walk on wings, tread in air: Pengecut? <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Pengecut?
2017-05-20


Iman seseorang adalah masalah peribadi atau personal. Takde sape dapat menilai kualiti atau tinggi rendahnya iman seseorang melainkan Allah. Sedangkan penilaian manusia hanyalah berdasarkan apa yang dia nampak saja.

Isu reader ni sebenarnya bukan isu tentang iman, tentang agama, tentang akhlak.
Isu iman bukan isu pokok, tapi lebih kepada isu lain.
Mungkin ada isu yang masih tak selesai lagi between the two of them, kebetulan ada peluang baik macam ni, so the other party gunakan peluang ni untuk sampaikan apa yang terbuku di hati secara tersirat.

Ni isu biasa je ni.
Cuma cara je berbeza.
Dua je cara nak settle - face to face atau buat dek.
Pilihlah mana-mana.
Kalau rasa tak puas hati, face to face je.
Kalau rasa malas layan, buat dek.
Isu macam ni takkan ada chan nak berpanjangan kalau salah sorang tak membalas.
Jadi, kalau rasa ada free time nak layan benda macam ni, silakan balas.
Kalau ada banyak keje lain nak buat, buat dek je.

Tapi ye lah, tak semua orang ada kekuatan nak tahan sakit hati bila diperli dikutuk macam ni.
But come to think of it, rasa sakit tu adalah sifat semula jadi dan fitrah.
Kena tampar, of cos rasa sakit.
Ibu jari terlanggar kaki meja pun sakit gak.
Macam tu jugak bila dihina dan dikutuk, of cos terasa sakit hati.
Bila difitnah, mesti rasa sakittttt sangat. Mulut tu ringan je nak menjawab balik.

Ada orang kata, kalau tak berani balas sakit hati, orang tu sebenarnya pengecut.
Ada juga orang kata, those yang selalu cakap "maafkan je lah. Buat dek je laaa" - adalah orang yang hipokrit.
Mana boleh buat dek.
Sakit hati wajib dibalas.
Tampar, balasnya penampar juga.
Maki balasnya memaki juga.

Go ahead lah kalau nak buat.
Tapi adalah salah bila kita kata orang yang taknak membalas tu pengecut.

Sebenarnya, menahan sakit hati untuk tak membalas rasa sakit hati dengan cara menyakiti bukanlah tindakan pengecut.
Bersabar bukanlah tindakan pengecut.
Pengecut adalah bila kita dikutuk, kita rasa sakit hati, sedih dan giveup.
Ini baru namanya pengecut.

Meh akak ajar adik-adik semua camana nak hilangkan rasa sakit hati bila kena kutuk macam ni.

Caranya BUAT DEK JE.

Sebab kalau kita balas, kita takkan puas punya.
Serious, takkan puas.

Yang aku nampak dalam kes-kes menngutuk-mengutuk naikkan status kat FB macam ni, selalunya bila kita start membalas, kita akan membalas lebih dari sepatutnya.

Contoh.

Kita dituduh caras kawan kat tempat kerja. Bos naikkan pangkat kita.
Kita dituduh kuat bodek padahal kita tau kita tak bodek pun. Dah bos suka kita nak buat camne kan.

Tak tahan kena kutuk, kita balas perbuatan orang tu dengan cara sebarkan pulak cerita buruk-buruk pasal orang tu.

Dah sebar tu selalunya habis kat situ je ke?

Tak pun.

Kita takkan rasa puas.
Asal ada peluang je, kita akan bash orang tu.
Tak dapat depan-depan, bash kat FB pun jadiklah. Kalau dia tak baca at least kawan-kawan yang lain baca.

Sebenarnya, bila kita membalas, selalunya kita tak sedar yang kita membalas dengan melampaui batas. Kita membalas apa yang dia dah buat dengan cara yang jauh lebih buruk.

Selalunya, kalau kita ditampar sekali, ada peluang je, kita akan tampar orang tu balik berkali-kali. Kalau boleh nak terajang.

Kalau kita dimarah sekali, ada je peluang, kita akan marah orang tu balik lebih teruk dari dia marah kita dulu. Tu pun kadang tak puas jugak. Rasa nak bagi dengan pakej ludah sekali.

Betul tak?

Membalas keburukan dengan keburukan memang dapat membahagiakan hawa nafsu, Tapi membalas keburukan dengan kebaikan adalah kemenangan manusia di hadapan manusia lain dan di hadapan Allah.
Eh macam poyo je lah pulak ayat aku ni.
Tapi itu pengalaman sendiri.
Aku dah terbiasa handle situasi macam ni dulu dengan membuat dek.

Aku anggap bila aku buat dek, itu adalah cara aku balas dendam.
Namanya dendam positif.
Gunakan rasa sakit hati sebagai motivasi untuk jadi lebih baik.
Dia cakap kerana dia rasa apa yang dia kutuk tu benda yang betul.
Jadi, tugas kita adalah buktikan apa yang dia kutuk tu salah. Simple.
Nak buktikan bukan hanya dengan cara balas balik jam-jam tu jugak.

Orang cakap hidup ni kejam.
Tapi hanya orang yang tahu menghadapi kekejaman je yang bertahan hidup.





Akhirnya yang aku janjikan dah sampai semalam.
Menggantikan Cleansing Bar, now Cleansing Gel.
Formula semua sama, tapi atas permintaan ramai pengguna yang cadangkan buat dalam bentuk gel supaya senang nak bawak travel - ok so ni dalam bentuk gel.
Dah takde bentuk bar dah. Kita gantikan semua dalam bentuk gel.
Lebih banyak, 100ml.

Dari hari ni sampai 2 June ada harga introductory price. Refresh page ni and isi form.


posted by aveo757 @ 1:39 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER