walk on wings, tread in air: Kalau taknak disalahertikan, maka silakan pendam rasa. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Kalau taknak disalahertikan, maka silakan pendam rasa.
2018-01-26

Ok ada ada cerita best. Sebelum aku terlupa, baik aku stop keje aku kejap nak cerita pasal ni.
Wahhhh gitu kau aku punya kepoh!

Semalam ada reader email aku susulan dari entry aku tentang kakak yang pecahkan barang adik time pi umrah. Ingat tak? Kalau tak ingat, pi cari balik entry minggu lepas.
Ok kali ni ceritanya lain. Aku bagi ringkasan je lah ya sebab dia tak bagi tepek email kat blog.

Kisahnya this lady duduk rumah mertua sejak beberapa tahun yang lepas.
Hubungan dengan semua baik-baik je.
2 tahun lepas, mak mertua meninggal dunia. Tapi sebelum meninggal tu memang mak dah letakkan nama tanah (rumah) atas nama suami this reader. Jadi semua pun tau itu dah jadi rumah suami.
Tapi sejak mak meninggal, adik-beradik suami masih lagi anggap itu rumah mak dorang. Datang bila-bila masa suka. Everytime ada adik-beradik datang, kalau kebetulan rumah berkunci takde orang, suami kena marah dengan adik-beradik apesal kunci rumah. Apesal tak letak kunci kat tempat rahsia macam biasa buat selama ni katanya. Dan yang paling dia tak tahan bila bilik-bilik dalam rumah tu sesuka-hati adik-beradik keluar masuk.

Dia kata memang selama ni (masa mak masih ada), bilik-bilik tu akan jadi bilik kakak and abang setiap kali balik. Dia suami isteri pun ada satu bilik juga. Yang cucu-cucu lain tido kat hall. Tapi bila mak dah meninggal, dan rumah tu pun dah jadi milik suami sepenuhnya, dorang laki bini buatkan bilik khas untuk anak-anak. Jadi now, bilik yang free hanya satu je. Yang lain dah jadi bilik anak-anak. Tapi setiap kali adik-beradik suami datang, dorang menonong je masuk bilik yang biasa duduk selama ni. Anak-anak tuan rumah pulak yang kena tido luar.

Same goes to isi rumah. Everytime adik-beradik balik, peti sejuk dah jadi barang wakaf. Semua barang dalam tu main ambik je. Dia memendam rasa sebab tak berani nak cakap. Suami pun tak selesa tapi tak berani nak tegur juga. Suami kata tak berbaloi gaduh adik-beradik atas sebab-sebab macam ni.

Ni aku dah habis ringkaskan dah ni. Kalau ikut email dia, mau 6 screenshot kena letak sini. Panjang gila.

Macam yang aku pernah tulis sebelum-sebelum ni.
Benda-benda macam ni adalah masalah individu yang kurang common sense. Jenis otak ada, akal takde.

In fact, perkataan "balik" dan "datang" pun tak tau beza.

Kalau dulu, masa mak kita ada di rumah tu dan rumah tu masih milik orang tua, setiap kali kita ke sana, namanya BALIK.

Tapi, bila rumah tu dah jadi hak milik orang lain, everytime kita ke rumah itu dah bukan BALIK ya. Dah jadi DATANG.

"Balik rumah mak" dan "datang rumah adik" adalah 2 benda berbeza.
But still ada orang yang payah nak hadam benda-benda macam ni. Sebab dia masih lagi rasa dia ada share dalam rumah tu.

Kalau kita datang rumah adik-adik kita pun, kita tak suruh anak-anak sedara kita tido kat hall.
Aku tak tau la orang lain macamana. Tapi, kalau adik-adik aku datang rumah aku, takde de dia nak memandai-mandai masuk dalam bilik selagi aku tak pelawa padahal terang-terang bilik tu guest room. Apetah lagi nak suruh anak-anak aku tido luar. Tapi macam yang aku cakap tadilah, maybe adik-beradik ipar reader ni terlupa kot yang rumah tu dah bukan rumah mak dorang lagi.

Aku agree dengan cakap suami tu, tak berbaloi nak bergaduh dengan benda yang remeh-remeh sebab adik-beradik pun bukan "balik" selalu. Tapi sebagai tuan rumah dan ketua keluarga, suami kena mainkan peranan untuk jaga kepentingan keluarga juga.

Ok lah fine. Kalau nak tegur semua sekaligus nanti ada yang putus sedara pulak. Why not tegur benda yang basic dulu.

Kalau aku, aku akan tegur bab tinggalkan kunci.
Dah kenapa nak marah-marah tak tinggalkan kunci kat tempat rahsia?
Ini kan rumah orang, bukan rumah mak lagi.
Itu dah jadi rumah adik. Kita boleh ke tinggalkan kunci rumah kita dalam pasu untuk adik-adik yang lain masuk sesuka hati? Tak kan?
Jadi, tak salah kot kalau nak tegur bab ni dulu.

Benda-benda macam ni sebenarnya bukan apa. Sebab dah jadi kebiasaan.
Bila kita sebagai tuan rumah dah membiasakan and allow things like this happen, dah tak boleh nak marah dah. Sebab kita yang tak bertindak. Boleh jadi kalau kita tegur cara baik, insyallah orang akan faham. Atau dari awal-awal dulu lagi dah clear cut "Ini dah jadi rumah saya, jadi kalau adik-beradik lain nak datang sekali-sekala tengok kebun, makan durian, datanglah. Cuma kalau nak datang bagitau lah dulu 1-2 hari sebelum sampai sebab kami bekerja".
Kiranya kita mengingatkan dorang tapi tiada unsur kekerasan dalam tu.

Bab bilik tido tu, hmmm entah lah.
Bagus juga kalau kita nak ajar anak-anak kita hormat orang lebih tua.
Ajar anak-anak untuk share ruang bilik kat sedara-mara yang datang bermalam.
TAPIIII, itu urusan tuan rumah dan anak-anaknya.
Kita sebagai tetamu tak boleh memandai-mandai arahkan anak orang (walau anak sedara) tido luar okeh. Itu gila namanya.

Bab peti sejuk tu banyak kali dah kot aku sentuh. Naik lebam blog aku ni dok cerita pasal peti sejuk.

Life is a risk. Semua benda yang kita pilih untuk lakukan has a margin of risk.
Kalau kita tegur, ada risiko yang perlu kita hadapi.
Kalau kita tak tegur pun, ada jugak risikonya. Risikonya, hadap je lah makan ati sampai bila-bila.

Kita sentiasa ada pilihan. We take some, we avoid some.
Aku faham dilema reader ni.
Dia ni ipar, jadi dia taknak bila isu ni dibangkitkan, dia akan dibenci.
Bukan semua orang sanggup kata adik-beradik sendiri jahat. Dan tentu akan tuding jari kat ipar-duai dulu kan.

Tapi, kalau nak pikirkan apa orang lain akan kata tentang kita, payahlah.
Everyone always judges. Kau tak cari pasal dengan orang pun, orang akan tetap judge.
Jadi kalau kita takut disalahertikan, maka kita kena berpuas-hati dengan situasi sekarang walau memendam rasa. Bersabar sajalah selagi mampu, asalkan tak bergaduh laki-bini.
Tapi kalau rasa tindakan yang kita bakal buat tu berbaloi, maka bersiap-sedia dengan impak yang akan diterima.




Terima kasih yang sudi dapatkan buku ni.
Am so sorry, kebanyakkan yang hantar form mesti kat bahagian 'note' tu tulis panjang lebar. Ada yang mendoakan aku, ada yang mintak aku doakan dia, ada yang mintak aku tuliskan kata-kata semangat kat buku, ada yang cerita macamana lama dia follow blog.
Terima kasih sangat.
Aku tak dapat nak reply panjang-panjang tau. Sebab aku nak kejarkan respond semua form and sign buku. Insyallah aku tulis panjang sikit dalam ruangan autograph tu.

Yang nak buku ni KLIK SINI.
posted by aveo757 @ 1:27 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER