walk on wings, tread in air: "Kalau dah jodoh tak ke mana" <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


"Kalau dah jodoh tak ke mana"
2017-11-30

Entry aku tentang kawen 2 hari berturut-turut adalah entry mengundang namanya.
Mengundang banyak question tentang jodoh.

Semalam ada lagi yang bertanya "Bukan ke jodoh dah tetap kat Loh Mahfuz, usaha macamana pun takkan berubah?"

Certain orang anggap jodoh dan rezeki dah ditetapkan so apa pun terjadi, takkan mengubah situasi.
Dengan kata lain, macamana pun kita usaha cari rezeki, kalau Allah dah takdirkan kita miskin sebelum lahir maka miskin jugalah sampai ke mati. Kalau sejak lahir dah kaya, maka takyah keje dah sebab memang akan kaya sampai mati.

Ok, hidup kita ada qada', ada qadar, dan ada takdir.

Qadar adalah ketetapan oleh Allah sebelum kita lahir lagi dan takkan berubah sampai kita mati.
Kau nangis sampai keluar airmata darah, kau merepek-meraban kat status FB mengeluh macam-macam demi nak mengubah situasi, ia tetap takkan berubah.
Contohnya ajal dan jantina.
Kita tak boleh pilih untuk jadi lelaki atau pompuan. Allah yang tentukan siap-siap kita kena jadi apa.
Kalau kita tetap nak tukar jantina jugak, kita takkan boleh tukar the sistem (sifat, fitrah, nafsu).

Takdir pula adalah ketetapan Allah atas ikhtiar makhluk.
Maksudnya, perlu ada usaha dari kita dulu.
Di antaranya - rezeki, perbuatan kita dan jodoh.
Samada kita jadi baik atau buruk, bergantung pada ikhtiar kita.
Contohnya bunyi azan.
Manusia  boleh pilih nak berhenti buat keje dan terus solat atau tangguh sampai lagi 30 minit nak habis waktu baru buat, atau tinggal terus takyah solat.
Kalau dia terus solat, Allah tetapkan takdir untuknya. Dapat hidayah.
Kalau dia tinggalkan, Allah tetapkan takdir juga untuknya. Dapat musibah.
Maknanya kat sini, takdir itu Allah tetapkan berdasarkan perbuatan kita dan usaha kita.

Macam tu juga dengan rezeki.
Semua makhluk dah dijanjikan dengan rezeki.
Tapi tak jatuh depan mata. Kena cari.

Jodoh bukan qadar.
Jodoh adalah takdir. Mesti ada usaha dulu.
Walaupun orang kita famous dengan quote "Kalau dah jodoh tak ke mana".
Quote yang tak membantu lansung. Ntah sape la cipta quote ni.
Seolah-olah nak bagitau yang takyah nak usaha sangatlah, nanti jodoh tu datang sendiri.
Padahal bukan macam tu.

Orang yang tak berusaha mencari jodoh takkan jumpa dengan jodohnya.
Memang dah ditetapkan, tapi kena usaha cari.
Dan orang yang tak berusaha mencari jodoh yang baik maka akan bertemu dengan jodoh yang buruk.
Allah memang suruh kita untuk usaha termasuklah dalam mencari pasangan.

Rasulullah saw bersabda: "Wanita itu dinikahi kerana empat perkara; kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikannya dan kerana agamanya. Maka pilihlah wanita yang beragama, maka kamu akan beruntung." (Muslim 2661).

Kenapa disebut "dinikahi"?
Sebab, perempuan itu menunggu. Lelaki yang sepatutnya aktif mencari.
Tapi perempuan pun bukan kena duduk tak buat apa-apa.
Maksudnya menunggu dalam kebaikan di mana kalau perempuan tu nak lelaki yang baik, dia kena usaha jadi baik dulu. Kalau dia nak suaminya soleh, maka dia kena usaha jadi solehah dulu.
Sama-sama ada peranan untuk berusaha mencari jodoh yang baik untuk diri sendiri.

Kat sini jelas tunjuk yang jodoh itu datang dari usaha kita dulu, kendian baru menyusul takdir.
Jadi, jangan kata "Dah takdir Allah bagi jodoh dapat laki macam ni, redha je lah".
No.
Takdir itu bukan Allah kasi buta-buta macam tu je. Ia ada kaitan dengan perbuatan dan ikhtiar kita.

Kalau pasangan kita buatkan kita menjauhi Allah, jangan salahkan Allah yang menuliskan takdir.
Sebab semua tu sesuai dengan apa yang kita dah pilih.
Allah dah ingatkan dalam Quran dan Rasulullah saw pun dah bagi guideline dalam hadis.
Kita sendiri yang tentukan pilihan, walaupun hasil tetap ada di tangan Tuhan samada DIA satukan kita dengan orang pilihan kita walaupun salah jalan atau DIA gagalkan.

Kalau Allah satukan belum tentu Allah meredhai pilihan kita.
Dia satukan kerana kasihNya. Dia kabulkan apa yang kita usahakan. Dia izinkan semua tu terjadi, tapi disebalik kehendak kita, Allah kata "Inikah yang kau nak? Inilah yang buat kau bahagia? Inikah yang kau pilih? Maka Aku izinkan ia terjadi. Tapi kau harus mempertanggungjawabkan semua ini di akhirat nanti".

Jadi, jangan salahkan Allah semata-mata kalau dapat jodoh yang salah.
Allah tentukan kita ada pasangan, tapi pasangan yang macamana itu bergantung pada usaha kita.
In fact, yang meninggal bujang pun ada pasangan sebab kat syurga takde yang bujang. Semua ada pair.

Udah la, jangan banyak pikir kenapa itu kenapa ini.
Ada perkara yang tak boleh dipikir, malah kalau difikir tak jumpa lojik kat mana.
Itu keje Tuhan.
Kita buat mana yang DIA dah suruh je.



LAST DAY HARI NI.
SEBELUM 11.30 MALAM.
Basic Value Pack, RM149 free pos.
GC Plus + Nutrijuice + Cleansing Gel.



posted by aveo757 @ 12:25 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER