walk on wings, tread in air: Satu hari nanti kita akan rindukan balik waktu-waktu ni <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Satu hari nanti kita akan rindukan balik waktu-waktu ni
2017-10-05




Terjumpa video ni balik. Zaman henfon cokia. Gelap semacam je video.
Tahun 2010. Masa ni Redza baru umur 6 tahun.
Terus tunjuk kat En Wan.
Dia kata "Nasib baik Di rekod semua ni".
Dulu pakwe aku ni kondem bila aku nak rekod semua benda "Semua benda pun nak rekod" katanya.
Nasib baik aku rekod tau, kalau tak, takde kenangan tengok gelagat Redza time dia dah duduk jauh macam ni.

Dulu aku tengok Redza menari ni aku gelak macam langsuir.
Semalam aku tengok, menangis.

Minggu ni Rayyan dah officially stop minum botol.
Sedih pulak tengok dia, tak keruan asik tersasul-sasul je mintak susu.
Bapak dia cakap nak susu boleh, tapi kena minum dalam cawan, pakai straw. Tak boleh dalam botol lagi.
Sedih je muka dia mengangguk.

Macam Redza dulu kuat minum Ribena.
Sampai Darjah 1 masih lagi minum botol, tapi air ribena.
Rayyan pun dah Darjah 1 masih botol, baru this week stop.
Dulu dah takde nampak kelibat Ribena kat rumah ni.
Lepas ni tak nampak dah kelibat susu Sustagen dalam rumah ni gak.

Dulu, ada kelibat Redza dalam rumah ni. Now jarang dah nampak.
Rayyan ni kalau ada rezeki blaja macam abang dia agaknya ada 5 tahun je lagi dia dalam rumah ni.
Lepas tu rumah ni kosong. Tinggallah berdua. Aku pandang dia, dia pandang aku.

Anak belum besar sangat pun lagi, tapi Tuhan dah tunjuk dah.
Anak ni memang bukan hak kita. Dia cuma amanah saje.
Sooner or later dia akan tinggalkan kita juga. Cara dia tinggalkan kita tu je yang berbeza.
Ada yang seawal 13 tahun dah keluar rumah masuk asrama, ada yang 16 tahun, ada yang 18 tahun, ada yang 22 tahun.

Ada beberapa reader mintak buat entry macamana aku besarkan anak-anak, apa jadual belajar dorang, aku bagi makan apa, bla bla bla.

Aku bukan taknak share, tapi memang takde yang special.

Contoh tang makanan, ada yang tanya aku bagi anak aku makan apa, supplement apa.
Takde.
Anak aku tak makan supplement punya orang. Rayyan je aku sumbatkan Nutrijuice sebab dia kuat minum air gas.
Suruh mencekik appeton yang sedap tu pun macam nak kasi makan ubat gegat. Dia kemam je mulut dia taknak bukak. Kejap je makan, lepas tu boring.
Bagi makan Scott Emulsion pun gitu jugak. Kejap je, pastu taknak.
Kalau sosej memang berhantu masing-masing. Pantang beli je habis.
Burger laju. Fries laju.
Tapi tidaklah aku bagi dia makan ni 24 jam.
Redza dulu every morning sosej. Rayyan kurang sikit, sebab dia hari-hari mencekik keropok.

Kalau study pun sama. Takde jadual khas pun untuk dorang blaja.
Jadualnya cuma lepas Maghrib duduk hadap muka bapak kau buat latihan. Tu je jadualnya.
Ikut suka bapak dia hari ni nak blaja apa, esok nak blaja apa.
Aku cuma 'masuk kelas' untuk subjek English and Agama je.
Yang lain bapak dia handle.
Siang tu sukati lah dia nak tengok TV ke, nak main game ke, tak kisah.
Sebab dah penat sekolah pagi petang kan, jadi bagi dia melepak kejap.
Tapi malam kau kena hadap bapak kau untuk tusyen.

Sekianlah 2 perenggan tips parenting dari aku.

Mak bapak memang always nak bagi yang the best untuk anak-anak, at the same time harapkan anak-anak juga bagi outcome yang the best juga. Itu biasa.
Aku pun macam tu jugak, harap anak membesar jadi orang.
Redza boleh dikatakan jadi bahan ujikaji kitorang.
Kesian jugak kat Redza ni dulu.

Kitorang hantar dia ke umur 4 tahun, tadika English.
Hantar pi kelas tekwando.
Hantar kelas agama.
Hantar pi Kumon.
Hantar pi join Maths Olympiad.
Hantar kelas arts.
Hantar masuk soccer club.
Hantar tusyen.
Tak cukup tusyen kat luar, ambik home tutor lagi.
Tapi yang baiknya Redza ni, dia tak suka pun tetap dia obey.

Time Rayyan aku dah longgarkan sikit.
Sebab aku dah belajar dari kesilapan.
Aku hantar Redza kelas tekwando, tapi dia tak minat, akhirnya tak ke mana.
Aku hantar dia kelas soccer, akhirnya dia main tennis and chess sekarang. Bola sepak memang bukan diri dia.
Hantar kelas arts, dia tak ambik arts pun penyudahnya.
Jadi dengan Rayyan, aku tak memandai-mandai dah enroll dia kat kelas yang dia tak suka. Aku tanya dia dulu suka ke tak. Kau suka, aku masukkan. Kau tak suka, aku tak masukkan. Tapi skolah kebangsaan dengan skolah agama suka atau tak, kau kena pegi jugak. Kau suka ke, tak suka ke, skolah kena habiskan. Lepas tu kau nak jadi fesyen designer ke apa ke, kita bincang kendian.

Kebanyakkan mak bapak jadikan anak macam perhiasan termasuklah aku.
Maybe kehendak sekeliling yang jadikan kita bertindak macam tu.
Bila aku follow kelas tafsir, baru aku realize kenapa disunatkan baca Al-Kahfi.
Dulu yang aku tau surah Kahfi ni untuk elak fitnah dajjal. Takat tu je la aku tau.
Rupanya fitnah dajjal ni datang dalam macam-macam bentuk.
Antaranya dugaan kekayaan dan pengikut (popular).

Kahfi, ayat 46 "Harta dan anak-anak adalah perhiasan kehidupan dunia tetapi amal kebajikan yang terus-menerus adalah lebih baik pahalanya di sisi Tuhanmu serta lebih baik untuk menjadi harapan".

Maksudnya, selain harta, ada makbapak yang rasa sangat bangga dengan prestasi anak-anak sehinggakan terbawak-bawak kebanggaan tu depan masyarakat.

Inilah rupanya antara fitnah dajjal yang kita tak sedar, bilamana kehendak persekitaran memaksa kita untuk berbangga dengan anak-anak. Kita rasa benda tu biasa je, tak salah. Tapi rupanya ia adalah satu bentuk fitnah juga.

Kadang-kadang aku rasa makin blaja banyak benda, makin aku tau rupanya banyak benda 'biasa' yang jangan dibiasakan buat.
Baru aku faham apa maknaya "Dunia ini bagaikan penjara bagi orang yang beriman".
Rupanya banyak benda yang kita kena avoid diri kita dari buat.
Apa yang majoriti buat tak semuanya kita kena ikut.
Tapi bila kita dah berada di kelompok yang menjadikan sesuatu perkara tu sebuah kebiasaan, nak taknak kita terikut-ikut juga. Sungguh lah, besar betul ujian duduk atas dunia ni.

Ayat ni juga mentafsirkan tentang dugaan populariti (banyak pengikut). Ini petikan Al-Kahfi ayat 45, kisah tentang pemilik dua kebun.
Dajjal sesatkan kita dengan kekayaan.
Di zaman ni dikala cash jadi king, semakin kaya orang itu, semakin berharta orang tu, maka semakin kuat pengaruhnya, makin ramai followersnya.

Baru 2 ayat je tapi dia punya tafsir melangkaui zaman.
Rupanya kisah membangga-banggakan anak and cash is king ni dah ada dalam Al-Kahfi lama dah.
Kena rajin-rajin sikit baca Al-Kahfi setiap minggu.
Rasanya apa yang disebut dalam Al-Kahfi tu semua dah muncul sekarang.
Zaman fitnah macam gelombang, zaman kaya tak pernah cukup, zaman kumpul pengikut, zaman membanggakan harta dan anak. Zaman ni la ni. Sebijik sebijon dalam Kahfi.

Nak banggakan prestasi anak, itu wajar. Siapa lah yang tak bangga.
Tapi bila kita jadi too proud dengan prestasi anak-anak, secara tak sedar timbul dalam hati rasa nak bersaing.
Bukan anak-anak yang bersaing, tapi mak bapak.
Bila mak bapak dah rasa nak bersaing, itu yang dalam tak sedar dia letakkan syarat macam-macam kat anak dia.
Kau mesti dapat macam ni.
Kau mesti dapat macam tu.

Bila pencapaian anak-anak tak seperti yang diharapkan, mula lah mak bapak cari anak-anak lain untuk buat perbandingan. Cuba tengok anak orang tu. Cuba tengok anak orang ni.
Ya ampunnnnn, kalau aku, rasanya dibanding-bandingkan dengan anak orang lain jauh lebih stress daripada kena tunjuk report kad kat mak bapak.
Kalau report kad teruk, paling tak pun kena sebat dua das kat betis.
Tapi kalau kena banding-banding macam ni, down okeh. Mental torture namanya. Kesan sepanjang hayat.

Bukanlah maknanya takpe kalau anak kau nak jadi bodoh. Biarkan. Biarkan dia bodoh.
Bukan macam tu, bodoh. (haa, kan dah kena ngan aku).
Maknanya, jangan berlebihan. Kita kan mak bapak dia, kita kenal potensi anak-anak kita.
Aku ada je dapat luahan hati anak-anak yang sakit hati dengan mak bapak.
Sebab mak bapak dorang dulu jenis yang berbangga sangat sampai tak sedar anak tu stress ikut telunjuk dia. Bila dah besar, kesan sakit hati tu masih berbekas. Ada yang terang-terang mengaku tak suka dengan mak bapak sendiri sebab tak habis-habis aturkan jalan hidup walaupun anak dah kahwin.

Anak adalah anugerah Tuhan untuk dijaga dan bersyukur.
Bukan untuk dibangga-bangga secara berlebihan.
Biar kita jadi mak bapak yang dorang banggakan.





3 HARI JE LAGI U OLSS, SEBELUM PROMOSI TAMAT






posted by aveo757 @ 2:51 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER