walk on wings, tread in air: Jiran, boleh diharap? <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Jiran, boleh diharap?
2015-11-21

Takut pulak bila baca berita pasal kes bunuh and rogol kerani sekolah agama kat Johor tu.
Mula-mula tangkap 6 orang Nepal, disyaki terlibat dengan kes bunuh tu.
Tup tup hari ni jiran sebelah pun disyaki??
Omigod.

Kang kalau trust no one, orang kata kita paranoid.
Nak buat ramah sangat pun, takut nanti terbabas bagi info yang tak sepatutnya kat orang luar, walaupun jiran sebelah rumah.
Kang kalau buat dek, orang kata kita menyombong tak tentu arah.

Dulu, mak aku pesan kalau ada duit sekalipun toksah la beli rumah sebijik-sebijik (banglo), nanti tak kenal orang sebelah-menyebelah. Sok kau mati keras terbongkang sorang tak tau.

Tu dulu.

Now, belum tentu jiran sebelah rumah baik.

Yang kes budak kena culik kat Kajang.
Mati-mati ingatkan pemandu teksi tu terlibat.
Rupanya jiran sebelah rumah jugak punya hal.

Dulu ada kes ustazah kat Kelantan mati kena rogol and bunuh dengan jiran sebelah rumah jugak. Yang suami dia keje kat Saudi tu.
Tu cara-cara ustazah tau.
Yang pakai tudung labuh, baju longgar.
Pun jadi mangsa.
Kalau dah namanya setan, pedulik apa dia kau bungkus badan kau 8 lapis baju pun.
Orang kalau nak buat jahat ni, payah macamana pun kalau dia nak, dia akan buat.
Tapi tu bukanlah bermakna kau boleh keluar rumah separuh bogel.
Berpakaian tu kalau boleh biarlah senonoh.
Cuma ni bukan isu pakaian, tapi masalah individu.
Nak kata sakit otak, tak jugak, Sebab dorang ni bijak penuh dengan strategi.
Aku pun tak tau dorang ni sebenarnya sakit apa. Sakit nak mampus kot.

Bila kes-kes macam ni berleluasa, dah buatkan aku makin takut nak tinggal kat rumah.
Dulu takut duduk luar rumah.
Sekarang ni duduk dalam rumah pun aku takut.

Teringat kes a few years back kat Putra Heights ni jugak.
Suami keluar pi keje, rasa tak sedap hati sebab wife tak call-call bagitau dah sampai ke belum.
Rutin harian dorang everytime wife sampai ofis dia akan call suami bagitau dia dah sampai.
Alih-alih pagi tu senyap.
Suami call rumah takde orang angkat padahal bibik ada kat rumah.
Mujur dia balik rumah.
Tengok-tengok bini ngan bibik dah kena ikat.
Nasib dia tak rogol.
Rupanya penyangak tu dah standby semalaman duduk atas siling rumah.
Macam tak leh brain kan kau sanggup semalam duduk atas tu berpanas berbahang semata-mata nak rompak rumah orang. Memang musibat betul.

Now aku rasa aku dah tak berani nak duduk kat rumah sorang-sorang.
Dah tak macam dulu.
Dulu, siap boleh tido 2 malam kat rumah sorang-sorang. Taknak ikut Mak Aji balik kampung.
Padahal cuti raya Cina, jiran sebelah-menyebelah pun takde. Semua pun balik kampung.
Tapi aku berani.
Aku cuma takut hantu je dulu.

Jiran-jiran kat kawasan rumah Mak Aji lagi best.
Nak gi mana-mana siap bagitau, siap bagi kunci rumah lagi mintak tolong bagi kucing makan, siramkan pokok bunga, angkatkan baju kat ampaian bagai.
Punyalah beza dulu dengan sekarang.

Sekarang kita nak buat balik macam tu pun nak kena berpada-pada gak.
Orang suruh kita bersangka baik.
Tapi sorry lah, aku memang payah nak bersangka baik dah sekarang ni kalau bab-bab macam ni.
Lantak kau lah nak kata aku kera sumbang ke, sombong bodoh ke.

Kadang tu budak-budak tekan loceng nak beraya pun aku tak bukak.
Biarlah orang nak kata aku sombong ke apa ke.
Kalau kau tak sombong, kau je lah pelawa budak tu masuk beraya rumah kau.

Sama la jugak situasinya kalau buat open house.
Buatlah khemah 77 bijik pun, ujung-ujung orang masuk ke dalam rumah jugak.
Tapi ye lah, dah nama pun beraya, takkan tak bagi orang masuk rumah ye tak?
Kang orang kata kita berlagak lak. Macamkan rumah kau cantik sangat taknak kasik orang masuk.
Tapi tu lah, alangkan jiran pun sekarang ada yang mental, lagikan orang yang kita jarang nampak depan mata.
Serba salah.

Lagi satu, aku paranoid sikit dengan orang-orang yang buat keje kat rumah aku.
Contoh macam orang yang buatkan wiring, yang datang pasang kipas, yang datang plaster siling..semua ni dah jadi satu perkara yang menyusahkan hidup.
Kita jadi cuak bila bawak masuk orang luar ke dalam rumah.
Macam kita bagi dia ruang untuk perati apa yang ada dalam rumah ni.
Rumah aku memang takde apa pun.
Macam rumah orang lain jugak. Basic things like TV, kerusi, meja, bla bla bla.
Tapi cuak la jugak kan bila kita dah bagi orang luar datang masuk rumah.

Baru-baru ni tengok video CCTV yang went viral pasal sorang mamat ni berlakon mintak tolong terbongkok-bongkok depan rumah konon macam baru lepas kena belasah.
Rupanya kat sebelah tangan dia dah standby pisau.
Bila takde orang keluar tengok dia, elok je dia blah. Takde pun terbongkok-bongkok.

Kadang-kadang aku jadi serba-salah nak tolong those yang datang dari rumah ke rumah mintak sumbangan atau jual apa-apa.
Sebab aku kena pikir jugak.
Aku ni bukan hidup sorang. Dalam rumah aku ni ada anak, ada mak mertua.
Kalau nasib tak baik yang tekan loceng tu spesis setan, sodoqallahualazim lah jawabnya.

Dulu zaman aku free hair, selamba tapir je aku outstation sorang-sorang, parking kereta kat basement hotel.
Berjalan dengan konfiden pakai skirt pendek belah sampai peha, baju sleeveless, sengaja je bukak coat. Feeling-feeling Lupita N'yongo.
Takde terlintas rasa takut apa-apa pun.
Padahal guard kat bawah tu semua Nepal Bangla.
Boleh pulak aku say Hello kat dorang.
Ewahh, macam bagi green lite je.

Kalau customer ajak jumpa pun, selamba je aku masuk kereta dia.
Padahal baru first time jumpa that customer.

Tak tau la apa yang aku pikir time tu.
Macam takde pikir takut lansung.

Now, kes-kes bunuh dah jadi macam benda biasa.
Dulu kes bunuh and rogol jadi kat tempat-tempat sunyi.
Sekarang dah tak kira tempat. Asal sempat je, rogol. Asal sempat je, bunuh.
And cara membunuh tu pulak kejam-kejam sangat ntah apa la dosa Hamba Allah tu kat kau sampai kau nak bunuh kejam sangat.
Tak paham aku apa masalah dorang ni semua.
Kang dorang tak apa-apa, lama-lama aku yang sakit jiwa hidup dalam ketakutan.








posted by aveo757 @ 11:41 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER