walk on wings, tread in air: Bermadu <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Bermadu
2016-12-29


Agak terganggu fikiran aku baca email ni.
Disebabkan terlalu banyak dapat email macam ni, aku dah takde rasa emo sangat dengan pihak lelaki. Tapi now lebih kepada rasa kesian dengan perempuan yang terima nasib macam ni.

Tabahnya mereka-mereka yang diduga dengan masalah macam ni. Seriously, mereka ni memang tabah. Sebab tu diuji macam ni.
Benda dah jadi, dah takde guna kita nak tuding salah kat sesiapa.
Sekali baca memang kita nampak salahnya kat lelaki.
Tapi kita cuma tahu sebelah pihak saja.
Not to say this reader mungkin ada salah, tapi sebaik-baiknya kita tak salahkan sesiapa.
Adalah lebih baik fokus kepada nak tolong redakan masalah yang reader ni tanggung.

Tak ada perempuan yang nak kongsi suami.
Alangkan isteri-isteri Rasulullah saw pun jeles sama sendiri sebab share husband. Tu isteri Rasul tu.
Lagikan kita yang entah sape-sape. Memang harus kalau kurang sabar pun.
Tapi yang takde kena-mengena mohon jangan terlebih emo. Sebab selalunya yang takde sangkut-paut yang lelebih emosi.

Ada kawan aku yang jadi isteri kedua.
Ada family En Wan yang jadi isteri kedua.
Mak mertua aku sendiri bermadu.
Kalau kita tak berada dalam situasi tu, kita memang mudah menyalahkan pihak lagi satu.
Memang ada yang berkahwin sebab wujud kes-kes kegedikan melampau. Tapi ada juga yang entah dari mana tiba-tiba rasa sayang tu datang. Hati dan perasaan ni susah kita nak jangka sebab hati kita ni Allah yang pegang.

Orang luar kalau sebut BINI NOMBOR 2, benda pertama yang terpikir - GATAL. PERAMPAS. MACAM TAKDE LAKI LAIN!
Kita anggap bila jadi isteri nombor dua maknanya dia lebih disayangi.

Tak jugak.
Mula-mula ye la.
Jangankan kata yang kawen dua.
Kita yang tak bermadu ni pun loving nau ke hari-hari sejak hari kawen sampai ke 18 tahun kawen ni?
Biasa la tu, awal-awal kawen. Benda baru. Mesti dia punya sayang tu lain macam. Macam kita dulu-dulu jugak. Laki kita masa kawen dulu pun gitu juga lovingnya.
Tunggulah masuk tahun kedua. Segala fairy tales tu slowly hilang. Siap berlawan-lawan kentut lagi.

Same goes to yang kawen ramai.
Loving bagai nak rak berkepit siang malam tu tahan 1-2 tahun je.
Lepas tu dia akan balik pada asal.
Mana ada manusia yang ada masa nak bercengkerama siang malam pagi petang?

Aku tengok sendiri macamana ada ahli keluarga yang jadi isteri kedua.
Ko ingat hidup dia bahagia sangat ke bila dapat 'rampas' laki orang?
Tak.
Dia jugak merana sebenarnya.
Sebab dia tahu dia hanya berkongsi suami.
Isteri pertama pernah memiliki suami tu sorang.
Tapi isteri kedua tak pernah rasa suami tu hak dia sorang.
Ko rasa dia happy?
Tak, dia tak happy. Dia juga sedih. Tapi sebab dia pilih cara itu, maka dia kena accept.

Dalam kes bermadu, takde isu siapa lebih menang. Jadi, janganlah bertanding. Buat sakit hati je.
Sebab takde sape pun yang menang.
Isteri pertama kalah sebab suaminya dikongsi bersama perempuan lain.
Isteri kedua pun kalah sebab suaminya tak tinggalkan isteri pertama pun untuk kawen dengan dia.
Masing-masing tak menang apa-apa pun. Jadi, jangan lah serabutkan pikiran nak pikir sape lagi menang.

Mak mertua aku memang perempuan hebat.
Dia ada madu, tapi dia boleh accept madu tu.
Sebab apa? Sebab dia tau itu saja yang boleh buat dia menang hati suami dia.

Suami kita ni manusia biasa je.
Manusia tak suka benda yang susah.
Kalau benda tu menyusahkan dia, dia akan buang.

Aku always berpandangan, kalau aku suka, aku simpan.
Kalau aku tak suka, aku buang.

Samalah kiranya kalau kita sayang suami kita, kita kena redha dengan apa juga tindakan dia.
Kalau kita tak redha, dah tak sayang, dan tak perlu, kita ada jalan keluar. Buatlah jalan tu. Tak salah pun, cuma paling dibenci Allah.
Bagi aku, itu lebih baik daripada kita bermasam muka dengan suami, mengelak dari melayan dia, makin hari makin mengumpul dosa, buat apa?
Tapi kalau kita rasa kita masih mahukan dia, maka kena blaja redha. Itu saja pilihan yang kita ada.

Aku blaja dari someone yang berpengalaman suaminya kawen lain.
Dia kata "Bermadu ni sakitnya cuma sakit hati sebab kena kongsi suami saja. Tapi tak sesakit kalau nak bandingkan dapat suami kaki pukul, suami takde tanggungjawab, dan suami keje kelepet duit bini".

Betul juga.

Tapi lagi sakit hati kalau suami sanggup tinggalkan kita semata-mata nakkan pompuan lain.
Itu memang first class punya sakit hati.
Macam babs.


posted by aveo757 @ 3:51 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER