walk on wings, tread in air: PM <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

PM
2016-05-10

Ya ampunnnn.

Pagi ni aku memang blow je bila baca komen-komen kat page aku.
Walaupun admin yang reply, dan aku tau admin aku penyabar orangnya, tapi aku yang tengok ni dah naik kurang sabar pulak.
Aku tak paham dorang ni dulu skolah kat mana.
Tapi aku yakin dorang ni kertas pemahaman BM mesti tak dapat A.
Sebab semuanya jenis tak memahami arahan.

Dah ditulis siap-siap harga, pakej, offer, nombor telefon, PM instructions, punnnnnn benak.



Celah mana yang tak paham arahan ni?

Aku rasa admin aku dah tulis segala info yang seorang customer perlukan :

Harga sehelai shawl ✔

Offer price sehingga certain date ✔

Postage ✔

Pakej deal ✔

Whatsapp number ✔

Order instruction ✔


Apa benda lagi yang balik-balik kau komen "PM" ni??

Dulu, masa aku setup Fleur by Mrs Him ni, aku tak aim big sangat.
Aku just marketkan kat blog je, untuk blog readers.
Aku tepek gambar, letak harga.
Pastu aku letak satu online form.
Jauh lebih simple.
Tapi readers aku semua faham instructions.

Bila dah grow sikit, aku marketkan kat FB.
Tapi aku highlitekan link website Fleur kat FB.
So sesiapa nak beli, klik je link tu and the link will direct them to website aku.
Ada yang faham.
Ada yang kata tak reti nak guna website.

Pelik gak aku.
Masing-masing hadap FB kat phobe reti pulak.
Tak suruh order kat website tak reti.

Oklah takpe.
Mengambil kira mungkin ada makcik-makcik kat luar sana yang tak berapa familiar dengan teknologi baru, so aku buka order melalui PM.

Dah ditulis terang-terang, suruh PM.
Masih ada lagi yang komen "PM harga".

Mula-mula tu aku yang reply.
Tengah tak banyak, boleh la reply satu-satu walaupun segala mak nenek info aku dah tulis kat description.

Bila dah semakin banyak request masuk, siapa yang ada masa nak layan komen sorang-sorang?
Kalau tanya benda yang tak berkaitan tu boleh la aku layan.
Kalau 50 komen, 50 semua tulis "PM plis", jadahnya??
Bila dah ada admin, aku pass semua kat admin.
Aku taknak handle enquiry dah, aku nak fokus kat business development pulak.

Pastu ada pulak yang bagi komen "Kalau ada whatsapp kan senang?".

Oh ok, kau nak whatsapp pulak ya.
Fine, aku bagi nombor whatsapp.
Memang ada yang whatsapp, tu aku tak nafi.
Tapi aku tak nafi jugak ada yang terlebih bengap masih tak faham arahan.
Eh dia pulak yang letakkan nombor henfon dia kat ruangan komen mintak kita whatsapp dia.
Haloo?
Kau ingat ko sorang je ke yang beli barang ni maka aku ada 24 jam nak melayan kau je?

Ni semua bangsa customer yang rasa duit dia mahal dan kita hadap sangat sale dari dia maka dia suruh kita kejar dia pulak.
Customer jenis ni tak series dengan apa yang dia nak.
Dia rasa kita peniaga, kita kena menyembah dia.
Bila size dah habis, mengamuk.
Time aku bukak order kau eksyen PM PM PM PM tak sudah-sudah.
Bila size dah habis, merempan.
Kalau ruangan komen tu boleh deactivate macam blog, dah lama aku deactivate komen box kat page FB. Kalau kat personal FB memang boleh block. Tapi kat page tak boleh pulak.
Ni semua budaya instagram.
Tengok gambar je keje.
Baca malas.

Tapi ada gak sekali aku nampak ada orang bagi komen kat promo kurta Khalifa Vol 1 "Kan senang kalau letak harga je terus, ini susah semua nak kena PM".
Aku baca cam hek eleh mamat ni.
Poyo terlajak.
Dia nak bash kita, tapi dia sendiri tak tau kita dah tulis segala mak nenek info kat atas tu.
Last-last dia kena bash ngan komen-komen lain.
Len kali kalau tak berapa nak bijak berkata-kata, lebih baik diam.

Aku buat conclusion, those yang suka komen PM PM PM PM ni semua tak series.
Sebab kalau series, dia akan baca and fahamkan, and tanya apa yang dia takde kat decsription saja, contohnya "Shawl kod 04 tu biru navy ke biru royal?"
Kalau macam ni ok.
Aku pun ada selera nak bagi jawab.



Sama macam GreenAard.
Dah ditulis terang-terang kat website, Langkah Berjaga-Jaga.
Tak paham melayu, aku tulis omputih sekali.
Punnnnnnnnnnnnnn sama gak.

Bila dah dapat produk "Saya dah terima GreenAard. Nak tanya kalau ada darah tinggi boleh ambik tak?"

La hawla walaaaaaaaaaaaaaaaaa.
Dah beli baru nak tanya ke sayang oiii.
Kenapa la sebelum beli tak tanya or baca dulu segala info ni.
Padahal beli kat website, terang-terang dah benda ni tertulis kat website.
Dan untuk keseratuslimapuluh kalinya, aku kena reply "Kami tak galakkan. Tapi kalau nak juga cuba, bla bla bla bla..."
Sampai admin aku simpan reply aku ni so that dia senang cut and paste je bila ada orang tanya soalan yang sama.

Tapi GreenAard sama macam Fleur, tak ramai yang tanya pasal teknikal part.
Mesti dorang nak tanya harga jugak.
Walhal sampai tiga kali aku type harga kat description.

Yang baca blog aku, aku tau memang rajin membaca :)
Nah sambung baca artikel bawah ni.

Artikel ni ditulis oleh seorang rakyat Malaysia yang menetap di Perth kalau tak salah, sejak tahun 2010.
Dia baru je launchkan online magazine ni nama Netizen Magazine.
Ada yang dia tulis in english, ada yang malay.
Fokus Netizen Magazine ni untuk highlitekan individu dan bisnes.
Kalau rajin boleh la scroll FB dia Netizen Magazine, ada cerita tentang usahawan, ada cerita tentang mualaf. Semuanya menerusi interview. Jadi, apa yang dia tulis bukan sekadar 'dengar-dengar cerita' or cilok ceriat sana-sini and olah jadi artikel sendiri. No.
Dia memang interview that person dan buat artikel about it.

2 minggu lepas dia ada email aku untuk online interview. Dia berminat dengan story Fleur by Mrs Him. Aku lupa nak share artikel ni. Semalam baru aku share kat FB.










posted by aveo757 @ 12:20 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER