walk on wings, tread in air: Kerimasan setiap tahun. Benda yang sama dok ulang-ulang. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Kerimasan setiap tahun. Benda yang sama dok ulang-ulang.
2016-05-12

2 hari lepas aku ada up status kat FB tentang 'kerimasan' aku dengan topik yang every year dijadikan bahan bertekak dan berdebat kat FB - HARI IBU.

Every year, tiap kali Hari Ibu mesti ada orang berdebat pasal boleh ke tak boleh celebrate.
Dari awal-awal isu ni dibangkitkan dulu aku tak ambik port lansung.
Sebab aku yakin, aku celebrate Hari Ibu takde kaitan dengan perkara yang memesongkan akidah, melainkan nak suka-suka seronok celebrate dengan mak aku.
Kalau nak kata hari-hari pun Hari Ibu, well, berapa kerat sangat yang call mak hari-hari tanya khabar?

Berapa kerat yang bila ada peluang mak depan mata nak melayan mak bersembang?

Berapa kerat yang hari-hari tanya mak kat rumah makan apa?

To be honest, aku sendiri pun tak buat macam tu.
Alasan?
Tak sempat.
Busy ngan keje.
Tau-tau dah malam.
Nak pulak now dah ada whatsapp.
Whatsapp je lah keje aku.
Seminggu ada lah 2 kali call Mak Aji.

Sebab aku sedar diri lah, maka aku tak ambik port kau nak bergasak kat FB pasal boleh ke tak celebrate Hari Ibu.
Aku celebrate sebab aku rasa this is the time yang special sikit untuk aku raikan dengan mak aku, selain dari wedding anniversary dia and birthday dia.

Aura Hari Ibu ni sangat kuat.
Sebab menjelang Hari Ibu, kat radio, kat TV, kat sokabar, kat mall, kat restaurant, semua bersepah highlite pasal Hari Ibu.
Dia punya feeling tu macam nak sambut raya.
Mak-mak kita kat rumah tu tengok TV kejap-kejap keluar iklan hari ibu, dia pun tau "Ohhh dah nak Hari Ibu rupanya"
Tapi anak dia senyap je.
Kau rasa mak kau tak terasa ke?
Dia terasa, tapi dia malas nak cakap.

Aura Hari Ibu yang punya kuat ni pun kalau tak membangkit perasaan nak celebrate dengan ibu masing-masing, tak tau la aku nak cakap.
Kerat jarilah hari-hari lain ko nak kenang ibu korang beria-ia melainkan kalau esok dia dah takde, baru sibuk nak kenang siang malam.
Esok bila tiba Hari Ibu, barulah nak "Kalaulah mak ada...."
Time ada Hari Ibu kau berlagak taknak celebrate.
Bila orang dok highlite Hari Ibu, baru kau nak kenang-kenang.
Tak payahhhh.

Kita kan suka kalau buat test "Sejauh mana pasangan anda mengenali anda".
Kemain sentap lagi kalau pasangan kita tak jawab dengan betul.
Dan-dan tu rasa tak serasi.

Plis, jangan gedik sangat, boleh?
Meh sini jawab soalan bawah ni dulu.


♥ Seberapa jauh kita kenal ibu kita?

♥ Apa favourite color dia?

♥ Apa favourite food dia?

♥ Apa perkara yang paling buatkan dia happy?

♥ Apa perkara yang buatkan dia sedih?

♥ Apa ukuran baju dia?

♥ Apa ukuran kasut dia?

♥ Baju fesyen apa yang dia suka?

♥ Kebiasaan tidurnya belah mana?

♥ Apa sabun and shampoo yang dia guna?

♥ Berapa blood pressure reading dia bulan ni?

♥ Apa nama ubat-ubatan yang dia ambik?


Honestly, tak semua soklan atas tu aku boleh jawab dengan tepat.
Aku tau korang pun tak berapa yakin dengan jawapan korang kan?
Tapi lagi mau eksyen kata "Hari-hari pun hari ibulah!!"
mak kau pakai kasut size apa pun kau tak tau, lagi nak berani-berani mengaku celebrate hari ibu everyday.
Aku jentik buah sorang-sorang baru tau.

Hampir tak ada perkara yang mak tak tau tentang kita.

Mak kita semua tau apa kita suka makan, apa kita suka minum, apa color yang kita suka, macamana gaya tidur kita, kita tengah sedih pun dia tau, kita tengah pendam sesuatu pun dia tau, kita curik-curik makan time puasa pun dia tau, kita dah ada boifren senyap-senyap pun dia tau!

Hakikatnya, ada banyak perkara yang kita tak tau tentang mak kita, sedangkan hampir semua hal tentang kita, mak kita tau.
Lagi-lagi Mak Aji.
Aku sampai fedap nak sorokkan apa-apa cerita dari dia.
Ujung-ujung dia tau gak.

Kadang-kadang Mak Aji call aku "Mama buat macaroni bakar ni. Kau nak tak? Kalau nak, nanti petang-petang sikit mama datang rumah kau".

Tapi aku, gi makan nasik JM bariyani, pi snap gambar up kat FB.
Senyap je mentekedarah nasik bariyani anak-beranak.

Pastu jap gi whatsapp Mak Aji masuk "Tengah makan nasik beriyani ke?".

Aku tau, bukan aku sorang buat macam ni.
Korang pun buat kan?
Tanpa rasa bersalah.

Selalu kat FB orang dok share 'Jangan up gambar makanan, nanti orang yang susah sedih tengok gambar makanan kita'.

Tahik lah.

Sibuk asyik nak suruh jaga hati orang susah.
Orang yang susah takde masa lah nak layan FB.
Kalau dia ada masa layan FB maknanya dia belum susah.

Sibuk sangat nak kenangkan orang yang susah tak makan, tapi tak ramai yang terfikir mungkin gambar makanan sedap-sedap yang kita up kat status FB tu akan dilihat oleh mak kita yang baru lepas makan nasik putih ngan lauk perangat semalam.

Kan?

Mak mertua aku, dia duduk ngan kitorang.
Jadi, akulah orang paling selalu dengar cerita dia.
Kadang tu dia dah ulang cerita tu sampai 8 kali.
Aku dah hafal.
Tapi aku layan je. Buat-buat macam first time dengar.
Kadang tu cerita yang aku dah dengar 8 kali tu, satu kali pun En Wan tak pernah dengar.
Betapa tu menunjukkan mak-mak ni dia nak berteman.
Dia nak bersembang, nak bercerita.
Dia bukan nak kita belikan apa-apa pun.
Tapi kalau kita dah tau kita bukan ada masa hari-hari nak melayan mak kita bersembang, jadi apa salahnya gunakan Hari Ibu tu sebagai hari yang special sikit?
Janganlah sombong nau.

Hari Ibu tu ada specialnya.
Sebab bukan semua ada masa nak celebrate mak everyday.
Ada yang duduk kat KL, mak nunnnn kat Sabah.

Ada yang jenis tak biasa belikan mak hadiah.
Tak biasa tunjuk dia sayang mak dia.
Segan.
Selalunya lelaki lah.
Kang tetiba beli hadiah nanti mak kata "Kau ni tebiat ke hape tiba-tiba belikan aku hadiah?"
So bila ada Hari Ibu, takde lah mak ko pun rasa pelik apesal anak aku ni tak pernah-pernah belikan hadiah tetiba beli.

Benda-benda macam ni to some people, tak celebrate pun takpe. Aku celebrate hari ibu ngan mak aku hari-hari katanya.
Tapi to some people yang lain, Hari Ibu membantu menguatkan lagi kasih-sayang antara ibu and anak.
Mungkin Hari Ibu jugak lah yang menyatukan mak dan anak.



posted by aveo757 @ 10:53 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER