walk on wings, tread in air: Untungnya hidup macam ni <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Untungnya hidup macam ni
2016-05-15

Semalam and hari ni aku betul-betul berehat kat rumah.
Semalam aku flat sehari suntuk sampai ke malam sebab selsema dari Subuh membawak ke malam.
Hari ni pulak aku memang berniat nak melepak baca buku.

Tercapai.
Walaupun hanya 3 muka surat.
Selebihnya tido.

Sebelum tu sempat la jugak aku kelebet-kelebet FB and IG.
Tengok apa cerita dunia luar.

Nampak a few komen.

Yang komen kat gambar TMJ and wife, "Untungnya hidup macam ni".

Yang komen yang gambar orang bershopping branded items penuh kiri kanan tangan, "Bestnya life you!"

Yang komen kat IG orang yang suka travel "Bestnya life you ni, every month melancong overseas! Naik business class pulak tu".

2-3 hari lepas pulak aku ada terbaca orang share kisah bagaimana bangsa lain sibuk beratur membeli rumah mengumpul harta, dan melayu masih lagi selesa menyewa bertahun-tahun tapi gigih buat 5-6 tabung yang kesemuanya dilabel tabung melancong, tabung beli henbeg, tabung beli henfon, etc.
Takde pun tabung downpayment untuk rumah.
Aku baca pun tergelak.

Tapi itu bukan isu entry ni.

Apa yang aku nak tulis ni lebih berkisar pada konsep rezeki.
Bagaimana kebanyakkan kita masih lagi memandang rezeki tu hadir dalam bentuk cash dan material.

Hari-hari dapat shopping branded items = bahagia.
Kejap-kejap dapat melancong overseas = bahagia.
Dapat suami hensem dan berjawatan tinggi = bahagia.
Muda-muda dah mampu beli rumah harga 3 juta = bahagia.

Memang manusia ni kalau diberi peluang tentukan takdir hidup mesti nak yang best-best je.
Taknak lansung ujian.

Nak dilahirkan sempurna dan comel.
Membesar sebagai remaja yang beauty with brain.
Dapat study kat overseas.
Balik dapat kerja jawatan besar gaji besar.
Kawen dengan anak orang kaya yang hensem.
Dapat anak-anak yang comel.
Dapat menantu yang hebat.
Dapat cucu yang comel.
Mati dengan tenang.
Masuk syurga tanpa dihisab.

Phewwww!
Gila hebat manusia macam ni.
Semua yang best-best dia tapau.

Melihatkan kepada feedback, tak keterlaluan kalau aku kata ramai yang selalu mengangankan kehidupan macam drama TV pukul 7 malam,
Cerita drama pukul 7 malam tu aku rasa banyak yang menonjolkan kehidupan yang best-best.
Contohnya Ariana Ross.
Laki hensem, kerabat raja, lelaki kaya, jawatan besar, kereta mewah = cair.

Takrif rezeki tu memang akan susah difahami kalau kita selalu mengaitkan rezeki dengan cash and material.
Pemahaman yang takde makna.
Pemahaman yang membuatkan manusia lupa yang pintu rezeki tu sentiasa terbuka luas untuk mereka yang sabar dan bersyukur.
Bila pemahaman itu salah, sebab tu kita mudah sangat rasa kecewa dan tak nampak nikmat yang ada di tangan.
Sebab selalu nampak nikmak cash and material yang ada pada orang lain.
Kita kata kita tak materialistik.
Tapi dalam tak sedar kita memang materialistik bila kita selalu imaginekan kebahagian tu datang dalam bentuk cash and material.

Dulu, masa bisnes partner aku left the company ikut husband dia pi overseas, aku terkontang-kanting.
Aku uruskan bisnes one man show.
Aku lah buat sale, akulah buat marketing flyer, akulah designer, akulah tukang fotostate, aku lah bagi talk, aku lah delivery and operation guy.

Along the way, aku tak rasa aku buat apa-apa peningkatan.
Aku always rasa insecure bila tengok akaun bank.
Macam tak banyak je??
Sebab pemikiran aku, dalam bank mesti ada this this amount.

Until Sang Nila Utama sedarkan aku.

Dia kata "You tak boleh tengok berdasarkan cash. Tapi tengok apa yang you dah bina.
Dulu you kerja one man show, now you dah ada pekerja.
Dulu ofis you cuma ada meja 2 bijik and fotostate, now you dah ada meeting room, you ada workstation untuk staff, u ada your own room untuk bekerja, u ada pekerja, u ada real ofis!
Dulu you jual baju dari rumah, now u ada kedai.
Dulu you jual barang orang, now you ada your own brand and people are using your brand, dan dah ada permintaan.
Dulu you distributor, now you recruit distributor to distribute your product".

True.
Sangat betul. Apa dia cakap ada betulnya.

Aku adalah salah sorang yang selalu lihat cash sebagai punca kebahagiaan dan ketenangan hati.
Kerja aku asik la tengok duit keluar masuk dalam bank.
Aku letakkan benchmark, dalam akaun mesti ada banyak ni banyak ni left.
Tak boleh kurang daripada tu.

Dasyatnya ujian.
Tanpa aku sedar, Tuhan sebenarnya dah bagi lebih tapi aku tak nampak.

Banyak sebenarnya rezeki yang Tuhan bagi.
Dia tak bagi dalam bentuk selepuk 44 juta.
Tapi dia bagi dalam bentuk kekuatan untuk aku run bisnes alone.

Masa aku start XZIZ Biotech, aku laburkan RM20K.
Tu je la duit yang ada. Kalau bisnes melingkup memang jahanam lah.
Dengan gaji RM1500, aku run the bisnes.
Alhamdulillah, survive.

Masa aku start GreenAard pun aku start alone.
Aku rangka ingredient and formula alone.
Aku sorang-sorang carik RnD team untuk semak formula and ingredient aku.
Sembah sana sini sorang-sorang untuk korek ilmu dan dapatkan contact. Alone.
Tak ramai yang tau, batch pertama GreenAard tu aku tampal sendiri kat rumah.
Beratus-ratus botol aku tampal sticker.
Sebab aku run alone, aku gunakan duit aku seorang, takde investor, takde bisner partner, takde loan, takde.
En Wan pun masa tu tak tau menahu aku setup GreenAard. Tau-tau dia nampak aku tampal sticker je.
Jadi selagi boleh jimat, aku jimat.

Kalau nak dipikirkan balik, tak boleh buat sorang sebenarnya.
Dengan Fleur lagi nak kena run,
Tapi rezeki kekuatan tu DIA bagi.
Itu yang paling mahal.

Bila Sang Nila Utama tegur aku, baru aku nampak yang sebenarnya DIA dah bagi banyak.

Kalau boleh memang kita semua nak kaya duit, kaya harta. Hidup, tidur dan mati atas duit.
Tapi janganlah sampai mematikan hati kita terhadap nikmatNya yang lain.
Jangan penat dan mengeluh dengan rezeki kita.
Kerana di sana ada orang yang saban hari berdoa untuk miliki apa yang kita ada.


posted by aveo757 @ 10:27 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER