walk on wings, tread in air: Brisk walk sampai terkangkang-kangkang berjalan tapi.... <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Brisk walk sampai terkangkang-kangkang berjalan tapi....
2017-11-23

Ye, aku tau ramai yang tunggu aku update pasal cruise holiday.
Tapi nanti dulu. Aku kena carik mood dulu.
Tapi boleh la sikit aku cerita apa aku buat kat atas tu dalam entry ni.

Salah satu aktiti harian aku selama 4 hari atas kapal adalah - gym.
Ni je la pun masa yang aku ada untuk bergym. Aku bukan makhluk yang suka senaman.
Paling kuat pun aku buat sit ups je 20-30 kali sehari. Jadiklah buat syarat.

Kat atas kapal, everyday aku akan brisk walking (very very very brisk walk), sejauh 5km.
Kau tau berapa aku burn calori?
Cuma 240 kalori je rupanya.
Kaki dah terkangkang-kangkang sakit brisk walk sampai 5.3km, first day tu aku solat duduk kelenguhan tapi kalori burned 240 je.

Pastu sebab masa terlampau banyak, aku pun buat sit up 100 kali sehari.
Tau berapa burn?
Ni lagi kuang aja - 30 kalori je. Kimex betul.

Tapi ini begantung jugak pada berat badan kau.
Macam aku dah ideal weight jadi makin slow la sikit turunnya.
Kalau korang punya berat 80kg, korang boleh burn 100 kalori dengan brisk walk 1.6km.
So kalau 3.2km dah burn 200 kalori.
Kalau berat macam aku, 5.3km pun baru 240 kalori, sebab dah ideal weight.

The truth is, kalau korang nak turunkan berat 400g seminggu, korang kena bakar kalori 500 sehari.
Itu nak turunkan 400g SEMINGGU je tau. Belum turun 1kg lagi.
Sedangkan brisk walk 5km pun baru burnt 240 kalori.
Memang givap aku. Baik aku diet je, lagi laju.

Which makes sense apa yang Kevin Zahri cakap "Kalau nak kurus, kena diet. Bukan senaman. Sebab senaman hanya bantu 30% saja, the rest adalah melalui diet".
That's why dulu masa zaman blaja, aku berjaya turunkan 13kg dalam masa cuti semester tanpa bersenam. Aku just makan biskut kering cicah teh O every meal time, everyday.
Memang laju sesangatnya turun. Sampai kurus melidi aku.
Tapi dulu boleh la buat camtu sebab zaman blaja, takde duit nak beli makanan sedap-sedap pun.
Now dah pandai makan sedap, semua pun aku nak balun, jadi tak boleh buat diet keras macam tu.
Kena pilih-pilih makanan je.

That's why, aku happy bila those yang guna GC Plus bagitau berat dorang turun 2kg in just 7 days.
Ada yang turun sebulan 5kg, tanpa berlapar.

Patut la dulu ada sorang customer tu cakap hari-hari dia pegi gym tapi berat badan dia turun 1-2kg je sebulan, itupun jenuh dia tahan makan.
Bila aku masuk gym 4 hari ha kauuu, baru aku tau.
Memang jenuh la nak turunkan berat.

Dia punya formula paling senang - kau kena diet dulu untuk turunkan berat.
Bila dah capai ideal weight nak maintain baru bersenam. Itu lebih senang (at least untuk aku, ini lebih senang sikit sebab aku kan pemalas).

Semalam aku ada buat teaser kat personal IG and FB.
Nak tulis malas, so korang tengok dua-dua video ni sampai habis.




Yang takde masalah kegemukan dan kolesterol pun boleh ambik kalau nak. Takde masalah.
Sebab main point GC memang untuk turunkan berat tapi, dalam masa yang sama ia melawaskan korang yang susah nak berak. Actually kebanyakkan yang terus guna GC walau dah capai healthy weight adalah sebab dorang nak lawas. Memang lawas sesangatnya.
Ladies, aku encourage ambil GC Plus sebab period korang akan lancar. Every month takde delay.
Yang pernah 'tersumbat' 6 bulan pun lepas guan GC Plus 4 hari terus keluar period.
Tapi yang tak pakai protection tu hati-hati eh, sebab dah ramai dah bagitau mengandung lepas guna GC Plus. Hehe. 
Nutrjuice pun kanak-kanak boleh ambik. Ibu mengandung (5 bulan ke atas) pun boleh ambik. No problem. Yang takde masakah kolesterol pun boleh. Aku ada sorang regular customer yang sekali beli terus untuk sebulan usage. Dia kata dia beli sebab gout dia lega lepas ambik Nutrijuice. So, takde masalah kalau nak jadikan sebagai supplemen sebab Nutrijuice jatuh klasifikasi makanan under KKM.
Isi form kat bawah.
Tapi form ni kadang-kadang bengong.
Kalau bila korang send dia cakap error ke apa ke, korang terus order kat whatsapp je la : KLIK SINI UNTUK WHATSAPP.



Name
Email Address
Option : SM : Basic Value Pack, RM149 (free pos)
SS : Basic Value Pack, RM154
Quantity per set :
Address
Phone
Remarks (if any) :

posted by aveo757 @ 11:23 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER