walk on wings, tread in air: Henfon hilang <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Henfon hilang
2018-01-24

Lega dah masuk opis semula.
Isnin and Selasa (semalam) aku takde sini. Pagi Isnin tu hantaq Mak Aji, Pak Aji, Ibal and Siti pi umrah (yang ada dalam list IG aku tau kot ni sebab aku malas nak tepek gambar). Around pukul 12.45pm, aku and En Wan dah zassss ke Penang untuk program yang start pukul 6.30pm. Memang pecut gila-gila. Patutnya boleh sampai awal lagi tapi sepanjang perjalanan kat Perak hujan selebat-lebatnya jadi semua kereta pun slow. Cecah Penang baru cerah. Then, the next day dah ke Perlis pulak for meeting. Habis meeting terus balik KL on the same day. Tapi berbaloi jugaklah balik hari sebab dapat makan nasik daging and tapau laksa kak su 2 kilo. Thank you Rahimi, blog reader yang baik gila belanja semua. Pagi ni masuk opis dengan badan yang masih lagi lemau but no choice, ada banyak keje nak buat.

Ok done. Tu je cerita aku kenapa 3 hari tak update blog.

Tapi cerita yang paling best sekali untuk minggu ni adalah, henfon aku hilang!

Sabtu lepas, kitorang keje. Pulun nak siapkan material untuk ke utara.
Si Redza pun sama naik menolong kat opis. Pastu, esoknya dia nak balik ke Langkawi, dia ajak pi Popular nak beli barang sikit. Jadi, kitorang pun pi Popular IOI Puchong. Plannya, lepas beli-belah, nak terus balik Bangi sebab ada kenduri doa selamat dorang nak pi umrah.

Kat Popular tu, aku, mak and Rayyan duduk setempat. En Wan and Redza bertebaran cari barang. Rayyan kan mana boleh duduk melepak lama-lama ni. Dia boring, dia mintak henfon aku nak tengok YouTube. Sambil-sambil tu aku sembang dengan mak. Pastu En Wan sampai, kitorang 3 beranak ni keluar ke depan lepas depan Popular sementara nak tunggu En Wan bayar kat kaunter. Masa ni aku dah terlupa lansung nak check henfon sebab dok imagine henfon tu ada pada Rayyan. Rupanya Rayyan tertinggal henfon kat dalam Popular. Entah mana dia letak aku tak tau lah. Agaknya masa kitorang sibuk-sibuk check apa yang Redza beli dalam bakul tu, dia pun sama naik menge-check juga. Henfon letak kat tepi, pastu tertinggal.

Aku tersedar henfon takde masa masuk dalam kereta. Aku punya tebiat, masuk je kereta terus keluarkan henfon. Sekali check takde. Tanya Rayyan, mana henfon? Dia buat muka terpisat-pisat "Adik tak tau...". Ah, sudah. En Wan try call, masih lagi ringing.

Kat situlah silapnya kitorang. Sebab try call dulu.

Waktu tu aku yakin henfon tu masih ada kat Popular. Dan aku rasa aku tau kat mana Rayyan tertinggalkan henfon sebab kawasan yang kitorang duduk tu bukannya kerusi atau open area. Dia kat tepi-tepi meja tempat orang susun file. Takde tempat duduk pun kat situ cuma aku tolakka sikit file-file so that mak mertua aku boleh duduk sikit.

Aku berlari masuk Popular. Masuk-masuk je dalam Popular, terus aku call. Masih ringing. Tapi kat tempat tu dah takde henfon. Aku cari keliling-keliling takde. Tapi still ringing cuma aku rasa orang yang nampak phone tu dah silentkan phone. Tapi dia masih dalam Popular. Aku rasa masa aku on the way nak masuk Popular tu En Wan dok call henfon aku dari dalam kereta. So the penyamun dah ternampak phone aku lantas merembat. Pastu dia silentkan phone. Bila aku try call lagi sekali, dah off. Gone lah tu.

Terus call Celcom, mintak block sim.
Dalam kepala aku, terbayang nama Azuddin je. Ni blog reader yang dah become friends. Terus PM dia, mintak dia find my iPhone kejap. Tapi offline dah. Ok fine, takpe. Dia lock-kan phone aku. Walaupun aku berharap sangat phone tu dikembalikan, tapi boleh jadi yang merembat phone aku tu tak pernah guna iPhone so dia tak tau yang kalau once iPhone dah di-lock, sampai kiamat kau takleh guna phone tu. Takde sape nak beli pun kalau kau jual. Kalau kau pulangkan at least boleh aku bagi RM100 kat kau. Tapi sebab kau nak peram, peramlah sampai mati.

Jadi, 24 jam aku tanpa henfon.
Boleh tahan 'aman' juga takde phone rupanya. Takde la kejap-kejap nak check mesej.
Tapi, walaupun henfon hilang, makan tetap berselara. Lepas phone tak jumpa, aku cakap takpelah, malas pikir. Jom lah balik Bangi je meneruskan kehidupan. Aku tak marah Rayyan, aku cuma cakap len kali adik tak boleh pegang lagi henfon mama, ok? Dia angguk perlahan je.
Pastu petang tu masa mandikan dia aku tanya "Adik, kenapa adik letak henfon mama merata-rata?"
Dia jawab "Ma, mama tak boleh tanya lagi adik macam tu sebab adik kan dah mintak maaf".
Oh gitu. Aku pulak yang kena tazkirah.

Sampai rumah Mak Aji, Mak Aji dah siapkan teh tarik and macaroni bakar.
Aku balun tak pelawa sesape pun. Ibal tengok aku makan "Henfon hilang pun boleh selera nak makan lagi. Tak paham betul aku kau ni kak".

Eh, henfon dah hilang tu, hilanglah kan. Abis nak buat camana. Takkan sebab henfon hilang kau nak menung pandang macaroni ni. Baik kau mencekik, ada gak pekdah dari termenung.
Yang En Wan pulak, dia yang over sentap henfon aku hilang. Dia yang takde mood nak makan. Aku tuan punya henfon ni rilek je membalun nasik arab. Ntah hape-hape. Mencekik goes on gitu.

En Wan tak kasik aku beli iPhone. Dia kata aku ni kalau beli benda mahal mesti hilang. Beg Chanel hilang, jam Swarovski hilang, yang ni iPhone hilang. Tak sampai 2 tahun aku pakai 6 Plus tu dah hilang. En Wan suruh aku pakai samsung biasa je. Tapi aku cakap aku nak iPhone jugak sebab data semua simpan kat iCloud, so takde masalah, boleh retrieve balik.

Esoknya tu (Ahad), gi beli baru.
Isnin malam, aku kelebet buku gratitude (list syukur).
Terpandangkan goal yang aku tulis bulan July tahun lepas.



Oh rupanya tahun lepas aku masukkan iPhone 8 dalam goal list. Padahal aku tak tau pun apa beza iPhone 8 dengan 6 sebab aku not a gadjet person. Saja la tulis sebab kebetulan nampak orang dok sembang pasal ni.
Tapi aku tulis buta-buta macam tu je. Patut la henfon hilang.
Moralnya kat sini, berdoa biar spesifik. Sebab Tuhan makbulkan doa sesuai dengan cara kita mengharapkannya. Kalau tak tulis spesifik, maka jadiklah macam aku ni ha. Sebab nak iPhone 8, maka iPhone 6 kena dihilangkan dulu. Tapi Allah Maha Baik, Dia upgrade jadi 8 Plus.
Alhamdulillah, dapat balik data-data yang aku simpan kat henfon lama. Legaaaaa.

Masa kelebet-kelebet henfon, aku terasa yang mahal gila iPhone. Tapi bila dapat balik semua data-data aku terasa berbaloi pulak beli. Kalau tak kerana aku nak balik data-data aku, aku pakai je henfon Samsung Redza. Redza pi skolah bawak phone cokia je. Smartphone tinggal kat rumah. Smartphone Redza tu pun nenek dia hadiahkan.

Hari tu cuti sekolah Redza ada buat 30 days bucket challenge. Homework ni kena guna application Instagram. Kitorang memang tak belikan Redza smartphone. Kalau perlu guna phone untuk urusan kerja atau nak whatsapp member, tukar je simkad tu pakai henfon aku or En Wan. Nama aku nak belikan new phone semata-mata untuk kau siapkan homework memang tak lah. Aku tanya En Wan "Zaman sekarang homework kena guna smartphone. Maksudnya kat sini smartphone tu dah jadi satu keperluan. Macamana kalau parents tu takde smartphone."

Pastu En Wan kata "Maybe masih ada lagi yang takde smartphone. Tapi macam kes Redza ni cikgu pun tau mak bapak ada buat whatsapp group, so maknanya semua pun ada smartphone"

Hmm. Betul juga.
Maybe cikgu-cikgu dah study background pelajar.

Aku terkenangkan zaman aku blaja dulu. Sepanjang aku di U, aku tak ada henfon dan takde komputer. Kawan-kawan rumah aku semua ada komputer. Aku takde. Dan aku sorang je yang takde henfon dalam rumah tu. Nak buat tesis, aku tumpang PC kawan. Tunggu dorang habis buat keje, baru aku guna. Kadang tu dah tengah malam, baru aku boleh guna. Nak tunggu En Wan call, aku tanya dulu dorang pukul berapa dorang tak guna henfon so that En Wan boleh call.

Kenapa aku tak beli komputer or henfon?

First, mak bapak aku takde duit sebanyak tu untuk bagi kat aku.
Bukanlah takde duit lansung, tapi nak mengeluarkan duit yang banyak hanya untuk aku sorang sedangkan adik-adik aku yang lain pun tengah blaja sama, itu bukan pilihan terbaik.

Kedua, Mak Aji kerja di kawasan universiti (UKM). Aku tak boleh kelentong dia.
Some of kawan yang aku tau yang sama-sama blaja di sana, dorang dapat 'kelentong' mak bapak masa mintak duit nak beli komputer. Mak bapak tak semuanya tau komputer bukannya satu kemestian. Macam aku, mak aku kerja di universiti. So dia tau kat mana-mana library universiti mesti ada komputer lab. Apesal kau nak beli komputer lagi?

Kalau aku nak mintak beli henfon, dia akan cakap kat mana-mana universiti ada public phone. Tak pun, boleh pinjam henfon kat pejabat, apesal kau nak beli henfon lagi? Kalau aku still argue lagi, dia akan contact orang-orang di sana untuk check samada apa yang aku adu tu betul ke tak. Scary gila ok. Universiti dengan universiti kan ada good connection, so network mak aku boleh tahan besar.

Yang lagi best, sepupu dia HR Manager kat tempat aku. Husband kepada sepupu dia tu pulak lecturer yang mengajar aku. Oh lagi la tak boleh nak kelentong. Jadi sebab tu la aku takde henfon dan takde komputer time blaja. Kalau lah waktu tu ada kerja yang mesti disiapkan guna smartphone, terpaksa aku menggoda lecturer untuk lulus. Eh.






10 days 1.6kg loss tanpa kawal makan. 
Seluar dah tak ketat.
Buasir dah makin ok sebab tak sembelit lagi.
A good start.
10 hari mesti turun at least 580g ya. 



posted by aveo757 @ 12:11 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER