walk on wings, tread in air: 110% peka. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

110% peka.
2016-11-09


Status aku yang lain, tapi masih kat kisah yang sama.
Salah satu komen kat status ni - "Itu maknanya En Wan sangat memahami Kak Di 110%".

True.
Memang dia terlalu faham.
Cuma sometimes dia suka buat-buat tak paham.
Tapi kalau dia faham, dia memang akan tunjuk yang dia sangat faham.

Orang perempuan (aku pun tak terkecuali) selalu bayangkan yang best-best je bila bercakap pasal lelaki.
Of course nak yang sedap mata memandang (read : hensem gila kalahkan laki kau).
Nak yang berduit.
Keje best.
Bijak.
Romantik.
......semua yang best-best lah.

Dulu masa aku tengah menggeletis nak berlaki, aku pun nak kan semua kriteria ni jugak, regardless muka aku yang berselipat ni, tapi aku tetap nak kriteria lelaki yang best-best. Dapat tak dapat lain cerita, yang penting angan-angan mesti kena ada. Bak kata orang, mesti ada aim atau benchmark. Kalau takde aim, and tak setkan benchmark, camana ko nak dapat yang best, betul tak?
Mana boleh semua benda redah pasrah berserah je.
Aim mesti mau ada, terbabas ke tak terbabas ke, tu different story.

Tapi, itu semua sebenarnya kriteria dari seorang anak dara.
Belum ada pengalaman hidup serumah dengan lelaki.
Jadi istilah 'kebahagiaan' tu cuma berkisar kat muka hensem, badan sado, pandai, kaya, kereta besar, bla bla bla.

Bila kita dah kenal lama, dah sampai ke stage bertunang, kita dah mula aim kat perkara lain.
Hensem-hensem ni semua jatuh nombor 3-4 dah.
Sometimes, dah tak kuasa nak kelebet dia hensem ke tak.
Yang penting, dia benar-benar serasi ke tak.
Sebab tu ada yang boleh putus tunang. Sebab at this stage baru nampak tak serasi.
Masa awal-awal dulu nampak rupa je. Tak dan nak tengok serasi ke tak.
Kadang-kadang orang heran "Sikit punya hensem balak pun kau mintak putus?"
Kalaulah sebab rupa tu memang boleh bawak bahagia, mustahil ada kes putus tunang.

Masa aku bertunang dengan En Wan dulu pun nyaris-nyaris nak putus pun ada gak member aku cakap "Kau jangan Diana, Wan tu ramai je yang tunggu turn".
Masa tu aku dah tak kisah. Pedulik apa aku ramai yang nak ambik turn.
Kalau seminggu nak call sekali pun payah, memang menyakitkan hati.
Ingat apa? Dah betunang kira dah secure la tempat kau ni? Eh boleh blah. kalau kau tak jaga aku betul-betul, aku blah!
Time tu aku rasa aku tak serasi dengan dia.
Dia punya aim jauh beza dengan aku punya aim.
Dia terlampau fokus nak bina hidup senang.
Aku pulak lebih kepada slow and steady, asalkan bergerak.
Masa tu aku dah mula fokus pada "perhatian" dan "komunikasi"
Kau kacak bergaya ke, kaya ke, bijak ke, semua aku dah tolak ke tepi.
Sebab aku anggap, sebelum kita tinggal serumah, kita perlu pastikan kita benar-benar serasi.

Aku hampir putus tunang dengan En Wan sebabkan kurangnya perhatian dan komunikasi.
Masa ni En Wan pulun cari duit jadi dia cut duit call ke Malaysia. Seminggu sekali je call, tu pun 3 minit je. Jadi kena cakap yang penting-penting je.
Aku dah naik bosan.
Dah la jauh, sorang kat Malaysia sorang kat Jepun.
Bertunang setahun 8 bulan, cuma sekali je dia balik Malaysia.
Alasan, nak kena simpan duit, sebab nak kawen, nak beli rumah, nak beli macam-macam lepas kawen.
Membuatkan, komunikasi tu hampir takde.
Kalau komunikasi jarang, perhatian takde, apa yang specialnya pada satu hubungan tu?
Macamana aku nak yakin kau orang yang tepat kalau sekarang pun kau buat acuh tak acuh je.
Kau teringat nak call baru kau call. Kau tak sempat nak call, kau anggap itu benda biasa.
Email takde, apa takde. Aku fedap.

Tapi tu lah, fedap fedap pun, aku tunggu gak.
Maybe sebab walaupun dia menyakitkan hati, tapi dia yang paling ok.
Kalau ada yang lagi ok dah lama aku putuskan agaknya.
Cewahhh macamkan kau hot sangat nak bersilih ganti pakwe, Kahhhhh!

After 15 years kawen, kehendak dah semakin berubah.
Hensem-hensem memang dah hampir tak wujud. Kalau makin tak hensem pun takpe supaya takde pompuan lain selera tengok kau.
At this stage, dah mula fokus kat tanggungjawab and memahami.

Dah menjangkau berbelas tahun kawen ni barulah tersedar kalau suami tu orangnya bertanggungjawab dan memahami, automatically akan nampak hensem di mata isteri, walaupun dahi dah sulah separuh.
Just imagine dalam keadaan usia makin meningkat, beban kerja kat opis and rumah meningkat, anak makin ramai, yang sorang terpekik yang sorang melalak, perbelanjaan meningkat, tekanan pun meningkat - kalau masih lagi nak adjust kehenseman tak tentu hala tapi tanggungjawab ke laut, apa lah ertinya dengan kehenseman tu.
At this stage, seorang isteri hanya perlukan suami yang bertanggungjawab dan memahami.

Bini balik keje, penat, tolong angkatkan kain baju kat ampaian pun dah lega dah.
At least dah jimat 3 minit aku dari mengangkat kain.
3 minit tu aku boleh lap pinggan.

Tolong buangkan sampah ke depan, walaupun cuma kerja 30 saat, at least dah jimat 30 saat aku.
Boleh aku gunakan 30 saat tu pergi kencing kejap.
Ini tak, ada bini yang sampai nak kencing pun tak sempat!

Tolong kemaskan katil pagi-pagi, cuma 2 minit je.
Paling tak, 2 minit tu aku boleh la apply lipstik sikit.
Alah, aku paham sangat lah kalau lelaki kemas katil.
Dia bukan reti nak kibas-kibas cadar ke, tepuk-tepuk bantal ke. Dia main letak je. Janji semua benda tu ada atas katil. But at least itu pun dah buat isteri lega. At least dia ada tanggungjawab nak mengemas.

Bila aku up-kan status-status yang menunjukkan En Wan always kenakan aku secara 'check-mate', walaupun aku bengang, tapi at the same time aku lega.
Sebab setiap kali dia kenakan aku, dalam masa yang sama dia tunjuk yang dia sangat faham bini dia.
Bila suami faham perangai isteri, itu menunjukkan dia peka.

Tak ada yang lebih membahagiakan seorang wanita bila suami dia dah mula peka.

Happy bila setiap hari Isnin kita masuk kereta tengok Smart Tag kita dah berisi duit and minyak full tank. Sebab bini jenis tau melanyak kereta tapi lupa tengok tangki minyak.

Happy bila everytime kita pi outstation, ada note dalam kereta "Seat belt pakai!". Tu tandanya dia peka yang bini dia jenis masuk kereta tak reti pakai seat belt. Dah nampak polis kat depan baru menggagau tarik seat belt.

Happy bila bukak purse tengok purse dah kemas. Slip resit semua dah berbuang. Duit merah semua kat satu tempat, duit biru kat satu tempat lain. Sebab bini jenis asal terima duit baki main sumbat je dalam purse. Kadang tu lagi banyak kertas dari duit.

Happy bila stop kat RnR nak solat, rupanya laki kita dah asingkan telekung kita kat satu beg lain supaya kita tak payah punggah beg baju untuk keluarkan telekung. Sebab bini jenis punggah baju sampai spender coli terjatuh-jatuh atas jalan. Siap berlari-lari mengejar spender bergolek jatuh.

Happy bila nak jalan jauh, kat dalam dashboard laki dah letak 2 kotak susu and roti vanilla untuk kita mentekedarah.

Happy bila kita pesan belikan pad, dia dah tau mana nak cari pad Kotex Overnight Wngs.

Happy bila kita kata kita nak beli krim muka, dia tau itu maknanya kena pi Subang Parade. Kalau kata nak beli eyeliner, maknanya kena pergi Empire Subang.

Benda-benda yang simple tapi peka macam ni dah cukup buatkan seorang wanita happy.
Bukan suruh belikan apa-apa pun, suruh faham pun jadiklah.

Untuk anak-anak muda yang masih nak blaja bercinta, kalau masih khayal nak pakwe macam Mr Pilot, silakan. That's a normal thing. Bijik baru nak tengok dunia katakan. Takpe. Silakan berangan yang best-best. Proses kematangan tu akan sampai juga akhirnya.



posted by aveo757 @ 3:46 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER