walk on wings, tread in air: Anggaran Kos Hidup <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Anggaran Kos Hidup
2015-10-22


Tadi kat newsfeed nampak orang share tentang ni.
Ni tak tau la bila punya Wanita Hari Ini. Recent episode kot.

Aku baca la jugak komen-komen kat bawah tu.
Rata-rata mengiakan yang gaji RM4500 masih sesak nak survive. Kategori miskin.
Ada juga yang beri komen positif.

Terpulanglah masing-masing punya pandangan,
Yang pastinya, selantang mana kita mengeluh di media sosial, sebanyak mana kita mengeluh pada manusia, yang berkuasa atas segala-galanya hanya Allah.
Jadi, kalau nak terus-terusan mengeluh di media sosial, silakan.
Kalau nak mengeluh pada Allah, itu lebih baik.

Allah tak membahagikan rezeki secara merata.

Contohnya hujan.

Dalam satu perjalanan, kadang-kadang hujan turun kat satu tempat selebat-lebatnya, tapi di satu tempat lain kering.
Di highway yang sama.
Orang tua-tua kata 'hujan lari'.

Hujan turun kat KL, tapi kat Bangi, tak.
Hujan turun kat kawasan gunung, tapi tak di kawasan gurun.
Macam tu lah perumpamaannya.

Selalu hujan dikaitkan dengan rahmat.
Tapi jangan lupa, hujan pun boleh bawa musibah.
Ingat lagi macamana hujan yang menyebabkan banjir besar akhirnya menenggelamkan kaum Nabi Nuh?

Begitulah jugak dengan harta dan dunia yang kita asyik kejar dan salah-menyalahkan antara satu sama lain.

Allah tak bahagikan kekayaan merata pada setiap orang.
Ada yang kaya, ada yang miskin dan ada yang sederhana.

Manusia memang selalu bajet tau semua benda.
Manusia selalu membayangkan kalau banyak duit, banyak harta, maka kehidupan akan jadi jauh lebih selesa, fikiran pun makin tenang, segala masalah selesai.
Aku pun tak terkecuali.
Kadang-kadang terbabas juga beranggapan macam tu.

Sedangkan harta/kaya ada yang bermanfaat bagi manusia, kadang-kadang dengan harta juga mampu membawa manusia menjadi lebih derita.

Sayangnya kita terlalu sombong dengan Tuhan.
Macamkan kita tau je apa sepatutnya kita dapat.
Apa sepatutnya yang lebih baik untuk kita.

"Keje banyak, suruh buat macam-macam, tapi gaji bagi sikit!"

"Semua benda naik, tapi gaji aku tak naik-naik gak".


Itu sebenarnya kita mengeluh pada siapa?

Sedangkan dah tau rezeki diatur oleh Allah.

Pernah terfikir tak kenapa kita masih susah walau sudah bertahun-tahun kerja, sedangkan orang lain dah mewah?

Kita sering menyalahkan orang lain bila taraf hidup sendiri tak berubah.
Kalau taraf hidup semua orang tak berubah, that is another story.
Tapi kenapa ada yang hidupnya semakin senang, ada yang semakin susah, dan ada yang statik?

Tak terlintas ke di fikiran kita bahawa setiap yang berlaku ada hikmahnya?

Well, akan ada yang tanya kalau dah hidup susah bertahun-tahun. di mana hikmahnya? Apa hikmahnya?

Kan?

So, mana kau tau kalau mewah mendatangkan ketenangan?
Kalau Tuhan kata kemewahan untuk engkau akan lebih mendatangkan mudarat, how?

Bersangka baiklah dengan Tuhan.
Entah-entah Tuhan nak selamatkan kita dari jadi sombong, jadi boros, jadi kedekut.
Sebab tu Dia tak bagi kita kaya macam orang lain.
Dia lebih tau apa yang terbaik. Dia lebih tau kita bagaimana orangnya.

Ada orang mengeluh kalau makanan yang dimasak isteri tak best.
Tapi sebelum kita mengeluh tentang makanan yang dah terhidang depan mata, fikirkan tentang orang-orang yang menitiskan air mata menahan sakitnya perut akibat kelaparan.

Ramai yang mengeluh gaji tak cukup, gaji rendah.
Tapi sebelum mengeluh dengan rezeki Allah yang nampaknya seperti tak cukup-cukup, fikirkan tentang homeless yang cuma ada tanah sebagai lantai dan langit sebagai bumbung.

Silakan tulis apa pun kata-kata keluhan kat media sosial tentang betapa tak adilnya hidup ni, tapi sebelum mengucapkan kata sia-sia tolong fikirkan sama tentang orang bisu yang menangis tiap-tiap malam hanya agar dapat berkata-kata supaya kepayahan dan keperluannya didengari.

Tapi kalau dengan mengeluh tentang nasib diri di media sosial mampu merubah nasib, buatlah.
Semoga berjumpa jalan keluar dari kesulitan.

Manusia memang selalu rasa apa yang dia ada sekarang tak cukup.
Sedangkan apa yang kita ada sekarang dah sememangnya the best yang Allah boleh bagi.
Jangan sampai semua yang 'tak cukup' tu diambil kembali.







posted by aveo757 @ 4:37 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER