walk on wings, tread in air: IGCSE <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


IGCSE
2017-04-23


Tadi pagi aku and En Wan gi UM attend talk tentang Program IGCSE di MRSM.
Kat Malaysia, ada 15 MRSM yang ada program ni, salah satunya Langkawi.
Tadi kat dalam tu masa bersalam-salam, "Saya Parit (MRSM)". Aku jawab "Saya Langkawi".
Dah macam dalam parlimen. Main sebut kawasan je, tak pakai nama sendiri 😂.

Aku and En Wan sebenarnya tak berapa clear sangat dengan program IGCSE ni masa kitorang hantar Redza dulu. Yang aku tau MRSM IGCSE ber-backgroundkan English and ada exam khas masa Form 4. Tu je aku tau.
Kat row rumah aku ni ada 2 orang jiran yang anaknya kat MRSM jugak.
Bila sembang-sembang, En Wan cakap Redza kat Langkawi, dorang punya respond "Ohh Langkawi. Speaking saje budak-budak situ".

Baru tadi aku tau rupanya IGCSE ni lebih dari sekadar 'speaking english'.
Program IGCSE ni international school dah buat 20 tahun lepas lagi.
Sistem pendidikan awam kita je baru start exam IGCSE 3 tahun lepas , itupun kat MRSM. Itupun 15 MRSM je tawarkan program ni.

Barulah aku tau dengan lebih clear lagi yang program MRSM IGCSE ni tak sama dengan MRSM lain.
Kalau skolah lain, exam - PMR and SPM. Tapi IGCSE, examnya start dari :

Form 2 (checkpoint utk IGCSE).
Form 3 (PT3).
Form 4 (IGCSE).
Form 5 (SPM).

Dan semuanya in English.
Start Form 1 lagi student IGCSE dan blaja Fizik, Kimia and Biologi.

Patut la aku check buku Redza hari tu ada subjek ni.
Aku macam apehal Form 1 dah blaja Fizik ni? Dah la in English.
Rupanya sebab Form 2 nanti dorang dah start ada test checkpoint.

IGCSE punya exam focus kat 3 subjek :

Maths (Maths & Add Maths)
English
Science (Bio, Fizik, Kimia).

Kiranya IGCSE ada 6 paper.
Dan yang aku tekejut tu Prof tu kata Add Maths IGCSE adalah 40% deeper dari Add Maths SPM.
Aku macam....kalau aku yang ambik ni mampus awal-awal lagi dah fail.

Bila aku fikir-fikir balik, shallow-nya sesetangah kita ni bila pandang lekeh dengan student yang blaja international school. Kita anggap itu skolah anak-anak orang kaya, tak pandai pun takpe janji ada duit. Padahal international school punya silibus (IGCSE), jauh lagi susah dari silibus skolah awam. Tapi kita perlekehkan keputusan exam dorang tu as if exam dorang tak valid.

Tadi masa dalam dewan kuliah tu, ada mak bapak yang agak tegang sikit.
Sebab selama ni mak bapak tak berapa clear apa kejadahnya program IGCSE ni.
Bila Prof bagi penerangan terasa macam alahaiiii boleh ke anak-anak kita carry silibus heavy macam ni. Patut la Redza hari tu sampai nak menangis siapkan homework. Dia kata homework memang kaw-kaw cikgu sana bagi. Abis nak buat camana, next year je dah start test.

Ada mak bapak yang risau kalau tetiap tahun ada big exam, macamana preparation untuk PT3 and SPM. Burn out pulak nanti.
Prof kata, bukan semua orang boleh carry IGCSE program.
Sebab tu hari tu ada buat interview. Yang layak je dapat. So kena percaya anak-anak.

Betul gak tu.
Kadang kita ni mak bapak yang risau over-over.
Padahal yang tak boleh carry kita. Anak kita entah-entah boleh je cope dengan silibus tu.

Tadi aku rasa macam agak stress jugak berada di kalangan mak bapak yang too concern dengan pelajaran anak-anak. Sampai Prof tu pun serba-salah nak menjawab. Aku ngan En Wan memang dari dulu agak relaks sikit bab-bab blaja ni. Bila tadi ada di kalangan mak bapak yang too concern aku macam "Apesal dorang risau sangat ni?". Tak sure lah samada aku patut risau jugak atau dorang yang terlampau ambik berat sampai stress-kan diri sendiri. Entah.

Ada parents yang pertikaikan apa perlunya program ni kalau tak menjamin anak-anak dapat ke luar negara. Dia kata anak dia last year dapat 11A tapi tak dapat pun mana-mana tawaran ke luar negara.

Ye lah, kita pun faham frustration mak bapak yang anak masuk boarding school, dapat 11A, tapi terpaksa sambung blaja kat Malaysia sama dengan budak-budak yang dapat 5A. Macam no point la gitu.

So this Prof kata, competition sekarang is very high.
Entah-entah zaman Redza esok 11A tu dah beribu orang dapat. Dah takde nilai dah.
Sebab tu la ada program-program baru macam IGCSE ni.
Prof cakap last year 159 orang student MRSM IGCSE dipanggil untuk screening ke overseas.
Dorang dapat tawaran tu selepas exam IGCSE. Maknanya selepas Form 4 tu boleh keluar terus dari MRSM untuk buat A level.
Dari 159 yang berjaya ke kolej tanpa lalu Form 5, 20 adalah from MRSM Langkawi.

Dulu kita rasa SPM macam the biggest exam kan. Rupanya now dah ada IGCSE sebagai 'point tambahan'. Tapi kalau balik overseas esok kau nak keje ngan kerajaan kau kena ambik exam BM and Sejarah lah, sebab kau tak ambik SPM hari tu. Kalau nak kerja kerajaan, kalau taknak, takyah.

Tadi aku agak berangin jugak la dengan certain parents yang asik nak pertikaikan MARA macam takde effort nak usahakan jugak budak-budak MRSM IGSE ni fly. Bagi dorang, these students berbeza dengan budak-budak lain sebab exam dorang setiap tahun. Struggle dorang lebih dari yang lain. So kalau dorang dapat 10As patutnya layak ke overseas, layak dapat scholar.

Kesian Prof nak kena tenangkan mak bapak.
Prof sempatlah perli jugak mak bapak ni.
Dia kata, yuran MRSM IGCSE RM2000 je setahun. Sedangkan yuran IGCSE kat international RM2000 sebulan. Buku untuk program IGCSE Mara bagi free. Sedangkan buku IGCSE kat MPH RM200-300 sebijik. Apa lagi yang MARA tak tolong.

Some parents macam taknak take ownership atas anak-anak.
Dia rasa bila dia hantar anak kat skolah asrama - done. Cikgu punya responsibility.
And bila habis blaja esok kerajaan punya responsibility pulak untuk hantar anak blaja pi overseas.

Sekarang ni dah tak macam tu dah.
Zaman berubah. Takleh nak harapkan kerajaan atau biasiswa semata-mata.
Kita kena juga standby duit untuk anak-anak kita sambung blaja.
Nak anak gi overseas, kita kena standby gak duit. Mana tau kalau takde rezeki dia dapat biasiswa, kita hantar je lah sendiri.

Of course mak bapak mana yang tak nak anak dia blaja overseas.
Proud kalau anak blaja luar negara.
Tapi lepas habis blaja tu, ke mana? Jadi apa?
Itu sebenarnya yang lebih penting.

Ada sorang parent tadi cakap dia dulu dah pernah buat silap.
Anak dia carry 3 bag berlainan - skolah biasa, skolah agama, and kelas tahfiz.
Dia push anak dia kaw-kaw.
Sampai anak dia burn out.
Dia cakap dia start realized something wrong dengan anak dia bila anak dia balik bercuti, anak dia macam blur. Tak tau nak buat apa.
Paper Add Maths dapat 0. Bapak dia kata ni 100 ke 0? Anak dia jawab 0.
Memang burn out. Dah sampai Form 5 anak dia masih belum hafal Quran lagi sampai cikgu kata takde harapan sebab anak dia macam stress sangat.
Last-last dia kata dia leave it to anak dia. Buat la yang the best. Dia takkan paksa.
Alhamdulillah, dalam tempoh 1 tahun anak dia hafal Quran and score in exam.
Memang dia kata dia taubat sangat nak paksa anak-anak lagi.
Apa dia buat now just bagi dorongan je.

Pandangan that parent memang sangat membuka mata. Aku rasa sebak sangat.
Kadang-kadang kita ni as parent tak perasan kita teruk paksa anak buat something semata-mata nak penuhi impian kita yang tak tercapai.
Aku percaya kita-kita (at least yang sebaya dengan aku) mesti ada pengalaman yang sama.
Pengalaman di mana mak bapak kita dulu yang tentukan kita kena jadi apa.
Kita dipaksa untuk percaya kalau blaja bagus, dapat pergi overseas, balik nanti kerja besar, boleh jadi kaya!

Formula tu betul.
Blaja bagus = dapat keje bagus.
True.
Tapi kita parents ni nilai 'bagus' tu macamana?

Kalau dulu 6A dah bagus dah. Sebab dulu sistem agregat, kalau dapat 6A maknanya agregat 6, paling best, dah tentu fly.
Now, anak dapat 11A belum tentu kita nilai bagus kalau tak dapat fly.
Hanya kerana tak dapat fly maka ia jadi tak cukup bagus.
Kesian anak-anak tanggung tekanan macam tu.

Bila dengar pandangan parent tadi, aku teringat cara En Wan monitor Redza dulu.
Redza tak pernah lepas dari main game and laptop and baca komik Lawak Kampus everyday except minggu exam. Everyday En Wan allow dia buat apa yang dia nak. Asalkan malam-malam kau blaja. En Wan kata, Redza memang kena blaja tapi dalam masa yang sama dia masih budak. Dia ada hak lalui zaman budak dia - main game, baca komik. So allow him.
Mungkin cara tu menjadi.
Sebab inilah jugak cara yang sama di skolah asrama pun. Ada masa main, ada masa blaja. Rutin.
Maybe.
Boleh try.


posted by aveo757 @ 7:34 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER