walk on wings, tread in air: Kalah dan Menang <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Kalah dan Menang
2016-08-20

Kegagalan dan kejayaan seseorang dah diatur oleh Allah.
Yang boleh diatur oleh kita cumalah usaha.

Kalau kita tak pernah gagal maka kita takkan pernah berjaya.
Bukan maksudnya nak menang mesti kena kalah dulu.
Ada je orang yang first time buat sesuatu benda baru, terus berjaya. Itu rezeki dia menang awal.
Tapi akan sampai satu tahap, dia akan berdepan dengan kekalahan juga.
Tak best kalau tak rasa kalah sekali-kala. Nanti kita tak tau mana kelemahan yang perlu kita improve.

Selalunya, orang yang always menang dan berjaya dalam apa yang dia buat, mental dan emosinya lebih fragile. Dan dia akan berdepan dengan tekanan yang hebat untuk mengekalkan momentum kejayaan tu. Dia tak ada pengalaman merasa jatuh dan kalah, jadi dia have no idea nak persiapkan diri untuk menerima kekalahan buat kali pertama. Kejatuhan pertama kali selalunya sangat perit kalau dah biasa berjaya dan menang dalam segala hal. Kat sinilah nanti kekuatan sebenar akan diukur, samada kita benar-benar berjaya atau tak. Menghadapi menang sangat mudah. Tapi menghadapi kekalahan sangat susah. Dan kalau kita boleh lalui kekalahan tu dengan tabah, sebenarnya di situlah kemenangannya.

First time aku terpilih wakil sekolah untuk Pesta Pantun adalah tahun 1991, Form 2.
Aku pun tak tau macamana aku terpilih untuk wakil sekolah.
Yang aku tau tahun tu aku jadi pemantun ketiga di samping 2 lagi kakak senior.
Blur-blur je masa masuk competition tu.
Dah la masa tu sekolah aku jadi tuan rumah peringkat daerah.
Aku just buat sehabis baik je lah.
Lagipun sekolah takde letak harapan sangat sebab aku kan pemantun baru. Yang lagi 2 tu memang dah biasa. So sekolah pun lebih kepada excited jadi tuan rumah je.

Cuma bila kitorang berjaya masuk pusingan semi final, masa tu baru Pengetua, Penolong Kanan, segala cikgu cikgi join masuk untuk tengok.
Aku pun heran apesal tetiba penuh bilik ni?
Rupanya baru aku tau, itulah first time sekolah aku layak ke semi.
Kakak senior lagi 2 orang tu dah excited nak menang nombor 3. Nombor 3 pun jadiklah.
Memang tak terbayang pun nak masuk dewan final tu. Jadi bayangan nak jadi juara tu memang tak terlintas lansung kat fikiran masing-masing.

Bila kitorang menang and dapat masuk final, aku ingat lagi Pengetua and Penolong Kanan datang kat kitorang, siap bertanya siapa aku, anak siapa, duduk mana.

"Ni la budak ni. Kelas Cikgu Arbayah ni"
"Macamana kita discover dia eh?"
"Siapa discover dia? Siapa discover dia?.."

Selenga je muka aku masa tu. Tak tau nak respond apa.
Yang kakak-kakak senior lagi dua orang tu sakat-sakat aku "Ramai la boifren dia pasni.."
Ye sangat!

The feeling dapat masuk dewan final tu memang tak tergambar dengan kata-kata.
Especially masa tu skolah tuan rumah.
Ditambah lagi itu first time skolah dapat masuk final.
Masa tu yang aku ingat lagi, cikgu-cikgu semua kumpul berebut nak duduk depan. Yang tadinya ada cikgu nak balik half day terus tak jadi balik. Semua nak witness final ni.
Macamkan kitorang tak pakai speaker je. Sebab semua penonton berebut nak duduk depan sekali.
The good thing was cikgu-cikgu bagi kata semangat sebelum kitorang masuk dewan "Jangan stress. Enjoy je pantun ni. Yang penting kita dapat masuk final. Biar dorang semua tau".

Masa tu kitorang pemantun ni dah bergenang airmata.
Rasa proud sangat.
Bayangkan, jangankan kata nak menang, masuk semis pun tak pernah.
Sekolah pun tak letakkan apa-apa harapan. Just lebih kepada enjoy dapat jadi tuan rumah.

Sekali kitorang dapat masuk final.
Dia punya feeling proud tu tak dapat nak gambarkan.
Pulak tu bila masuk dewan, nampak hampir semua cikgu dah penuhi dewan, pastu student-student lain sanggup bertenggek tepi tingkap mana yang tak dapat masuk.
Masa tu akak pemantun pertama dah pegang tangan kitorang ucapkan tahniah sesama sendiri sebab dapat melangkah ke final.
Lepas tu akak pemantun pertama tu cakap kat aku "Terima kasih sebab buat sehabis baik. Tahun depan akak dah habis sekolah. Ni first time akak rasa ke final".
Lagi lah aku rasa nak nangis.

Final, lawan Convent Kajang.
Kitorang menang.
First time skolah aku menang pesta pantun.
Bergegar satu dewan sekolah (kelas yang dibuka connecting door menjadi dewan).
Moment paling best bila tengok cikgu-cikgu berpelukan each other.
Masa tu aku realize, benda yang paling menyeronokkan bukan buat diri sendiri happy, tapi bila kita buat orang lain happy.
And aku rasa our badminton team pun berperasaan yang sama.
Jangan ingat dorang tak ada effort nak bagi kita semua rasa happy.
Tapi kalau rezeki kita menang (bukan kalah) tempat kedua, apa salahnya kita pulak buatkan dorang happy dengan bagi moral support. There's always next time.

Hari tu, aku balik rumah dengan bawak piala. Jalan kaki je.
Sampai je rumah, Pak Aji nampak aku bawak piala.

"Dapat tempat ke berapa, Diana?"

"Johan".

Terperanjat Pak Aji "Hah? Johan?? Kau baru masuk dah johan?"

Aku angguk. Lepas tu terus aku pi dapur makan nasik.
Macam takde perasaan.
Sebab itu first 'game' aku, so aku pun tak tau nak express kejayaan tu camana.
Perlu ke tak aku celebrate, Entah.

Bila nak lawan ke peringkat negeri, baru rasa excited dan gelabah.
Masa ke peringkat negeri, akak pemantun pertama tarik diri sebab dah nak dekat sangat dengan SPM, so dia clash dengan kelas tambahan dia kot.
Jadi, aku otomatik naik ke pemantun kedua.
Lagi sekali, sekolah tak letakkan harapan sebab pemantun ketiga pun belum ada pengalaman berpantun.

Tapi satu sekolah excited nak pi menghantar kitorang bertanding peringkat negeri.
Masa tu tuan rumah Sekolah Sungai Besar. Area Tanjong Karang kot.

First set tu lawan dengan sekolah mana ntah aku tak tau.
2 perempuan, sorang lelaki team dia.
Kitorang menang.
Wah, excited cikgu pengiring. Ingatkan first round dah kalah.
Dalam bas lagi kitorang semua dah plan "Kalau kalah awal, kita pi Bukit Melawati ya, cikgu?"
Awal-awal dah bajet nak kalah.

Bila dah menang tu, wah dah semangat dah ni.
Dah bersedia nak melawan.

Sekali masa nak lawan set kedua, si pengacara majlis ni pi announce "Sebelah kiri adalah SMBBB dari Hulu Langat (sekolah aku), akan berentap dengan Johan Menanti Tahun 1990.."

Dengar je perkataan "Johan Menanti" tu, keberanian kitorang drop 50%!

Rupanya kitorang lawan dengan skolah yang johan peringkat negeri Selangor tahun lepas.
Aduiii, menggelabah aku.
Betapa ayat-ayat saiko macam tu boleh mempengaruhi mental.
Bila kita tau kita berdepan dengan bekas juara, mental kita pun dah kacau sikit.
Terus ada self-sabotage "Hmm..kalah la aku ni. Susah nak menang ni."

Tapi sebab aku dah pengalaman sikit (peringkat daerah), so boleh lah jugak diajak hati ni bertenang.
Akak pemantun pertama pun cool je.
Cuma pemantun ketiga maybe menggelabah juga macam aku, ada satu pantun tu dia takleh jawab.
Mungkin kat situ dah hilang point.
Tapi takpe, marks kitorang rupanya dapat beat group lagi satu, jadi kitorang menang tempat ketiga peringkat negeri.
Proud jugak lah bila naik pentas ambik hadiah tempat ketiga.
Terbayang-bayang jugak kot lah ada budak skolah mana-mana ke yang nak ngorat aku pasni. Kah Kah Kah.

Sejak hari tu, aku realized, dalam mana-mana pertandingan, sebenarnya kekuatan emosi and mental mainkan peranan utama. Kau berlatih la macamana kuat sekalipun, kalau emosi dan mental kau tak kuat, kau akan hilang kawalan. Sebab emosi menghantar isyarat pada fikiran, dan fikiran mempengaruhi tindakan. Kalau fikiran kau tak boleh esktrak sebaik-baiknya apa yang emosi kau hantar, tindakan kau akan bercelaru.

Kadang-kadang bila kita kalah, kita rasa inilah perkara paling teruk kita penah hadapi.
Rupanya tak.
Akan sampai waktunya bila kita hadapi another pertandingan, waktu tu kita rasa "Oh lega, kali ni ok sikit banding dengan last time".
Padahal sebenarnya yang sekarang dengan yang dulu sama je teruknya perasaan tu cuma kali ni kita dah lebih bersedia dari segi mental dan emosi, jadi kurang gelabahnya.
Macam kita nak buat presentation la contohnya.
Kalau belum biasa tu, memang la gelabah.
Tapi bila dah biasa, kita akan rasa ok, malah kita boleh buat lebih baik sebab kita dah tau mana boleh buat mana jangan buat.

Masa aku wakil company aku dulu (company lama) untuk presentation proposal kelengkapan makmal kat satu agensi ni, bila aku masuk bilik, then ada 2 orang bangun dari kerusi and keluar.
Collegue aku yang tunggu kat luar cakap, sales 2 orang tu pi cakap kat some yang menunggu kat luar "Tak payah bid la, that lady (refer to aku) kalau masuk bid, mesti dia menang punya".

Sebenarnya bukan aku terer pun.
Kalau ikutkan brand, brand company aku takde la se-gah brand company lain.
Yang datang pun aku tau bukan calang-calang company.
Kalau nak bid dari segi teknikal, semua instrument pun bagus.
Nak bid dari segi harga, semua harga boleh runding.
Tapi agaknya aku menang sikit je dari segi konfiden bercakap.
So dalam sesetangah bidding tu aku menang mudah, bukan sebab aku terer. Tapi sebab competitor ingat aku unbeatable sebab aku dah pernah beberapa kali menang.
So, it's all about mental and emosi.

Segala hal diukur dari effort.
Kita kena percaya yang kita dah diberikan kekuatan dan mental yang cukup untuk bertahan dalam situasi yang susah. Manusia takkan mungkin lalui situasi yang senang dan menang all the time. Akan ada ketikanya, berdepan dengan kepayahan dan kegagalan yang sangat teruk. Pada ketika tu lah, manusia start aktifkan potensi diri dan kekuatan mental. Failure, kalau disingkap dengan hikmah, akan jadi kekuatan untuk kita bangkit.

Nak bangkit dari kegagalan pun bukan hal yang mudah, tapi bukan juga perkara yang mustahil.
Kegagalan adalah game yang kita kena main, kena lalui dan kena habiskan.
Bila gagal, masuklah dalam proses kegagalan tu.
Periksa mana silapnya, and perbaiki. Barulah ada kemajuan. Mana ada hidup yang menang sentiasa.
Yang penting bukan always menang, tapi always ada usaha untuk menang.


posted by aveo757 @ 12:46 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER