walk on wings, tread in air: Dosa <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Dosa
2017-10-20

Sejak akhir-akhir ni aku terpaksa buat entry yang saling berkait dengan entry sebelumnya.
Entry semalam, tentang isu bersalin czer (C-sect) petanda banyak dosa.
Rupanya ramai jugak yang kena czer. Kalau tak, takde la sampai aku terpaksa naikkan entry yang ni hari ni.

Ramai juga yang tak puas hati bila czer dikaitkan dengan dosa.
Alahaiii....jangan layan sangat lah komen-komen macam tu. Baca sekali lalu je dah lah. Tak berkudis pun. Semua orang ada dosa. Kalau semua musibah nak dikaitkan dengan dosa, then please explain kejadian tahfiz yang terbakar baru-baru ni? Tu sebab dosa siapa.
Dosa pengetua? Dosa tenaga pengajar? Atau dosa mak bapak?

Pernah tak terfikir, bila kita menanggung sakit, atau ditimpa musibah, itu sebenarnya petanda baik?

Cuba bayangkan, waktu kita (wanita) nak melahirkan anak, mesti kena ada rasa sakit dulu baru boleh meneran. Kalau tak rasa sakit camana nak meneran.
Rasa sakit tu petanda yang baby kat dalam masih hidup, sebab tu baby bertungkus-lumus cari 'jalan keluar' yang menyebabkan ibu dapat contraction.
Bayangkan kalau tiba-tiba ibu dah tak rasa contraction (tak rasa sakit), itu petanda something wrong berlaku pada baby.
So nampak tak betapa rasa sakit pun membawa petanda baik?

Orang yang terpaksa buat czer pun merasa contraction, bukannya tak rasa.
Macam kes aku bersalin Redza dulu, 15 jam tahan sakit, 3 kali induced, sampai Dr sengaja korek tangan dia kat bawah supaya bukak jalan. 15 jam contraction sampai kuku kaki semua dah bertukar biru, aku pun dah lemah, last-last dokter sembelih jugak.
Maknanya aku sakit atas bawah.

Pernah dengar tak, dalam keadaan sakit, doa kita lebih makbul berbanding waktu sihat?
Antara doa orang sakit yang berdepan dengan musibah dengan doa orang yang sihat, khusyuknya berbeza tau.
Orang yang sakit/berdepan ujian, doa dia ada tawakal dan pasrah yang tinggi kat Allah.
Jadi, siapa kata sakit susah nak bersalin tu musibah petanda banyak dosa?
Kalau rasa sakit tu buatkan kita berserah secara total pada Allah, ditakdirkan dia mati ketika bersalin (operation), bayangkan tahap iman dia masa tu. Entah-entah jauh beza dengan kita yang bajet takde dosa ni.

Rabiatul Adawiyah (antara wanita awal peluk Islam), kalau dah lama tak sakit atau tak ditimpa musibah, dia menangis tau. Sebab dia rasa kalau tak sakit, seolah-olah Allah tak pedulikan dia. Dia takut kalau nanti dia lupa Allah bila tak ditimpa ujian.
Yang kita, 24 jam nak hidup senang. Sebab kata kita, kalau tak kena ujian maknanya tak ada dosa. Eh tak malu ke?

Makin banyak ujian, makin banyak musibah, makin meningkatkan peluang kita untuk basuh diri dari dosa. Pikir positif.

Masa nak bersalinkan Rayyan pun aku ada komplikasi.
Kali ni dokter dapat detect ada komplikasi kat uri.
Memang this time tak sempat rasa sakit bersalin, tapi aku kena tersadai sebulan kat spital jadi maskot wad bersalin.

Time Rayyan, Allah gantikan contraction dengan hari-hari kena ambik darah kat lengan.
For 30 days, everyday ambik darah untuk monitor health. Sampai lebam lengan dua-dua belah.
Hari-hari kenyang breakfast telan 7 biji ubat.
Sebulan makan makanan yang takde rasa manis, takde rasa masin. Zero flavour.
Selama sebulan jugak tidur aku terganggu (diganggu) sebab nurse and dokter kerap datang untuk check blood pressure, ambil darah and picit-picit jari kaki.

Tapi hikmahnya sangat besar.
Ramai yang doakan aku. Ada yang bagitau dorang buat solat hajat ramai-ramai dengan jemaah surau untuk aku.
Takde paksaan, dan aku pun tak mintak orang buat solat hajat untuk aku, tapi alhamdulillah Allah's plan is always the best. Dia gerakkan hati beberapa orang untuk buat solat hajat. Padahal aku tak pernah jumpa pun orangnya.
Henfon aku sentiasa ada email/sms masuk tanya khabar.

Tapi, dalam banyak-banyak kata-kata semangat yang aku terima ada jugak 1-2 yang perli.
Katanya aku drama lebih.

Pelik jugak aku.
Aku tersadai kat spital, dia kata aku berdrama.
Dokter kata aku 50-50 chances, tapi dia kata aku kemaruk nak dapat perhatian readers.

Itulah namanya manusia.
Ada yang sedih bila semua orang tengah suka. Dan ada yang suka bila kita tengah sedih. Tak kurang jugak yang sengaja cari jalan untuk buat kita rasa sedih. Yang tak ada, diada-adakan supaya kita sakit hati.

You can be so nice to everyone and there still might be someone who doesn’t like you.
So kesimpulannya, jangan ambik port siapa suka siapa tak suka.
Dia punya analogi sama macam kau sakit bersalin.
Yang merasa contraction kau, jadi yang merasa sakitnya adalah kau. Orang lain tak rasa, dorang cuma boleh simpati je.
Samalah jugak dengan those yang ada penyakit hati. Yang tengah merasa sakit tu dorang, kita takde kena-mengena, jadi tak payah nak menderita sama, ok?
Same goes to kata-kata or komen semalam tu, kau jangan layan. Jalan terus.
Kadang-kadang orang yang bagi komen macam tu sebenarnya dia tak maksudkan semua orang.
Dia nak tujukan pada certain orang yang dia kenal, tapi silapnya dia pukul rata.
Kasik chan la dia lepaskan angin dalam badan tu. Dah lama dia simpan angin tu agaknya.




Ni pandangan belakang shawl Sparrow.
Nak view warna lain, klik bawah.




posted by aveo757 @ 2:59 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER