walk on wings, tread in air: Kes open house lagi. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Kes open house lagi.
2017-07-10


Status FB semalam.
Dari luahan hati seorang reader blog.
Aku simpati, tapi aku takleh buat apa-apa, ko lap je lah wallpaper tu pelan-pelan dik.

Isu anak-anak kecahkan rumah tuan rumah sentiasa berbangkit setiap kali bulan raya. Dah jadi isu wajib. Tapi selalunya yang berani luahkan pandangan dan teguran memang Chef Wan sorang je la.
Bila Chef Wan dah mula bersuara, barulah satu pelosok negara nak bersuara juga.
Tapi memandangkan yang bersuara tu Chef Wan, jadi respon yang dia dapat lebih banyak negatif dari positif. Cuba kalau yang sound tu someone yang disegani macam Dato Siti, maybe respon berlainan.

Sebenarnya apa yang Chef Wan tegur tu memang betul, tapi entahlah, maybe sebab Chef Wan tu laser sikit, jadi ramai yang panas bontot walhal apa yang dia tegur tu sebenarnya betul.
Yang dia tegur bukanlah anak-anak, tapi mak bapak kepada anak-anak. Paham tak? Mak bapak. Bukan anak.
Tapi biasalah Malaysia ni ada masalah rakyat tak suka membaca. Kalau baca pun lambat hadam. Ramai yang ingat Chef Wan tak suka budak-budak datang rumah. Kalau dia tak suka budak-budak, aku rasa cucu dia yang kena halau keluar dari rumah dulu.
Maybe mak bapak yang terasa tu tak boleh terima kesalahan anak atau tak boleh terima orang kata anak dia nakal atau sejenis yang benak tak paham apa yang Chef Wan cuba sampaikan.

Honestly kalau apa yang jadi pada reader ni jadi kat aku, mintak mahap la, memang aku sound direct. Maybe aku tak melaser macam Chef Wan tapi memang aku akan cakap depan-depan.

Apa punya maklah macam ni.
Boleh pulak dia yakinkan tuan rumah yang kesan coklat tu boleh dilap je?
Of cos boleh di lap, that's the beauty of wallpaper tapi itu tak bermakna kita boleh rasa lega dengan apa yang anak kita dah buat.
Tu mujur ber-wallpaper, kalau rumah orang tu takde wallpaper?
"Takpelah, ni boleh cat balik ni". Gitu ke?

Rata-rata orang dok meratib "Budak-budak kadang-kadang aktif sangat, memang tak terkawal".

Betul.
Memang kalau dah namanya budak-budak, memang payah nak dikawal.
Payah nak dikawal bukan bermaksud tak boleh kawal. Boleh.
Jangan gunakan alasan anak-anak payah dikawal untuk justify anak terkinja-kinja kat rumah orang.
Kalau kita mengharapkan orang faham kita, kita juga kena faham orang lain sama.
Jangan asyik mintak orang lain faham situasi kita. Yang kita bila nak blaja faham situasi tuan rumah?

Kena blaja faham yang rumah orang tu cantik, tak macam rumah kita yang macam kapal karam.
Kena faham yang rumah orang tu banyak perhiasan, tak macam rumah kita yang takde perhiasan.
Paling penting, kena fahamkan anak-anak itu rumah orang, bukan rumah sendiri.

Kalau bersepai gelas pinggan pasu rumah orang tu, kalau reti ganti takpe. Ni tak, mintak maaf dan berlalu macam tu je.
Bukan semua orang boleh terima perkataan maaf dari kita.
Ini bukan isu harta duniawi.
Kita tak tau apa susah payah tuan rumah sebelum dapat beli perhiasan yang anak kita pecahkan tu.
Boleh jadi itu pemberian someone. Boleh jadi itu satu-satunya kenangan yang dia ada dari si pemberi.
Kau mana nak pikir semua tu?
Balik-balik hujah kau harta dunia tak boleh dibawak mati.
Hah kalau macam tu kau pegi mati sekarang.
Hidup lama-lama pun bukan boleh bawak apa pun masuk kubur kan?

Adik aku, Ima, anak dia jenis yang tak reti duduk diam jugak. Asik bergerak je.
Kalau pi beraya, kadang tu dia take turn dengan laki dia jaga anak.
Mula-mula laki dia makan, lepas tu dia pulak makan.
Masing-masing take turn jaga anak. Jarang nak dapat makan sama.
Kadang tu kalau terlampau aktif sangat, bapak dia sanggup tunggu anak dalam kereta je.
Bila adik aku dah selesai makan, adik aku pulak masuk kereta jaga anak, bapak keluar makan.

Bukan nak mengasingkan anak-anak dari masyarakat.
Tapi mak bapak perlu tau, jangan rosakkan majlis orang.
Kalau kehadiran anak-anak kita boleh buatkan tuan rumah kecik hati, boleh mencacatkan majlis orang, tolonglah jangan ego sangat. Sendiri boleh bajet anak masing-masing macamana kan. Simpan anak tu kat rumah dulu. Tak pun buat macam adik aku, gilir-gilir jaga.

Dan ini juga bukan issue mengasingkan anak-anak istimewa.
Please lah, tak payahlah time-time ni baru nak beria defend anak-anak istimewa.
Berapa kerat sangat kes anak istimewa yang sepahkan rumah orang?
Yang menyepahkan tu banyak anak-anak yang sihat walafiat je.

Anak-anak memang melasak. Itu memang fitrah anak-anak.
Tapi yang berbulu tu bila mak bapak takde ikhtiar nak perati and tegur anak.
Sebagai mak bapak patut dah boleh baca dan faham perangai anak masing-masing.
Kalau boleh diperati-peratikan, sila perati.
Kalau rasa tak boleh kawal, you have no choice, tak payah bawak keluar pi beraya rumah orang.
Atau kalau ada khemah luar rumah, makan bawah khemah je lah. Jangan masuk dalam rumah. Selalunya bila mak bapak masuk rumah, anak-anak mula mengikut.

Janganlah nak menyalahkan orang lain pulak bila mereka tak boleh bertolak ansur.
Kita sebagai tetamulah yang patutnya ada rasa toleransi. Kita datang rumah orang, masuk dalam kawasan orang biar ada adab. Jangan sibuk highlite apa tuan rumah patut buat pada tetamu, tapi kita sebagai tetamu pun ada adabnya. Sibuk sangat nak highlite tuan rumah kena muliakan tetamu. Yang kita sebagai tetamu agak-agak ada ikut apa yang Nabi pesan?

Kalau nak cerita pasal hak, meh sini kita sama-sama tengok apa hak orang lain sama.


Hak tuan rumah yang dilupakan 1.

Rasulullah saw bersabda, "Berilah hadiah di antara kalian! Niscaya kalian akan saling mencintai." (HR. Bukhari).

Tapi ramai yang tak buat pun kan?
Dah la datang melenggang, buat sepah rumah orang pulak tu.
Bab muliakan tetamu kita suka nak highlite, tapi bab kita kena muliakan tuan rumah taknak pulak highlite.


Hak tuan rumah yang dilupakan 2.

Lagi satu yang orang rajin buat bila ke majlis open house adalah suka bawak orang yang tak diundang.
Tuan rumah ajak kau, kau pi bawak 2-3 orang kawan.
Ada hadis tentang ni tau.

"Ada seorang laki-laki di kalangan Ansar yang dipanggil Abu Syuaib. Dia mempunyai seorang anak tukang daging. Kemudian, dia berkata kepadanya, "Buatkan aku makanan yang dengannya aku bisa mengundang lima orang bersama Rasulullah saw. Kemudian, Rasulullah saw mengundang empat orang yang orang kelimanya adalah beliau. Kemudian, ada seseorang yang mengikutinya. Maka, Rasulullah saw berkata, "Engkau mengundang kami lima orang dan orang ini mengikuti kami. Bilamana engkau redha, izinkanlah dia! Bilamana tidak, aku akan meninggalkannya." (HR. Bukhari) 

Yang ni hak tuan rumah. Tapi tak ramai tetamu yang tau hak ni kan?
Angkut selagi ada manusia yang boleh dengan alasan "Kitorang beraya sekali, tu yang singgah sini terpaksa bawak dorang sekali".

Tuan rumah selalunya tak kisah apa pun alasan kita.
Dah kalau kita segerombolan terpacul depan pintu rumah dia, takkan dia nak say no kan.
Tapi perlu tau yang perbuatan tu adalah salah. Sepatutnya sebelum datang kena minta izin.
Kalau tak, kawan-kawan kau tu makan tanpa diundang, rasa-rasa apa hukumnya?

Wajib bertaubat dan ganti balik harga makanan yang kawan kita dah makan.
Wajib ganti balik walaupun dah lama.
Hukum memakan makanan di majlis orang (kenduri/open house) tanpa diundang diibaratkan seperti pencuri.
Dalam kitab Feqab bab walimah, ada sebut tentang ni.
Siapa yang datang makan ke majlis yang dia tak diundang, hukumnya haram makan makanan di situ.
Tapi kalau hanya datang saje, takpe.
Tapi untuk mudahkan cerita, pegi jumpa tuan rumah, minta maaf dan nyatakan kesalahan kita.
Dalam kes anak-anak, takpe, biasaanya bila tuan rumah yang tau kita sudah berkeluarga, jemputan bermaksud dengan anak-anak sekali.


Hak tuan rumah yang dilupakan 3.

Ada yang kata "Kita nak beraya mestilah nak sembang-sembang dulu. Takkan lepas makan terus balik?".

"Bila kamu selesai makan, keluarlah!" (Al Ahzab : 53).

Yang ni pun hak tuan rumah. Ada sesape pernah kisah hak yang ni?
Ayat Quran atas ni dah sound awal-awal.
Dah settle makan, balik. Itu lebih baik.
Especially kalau rasa tak boleh kontrol anak, lebih baik baik balik awal.
Kita berkunjung pun untuk memenuhi jemputan, bukan untuk bersembang berjam-jam.
Kalau rasa-rasa keadaan famili kita terkawal, tuan rumah pun mengizinkan kita lepak lama-lama takpe. Tapi patut padan lah, kalau kau dah nampak ramai orang datang takde tempat duduk, tak payah la kau bersembang lama-lama. Angkatlah bontot tu balik. Tak pun, sembang berdiri.

Cukup 3 hak je dulu.

Isu anak-anak terkinja-kinja kat rumah orang ni isu biasa. Nama pun budak.
Tapi itu bukan tiket untuk kita anggap ini perkara biasa. Berlaku pada semua orang.
NO! Tak berlaku pada semua orang. Jangan ingat bila anak kita melasak, maka anak orang lain pun jenis yang melasak sama. Melasak anak kau tak sama dengan melasak anak dia.
Melasak anak dia berkeliaran sana sini. Melasak anak kau tabur kuih atas sofa rumah orang.

Anak-anak nak terkinja macam pelesit kat rumah sendiri, silakan.
Tapi anak-anak wajib tau beza rumah sendiri dengan rumah orang.
Rumah orang bukan zoo, jadi jangan berkuntau sangat.

Aku pernah datang beraya rumah kawan En Wan kot, atau mungkin rumah sedara-mara dia. Lupa dah rumah sape. Open house. Ramai orang. Dia tak buat khemah, jadi semua tetamu memang duduk dalam rumah. Kat tepi aku ada 2 orang mak tengah bersembang, aku tak kenal. Aku dah perati dah anak dia bersenggayut kat langsir rumah orang macam tarzan. Anak umur 4 tahun macam tu kot. Yang si mak ni kat tepi elok je usap-usap bontot anak dia dengan suara lemah lembut "Baik-baik dik, nanti jatuh".

Hoi panasnya aku kat tepi.
Anak dia pulak yang dia risaukan. Anak kau bersenggayut menghayun langsir tuan rumah ke kiri ke kanan lagi mau tegur lembut-lembut ke?
Patutnya risaukan harta rumah orang tu dulu. Langsir tuan rumah tu kot tetas ke, koyak ke, tak pun railing tu jatuh timpa anak kau. Nak je aku lempang bontot anak dia "Boleh benti tak! Besi atas ni jatuh hempap kau karang mati!"

Tak lama lepas tu tuan rumah lalu, tuan rumah pulak yang cakap "Eh, jangan senggayut kat langsir tu, nanti besi jatuh".
Sebenarnya aku tau tuan rumah takut langsir dia koyak tapi tak gamak nak cakap macam tu.
Biasalah orang kita ni kalau tuan rumah cakap macam tu nanti kena kecam "sayang sangat harta dunia, bukan boleh dibawak mati".

Tau si mak buat apa?
Dia boleh cakap dengan gelak-gelak "Ni nak mintak maaf in advance tau kalau kayu (railing) ni jatuh, (gelak-gelak). Kat rumah I pakai roman blind. Tak pernah jumpa langsir macam ni tu yang seronok sangat tu". (sambung gelak).

Anak tengah berseronok dia kata!

Astaga, mendidihnya aku dengar.
Nak je aku bagi satu kali tepuk kat dahi dia cakap "Kau ni apesal bodoh sangat? Tak paham ke hint tuan rumah?"

Parents macam ni la yang wajib kena carut dek Chef Wan.
Bangsa yang yang bodoh tak boleh diajar.
Cakap berlapik pun tak paham, bila cakap laser dia kata kita mulut macam longkang. Padahal kau yang tak boleh terima teguran. Abis kalau semua benda tak boleh terima, penampa boleh terima?

Ada satu artikel aku baca tentang kes open house juga :



Aku dapat rasakan kepedihan brader ni.
RM650 gone macam tu je.

True, semua yang terjadi Tuhan izinkan. Bila dah jadi macam ni, kita hilang minat nak jemput dia lagi lepas ni. Dan boleh jadi juga bila jadi macam ni, sebenarnya Tuhan yang nak jauhkan kita dari orang yang takde common sense macam tu.

Ada satu lagi artikel aku baca, penulis tu kata "Kalau taknak anak-anak kacau barang rumah, pastikan rumah bersih dari sebarang perhiasan yang mudah pecah...."

Seriously...???
Sebab kau nak datang, maka aku kena sorok segala isi rumah aku?
Apa kata kau je sorok anak kau kat rumah. That will be much easier.

Apekehal kita yang kena sorok segala isi rumah semata-mata nak invite orang datang?
Patutnya sebagai tetamu, kau yang kena sedar kau sedang masuk compund orang. Jadi, bila dah masuk kawasan orang, kenalah beradab. Jangan buat kepala sendiri.
Sometimes ada mak bapak yang bila masuk rumah orang, dia pulak suruh tuan rumah alihkan barang "Tolong alihkan pasu ni boleh tak? Anak I main kat sini takut pasu terjatuh".
Ewah, kita pulak kena alihkan barang kita di rumah kita.
Patutnya dia yang kena alihkan anak dia.
Serious, jem kepala otak aku macam ni.

Parents macam ni, mesti spesis yang kalau kejap-kejap dia EL dia nak bos kena faham yang dia ada masalah.

Kalau dia masuk opis lambat hari-hari, bos tak boleh potong gaji sebab bos kena faham rumah dia jauh.

Kalau dia terpaksa ambik waktu lunch lebih setiap hari bos tak boleh marah sebab bos kena faham dia nak kena ambik anak kat skolah and angkat kain kat rumah.

Kalau ambik anak lambat, nursery tak boleh caj extra, sebab nursery kena faham dia balik tempuh jem.

Semua benda dia nak orang consider masalah dia. Tapi dia taknak pikir pulak situasi orang lain.

Another artikel tulis "Kalau taknak orang masuk rumah, lain kali buat kanopi banyak-banyak...".

*sigh*

Maybe orang yang tulis ni tak pernah buat open house atau majlis yang besar. Sebab tu dia tak tau yang orang Malaysia ni kau buatlah 10 khemah pun kat depan, tetap akan masuk dalam rumah jugak. Masuk untuk macam-macam sebab, ada yang nak jumpa tuan rumah, ada yang nak tengok rumah, ada yang nak lepak dalam rumah. No such thing bila buat khemah tetamu takkan masuk rumah. Nehi.

Aku tetiap tahun buat open house.
Pasang khemah selalunya 3 kanopi terus. Sebab jemputan aku selalunya up to 300 orang.
Tapi kalau aku tengok mak-mak yang bawak anak kecik, aku sendiri yang akan pelawa masuk ke rumah. Sebab kesian, anak-anak berpanas bawah khemah. Takut tak selesa. Walaupun khemah ada kipas, tapi bahangnya lain kalau duduk dalam rumah. Dalam rumah ada aircond, sejuk sikit.

Aku memang tak kisah tetamu nak masuk rumah.
Memang aku pelawa masuk. Aku pasang khemah tu sebab aku tau rumah aku tak boleh muat sampai 300 orang. Cuma tetamu kena tau, bila mana-mana tuan rumah allow kau masuk ke dalam rumah dia, bukan bermakna kau special dari orang yang kat bawah khemah maka kau boleh buat apa saja yang kau suka. Adab pegi rumah orang masih kena jaga.

Janganlah cakap kita jenis tak kisah kalau anak orang buat macam tu kat rumah kita.
Jangan samakan rumah kita yang macam tongkang pecah tu dengan rumah orang yang cantik.
Rumah kita dah memamg sedia bersepah, apa nak kisah.
Tapi rumah orang lain kemas, cantik, jadi kenalah faham tu.

Kalau kereta kita ada orang sengaja calarkan, marah tak?
Kalau orang tumpahkan air coke atas kusyen kereta, marah tak?
Tak marah, tapi menyumpah dalam hati jugaklah kan.

Anak-anak kena diajar, tangan kalau kotor, pegi basuh. Bukan kesat kat dinding atau sofa rumah orang.

Pensel, pen, watercolor tulisnya atas kertas. Bukan atas dinding rumah.

Dari anak tu kecik kena tegur. Esok dah besar kepala dah payah.
Jangan gelap mata dengan kecomelan muka anak.
Anak kalau mula merangkak ke arah barang perhiasan, belajar gertak dia dengan tepuk lantai kuat-kuat. Budak-budak kalau dengar bunyik kuat ni dia takut sikit. Biar dia tau mana boleh sentuh mana tak boleh.

Budak-budak memang semua benda dia nak ramas.
Kita makbapak yang dah ada otak ni kenalah bijak sikit.
Ada tangan tepukkan ke lantai.
Tepuk bontot dia.
Gunakan isyarat jari kalau nak suruh senyap, atau nak say no no no.
Gertap bibir kita tanda marah.
Jegilkan bijik mata.
Last resort, jeritkan je.
Tak payah nak ajar anak kekdah psikologi sangat. Tak lut.
Nak guna piskologi tunggu anak tu dah remaja esok.
Time masih budak-budak ni guna tangan jugak baru jalan.




posted by aveo757 @ 3:45 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER