walk on wings, tread in air: Azizan Osman jual air liur. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Azizan Osman jual air liur.
2016-09-30

Ada orang tanya aku pasal kes (Dr?)Azizan Osman.
Hangat nau nau kes ni.
Aku pun baru tau semalam. Nampak berjujuk orang dok share statement UM tu kat newsfeed.
Lepas tu barulah aku tau rupanya orang dah lama berkisah tentang isu PhD dia, aku je tertinggal keretapi.

Aku pun sebenarnya dah tak tau apa isu sebenarnya yang masyarakat nak dia settlekan ni.
Adekah isu title Dr beli?
Ataupun isu kenapa seminar dia harga mahal?
Ataupun apa status rezeki dia adakah halal atau haram?

Konfius.
Macam dah bercabang-cabang pulak isunya sekarang.
Kalau nak ikut kefahaman aku, point asal adalah untuk pastikan title Dr dia tu asli atau tak je, kan?
Ok kalau macam tu kita fokus kat situ je lah.
Walaupun aku rasa macam isu ni akan merebak lebih daripada isu title.

Aku tak pernah bagitau kat blog rasanya yang aku adalah student (Dr?)Azizan.
Tapi aku baru pegi 3 kelas dia je.
Pastu aku stop sebab dah busy sangat.

Ok, kalau tentang isu title tu, rasanya by now dah clear UM, KLIUC and UKM dah buat statement yang nama dia takde dalam senarai.
Tetiba tadi nampak ada orang share yang diploma dia kat UiTM Lendu pun rupanya takde.
Katanya dia fail/kena buang. Entah aku lupa apa yang aku baca tadi. Boleh carik balik kalau rajin.

Jadi, bila universiti pun dah buat statement, rasanya kita pun dah boleh agak yang PhD dia tu tak pernah ada.

Mungkin dia dah tersilap langkah.
Dia pun mungkin tak sangka dia akan berada sampai ke tahap ini. Jutawan.
Agaknya dulu dia plan nak gunakan title Dr masa awal pembabitan dia nak berbisnes motivasi hanya untuk gather crowd.
Orang kita kan lebih pandang manusia ber-title.
Kalau yang takde title Dr, takde title Datuk, selalunya kurang sikit nak dapat perhatian.
Bila ada title Dr, orang percaya sikit.
Disebabkan manusia demand for tittle, jadi dia pun gunakan title untuk tarik crowd.
Tanpa dia duga bisnes dia boom, sehingga dia jadi famous dan disegani macam sekarang.
Nak patah balik, dah payah.
Jadi, dia teruskan.

Itu andaian aku lah.
Kalau andaian aku ni betul, maknanya itu kesilapan yang dia sendiri tak jangka.

Kesilapan sebenar dia adalah bila dia tak berhenti-henti dari buat 'PhD'.
Sepatutnya dia kekal dengan 1 'PhD' saje. Jangan ditambah-tambah.
Bila banyak sangat, orang akan start korek.
Nak jadi cerita, dia gi petik local uni pulak. Tu yang jadi hangat tu.

Menambahkan hangat bila universiti keluarkan statement.
Bukan 1 tapi 3
Rasanya kat situ je pun kita patut dah boleh 'puas' dengan pendedahan tu.
Cuma, biasalahkan.
Nak taknak, kita nak dia confess juga, mengaku depan-depan yang selama ni dia tipu title.

Ok, katakanlah lepas ni dia confess.
Boleh ke masing-masing move on atau akan ada suara-suara yang nak kaitkan pulak dia dengan isu-isu lain?
Sebab sepatutnya kalau dia dah confess, isu ni kira settle kerana dari awal pun memang itu point yang kita bangkitkan. Sepatutnya dah takde dakwa dakwi lagi dah pasni kalau dia confess.

Aku bukan apa.
Aku takut kalau dia dah confess, orang masih tak puas hati lagi.
Biasa lah, manusia. Selagi orang yang bersalah tu tak betul-betul dijatuhkan sampai tersembam menyambah bumi, selagi tu dia tak puas. Kalau boleh, nak bunuh terus. Baru lega.

First thing yang kena clear cut kat sini, penipuan tetap penipuan.
Aku as bekas pelajar dia rasa terkilan jugak dia tipu title.
Tapi personally, aku tak rugi apa-apa.
Apa yang dia ajar is good, aku takde masalah dengan content seminar dia.

Dan dia kena jugak say sorry bila dia kata "kelayakan akademi tinggi-tinggi tak penting", something like that. Sebab lain orang lain rezeki. Lain orang lain kemahuan. Tak perlu cakap macam tu.

Dan satu lagi yang aku tak suka cara dia 'paksa' orang attend course dia.
Dalam kelas terakhir dia yang aku attend, sebelum bersurai macam biasa dia akan promote next class.
Aku ni pulak bangsa kalau aku nak, aku nak.
Kalau aku taknak, kau jangan susah-susah lah paksa sebab aku memang takkan nak punya.

Jadi kat kelas tu dia tanya siapa yang tak boleh attend next class, angkat tangan.
Aku tak angkat sebab aku malas nak berdolak-dalik dengan dia. Aku act as if aku akan join padahal tak.

Ada yang jujur pi angkat tangan.
Ada sorang pompuan ni cakap kewangan tak mengizinkan, kena tanya suami dulu sebab kelas yang dia pergi sekarang pun pinjam duit suami, suami nak dia buktikan dulu berjaya baru boleh pergi next class.
Azizan cakap nak berjaya kena bertindak sekarang, kalau nak, kena usaha cari duit.
Masa tu aku dah rasa this is not right.
RM5K bukan mudah untuk semua orang.
Jangan sampai ada laki bini bergaduh sebab nak pegi seminar.
Tapi masa tu aku diam je la, sebab aku memang tau dah aku dah dapat apa aku nak, dan aku dah nampak apa aku nak buat.

Itu jela kot yang aku tak berkenan.
Tapi aku faham, dia orang bisnes.
Approach orang bisnes ni berbeza. Mungkin itu cara dia. Dan aku tak setuju dengan cara tu.

Sebenarnya, apa yang dia ajar kat seminar tu ada je dalam buku.
Cuma tau tak kat mana kebijaksanaan Azizan Osman ni?

Dia berjaya menjadikan masalah sebagai satu peluang.

Apa masalah orang kita?

Masalah orang kita adalah malas membaca.
Taunya baca tajuk dan buat andaian,
Suka tengok gambar je.
Caption pun kadang malas baca, lagikan nak baca isi.

Bila dia tau ramai yang malas baca, di situ dia wujudkan peluang untuk dia buat seminar.
Azizan Osman ni rajin membaca.
Jadi dia punya bisnes macam ni : Aku baca buku - aku pahamkan - aku ajar kau.
Itu je bisnes dia sebenarnya.

Masa aku masuk kelas pertama dia, aku skip satu sesi.
Aku balik rumah, tido.
Bukan sebab boring. Seminar dia tak pernah boring.
Aku skip sebab aku tau apa dia nak cakap. Sebab point yang dia nak highlite sesi malam tu aku dah pernah baca dan dah pernah apply pun (dia ada bagi buku masa registration, so kita boleh tau apa tajuk seterusnya).

Esok pagi, masa sesi seterusnya orang sebelah aku nampak page aku kosong (page yang belajar sesi malam). Dia tanya "Tak salin ke?". Aku jawab aku tak datang, sakit perut. Aku tengok member sebelah salin penuh sampai kat bawah-bawah penuh nota.

Honestly, tajuk yang dia ajar malam tu aku dah tau.
Sebab aku banyak baca buku bisnes and motivasi.
Sometimes ayat-ayat yang Azizan guna masa seminar aku dah biasa dengar/baca.

Itu kelebihan Azizan.
Dia tau identify masalah dan tukarkan masalah kepada peluang.

Selepas kelas ketiga, aku dah agak yakin untuk tak perlu datang ke seminar dia lagi.
Sebab tiga-tiga kelas dia aku attend, banyak point yang aku dah tau.
Cuma lebih bagus bila attend sebab boleh menambahkan kefahaman aku.
Sebab bila kita baca, kita baca sorang.
Bila kita dengar seminar, kita mendengar pulak macamana orang explain jadi dari situ kita boleh pastikan samada apa yang kita baca tu kita faham dengan betul atau tak.

Dalam seminar dia tu ada benda yang aku tak berkenan.
Ada pendapat dia yang aku tak terima.
Ada kata-kata dia yang aku rasa tak patut dia keluarkan.
Tapi itu biasa.
Sebab syarat menuntut ilmu, haruslah berlapang dada.
Aku pegang pada syarat tu. Ambik mana yang aku rasa aku boleh apply. Yang tak boleh jangan ambik.

Bodoh atau tak bodohnya aku attend seminar dia, sukati orang nak nilaikan apa.
Aku attend because aku nak tau apa yang dia nak sampaikan, aku attend sebab aku nak create network, aku attend sebab aku nak tengok aku di level mana berbanding orang lain.
Sometimes, bila kita berada di kelompok yang berjaya, kita akan terdorong untuk ke arah tu.
Takde lah kita bisnes syok sendiri.

Cuma pemahaman orang terhadap seminar dia pun salah sebenarnya.
Kebanyakkan yang datang mengharapkan miracle.
Ada sorang pompuan tu, masa aku attend kelas pertama, dia duduk sebelah aku.
Dia cakap dia dah kali ketiga attend kelas ni.
Aku tanya dah ambik 3 kelas, atau tiga-tiga kelas yang sama?
Dia cakap tiga-tiga kelas yang sama.

"Apesal ambik kelas yang sama sampai 3 kali?"

"Sebab nak fahamkan balik apa yang dia ajar"

Aku dengar macam hmmm...susah nau ke kelas si Azizan ni sampai 3 kali kau datang.
3 kali maknanya 3 tahun tau sebab setiap kelas keluar setahun je.
Bila aku dah habis kelas, aku faham kenapa ada yang datang berkali-kali.
Kebanyakkan yang datang berkali-kali tak faham apa perlu dia buat.

Kebanyakkan yang datang mengharapkan lepas join the seminar, bisnes kau akan meletup-letup kebabom.
Bila bisnes tak jalan, kau mula salahkan orang lain.
Kau cakap dia buat duit guna air liur semata-mata.
Of cos la dia guna air liur bang, dia bisnes buat seminar.
Kau bisnes apa? Kalau kau bisnes jual tudung takkan nak guna konsep jual airliur jugak. Bisnes tudung gunalah approch lain. Jadikan apa yang dia cakap tu sebagai panduan saja.

Sebab apa seminar dia mahal?

Sebab fitrah manusia takkan hargai benda free.
Bila seminar tu seminar free, kau akan tengok orang kejap-kejap keluar masuk keluar masuk dewan.
Sebab dia rasa dia tak rugi apa-apa.
Tapi kalau dia sedar dia bayar beribu, dia akan appreciate ilmu dan masa.
Sebab tu Azizan buat macam tu.

Azizan memang banyak tekankan tentang solat, puasa sunat, berbakti pada mak bapak.
Benda-benda biasa je.
"Aku pun tau benda macam tu"
Memang la tau. Tapi buat ke tak?
Tahu dan buat adalah 2 benda berbeza.
Kebanyakkannya hanya tahu, tapi tak buat.

Of cos blaja dengan ustaz, ustazah pun boleh dapat motivasi.
Isinya sama macam yang Azizan ajar. Murah pun murah.
Tapi persoalannya, kau pergi ke tak?
Ceramah agama penuh motivasi yang free kat YouTube pun orang taknak dengar.
Ustaz ni macai lah, ustazah tu macailah.

Sebab manusia ni penuh dengan alasan.
Free talk - "takde masa nak pergi".
Paid talk - "Siapa bagi talk? Tak terkenal pun?"
Speaker kelayakan biasa-biasa je, title Puan je - "Boleh percaya ke?"

Sentiasa ada excuses dan soalan yang perlu dijawab.
Jadi sebab itu Azizan letakkan harga. Supaya masing-masing appreciate duit masing-masing.

Jangan harapkan magic.
Magic takkan berlaku kalau kita tak bergerak.
Seminar dia tu hanyalah medium untuk orang yang malas membaca (no offense).
Jadi, Azizan 'bacakan' supaya korang takyah baca buku dah. Simple.
Tapi nak kaya kau kena gerak lah.

Tapi tak semua yang datang ke seminar dia jadi jutawan pun.
Itu menunjukkan semua kena ada usaha sendiri.
Bukan seminar dia yang jadikan korang jutawan, tapi dia tunjukkan jalan how to.
Selebihnya pandai-pandai sendiri.

Dulu pun aku ingat semua yang pergi seminar dia jadi jutawan.
Until aku dengar salah sorang peserta hot seat dia bagitau sales bulanan RM150K, aku macam huh?? RM150K je?
Ada yang lower dari tu, apa ntah satu brand tu, RM70K je sebulan.

Nampak macam hek elehhhhh. Takat RM70K.
Tapi entah-entah dulu 10K pun tak penah jejak alih-alih now dapat rasa RM70K. Tu dah kira pencapaian.

Aku tak kata semuanya berjaya kerana Azizan Osman. Memang bukan kerana dia pun.
Kita semua bila dah berjaya masing-masing kata itu usaha sendiri. Itu biasa lah.
Tapi aku akui dia berjaya sampaikan ilmu yang dia tahu melalui pembacaan dan pemerhatiannya dengan berkesan sehingga buatkan orang lain mahu berubah.

Deep down inside aku harap sangat Azizan Osman buat confession yang dia tipu title, that's it.
Penipuan tetap kena banteras.
Aku yang tak pernah buat PhD pun menangis-nangis buat research.
15 jam aku duduk lab extract DNA sekali masa run gel boleh la pulak black out. Macam nak bakar lab je rasa.
Jadi, aku faham kenapa those yang ada PhD bengang bila Azizan tipu title. The journey bukan mudah.

Dan penyokong-penyokong tegar Azizan Osman pun jangan lah tutup hati tu.
Benda yang salah cakap salah, yang betul kita akui betul.
Kalau dia mengaku pun bisnes dia takkan effect apa-apa. Silap-silap lagi boom.
Sebab database dia kurang-kurang dah ada 600,000 nama peserta.
Kalau dia jual database tu kat syarikat telekomunikasi pun kurang-kurang 20 juta dia boleh dapat.
Database aku baru 21,000. Kah Kah Kah.

Bila kes Azizan ni timbul, aku teringat Sang Nila Utama.
Masa dia nak ambik PhD, aku tanya dia apesal nak ambik PhD?
Dia dah ada title dan bisnes yang tak memerlukan dia ada PhD. Dia dah pakar dalam bidang dia tu.
Tapi dia cakap "I nak guna title Dr bila perlu".
Sebab dia kata ada some meeting yang dia attend, walaupun apa yang dia cakap tu betul, orang akan pandang lekeh dan sentiasa KIV-kan usul dia.
Kalau yang ada title Dr ni bagi pandangan yang ntah hape hape orang lain beria bagi tumpuan.
That's the only reason kenapa dia ambik PhD. Dia nak suara dia didengari.

Sang Nila Utama buat a few namecard.
Yang hanya Encik.
Yang hanya ada Ir.
Yang ada Ir Dr.
Dia keluarkan namecard ikut keperluan persekitaran.
Jarang dia pakai title Dr kecuali nak gertak orang. Hahaha.

Aku yakin itulah jugak reason kenapa Azizan Osman tipu title Dr.
Dia nak suara dia didengari.
Sebab walaumacamana sekalipun kita kata title tu tak penting, sebenarnya kita-kita ni jugaklah yang letakkan keyakinan yang lebih pada orang yang ada title.


posted by aveo757 @ 11:49 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER