walk on wings, tread in air: Sejarahnya begini <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Sejarahnya begini
2015-11-23

27 Disember 2011, for the first time aku jual shawl kat blog.

Tak pernah plan pun nak jadikan jual-jual shawl ni satu real bisnes.
Maybe masa tu aku pun dah ada bisnes to run, jadi aku anggap jual shawl ni saje nak seronok-seronok sebab dah alang-alang aku beli untuk pakai sendiri.
Lagipun punca sebenor aku start jual shawl tu sebab aku yang nak pakai.
Year 2011 aku dah start bertudung, tapi malas nak keluar masuk kedai belek-belek tudung and shawl, jadi yang paling senang adalah, tengok katalog and order terus.
Masa tu, aku tak reti lagi nak gugel shawl-shawl online kat Malaysia ni. Rasanya aku pun tak tau kewujudan dorang ni semua.

Kebetulan principal untuk barang-barang biotech aku ada yang dari China and Korea.
Memandangkan aku memang rapat ngan dorang and selalu sangat berurusan barang-barang biotek, kadang-kadang discussion tu dah meleret-leret ke kisah baju-baju. Biasa la kan, dia pun perempuan gak.
Selalunya, kitorang skype.
So bila aku dah bertudung, dia perasan yang tudung aku bersilih-ganti.
Dia cakap dia tak tau pulak scarf (shawl) tu boleh dipakai kat kepala. Sebab kat sana orang pakai lilit kat tengkuk je.

From there aku start berurusan dengan dia, mintak dia tengok-tengokkan shawl yang cantik-cantik.
Melalui dia lah aku bawak masuk shawl-shawl aku.
Sebab tu bila ada reader mintak aku ajar kat mana nak beli shawl kat China, SORRY, aku tak tau.
Sebab shawl yang aku bawak masuk sebagai Fleur by Mrs Him semuanya dari Beijing sebab principal aku kat sana.



Shawl pertama Fleur by Mrs Him.
China kan famous dengan silk, so kebanyakkan shawl aku awal-awal dulu adalah silk.
Mahal lah sikit, tapi cantik.
Cuma shawl China ni kebanyakkannya transparent, jadi kalau nak pakai inner tu pastikan yang inner tutup leher.

Awal-awal untuk test market aku tak bawak banyak. Aku bawak masuk 30 helai je.
Lagipun shawl ni pos sekali dengan barang-barang biotek aku, so aku malas nak bawak banyak sangat sebab shipment barang biotek aku consolidate dengan distributor kat Singapore, kang dia pelik lak apesal di celah-celah kit biotek ada kain.

Respond sangat bagus.
Disebabkan shawl pun bawak sikit, kejap sangat terus sold out.
Ada yang suruh re-stock.
Tapi shawl aku, aku tak pernah restock. Sebab principal aku ni baik, dia tak mintak komisyen pun belikan shawl, jadi aku serahkan pada dia je. Aku segan nak mintak dia patah balik ke kedai untuk re-stok.



Ni shawl batch kedua. Agak cepat gak stock shawl aku bersilih ganti sebab stok kit biotek aku akan di-order setiap 2 minggu, jadi setiap kali aku bawak masuk kit, akan ada shawl sekali. Selalunya gitu lah. Melainkan principal aku busy takde masa nak gi tengok shawl untuk aku.
Yang best tu semua shawl aku jual pakai gambar shawl je buta-buta.
Tak pakai model pun sebab tak plan pun ke arah tu.
Lagipun time ni aku bawak shawl masih 30-40 helai je. Gila tak balik modal kalau nak pakai model.

Tapi sebenarnya aku suka sangat shawl China sebab cantik-cantik cuma dia jarang.
Tapi kalau kau pakai shawl dengan lilitan yang standard (macam aku pakai now), takkan nampak leher punya sebab dia lilit 2 kali. Dan semua shawl yang aku bawak masuk dulu, sehelai pun aku tak dapat untuk diri sendiri. Yang aku dah pakai pun ada orang nak beli gak.



Ini satu-satunya shawl dari China yang aku re-stock sebanyak 3 kali.
Sebab gila vahavi dia punya respond.
Batch yang pertama sold out in a few hours je.
Bermula dari shawl ni lah aku dah start bawak masuk shawl dalam kuantiti yang banyak.
Orang kata aku jual shawl ni harga murah (cuma RM63/pc) sedangkan shawl yang sama jual kat Jalan TAR RM150/helai.

Aku pun pun tak tau rupanya shawl ni ada jual kat Jalan TAR.
Patutla ramai serbu beli shawl ni kat aku. Aku jual murah nau.
Maybe sebab principal aku ni pandai tawar-menawar, dan dia ambik direct dengan orang sana.
Kebanyakkan kedai kat Jalan TAR tu kadang wholesaler yang ambik atas orang atas orang, ntah berapa kali orang berpindah tangan, sebab tu jadi mahal sikit.
Lagipun dorang nak bayar sewa kedai, pekerja, maka lojik lah kalau jual mahal.
Aku jual kat blog je. free.



Dah start buat shawl sendiri.
Tapi still, aku berurusan semuanya secara online.
Aku tak pilih kain sendiri pun.
Yang ni aku kenal orang atas orang dengan tailor di Bandung.
Aku bagi darft lukisan aku, pastu bagi artwork label, dan aku serahkan dia bualt-bulat untuk pilih kain untuk aku. Aku cuma nak tau shawl aku siap je.

Walaupun masa ni shawl bisnes Fluer by Mrs Him dah ada follower sendiri, and dah ramai di kalangan reader yang tanya-tanya bila next shawl akan sampai, tapi aku masih lagi tak anggap ini series bisnes. Aku masih anggap XZIZ Biotech adalah real work aku. Sebab tu aku tak kuasa nak sertabutkan kepala otak aku dengan mikir apa kain nak pakai, apa motif nak pakai, bla bla bla.
Dengan kata lain, aku masih lagi 'main-main' dengan shawl bisnes ni.

Jual shawl pun pakai muka sendiri.
Pakai muka sendiri tahan lagi.
Ni main selfie je gambar tudung, tu yang tak boleh blah tu.
Gila konfiden jual tudung pakai muka sendiri.
Snap kat bilik Redza pulak tu. Dengan background buku berterabur. Pehhhh! Kau mampu?




Dah semakin tak boleh blah dah tahap konfiden aku.
Masih lagi yakin boleh dengan muka sendiri.

27 Julai 2013, aku start produce jubah pertama.
Masih lagi tak pilih kain, cuma serahkan bulat-bulat pada deisgner.
Oh, yes, masa ni aku dah hire designer.
Tapi aku hire project basis.
Aku bagi dia drawing aku, pastu dia transformkan ke lukisan yang lebih cantik, bila aku setuju, dia proceed pilih kain based on warna-warna yang aku nak.
Bagus deisgner ni sebab dia paham lukisan aku. Sebab kadang-kadang aku pun tak paham apa aku lukis.
Pilihan material dia aku puas hati.
Sepadan lah dengan harga. Kalau nak lebih cantik pun boleh, cuma aku takde butik.
Selalunya kalau nak jual mahal-mahal, eloklah ada butik supaya orang boleh datang and rasa sendiri material yang kita guna. Baru dia puas hati.

Jubah pertama aku buat 100 helai je.
Masih lagi nak test-test market.
Tapi aku silap, disebabkan aku buat jubah untuk pakai sendiri, jadi aku tak ambik kira keperluan customer yang nakkan wudu' friendly and nursing friendly.
Jadi jubah ni slow sikit penjualannya. Dalam 3 minggu jugak baru sold out.



Aku start series bila shawl ni sold out 300 helai dalam masa 2 hari.

14 Oktober 2013.

Lembik pantat aku bersila atas simen membungkus shawl.
Tangan sampai terketar-ketar tulis consignment note sebab nak kejarkan takut Pos Laju sampai.
Masa ni huru-hara jugak lah sampai aku batalkan banyak appointment dengan customer semata-mata nak handle packing untuk shawl ni.
Masa ni tulis alamat customer sambil nangis sebab takut Pos Laju datang cepat sangat.

Waktu tu tengah trend shawl manik.
Sebab tu macam goreng pisang panas.
Ni lah yang dikatakan, do the right thing at the right time.
Pastu nangis buat packing.



Kali ni konfiden berganda siap pakai kasut pengawas bagai.

7 April 2014, aku produce skirt pulak.
Dan setakat ni, ni je lah sejarah skirt aku. Lepas tu aku tak order-order dah.
Sebab aku buat Fleur by Mrs Him dengan konsepnya "Aku pakai, aku jual".
Disebabkan aku tak berapa nak pakai skirt, jadi aku tak buat dah skirt. Gitu konsepnya. Boleh?

Pun skirt ni, aku serahkan bulat-bulat kat designer aku pilihkan kain.
Kau cariklah apa corak pun, tak kisah.



Website pun ada evolusi.
Ni website aku mula-mula sekali.
Website ni reader blog ni yang buatkan. Free lak tu. Hahaha.
Masa ni aku cuba pelbagaikan produk, dari candy jeans, cardigan, accessories.
Saje nak test market.
Semua pun aku serahkan pada principal aku kat China belikan.
Aku tadah diri je.
Sebab tu kadang bila barang sampai, warna dia lain dari apa yang dia update kat aku.
Suka-suka hati dia je. Gasak kau lah.

Kiranya aku takyah pi China pun sebenarnya untuk kenal tempat shopping and bawak stok.
Sebab aku ada 'kaki' kat sana.
Cuma kekurangannya, aku tak dapat pilih sendiri la, semua serah kat dia je.


Lepas tu bertukar ke camni pulak.
Yang ni adik aku, Ibal buatkan.


The latest website.
Yang kali ni aku puas hati lah.
Sebab segala tok nenek application yang aku perlukan semua ada kat dalam ni.
Senang untuk aku buat sales projection.



Aku pun dah tak jual muka sendiri. 
Dah start pakai model.
Cermin bilik Redza pun dah tak berapa nak laku.
Kalau cermin tu bernyawa, bersyukur dia. Takde dah kena hadap muka aku selfie tetiap kali stok masuk.

Bila pakai model lagi senang.
Apetah lagi profesional model.
Kadang tu, aku tak tunggu pun dorang shooting.
Aku hantar baju, brief lebih kurang, pastu blah. Habis shooting kang aku datang balik untuk buat payment.
Lebih memudahkan kerja and tak banyak makan masa aku.
In between tu aku boleh siapkan keje-keje lain.

Bila aku browse gambar-gambar model ni semua, tak sangka pulak bisnes tudung yang mulanya just sebab nak penuhkan almari sendiri, will grow into serious bisnes.
Tapi aku belum rasa lagi brand Fleur by Mrs Him layak masuk market.
Sebab aku masih lagi juggle time dengan bisnes XZIZ Biotech. Dah la XZIZ Biotech baru release GreenAard, so boleh dikatakan Fleur by Mrs Him ni masih lagi 'series syok-syok sendiri' kind of bisnes.


Tahun bila ntah ni Fleur by Mrs Him masuk Saffiya, lupa dah.
Tapi sebenarnya time ni aku tak layak pun lagi masuk Saffiya.
Sebab website pun time ni website basic gila. Produk pun tak banyak.
Tapi wartawan ni suka aku agaknya, sebab tu dia interview. Hehehe. Sape nama wartawan tu aku lupa pulak.


Insyallah, tak lama lagi Fleur by Mrs Him ada show room sendiri.
Now mandor aku 2 orang tu (dalam gambar) tengah busy ulang-alik ke sana untuk monitor kerja-kerja. Kat Putra Heights je, senang aku nak ulang-alik.
Terima kasih kat semua especially reader blog ni yang banyak support Fleur by Mrs Him.
Brand ni takkan grow dengan sendirinya tanpa korang.
Terima kasih banyak-banyak.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.












posted by aveo757 @ 12:53 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER