walk on wings, tread in air: Manusia yang dimanjakan dengan kesenangan takkan tau bawak diri <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Manusia yang dimanjakan dengan kesenangan takkan tau bawak diri
2016-02-29


Aku naikkan status ni Sabtu lepas sebab kebetulan ada 3 email masuk.
Luahan masalah keluarga.
Disebabkan semua laptop and desktop ada kat opis and aku malas nak update blog pakai henfon, so aku update je dulu kat FB sebagai status.
So that aku tak lupa yang aku kena buat entry panjang sikit tentang ni.

Disebabkan aku banyak terima email-email macam ni menjak dari dulu lagi, aku realized masalah manusia ni sebenarnya berpusing-pusing kat benda yang sama je.
Yang beza cuma persepsi pemahaman kita dan cara mentafsir.

Masalah duit.
Masalah ipar-duai.
Masalah suami curang.
Masalah mertua cerewet.
Tak sebulu ngan member opis.
Balik-balik itu jugak la ceritanya.
Maksudnya, manusia ni semuanya diuji dengan ujian yang tak jauh beza.
Cara susunan cerita je mungkin beza, tapi formulanya sama.

Dan selalunya bila dah start bercerita, mesti ada ayat "Saya tengok orang lain kahwin sampai 10 tahun, saya baru 2 tahun macam-macam hal jadi".

Kat sini lah sebenarnya masalah besar berlaku.
Bila kita start bandingkan nasib kita dengan takdir hidup orang lain.
Kalau pernah buat macam ni, tolonglah rentikan.
Sebab selalunya masalah tu boleh selesai.
Dia akan jadi berat nak selesai bila kita start buat perbandingan.
Ni semua penambah stress je.
Konfem takkan jumpa jalan keluar kalau camni gayanya.

Jangan lupa dengan sejarah penciptaan manusia.
Punca iblis taknak sujud pada Nabi Adam sebab apa?

Perbandingan.

Bila iblis start kata "Aku kan lebih baik ciptaannya".

Ni lah puncanya.
Selesai tak masalah?
Tak selesai.
Sampai sekarang.

Bila kita start buat perbandingan, maka akan hadir sama perasaan dengki, tak puas hati.
Lepas tu meleret kepada fitnah.
Ni semua perangai iblis la.
Dah elok-elok duduk syurga, tak pepasal akhirnya jadi makhluk paling terkutuk dan penyudahnya kat neraka.

Selalunya manusia akan pertikaikan nikmat yang berbentuk keduniaan.
Nak lagi hidup zaman FB ni.
Semua pun boleh tunjuk, semua pun boleh nampak.
Rumah siapa lagi besar
Kereta siapa lagi mahal.
Anak sape lagi success.
Husband siapa yang lagi romantik.
Isteri siapa yang lebih rajin ke dapur.
Badan siapa maintain slim lepas bersalin.
Wahhh, kemain seronok kita kira bahagia orang. Stalk nikmat orang.

Tapi tak ramai yang nak stress-stress membandingkan siapa lebih banyak beribadat.
Siapa lebih istiqomah menutup aurat.
Siapa yang lebih rajin berpuasa sunat.
Siapa yang lebih banyak baca Al-Quran.

Tak kan?

Sebab benda-benda ni semua tak ditunjukkan dalam FB.
Bila kita tak nampak maka otak kita buat kesimpulan benda tu tak ada. Tak berlaku.
Padahal ada.

Sebab tu kena relax bila tengok benda-benda macam ni.
Kena faham manusia memang suka tunjuk perkara yang best-best. Itu fitrah.
Dan manusia suka simpan kekurangannya. Itu pun fitrah.
Semua orang ada waktu bahagia, ada waktu tak bahagia.
Mana ada semua pun bahagia.
Mana ada semua pun nikmat je hidup dari kecik sampai ke tua.
Mesti ada sisi tak bahagia, tinggal lagi dorang taknak cerita.
Nikmat Allah ni takkan datang berterusan.,
Akan sampai waktu-waktunya Allah stopkan nikmat tu.
Supaya kita tak jemu.

Aku duduk hotel Le Meridien kat Mekah hari tu 7 hari.
Hari pertama sampai hari ketiga excited la, Gila seronok makan semua best.
Hotel grand lah katakan. Makan pun grand.
Masuk hari keempat, dah slow. Walaupun semua makanan best-best.
Kalau hari-hari makan mewah, pun akan jemu.
Sesekali dapat makan sardin ngan telur dadar bubuh kicap.
Pehhhh. Bertambah 3 kali okeh.

Macam tu lah hebatnya Allah atur hidup manusia, supaya kita tak rasa jemu.
Sesekali kena rasa sakit, barulah nanti kita hargai nikmat sihat.
Rasulullah yang seluruh penduduk langit dan bumi memujanya pun hari-hari berdoa kat Allah supaya Baginda diberikan nikmat 1 hari lapar, 1 hari kenyang. Dia taknak kenyang hari-hari.
Kita ni amalan tak seberapa, dosa menimbun asik mintak and nak yang best-best je.
Terkehel sikit dah meratap nasib. Banyak cantik???
Ya, aku cakap untuk ingatkan diri sendiri jugak ni.

Memang betul semua orang nak rasa happy and nikmat sentiasa.
Tak ada siapa nak rasa derita.
Tapi jangan lupa, kita ni matang kerana kita pernah lalui saat susah, saat sakit, saat tertekan.
Manusia yang dimanjakan dengan kesenangan takkan tau bawak diri.

Orang yang percaya pada keadilan Allah takkan membandingkan nasibnya dengan takdir orang lain.
Dia percaya yang kelebihan dan kekurangan tu datang seiring.
Setiap orang ada rezeki masing-masing.
Bila lihat orang lain lebih, dalam masa yang sama kena percaya dia pun ada kekurangan.
Bila nampak kekurangan diri, percaya yang kita juga ada kelebihan.
Semua datang dalam pakej.
Bila kita sedar akan formula ni barulah kita boleh jaga hati kita dari terlalu merasa rendah diri, terlalu merasa bangga diri.


Lupa nak bagitau offer ni sehingga 3 Mac 2016.
posted by aveo757 @ 12:31 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER