walk on wings, tread in air: Untung dalam kerugian <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Untung dalam kerugian
2015-05-28



Siapa penah tengok video pompuan ni makan banyak?
Aku dah tengok berpuluh kali kot. Seronok pulak tengok dia makan banyak.
Nak pula bila dia masukkan makanan dalam mulut. Aku tak tau camne dia simpan makanan yang banyak-banyak tu dalam mulut dia. Samada dia boleh adjust rahang dia jadi lebih besar ataupun dia sumbat terus dalam anak tekak sebab the moment dia masukkan makanan dalam mulut, terus telan.
Konfius aku dia ni kunyah ke tak.

Rata-rata yang komen video ni cakap "Untungnya makan banyak tapi tapi tak gemuk".

Aku taknak cerita pasal video ni tapi nak cakap pasal UNTUNG.



"Demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan sabar" (Al-Asr ayat 1-3)

Sebenarnya, UNTUNG tu tak semestinya apabila mendapat sesuatu.
Ramai yang selalu kaitkan keuntungan tu dengan sesuatu yang boleh dimiliki like dapat bonus raya 7 bulan, dapat BRIM, dapat kereta baru, dapat cabutan bertuah.

"Untungnya kau, kerja kat company tu, bonus sampai 19 bulan"

"Untungnya jadi orang cantik, pakai baju terbalik pun masih lagi nampak gojes"

Sedangkan UNTUNG itu jauh lebih besar maknanya. Cuma ramai yang tak memerhati dengan mata hati. Termasuklah yang menulis entry ni kadang-kadang terbabas sama.

Contohnya kita berjalan di bawah sebatang pokok dan di saat kita melepasi pokok itu dalam 0.1 saat, dahan pokok sebesar peha Hulk Hogan jatuh ke tanah. Kalau kita lambat 0.1 saat, konfem dahan tu hempap kepala.

Ini dikira untung atau rugi?

Selalunya dalam kes-kes begini kita akan kata "Phewwww! Mujur tak kena kepala".
Atau "Fuhh, nasib baik!"
Tapi masing-masing lupa itu juga adalah satu keberuntungan.
Cuma fitrah manusia, suka mengaitkan 'untung' itu dengan sesuatu yang boleh dimilki dan 'rugi' itu sesuatu yang hilang dari genggaman.
Sedangkan asalkan ianya bukan suatu yang merugikan, bukan suatu kecelakaan, namanya sudah untung.
Tak kena timpa dengan dahan pun dah kira untung.
Tak semestinya kena memiliki. Melainkan kau nak simpan dahan tu, itu sukati kau lah.

Dulu kan, kalau tarikh-tarikh macam hari ni, 28, 29 haribulan, aku dah stress kalau sales tak hit target.
Katakan target bulan tu RM300K, tapi 28 haribulan sales masih 280K.
Aku dah stress dah time ni.
Padahal kurang 20K je tapi terasa rugi macam tak cukup 200K.
Luar biasa kan?
Luar biasa tamak namanya ni.
Hanya kerana dah letak target 300K, maka bila hit only 280K saja dah dianggap tak untung.
Astaghfirullahazim.

Aku ambik masa yang terlampau lama nak memahamkan konsep untung-rugi ni.
Sebab selama ni aku fahamkan konsep untung-rugi menggunakan standard duniawi.
Tapi kalau kita gunakan konsep untung-rugi dengan standard surah Al-Asr, sure ada pemahaman yang berbeza.

Ibnu Qayyim pecahkan konsep untung dari surah Al-Asr ini kepada 4 :

1. Orang yang faham kebenaran.
Jika setiap masa kita faham kebenaran, ini namanya untung.

2. Orang yang mengamalkan kebenaran.
Kerana ada yang tahu, tapi tak mengamalkan. Jika kita tahu dan amalkan, maka kita beruntung.

3. Mendakwahkan kebenaran.
Siapa yang terlibat dalam dakwah dengan ikhlas, dia orang yang beruntung.

4. Bersabar ketika memahamkan, mengamalkan dan mendakwahkan kebenaran.


Kalau faham konsep ni, manusia takkan terasa rugi jika tak memiliki sesuatu.
Terlepas dari kesusahan dan kesempitan, asalkan tidak rugi, dah dirasakan untung.

Seorang ustaz pernah kata, hanya orang yang kurang yakin dengan Allah saja yang selalu merasakan rugi apabila tak memiliki sesuatu yang menjadi idaman semua orang (yakni wang, harta, kecantikan).
Kerana apabila dia kurang yakin dengan Allah, maka dunia dirasakan cukup besar.
Tapi sekiranya dia yakin dengan Allah, dunia ni dah macam takde apa sangat bagi dia.

Ada salah sorang sedara-mara aku yang bukan berasal dari latar-belatang keluarga yang senang.
Ditakdirkan Allah, dia dapat duit terpijak.
Selalunya, fitrah manusia apabila hidup serba sederhana, bilamana dapat duit yang banyak, tentu macam-macam benda terasa nak beli.
Tapi this cousin, selamba letakkan duit tu kat rumah anak yatim.
Masyallah. Kagum aku.
Betapa dia rasa dunia ni takde apa bagi dia.
Bukan calang-calang orang Allah kurniakan perasaan macam ni.
Dia sederhana serba serbi tapi kaya jiwa sehinggakan tak terkagum lansung dengan nikmat duit yang banyak.
Tapi ada manusia yang dah dapat 100K pun masih lagi rasa tak cukup, next month nak lebih, next month nak lebih.
Aku la tu kot.

Betapa rendahnya iman.
Tatkala material bertambah, iman menurun.
Tatkala duit bertambah, keyakinan pada Allah menurun.
Nilah namanya RUGI.
Memiliki, tetapi dalam kerugian.

Benarlah kata orang.
Kaya belum tentu rasa tenang.
Susah belum tentu rasa kusut.

Kadang-kadang Allah turunkan kita musibah sehinggakan kita terpaksa habiskan wang simpanan bukan kerana Allah tak sayang tapi DIA nak kita tahu bahawa jaminan itu datang dari Allah, bukan dari simpanan.

Kadang-kadang suami dipalingkan hatinya oleh Allah kepada wanita lain, supaya kita sedar kebahagiaan dan cinta itu datang bukan dari suami, tapi dari cinta Allah.

Kadang-kadang kita dihina, dijauhi dari rakan supaya kita akhirnya faham bahawa tiada yang boleh kita letakkan sandaran selain dari Allah.

Manusia biasa akan merasa semua ini kerugian kerana kehilangan.
Tapi manusia yang dibukakan hijab hati akan kata inilah keberuntungan kerana di saat musibah melanda, ada dosa yang sedang dihapuskan.

Ya Allah, betapa kurang celiknya mata hati ini nak memahamkan semua.
Ampunkanlah kami semua.




 
posted by aveo757 @ 8:44 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER