walk on wings, tread in air: Catchy <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Catchy
2015-06-08

Aku rasa sekarang ni aku macam update blog 4 hari sekali je.
Takleh imagine aku kerajinan sesetengah orang yang boleh update blog sehari 3-4 kali, siap boleh blog hop bagai.
Istiqomah sungguh.
Kipidap!



Semalam (Ahad), kitorang gi IOI City Mall for the first time.
Padahal tiap-tiap minggu lalu-lalang depan tu sebab ada keje kat Bangi tapi cam malas sungguh nak singgah. Apa nak carik kat dalam tu pun aku tak reti dah.
Asalnya Ahad lepas aku nak gi Bangi nak cari shawl kaler nude and black untuk model aku pakai pagi ni. Plan pagi tu nak singgah breakfast kat Bangi dulu.
Half-way, hujan lebat gila.
En Wan suggest masuk IOI City Mall je lah sudah. Kang tak pasal lencun satu badan nak redah hujan masuk kedai.

Time makan, En Wan noticed satu persamaan antara aku and Rayyan - minum air gigit straw.
Aku pun baru perasan semalam yang Rayyan ikut habit aku tu.
Aku kan memang akan gigit straw setiap kali minum sebab aku takleh terima air yang aku sedut tu laju masuk mulut.
En Wan kata aku pelik. Patutnya lagi laju air masuk mulut lagi bagus.
Kalau tak pun, gunalah jari untuk kontrol straw. Picit straw time sedut so that air tak masuk laju.
Yang nak gigit straw tu dah kenapa.
Eh, sukati aku la straw aku.
Aku malas nak picit-picit.
Gigit jugak best.

Masa kitorang tengah makan, agaknya dek kesedapan yak tak dapat diluahkan dengan banyak perkataan, tetiba Rayyan cakap "Ma, TERBAEKKKK!".

Aku pandang dia, huh???
Terbaik??
Seriesly, aku naik menyampah dengar perkataan tu.
Sikit-sikit terbaik, sikit-sikit terbaik. Cam dah tak jumpa perkataan lain nak cakap, lalu TERBAIKKK.

Aku tanya Rayyan " Terbaik tu apa?"

Dia jawab " Terbaik tu Boboboi!"

Hah, elok lah tu.
Gasak.

Budak-budak memang cenggini la.
Asal dengar bunyik cam catchy sikit, terus ikut, regardless apa pun maksud dia.

Samalah macam aku dulu time sekolah.
Asal yang bunyik cam catchy sikit, pastu nampak macam 'in', terus guna.
Apa maknanya belakang cerita, janji sebut dulu.
Tau-tau je sampai pelempang kat muka.

Dulu masa sekolah menengah, ada satu trend sebut "OTAKKKK!".
Aku tak bother nak ambik tau pun pekejadahnya OTAKKKK ni.

Tapi cara sebutan tu nampak begitu style sekali.
Dan aku tengok budak-budak laki cakap sambil gelak-gelak.

Satu hari tu tengah tengok TV kat rumah ada part kelakar, aku pun sebut OTAKKKKKK!.
Dalam masa 0.4 saat, tetiba berangin je aku rasa belakang kepala aku.
PAPPPPP! Kena tepuk ngan Mak Aji.
Bergegar otak aku 40 saat.

"Sape ajar kau cakap macam tu? Nak jadi bosia?"

Sumpah aku blur okeh.
Dah kenapa la bersabit ngan bosia lak ni?
Rupanya baru aku tau itu short form untuk KEPALA OTAK KAU.
Gila pemalas budak-budak ni.
3 perkatan je pun nak di-short form-kan ke satu perkataan je.
Penyudahnya aku yang kena tepuk. Seb baik tak jadi bangang abadi.

Lagi satu PALAT.
Aku kenal perkataan ni dari zaman aku darjah 6, tapi baru kelmarin aku tau maksud dia.
Itupun aku tak pasti if maksud tu betul. Aku gugel je.
Tapi kalau disinambungkan situasi dan perkataan tu, nampak macam maksudnya betul.
Cuma yang binawe sekali adelah apabila, dulu, zaman aku umur 12 tahun, aku pernah tanya budak-budak lelaki apa maksud palat. Sebab dorang je yang suka cakap macam tu. Sikit-sikit palat, sikit-sikit palat. Bila aku tanya apa maksudnya, ko tau dia cakap apa?

Palat tu taik gigi.

Aku pun "Ohhhhhh. Taik gigi rupanya".

Tapi, apesal situasi takde kena-mengena pun kau sebut palat?

Tak bother untuk tanya further (kan aku kata aku blur + ignorant), aku assume, dorang suka sebut perkataan palat tu sebab bunyiknya catchy.

Satu malam, kat rumah, tengah tengok TV ramai-ramai ngan family.
Ada scene apa ntah aku pun dah lupa, yang aku ingat aku sebut "Palatlah!".
Pastu aku gelak-gelak.

Pak Aji sound dengan suara yang sangat kuat "Mana belajar perkataan tu?"

O-ohhhh.

Kalau Mak Aji sound, itu perkara biasa.
Tapi kalau Pak Aji sound, itu maknanya malapetaka.
Sebab Pak Aji bukan jenis suka marah-marah.
Cuak gila aku Pak Aji sound.

Pastu Mak Aji tanya "Yang kau sebut-sebut tu kau paham ke makna dia?"

Errr...."Taik gigi".

Dengan jujur aku jawab.
Aku rasa kalau anak aku jawab macam tu aku dah gelak dah.
Tapi Mak Aji senyap.
Mesti dalam hati dia kata "Boleh tahan bengap jugak anak aku ni".

Kelmarin aku gugel, baru aku tau rupanya Palat tu Fucked-Up.
Aku tak sure if ada makna lain.
Tapi itu jawapan yang aku jumpa.
Kalau betul maksudnya Fucked-Up, lojik la Pak Aji marah.
Kecik-kecik dah pandai cakap Fuck-Up.
Mau tak menggelabah orang tua tu dengar.

Tapiiiiiiiii, benda paling aku takleh lupa sekali adelah apabila aku dengan selamba tapirnya nyanyi lagu Vanilla Ice - Ice Ice Baby.

"Orite stop, korekburet and listen!"

Begitu catchy sekali aku nyanyi.
Siap dengan bergendang tangan atas meja nak bagi bunyik bass.
Nak cari maksud malas, nak carik lirik pun zaman dulu mana ada gugel gugel ni semua.
Nak beli kaset duit takde.
Kalau mampu beli kaset mesti aku tau senikata dia sebenarnya lain.
Tu la dia, orang nyanyi lagu omputih, kau pun nak nyanyi.
Orang lain nyanyi elok, kau mencarut.

Alah, kisah apa aku. Janji catchy.




posted by aveo757 @ 9:58 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER