab aku rasa macam aku je paling tua sekali yang tinggal dalam dunia blogging ni. Hahahah. Mana tak, blogger lain muda-muda je. Yang makcik-makcik pun panggil aku Kak Di.



Aku ni memang sejenis belasah je panggil nama orang.
Budak ni nama Hairi. Aku konfiden je panggil Hanif. Menyahut pulak tu. 
Mesti dia malas nak betulkan. 

Program petang tu lebih kepada meet the customers. Nak makan-makan and get together.
Tapi kita selitkan program sebelum makan untuk sesi testimoni GreenAard (video).
Pilih pun random - ada yang guna GC Plus, ada yang guna Nutrijuice and Cleansing Gel.

Boleh dikatakan ini benda rare yang aku buat sebab aku memang tak berapa suka sangat join gathering-gathering or jadi titik tumpuan dalam majlis. That's why walaupun pi booth aku jarang ada. Biar orang tak kenal aku pun takpelah. Tapi untuk tour ni nak tak nak aku kena ke depan juga sebab ini je masanya untuk aku kenal pengguna GreenAard.



This lady, a Sabahan tapi kerja di Penang loss 10kg. 
From 92kg-82kg and still continue dengan GC Plus. 



L-R : Ms Zarina, Ms Azwa, Ms Shikin and Ms Rutika



Ms yang belah kiri ni tukang tanya soalan untuk customer jawab sambil pandang kamera :)



Kejap je sesi ni sebab program utamanya adalah sembang-sembang dan makan-makan.
Sementara dorang semua solat dalam bilik, aku ngan En Wan turun bawah jap tengok setup for dinner.



Yang bestnya, semua benda hari tu dari hotel, dari food, dari siapa videografer dan siapa customer yang datang semua aku tak tau. Yang aku tau, aku pesan nak suite room sebab nak buat program dalam tu. Apa benda yang aku nak mencekik malam tu pun aku tak tau. 



Small gift from GreenAard untuk yang datang.



4 course dinner rupanya.
Elok lah ambik course by course, at least takde la tak tentu arah kejap-kejap nak bangun ambik makanan kan. Boleh la lepak-lepak duduk makan sambil borak bertenang-tenang.



Muka keletihan nau-nau pakwe aku ni.
Maunya tak, dari awal bulan lagi masing-masing bersengkang mata siapkan material untuk buku blog, pastu design untuk raya, then report nak submit GST, pastu siapkan proposal projek Perlis. Kita anggap je la kita ke utara ni merehatkan minda sekejap. 



1st plate.
Smoked salmon tartar on top of fruit citrus served with baby lettuce and peach dressing nama diberi.
Yang benornya, ikan salmon cincang lumur dengan sayur.
Boleh tahan sedap.



2nd plate.
Creamy African sweet peas soup.
Cicah dengan roti.
Yang ni sedap, memang kena dengan tekak aku.



Untuk main course, ada 4 pilihan.
Tapi hanya grilled lamb rack and chicken cordon bleu je yang orang minat.
Aku ambik kambing of cos.
Oh memang sedap gila kambing niiiiiii. Selalunya lemak-lemak aku tak makan. Tapi kali ni semua aku balun sebab sedap sangat.



Ada yang ambik Chicken Cordon Bleu.



Last one, raspberry mousse cake with ice-cream.
Ingatkan 4 course tak kenyang. By the time dessert ni sampai, aku dah mengah.
Kek ni sedap sangat tapi aku dah kenyang gila, half pun tak jalan.
Ais krim je aku perabiskan.



Tengah enjoy dinner, banquet manager tu bagitau aku dorang nak panggil band yang tengah nyanyi kat lounge datang nyanyi untuk kitorang. Ohhh boleh sangattttt.
Best sangat suara dorang ni. Ni group dari Jakarta. 
Dia nyanyi 3 lagu - Dasyat (Mojo), and 2 lagu Broery (Widuri & Biarlah Bulan Berbicara).
Tiga-tiga ni ada dalam playlist aku, memang sing along la aku malam tu.



Entah apa je la yang aku tengah cakap tu, tadah je budak-budak ni dengar.



Ni kalau gambaq tak sharp ni sejenis henfon laki aku la ni.
Insyallah, next month kita pi negeri lain pulak.
Dengar kata macam Melaka atau Kedah. 
Kalau Kedah dapat la aku satu round lagi lajak ke Perlis makan nasik daging. Hahaha. Makan je keje.

Program malam tu habis before 10pm, aku pun taknak drag lama-lama sebab ni semua pompuan ni yang nak balik malam. Kitorang naik bilik, mandi-mandi pastu aku tido tak sedar apa dah. En Wan kata dia tido pukul 1am. 



Pagi esok dari Subuh terjaga tapi masing-masing dok tergolek-golek atas katil sampai la pukul 8 pagi baru ada kekuatan nak bersiap. Malas nak turun bawah, kita breakfast kat exec lounge je. Takde orang pun, kitorang je. Orang lain tak bangun lagi gamaknya. Sambil breakfast sambil prektis present proposal. Hari Selasa tu kitorang ada pembentangan proposal under Fleur by Mrs Him kat Perlis.
So hari tu kiranya schedule banyak atas jalan lah. Dari Penang ke Perlis, pastu present then dari Perlis patah balik KL terus on the same day.



First round.
Aku la punya, takkan En Wan kot.
Beef, turkey, potato and chicken sosej.



Nampak En Wan makan nasik lemak bungkus, aku pun sambar sebungkus.



3rd round.
Telur gulung ni wajib makan kalau singgah mana-mana hotel pun.
Dia sejenis kewajipan selain dari Club Sandwich.
Cuma kali ni tak sempat nak merasa club sandwich Eastin sebab padat nau jadualnya.



Comel sangat cawan macam ni. First time jumpa cawan colourful kat hotel. Selalunya putih je.
Cawan kuning, piring hitam. Tak cukup set ke? Hahahaha.



Siapa tau mana ada jual jem macam ni sekali dengan rak dia?
Rasa macam nak satu letak kat rumah. Time orang ramai datang ke rumah, macam cantik je nak hidang macam ni.



Lepas breakfast, buat 2 round lagi prektis presentation untuk pakcik aku ni.
Dia dah lama tinggalkan dunia presentation, rasanya paling last time bentang tesis kot. 
Jadi kita layankan ajelah dia nak prektis. Bagus bos, ambik tanggungjawab sikit! Gagagaga.
Sebenarnya boleh je aku yang present all sebab dah alang-alang memang aku present tapi saje je nak bagi dia bercakap sikit.
Aku mintak bab baju lelaki biar dia yang explain.



Tetiba ada gambar nasik daging kan.
Ni tandanya dah sampai Perlis.
Presentation kitorang pukul 3pm. Perjalanan lebih kurang 2 jam. Sampai Perlis around 1.30pm.
Terus pi ambik laksa dulu okeh.
Laksa Kak Su tak bukak hari Selasa. Tapi aku nak makan jugak.
Sebelum gerak ke utara lagi aku dah terbayang satu nama je yang boleh selesaikan masalah laksa ni.

Sampai je Perlis, gi opis Rahimi dulu ambik laksa.
Tapi nama FB dia bukan Rahimi. Dia lah penyelamat aku punya ketagihan terhadap laksa kak su.
Pastu ajak dia pi lunch nasi daging sekali.




Anak buah KJ namanya ni.
Tak dapat jumpa KJ, jumpa dia pun boleh. Sama je tu.

Nampak tak beza cara dia bergambar dengan En Wan and aku?
Dengan aku dia bagi thumbs up tau. Maksudnya aku lagi best dari En Wan. Mbhahahah.
After so many years follow blog aku, barulah kita jumpa. Pastu duit laksa aku pun dia taknak ambik. Nasik daging pun dia belanja. Thank you so much. Pasni aku nak saja-saja je melintas depan opis dia, berani tak dia nak belanja aku lagi. Hahahahah.



Meeting di PKENPs Perlis went well.
Ni bergamba dengan pegawai-pegawai di sana. Seronok pulak ramai-ramai bergambar pakai baju kurung. Rasa macam nak tempah baju kurung banyak-banyak lepas ni.
Lepas meeting sambung makan lagi roti jala! Ya ampunnn makan aje la keje aku ni.

Walaupun trip kali ni penat sikit sebab tak sempat nak makan pasemboq sotong, cendol aiskrim Padang Kota dan tak sempat nak pi Padang Besaq, tapi puas hati sebab kerja settle.
Insyallah, ada rezeki naik lagi utara bulan-bulan akan datang.
Kali ni naik wajib cari pasemboq Padang Brown aku tak kira!



Ni gambau besoknya.
Sekali hadap 2 mangkuk. Takde ulam pun jalannnnn.




Insyallah bulan depan kita jumpa customer GreenAard yang lain pulak.
posted by aveo757 @ 3:54 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER